Is jouw huis veilig? 5 dingen die je nu meteen kunt doen

hoe veilig is jouw huis

Als het gaat om veilig wonen, dan denk ik in eerste instantie aan bescherming tegen inbrekers. Maar er zijn natuurlijk meer manieren waarop een huis veilig kan zijn.

Denk alleen al aan de overstroming in Limburg, waar vele huizen niet veilig genoeg bleken te zijn tegen het wassende water.

Pim schreef voor Huisvlijt een post over hoe je jouw huis veilig kunt maken.

Zo creëer je een veilige woning

Thuis hoor je je veilig en op je gemak te voelen. Heb je het idee dat het wel beter kan met de veiligheid in en om huis?

Maar weet je niet waar te beginnen?

Geen nood: met deze praktische tips voor veilig wonen hou je brand, inbraak en waterschade lekker buiten de deur.

1. Stel onderhoudsklusjes niet uit

Je huis heeft het hele jaar door onderhoud nodig. Het kan verleidelijk zijn om dit eindeloos uit te blijven stellen. Maar uiteindelijk heb je daar alleen maar jezelf mee. Met regelmatig onderhoud voorkom je namelijk dat je woning mankementen gaat vertonen die uiteindelijk tot flinke schade kunnen leiden.

Heb je een open haard of houtkachel?

Dan is het aan te raden om minstens één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een professionele schoorsteenveger. Hiermee verklein je de kans op een woningbrand en koolstofmonoxidevergiftiging.

Periodiek cv-onderhoud zorgt ervoor dat je niet te kampen krijgt met storingen en lekkages. En door 1-2 keer per jaar de dakgoot schoon te maken voorkom je vochtproblemen en schimmel in huis.

2. Slimme woonservice

Kun je deze klusjes niet zelf doen? Of wil je er geen omkijken naar hebben? Dan kun je een abonnement op een woonservice afsluiten. Zodra het tijd is voor een onderhoudsbeurt neemt een specialist contact met je op om een afspraak te maken. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand.

3. Maak het inbrekers extra moeilijk

Ons huis is vaak inbraakgevoeliger dan we zelf denken. Zeg nou eerlijk: wanneer heb je voor het laatst het hang- en sluitwerk op alle deuren en ramen nagelopen? Als dit een tijdje terug is, dan is de kans groot dat de beveiliging van je huis wel een upgrade kan gebruiken.

4. Smart alarm

Gelukkig zijn er allerlei makkelijke manieren waarop je je woning minder aantrekkelijk voor dieven kunt maken. Een slim alarmsysteem installeren is daar eentje van. