Waterwratjes: de ultieme lijst met 57 huis, tuin en keuken tips!

waterwratjesWaterwratjes!

Samen met luizen staan ze in de top 10 van zaken waar je als moeder helemaal niet goed van kunt worden! Daarom een post met veel ervaringsverhalen en tips uit de praktijk*.

Meer dan 30% basisschoolkinderen last van wratten

Meer dan 30% van de basisschoolkinderen heeft last van wratten, dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Centrum. Onderzoekers bestudeerden 1465 kinderen tussen 4 en 12 jaar, en daaruit bleek dat wratten erg besmettelijk zijn.

Als één kind in een klas ze heeft is de kans groot dat andere kinderen ze ook krijgen.

De onderzoekers vonden geen bewijs dat bekende maatregelen tegen wratten, zoals slippers dragen in het zwembad, wratten helpt voorkomen! Zij bevelen daarom aan dat er aandacht wordt besteed aan het voorkomen van wratten binnen gezinnen en op school.

Waterwratjes: wat zijn het eigenlijk?

Een waterwratje is een eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig knobbeltje en wordt veroorzaakt door een virus uit de familie humaan papillomavirus. Er zijn wel honderd virussen! Waterwratten komen door een virus uit de familie van het pokkenvirus. Hieronder een foto van waterwratjes:

Molluscaklein

Thuisarts geruststellend, maar niet zo reëel?

Op de landelijke site van huisartsen, thuisarts.nl omschrijven ze waterwratjes als volgt:

Waterwratjes zijn gladde pukkeltjes, gevuld met vocht. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen, vaak in groepjes.

Waterwratten komen door een virus uit de familie van het pokkenvirus. Ze zijn glanzend en hebben een parelmoerachtige kleur. Hieraan danken ze hun naam: waterwratten!

De tekst op Thuisarts over waterwratjes is heel geruststellend.

Ze hoeven volgens hen niet behandeld te worden, en verdwijnen in principe binnen 13 maanden. Maar dit is niet de realiteit van menig ouder. Waterwratjes blijken soms hardnekkiger, en vervelender dan ze op thuisarts.nl door lijken te hebben.

Veel ouders worstelen er echt mee.

Vandaar ook deze post over wat zij allemaal uit hun medicijnkastje trekken in de strijd tegen waterwratjes.

Waterwratjes behandelen: het verhaal van Monique

Monique kwam een jaar geleden met haar dochter bij de huisarts terecht. Haar dochter had namelijk allemaal kleine bultjes in haar knieholte. 'Oh,' zei de huisarts:

'Waterwratten! Niets aan doen gaat vanzelf over.'

Destijds waren de bultjes doorzichtig, en gevuld met een beetje vocht. Precies zoals ze op thuisarts.nl ook omschrijven. Het advies van Monique's huisarts klopt ook met wat ze op thuisarts.nl adviseren: gewoon afwachten tot het over gaat.

Toch ging Monique terug naar de huisarts. Deze opperde wegprikken van de waterwratjes.

Maar Monique vroeg op mijn blog om een huis, tuin en keuken oplossing. Dat leverde onderstaande tips van de bezoekers van Huisvlijt op!

Huis, tuin, en keuken tips tegen waterwratjes

  1. Onze twee oudsten hebben daar ook veel last van gehad. Onze huisarts zei ook dat het vanzelf weg zou gaan. Onze oudste had ze zulke ontstoken waterwratjes dat hij niet eens meer naar zwemles kon. Wij zijn vervolgens naar een homeopatische arts gegaan. Toen waren ze er allebei binnen 3 weken vanaf. De waterwratjes zijn ook nooit teruggekomen. Bij de oudste begonnen de ontstekingen al binnen een paar dagen te genezen. (Renske)
  2. Helaas ik heb geen oplossing voor je. Ik heb geprobeerd: zinkzalf, ook op de ontstoken waterwratten, en een of andere 'alternatieve' olie (mix van Thuja, Geranium, Lavendel en Tea tree) tegen waterwratten. Beiden hebben niet geholpen. Hoogstens de zinkzalf tegen de ontsteking. Bij mijn zoontje lijken ze allemaal eerst te moeten gaan ontsteken voor ze verdwijnen. Hij heeft het nu anderhalf jaar (binnenkant armen, zijkant lijfje en benen) en het lijkt nu eindelijk bijna voorbij. Ik had eventueel nog het Wartner wrattenspul willen proberen. Daarmee 'vries' je ze weg, maar daarmee moet je wel heel voorzichtig zijn en het is niet zeker dat het helpt. Je moet trouwens voorkomen dat ze krabben want dan verspreidt het zich. Dat is bij ons in het begin gebeurd. Mijn beide andere kinderen hebben het nu ook, wel in mindere mate (tot nu toe). Succes! (Jolanda)
  3. Aanstippen met Betadine. Bij mijn zoon zijn ze nu dus weg. Wel elke dag aanstippen. Thuja druppels schijnen ook te helpen. Zinkzalf wordt ook vaak genoemd, maar dat heeft bij ons niet geholpen. (Nelly)
  4. Je kunt thuja tinctuur proberen. Maar sommige kinderen (de mijne) krijgen last van deze tinctuur. Wat bij mijn kinderen goed hielp, was doodgewone zinkzalf. Dit droogt de plekjes uit, en helpt ook goed en verzachtend voor de ontstoken plekjes. (Yvonne)
  5. Mijn zoontje had het ook. Ik heb de waterwratjes dagelijks aangestipt met alcohol (hoog percentage, bij de drogist). Je droogt ze daarmee als het ware uit. Het prikkelt wel wat maar het is zeer effectief. (Marian)
  6. Mijn dochter heeft ze ook. Ik smeer er aloë vera gel op, dit houdt de ontsteking tegen en het vermenigvuldigen ervan. Omdat ik dacht dat niet hielp ben ik gestopt. Dit had ik beter niet kunnen doen want de volgende dag had ze het dubbele. Ook gebruik ik weleens aloë propolis creme. (Rita)
  7. Mijn huisarts heeft de waterwratten van mijn dochter afgebrand met een elektrisch apparaat. Omdat het plekje eerst verdoofd was, door middel van een pleister met zalf, had ze geen pijn. Hij heeft alleen de grootste wratten weggehaald. De anderen waren binnen enkele maanden vanzelf weg.
  8. Even een vraagje over het aanstippen met betadine of alcohol: hoe lang hebben jullie dat moeten doen voor ze weg gingen? En waar kan ik die thuja tinctuur krijgen? Bij de apotheek op recept of bij de drogist? Alvast bedankt voor de antwoorden (Debbie mv Lucas 2.9 jr en Casper 14 mnd)
  9. Waterwratjes, een ware pest!!! Mijn zoontje en oudste dochtertje hadden ze ook. Niets hielp. Dan maar naar de dermatologe. Die heeft er eerst een speciale (verdovende) zalf op gedaan, die zo'n uurtje eerst moest goed inwerken. Daarna heeft ze de blaasjes letterlijk uitgelepeld. Met een piepklein lepeltje. Net ééntje voor een Barbiepop. Ze haalde wratje voor wratje weg. En hoera ... allemaal verdwenen en nog steeds niet teruggekomen. Wel moest er na dit gebeuren? Ontsmettende zalf op de littekentjes smeren. Na enkele dagen zag je er niks meer van. Ondertussen heeft onze jongste dochter het ook te pakken. Dus afspraak met de dermatologe voor héél binnenkort.
  10. Mijn zoontje heeft nu al een half jaar waterwratten en het worden er steeds meer. Nu heb ik gehoord dat je er calendula zalf (homeopatisch) op moet smeren. Dit hebben wij natuurlijk geprobeerd. Elke dag twee tot drie keer smeren, en ze gingen langzaam een voor een weg. Alleen de grootste (eerste)wrat wil niet echt weggaan. We blijven hier toch mee doorgaan, omdat de rest ook weg is gegaan. (Pamela)
  11. Via een andere website las ik dat een crème met daarin tretinoine zou moeten helpen. Hier moet je wel een recept voor halen. Verder heb ik ook over de homeopaat goede verhalen gehoord. Bij ons dochtertje duurde het toen nog 3 maanden. Dus of het door zijn behandeling kwam? Wees verder wel voorzichtig met alcohol! Erg agressief voor de omliggende huid! Tuja hielp bij ons niets. Sterkte allemaal! (Annette)
  12. Pas op met Wartner, handen en voeten met wat dikkere huid gaat wel, maar stip niet te lang aan. Maar op andere lichaamsdelen doe je vaak meer kwaad dan goed. Het aanstipstaafje is vrij groot in verhouding tot de waterwratten, dit kan beschadiging van de normale huid en zelfs littekens geven. Is dan ook erg pijnlijk!!!! (Annette)
  13. Mijn dochter had hier ook veel last van. Ik heb toen via de site van VSM (www.vsm.nl) deze vraag voorgelegd aan VSM. Ik kreeg het advies 1x daags 5 druppels Tamarix gallica gemmae te gebruiken in combinatie met 2x daags 3-5 druppels Echinacea plant. Eventueel aangevuld met 2x daags aanstippen met een watje gedrenkt in Thuja occidentalis. Mijn dochter heeft hier veel baat bij gehad. Groetjes Joke
  14. Mijn huisarts heeft twee weken geleden een waterwrat bij mijn dochter op haar rug aangestipt met stikstof. Ik heb nog niemand anders over deze oplossing gehoord. Heeft deze man de wrat verkeerd behandeld? De wrat is trouwens al wat kleiner geworden, dus wellicht gaat het helpen. (Nicole)
  15. Die zinkzalf waar ik het over had heeft toch daadwerkelijk goed en snel geholpen! groetjes, Yvonne
  16. Mijn dochtertje (3 jaar) had ze overal: knieholte, buik, rug, benen. Vervolgens verschenen ze ook in haar nek... Ik ben het iedere avond voor ze naar bed ging gaan insmeren met zinkzalf om verdere verspreiding te voorkomen. En ik heb enkele grote aangestipt met duoform. Dat laatste alleen op de wrat, en de huid erom heen insmeren met zinkzalf of vaseline want het maakt de huid kapot. Het prikt ontzettend, maar maakt hierdoor antistoffen aan tegen het virus. Mijn dochter vond het verschrikkelijk. Ze vond mij stom en gemeen maar het werkte. (Annette)
  17. Jaren geleden kreeg mijn zoontje, (toen 7) steeds meer last van waterwratten in zijn knieholte. Een behandeling van ongeveer 3 weken met Thuja (dr Vogel) en de wratjes waren allemaal verdwenen. (Willeke)
  18. Mijn dochtertje van drie heeft ze ook. Al ruim een jaar heeft ze last van waterwratjes op haar buik, benen, armen, handen, billen en hals.Overal dus !!!! Alle huis-tuin en keukenmiddeltjes zijn door ons reeds geprobeerd. Ieder wratje wordt bij haar een puist. Wanneer ik deze uitknijp komt daar in eerste instantie pus uit. Daarna volgt een dik wit wormpje (lijkt op een dikke mee-eter). Wanneer het wormpje er uit is gaat de wrat hevig bloeden. Vervolgens ontstaat een littekentje, waarvan zij er inmiddels al tientallen van heeft. Van de huisarts heb ik sinds twee weken en crème (fucidin) gekregen die de ontsteking van de waterwrat moet tegengaan. Tot op heden helpt dit ook niet. Wij hebben ook gedacht aan bevriezen van de wratten. Maar het gaat dan om meer dan 30 wratten. Ik ben eigenlijk heel benieuwd of iemand aanslaat op de door mij omschreven witte wormpjes uit de waterwrat. En welke middel zij hiervoor hebben aangewend. (Carla)
  19. Hallo Carla, Tja die grote enorme ontstekingen zijn hetzelfde als waar ik dit forum onderwerp mee begon. Het lijken zowaar giga steenpuisten. Toevallig is er (na 4 dagen hevige pijn) weer eentje doorgebroken en hieruit komt ook het vocht zoals jij het beschrijft. Ook ik heb fucidin meegekregen maar mocht dit alleen gebruiken op onbeschadigde wratten dus niet wanneer er eentje weer ns was doorgebroken. . Tot nu toe worden de wratten niet minder in aantal maar de huid eromheen is nu rustig, bijkomende eczeem dus en dit kan alleen door (in mijn geval) niet of weinig en kort douchen geen zwemmen of bad. Maar om nou 3 weken daarvoor naar spanje te gaan. Het is een virus in het bloed de wrat op zich is alleen een gevolg van een oorzaak en zolang je aan de oorzaak niets kan doen blijft het gevolg terugkomen. (Monique)
  20. Ook onze dochter van 3 had waterwratten in de knieholte. Volgens de huisarts ging dat vanzelf over. Maar vertel dat maar eens aan een kind dat midden in de zomer steeds s' nachts wakker wordt van de jeuk omdat het broeit. Maar na een vakantie van 3 weken aan het strand van Spanje in combinatie met calendulan zalf was het genezen. Dat is ook een vorm van uitdrogen. Nu heeft onze zoon van 6 het ook. Alleen over zijn hele lichaam. Ik hoop dat het gaat lukken met jullie tips. (Petra)
  21. Mijn dochtertje heeft héééél veel waterwratjes. Tuja helpt niet. Ik ben begonnen met Echinacea druppels te geven om de weerstand tegen het virus te verhogen. Nog even afwachten dus. De dermatoloog raadt aan om de wratjes, na ze ingesmeerd te hebben met een verdovende zalf, uit te lepelen. Geeft dit littekens? Hij sprak van eventuele witte vlekjes? Verdwijnen die nog? Heeft iemand hier ervaring mee? (Mireille)
  22. Bij onze kinderen heeft de huisarts een beetje zalf op de waterwratjes gedaan en een klevertje. Na een klein half uurtje was die plaats een beetje verdoofd en zo kon de huisarts de wratjes uitlepelen met een klein mesje. Door de verdoving voelen ze zo goed als niets van pijn. (Nancy)
  23. Onze dochter van 7 had er ook veel last van. Ze had ze in beide knieholtes en twee grotere op haar dijbeen. Middeltjes hielpen niet. De huisarts heeft ze toen inderdaad 'uitgelepeld'. Dat bloedde even heel flink, maar ze was de dag erna van alle last af. (Martin)
  24. Wat een ellende die waterwratten! Mijn oudste had wratjes met eczeem in de knie- en armholtes. De jongste had ook heel veel wratjes. Zoals zoveel mensen schrijven: 'Niets helpt.' Totdat wij via via hoorden van Bach Rescue Creme. Te verkrijgen bij drogist of homeopaat Wij hebben het tweemaal daags dun op de plekken aangebracht. Na een week of twee was het eczeem verdwenen en de wratjes waren bijna weg. Nu zijn we een maand verder en de kinderen zijn waterwratvrij. Succes! (Maarten)
  25. Ik heb zelf een wrat, en heb hem afgebonden. Wij werd zwart, en viel eraf. Dat komt omdat er geen bloed meer doorheen kon lopen dus ging de wrat dood. (Lotte, 9 jaar)
  26. Ik heb 2 dochters die allebei waterwratjes hebben. Ik heb al thuja gebruikt en Formule W. Zoals gezegd: er komt vaak vuil uit, net als bij puistjes, en dat doet erg pijn. Ik weet niet wat ik er nog aan moet doen. Vooral mijn oudste van bijna negen heeft er veel last van. Ze wordt nu ook geplaagd op school, en wil geen korte broek of jurk meer aan. Wie weet er iets op? Ik ben al een paar keer bij mijn arts geweest maar die zegt dat het vanzelf weg gaat. Maar ik geloof dat niet zo. Hij had het wel over uitlepelen, maar het schijnt dat het erna weer terug komt. Ik weet het nu niet meer. (Ilse)
  27. Ook mijn dochter had veel last van waterwratjes. De grote heb ik uitgeknepen en met alcohol verzorgt. De rest heb ik aangestipt met Formule W. En ik deed elke dag op elke aparte wrat een pleistertje. Binnen enkele dagen was alles verdwenen zonder littekens. (Marie-Louise)
  28. Mijn zoon van 7 heeft ook waterwratjes. Volgens onze arts moet je ze nooit uitknijpen omdat het vocht dat eruit komt zorgt voor nieuwe wratten. Ik heb een zalf: Aldara (actieve stof: imiquimod). Wij wonen in de VS, ik weet niet of dit in Nederland ook gegeven wordt. Ik gebruik het nu een week en echt resultaat zie ik niet, maar volgens de bijsluiter duurt dat minstens 3 weken. Iemand ervaring? (Anja)
  29. Wat bij onze dochter van 2 in elk geval baat had tegen de jeuk is Sudocreme. Je kunt dit ook gebruiken tegen luieruitslag. Zeer probaat middel, snel resultaat. Ze kreeg door de wratjes een op eczeem lijkende reactie. (Meinte)
  30. Ik heb voor de waterwratten een zalf (eczeemzalf) gebruikt van het merk BLOEM en een fantastisch resultaat.
  31. Mijn zoontje heeft ook waterwratjes, alleen jeuken deze niet. Wel een lelijk gezicht aangezien ze ook in zijn hals en gezicht komen. Zijn vriendje heeft last van ontstekingen. Zijn moeder heeft nu via de drogist Echinaplant druppels, en Tamarix Gallica Gemmae gekregen die wij nu ook gaan proberen. Ik heb in het forum hier ook over gelezen. Alleen wordt daarover veel minder druppels gesproken. Wij moeten 3x daags van beide 20 druppels in water oplossen. Ben benieuwd. (Lidy)
  32. Ook mijn zoontje had een waterwrat, 1 grote en 2 kleintjes. De grote was inmiddels ontstoken. De huisarts zei: deze wratten verdwijnen vanzelf. Ik heb toen Thuja druppels (2x per dag aanstippen) en een vitaminedrank gebruikt. Nu 1 maand later zijn ze weg. De vitaminedrank blijf ik nu gedurende het hele jaar gebruiken. (Hilda)
  33. Hoi Monique, ik las eerder dat iemand zei om calendulan zalf te gebruiken. Maar ik heb gemerkt dat calendulan emulsie beter werkt, en het helpt ook tegen littekenvorming .Wel elke dag een of twee keer insmeren en volhouden! succes!
  34. Mijn dochter van 6 en zoon van 4 hebben allebei waterwratten. Ik heb gehoord dat het een half tot 3 jaar kan duren voordat ze verdwijnen. De ontstoken wratjes stip ik aan met echinaeforce crème van dr. Vogel en ze krijgen sinds kort homeopathische druppels (Kiemplant weerstand van Homeoropa, te koop bij natuurwinkel) Bij een neefje heeft dit geholpen. Bij hem duurde het een maand of drie voordat ze verdwenen waren. Ik ben benieuwd. (Dinette)
  35. Mijn zoontje van 11 heeft twee maanden geleden ook enkele wratten gekregen. Op het wrattenspreekuur werd niets ondernomen, dan een doorverwijzing naar de huisarts. Die deed niets, en zei dat het zelf zou verdwijnen. Mooi niet. Mijn zoon klaagde over jeuk en pijn. Eén wrat had hij in zijn nek, 2 op iedere bovenarm en 1 bij zijn navel. Alcoholoplossing hielp niet. Bij de drogist heb ik Formule W gehaald. Die heb ik 2 weekjes erop gedruppeld. Resultaat: geïrriteerde huid, en nog steeds waterwratjes. Vervolgens heb ik de nek en armwratten eerst 2 dagen met alcohol behandeld. Vervolgens uitgeknepen, met Formule W gedruppeld en met pleisters 2 weken afgedekt. Guess what: de wratten zijn verdwenen, zonder een litteken achter te hebben gelaten. Nu ben ik met de navelwrat bezig. Het is goed op weg om te genezen. Bij mijn zoon heeft het geholpen, misschien bij jullie ook...........succes. (Ann)
  36. Zoon van 9 jaar heeft sinds half jaar last van waterwratten in knieholten en bovenbenen/bil. Zalf van huisarts gehad zonder resultaat. Geprobeerd in te kloppen met zinkzalf echter ook zonder resultaat. Wratten 2x per dag inpoederen met dutimon poeder (verkrijgbaar bij drogist). Poeder op steriel gaasje doen. Eerst gaan wratten flink ontsteken, maar ze verdwijnen na een aantal weken. Wratten die erg ontstoken waren en nog niet open, trekzalf opgedaan. Hierna gelijk weer dutimon poeder.Ik hoop dat hier nog meer personen baat bij hebben. (E)
  37. Onze dochter kreeg last van waterwratten toen ze zes maanden oud was.Onze huisarts zei ook dat ze vanzelf weg zouden gaan, maar toen ze gingen ontsteken kregen we EBT druppels ( VSM ) ter verhoging van de weerstand. De ontstekingen en de waterwratten gingen weg. (Mariëtte)
  38. Volgens mij, ben ik hem nog niet tegengekomen... Dus nog maar een middeltje. Bij mijn dochter smeer ik er NESTOSYL op. 1 Keer per dag, voor het slapen gaan. NESTOSYL is bedoeld voor verlichting van jeuk bij insectenbeten, en kleine schaaf en snijwondjes. Er zit wat zinkoxide in en het is een beetje vettend, verder is deze zalf ook nog een beetje desinfecterend. Veel toepassingen dus in 1 crèmepje. Verkrijgbaar bij de drogist, of bij AH. (Jantina)
  39. Ons zoontje heeft van baby af aan eczeem, en nu al enkele maanden waterwratjes. Die gaan inderdaad pas weg nadat ze ontstoken zijn geweest. En als ik alle reacties hierboven leest, weet ik het eigenlijk helemaal niet meer. Op dit moment gebruik ik ook calendulan creme. En ik smeer het er eigenlijk alleen op, omdat ons zoontje het heerlijk vindt, als zijn benen worden ingesmeerd. (Even geen jeuk) Wat ik sinds kort vooral doe, is zorgen dat er zoveel mogelijk zon opkomt, en laten baden in zeezout. Ik kan nog niet zeggen of het helpt, maar zijn huid wordt er iets rustiger van. Ik las zojuist wel iets, wat ik nog niet wist en daarom even hierin plak: 'Als uw kind bolhoedwratjes heeft, ook wel waterwratjes genoemd, mag u geen hormoonzalf gebruiken. De hormoonzalf bevordert namelijk het aantal en de groei van de wratjes.' Vreemd dat de huisarts ons dit niet vertelde, toen hij de waterwratten bekeek, en een nieuw recept voor de hormoonzalf schreef. Ik denk dat geen enkel middel echt werkt, alleen verlicht. En dat het gewoon afwachten is, tot het lichaam van binnenuit reageert. Helaas.... (Chantal)
  40. Ik heb twee maanden geleden ook gereageerd, omdat mijn kinderen ongeveer een jaar last van waterwratten hebben. Nu hebben ze er zelf niet zo'n last van, maar ik vind het vervelend. Wanneer ze gaan ontsteken kan het wel wat pijnlijk voor ze zijn. Twee maanden geleden ben ik begonnen om ze 3 maal daags druppels te geven (HOMEOROPA kiemplant weerstand). En warempel, ze gaan weg. Een homeopathisch middel duurt even voordat het aanslaat, maar na ongeveer 2 maanden merk je dat ze weg gaan! Ze 'ontsteken,'drogen uit, er komt een korstje op. Ga dan insmeren met calendula crème om littekenvorming te voorkomen. EN WEG ZIJN ZE! Ik hoop dat het bij meer kinderen werkt. (Dinette)
  41. Onze dochter Lynn van 7 jaar heeft wel 30 waterwratten op haar benen. Vorig jaar zomer is het begonnen. Net als zovelen van jullie schrijven, zei ook onze huisarts dat het vanzelf over zou gaan. Sinds begin mei van dit jaar is de omliggende huid helemaal ontstoken. Het is echt verschrikkelijk. Wij hebben ook al alles geprobeerd. We zijn zelfs met Lynn bij een osteopaat (natuurgenezer) geweest. Inderdaad: niets helpt. Veel geld uitgegeven aan allerlei middeltjes en consulten, maar het kind is nog steeds niet van haar klachten verlost. Ze draagt nu onder haar jurken korte broekjes, zodat de huid niet langs elkaar kan schuren. Als ze de broekjes uit doet, zitten deze vol bloed en gele smurrie. Ze schaamt zich ontzettend voor haar benen. Toen ik vanmiddag thuis kwam van mijn werk (het zwembad stond op in de tuin) kwam ze op me afgelopen. Haar benen wijd uit elkaar en helemaal rood. Heb toen de telefoon gepakt en de dermatoloog gebeld. We kunnen gelukkig snel met haar terecht. Ik hoop dat hij haar kan helpen. Wij zijn ten einde raad. Het lucht echter wel een beetje op om te lezen dat ze niet te enigste is en dat sommige gevallen nog erger zijn. Allemaal veel sterkte. (Gerrie)
  42. Hoi Gerrie, Het eerste wat in me op komt is arm schaap die kleine van jou. Inderdaad er zijn kinderen die er vreselijk onder lijden en waar de dooddoener 'Het vanzelf over' niet werkt. Zou je ons op de hoogte willen houden w.b. de dermatoloog en of er iets aan gedaan kan worden? Zo ja is dat nl voor mij reden genoeg een bezoek via huisarts af te dwingen.
  43. Waterwratjes? Babypoeder! Gewoon die van het Kruidvat. Dit geeft meteen de dag na de eerste behandeling al een ongelofelijk resultaat. De wratjes beginnen meteen uit te drogen, en de huid wordt direct al rustiger. Dat terwijl de dokter zei dat je er niets tegen kunt doen. Na 3 dagen 200% verbetering.
  44. Mijn dochter had veel waterwratjes op haar benen en buik. Ze heeft nog veel nare littekens aan die waterwratjes overgehouden. Na verschillende dingen proberen, kwam we Spray-Away van Natusor tegen. Ik gebruikte twee flesjes, en daarna was mijn dochter van de waterwratjes af. Inmiddels heeft Spray-Away een nieuwe naam gekregen. Het heet nu Golden Naturals Zwemwratjes & Kinderwratjes.
  45. Waterwratten ontstaan door een virus. Er zijn daarom ook verschillende soorten. Net als virussen is er niet één remedie tegen. Dus het belangrijkste is desinfecteren, en in laten drogen = altijd goed. D.w.z. Betadine jodium aanstippen op elke wrat apart. Met een wattenstaafje gedrenkt in Bet.jodiumoplossing 2%. Open laten aan de buitenlucht indien mogelijk. Anders een 'gaaskous' aandoen die bij de drogist/apotheek te verkrijgen is. Zorg ervoor dat dit niet gaat plakken, en anders 's avonds eerst natmaken (douche bv) en dan wederom dippen met bet.jod.opl. Overige mogelijkheden zijn: Flammazine zalf gebruiken. Dit kan alleen via de huisarts aangevraagd worden maar zal zeer goed helpen bij hardnekkige ontstekingen. Verder is het belangrijk om de eigen weerstand te verhogen met Vit.C 1000mg. per dag en extra Vitamines. Veel fruit en groentes. Dan moet het goed komen. Zorg ervoor dat als de wratjes opengaan er direct gehandeld wordt om deze te drogen met een gaasje en met betjod.opl. in te laten drogen dus aan te stippen. Werk schoon en was de handen goed. Ooit heeft mijn zoon hier last van gehad n.a.v. zwemmen in het Balatonmeer (Hongarije) Ik ben zelf onderzoekend verpleegkundige en had bet.jod. mee en calendula en Flammamazine zalf en deed op verschillende plekjes de behandeling. De plekjes die indroogden met Bet.jod.opl.en met Flammazine zalf waren het snelst genezen. Het was wel vele malen per dag alert zijn op de lekkende wratjes omdat die nieuwe vormen. Veel succes allen die dit lezen. (Yvon)
  46. Knoflook tegen wratten: wrijf je wrat in met verse knoflook. (Lies)
  47. Slakkengel van de Action

Wratten verwijderen met baking soda

Deze tip kwam ik zelf tegen op youtube: wratten verwijderen met behulp van baking soda oftewel zuiveringszout! Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het klinkt als een goedkope oplossing.

Waterwratjes behandelen: middeltjes van andere ouders

Hieronder een lijst met alle middeltjes die andere ouders hebben geprobeerd om van de waterwratjes af te komen. Deze lijst is een compilatie van alle tips die kwamen op het verhaal van Monique.

Waar mogelijk heb ik er een afbeelding van het middel tegen waterwratjes bijgezocht. Als je op het plaatje klikt, ga je naar de winkel waar het te koop is.

    • ZinkzalfZinkzalf
    • Wartner*waterwratjes
    • Betadinewaterwratjes
    • Thuja (olie)waterwratjes
    • Alcoholwaterwratjes
    • Aloe vera jellyaloe vera jelly
    • Aloe propolis crèmewaterwratjes
    • Laten wegbranden bij huisarts
    • Formule Wformule w
    • Calendula zalfwaterwratjes
    • Tretinoine
    • Tamarix gallica gemmaeScreen Shot 2020 05 25 at 10.37.35
    • Aanstippen met stikstof
    • Fucidin
    • Bach Rescue Crèmebach rescue creme
    • Sudocrèmewaterwratjes
    • Dutimon poederdutimon poeder
    • Nestosylwaterwratjes
    • Uitlepelen door huisarts
    • Echinaplant druppelsechinacea forte
    • Babypoeder Kruidvatwaterwratjes
    • Golden Naturals Zwemwratjes en kinderwratjes waterwratjes

Huisarts Sjoerd Bruggink over waterwratjes behandelen

Na alle ervaringen van ervaringsdeskundigen, nu ook een deskundige aan het woord. Huisarts Sjoerd Bruggink deed vijf jaar lang onderzoek naar wratten.

Zijn conclusies zijn interessant!

Hieronder de 7 meest opvallende inzichten over waterwratjes van een huisarts

  • Op blote voeten gymmen geeft geen risico op wratten
  • Het is niet nodig om in het zwembad slippers te dragen om wratten te voorkomen
  • Familie of klasgenootjes met wratten zijn wel een risico om ze zelf te krijgen
  • Afwachten is een prima optie! Vooral bij kinderen verdwijnen wratten vaak vanzelf
  • Bij voetwratten adviseert Bruggink monochloorazijnzuur
  • Bij wratten op de handen adviseert hij aanstippen met stikstof
  • Na 3 maanden heeft de behandeling maar bij 50% van de patiënten geholpen

Sommige ideeën van Sjoerd Bruggink vind ik lastig om los te laten. Zoals dat met blote voeten gymmen geen kwaad kan. Dat heb ik mijn hele leven lang gehoord. En slippers in het zwembad kun je natuurlijk ook dragen ter bescherming van andere dingen.

Veelgestelde vragen over waterwratjes + antwoorden!

Waterwratjes wat te doen?

De meeste huisartsen adviseren om gewoon rustig af te wachten. Ze zullen vanzelf verdwijnen binnen ongeveer 1 jaar. Maar zoals je hierboven kon lezen, ondernemen veel ouders toch actie. Je kunt dus kijken naar hun huis, tuin, en keukentips.

Hoe zien waterwratjes eruit?

Mijn ervaring is dat waterwratjes lijken op hele kleine bloemkooltjes. Ze zijn dus doorgaans een beetje wittig, en lijken qua structuur op bloemkool. Op Thuisarts.nl geven ze dit antwoord op de vraag: 'Hoe zien waterwratjes eruit?'

'Waterwratjes zien eruit als glanzende, bolvormige pukkeltjes gevuld met vocht. (thuisarts.nl)'

Wat helpt tegen waterwratjes?

De meeste ouders denken toch: die waterwratjes moeten weg! Maar het wonderlijke is dat ze op thuisarts.nl zeggen dat je niets hoeft te doen, en dat ze na ongeveer een jaar vanzelf verdwijnen... 'Een behandeling is niet nodig,' zeggen ze. Maar in de praktijk zijn waterwratjes toch regelmatig hardnekkiger dan dat. Hierboven lees je allerlei tips van ouders over wat helpt tegen waterwratjes.

Ontstoken waterwratjes wat te doen?

Het is best lastig om het advies van Thuisarts.nl te volgen als je kind ontstoken waterwratjes heeft. Maar volgens thuisarts.nl kunnen ontstoken waterwratjes juist een goed teken zijn: 'Als de waterwratjes ontstoken zijn, ziet de huid van uw kind er rood en gezwollen uit, en kan pijn doen. Dat is niet erg. Ontsteking van de wratjes is zelfs vaak een teken dat ze snel gaan genezen en verdwijnen.'

Waterwratjes hoe lang?

Volgens Thuisarts verdwijnen waterwratjes vanzelf binnen 1 jaar.

Waterwratjes welk virus?

Waterwratjes worden inderdaad veroorzaakt door een virus. Maar welk virus? Op Huidarts.nl geven ze het antwoord: 'Waterwratten worden veroorzaakt door een infectie met zogenaamde molluscum contagiosum virus. Deze behoort tot de familie van de pokkenvirussen.

Waterwratjes met witte kop

Waterwratjes met een witte kop komen vaak voor. Op thuisarts.nl omschrijven ze de wartjes als bolvormige pukkeltjes die huidkleurig of wit zijn. Vandaar de witte kop.

Ontstoken waterwrat met pus

Soms raakt een waterwrat ontstoken. In vervelende gevallen komt er zelfs pus uit. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie kan een ontstoken waterwrat geen kwaad. Sterker nog, ze schrijven dat de wratjes daardoor soms zelfs sneller verdwijnen. Het is de kunst om er vooral niet aan te gaan zitten, want dan heb je kans op littekens.

Waterwratjes kind oma weet raad

Op de site Oma weet raadt vind je nog eens 27 tips over waterwratjes. Vijftien Waterwratjes tips op Oma weet raadt staan nog niet in deze post. Hieronder komen de 15 waterwratjes tips op Oma weet raad:

  1. Slakkenslijmgel
  2. Dagelijks 2 x wassen met zarqa bath en showergel (dode zee mineralen) en calendula billenzalf.
  3. Deppen met sterilon.
  4. Je weerstand verhogen met elke dag een kop brandnetelthee.
  5. Dr. Fix stift 2 x daags op de wratjes smeren
  6. Moedermelk op de waterwratjes doen.
  7. Elke dat een dosis vitamine C geven van 1000 mg. (Let op: je kunt teveel vitamine C innemen en dat is slecht voor je nieren).
  8. Een bad nemen in badzout.
  9. Hansaplast ontsmettende spray
  10. Miconazol zalf
  11. Aanstippen met blanke nagellak. Het wratje verdwijnt door uitdroging.
  12. Het wratje aanstippen met een natgemaakt krijtje.

Waterwratjes Kruidvat

Recent kocht ik nog Formule W bij Kruidvat voor een waterwratje dat heel toepasselijk op mijn middelvinger zat. Ik ben blij te kunnen vertellen dat het waterwratje weg is! Kruidvat verkoopt overigens verschillende middeltjes tegen waterwratjes!

Formule W

kruidvat waterwratjes

Kruidvat wrattenpen

waterwratjes kruidvat

Wortie Freeze

waterwratjes kruidvat

Parelwratjes uitknijpen?

parelwratjes uitknijpen

Waterwratjes of parelwratjes uitknijpen wordt over het algemeen NIET aangeraden. Dat komt omdat je het gevaar loopt dat het virus naar andere delen van je huid verspreidt. Bovendien is er het risico op littekens, irritatie en ontstekingen bij parelwratjes uitknijpen. Dus, ook al jeuken je handen om die parelwratjes uit te knijpen, doe het niet!

Tot slot

Volgens het Nederlands Huisarts Genootschap hoef je bij waterwratjes niets te doen. Ze gaan vanzelf weer weg. Toch vinden veel ouders dat lastig, of hebben kinderen er toch wel veel last van. In deze post las je een overzicht van ervaringen van ouders uit de praktijk.

P.S.

Download nu gratis onderstaand overzicht met alle huismiddeltjes!

waterwratjes

Gebruikte bronnen: thuisarts.nl, Nederland Huisarts Genootschap, Wikipedia, de bezoekers van Huisvlijt, huidziekten.nl, Huisarts & Wetenschap

*Deze tips zijn van ouders zoals jij en ik, en vervangen dus geen medisch advies. Vraag iets altijd na bij je huisarts.

*Wartner is eigenlijk niet voor waterwratjes!

Vergelijkbare berichten

55 reacties

  1. Jeetje wat een enorme lijst met middeltjes en oplossingen. Maar wat vervelend ook dat ze bij de meesten ook gewoon blijven zitten zeg. Ellende. Wel weer wat geleerd, nooit geweten dat het van een virus komt.

  2. Jee.. wat een lijst, dat het zo'n probleem was wist ik helemaal niet. S heeft ze wel gehad, maar een paar keer aanstippen was het weer weg.

    Love As always
    Di Mario

  3. Hier hadden ze ze ook, maar ze zijn weer vanzelf verdwenenen, net als gewone wratjes. Al heb ik die wel aangestipt volgens mij, maar na twee keer waren die weg

  4. Ik had er nog nooit van gehoord, wist niet dat het zo'n ding was. Gewone wratjes ken ik wel, dat aanstippen vind ik altijd vreselijk

    1. Dat is een flinke lijst! Ik zou vooral advies vragen van een professional.

    2. Dat is altijd het beste inderdaad. De ervaring leert dat professionals meestal zeggen dat het vanzelf overgaat, uiterlijk binnen een jaar.

  5. Wow, dat is een enorme lijst. Ik heb er zelf gelukkig nooit last van gehad, maar weet van anderen dat het een behoorlijk langdurig en irritant probleem is. Wat mij betreft kunnen ze er beter meer aan doen dan alleen afwachten. Het maakt kinderen namelijk soms ook heel onzeker.

  6. Ha Nicole,

    schitterend, zoals jij weer onderwerpen weet te vinden.
    Deze is heel handig voor ls je er last van hebt (van die wratjes bedoel ik dan he)
    ;-))
    Heb er gelukkig geen last van, die wratjes. Maar vroeger wel nm we smeerden er paardebloemsap op, kan ik me herinneren.

    Groetjes!
    Marlou

  7. Wat een waslijst. Nooit gedacht dat het zo'n probleem was. Ik heb hier 2 jonge kinderen en wij hebben er nog nooit last van gehad. Zelfs van luizen zijn we tot nu toe gespaard gebleven.
    Maar ik ben wel blij dat ik dit nu weet, als het probleem zich stelt weet ik er toch al iets over en val ik minder uit de lucht.

    Dankjewel dus
    Groetjes Eva
    http://www.notanotherdiva.com

  8. Nou ik kan me niet herinneren dat mijn kinderen ze hebben gehad, wel waterpokken.
    Maar jne hebt een duidelijke log geschreven met nuttige tips. Hans

  9. Mijn kleindochter heeft er op dit moment heel veel! Meer dan mijn eigen dochters ooit hebben gehad. Ik weet uit de tijd dat mijn dochters klein waren dat het vanzelf weer over gaat. Ik ging er destijds mee naar de huisarts en zij vertelde dat je verder niets hoeft te doen, dus toen mijn dochter mij een fotootje stuurde van de wratjes van mijn kleindochter, kon ik direct vertellen wat het was! Kleindochter heeft er zelfs eentje tussen haar wenkbrauwen. De meesten zitten op haar romp en in de ellebogen en knieholtes.

  10. Jeetje wat een lijst, we hebben er wel eens een bevroren bij een dochter, dat is een litteken geworden. Bij de jongste is er 1 overgebleven die met enige regelmaat actief wordt

  11. Wat een hoop manieren om te proberen ervan af te komen! Ik heb er zelf gelukkig nooit last van gehad, maar een vriendin wel en zij had er altijd veel last van.

  12. Mijn hemel, wat een lijst! Ik heb het zelf nog nooit gehad (en Mila volgens mij ook niet). Wat een narigheid. Hoofdluis hebben we allebei gehad (zij voor het eerst op haar 5e en ik op mijn ... wat was het? 45ste?) en dat vond ik al verschrikkelijk. Dit klinkt overigens net zo erg. Heel naar voor de kindjes.

  13. Ik had hier nog nooit van gehoord. Wel oppassen met zink dat je dit niet te dik aanbrengt en als je het aanbreng, dat je het dan als het ware stempelt op de huid

  14. Wow wat een grote lijst aan opties. Dat maakt het voor mij als lezer weleen beetje onoverzichtelijk merk ik. Het is me iets teveel. Ik had als kind wel waterwratjes onder mijn voet. Dat is weggehaald door de huisarts. Volgens mij met stikstof. Ik kan me voornamelijk herinneren dat het erg koud aanvoelde.

  15. Wat tof dat je reacties van je volgers in je blog hebt verwerkt. Ik ben ook sceptisch over het op blote voeten gymmen. En slippers zijn niet nodig in een zwembad voor dit misschien, maar tegen schimmel toch echt wel...precies wat je zegt. Eigenlijk zou er ook nog beter geventileerd moeten worden in die gebouwen. Ik denk dat dat misschien al een hoop scheelt?

    1. Misschien niet tegen deze wratten, maar wel andere zaken die met vocht en warmte te maken hebben xxx

  16. Geen ervaring mee. Wel met gewone wratjes, die kreeg mijn zoon onder aan zijn voeten. Volgens mij van het zwembad toen. Wat een crime was dat!

  17. Mijn zoontje heeft 1 (ik denk) waterwratje op zijn knie. Heb er eerlijk gezegd nog niks mee gedaan, zolang hij er zelf geen last van heeft. Maar fijn om te weten wat de mogelijkheden zijn!

    1. In principe hoef je ook niets te doen Danielle. Volgens de huisartsen zal hij vanzelf verdwijnen in een periode van ongeveer maximaal 1 jaar.

  18. Ik heb als kind ooit eens een voetwrat gehad en mijn moeder dacht dat het een splinter was - dagen heeft ze die proberen eruit krijgen - zo pijnlijk dat ik het me nog steeds herinner :o

  19. Klinkt als een ware plaag die dingen PPfff. Maar de lijst met hulpmiddeltjes lijkt bijna eindeloos. Wanneer de HA niets wil of kan doen (wat mij sterk lijkt) kan je in ieder geval zelf nog aan de slag.

  20. Kijk, dit is nog eens een publicatie vol nuttige info voor mensen die meer willen weten over waterwratjes of deze willen verhelpen. Met deze tips moet dat vast goed komen.

  21. Wat een fijne uitgebreide blogpost. Heel veel kinderen (en volwassenen) die lasthebben van wratjes, ik zelf ook. Aanstippen met stikstof vind ik het beste werken. Na een paar dagen is de wrat dood en valt het van je lichaam af. Of je helpt het een handje ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.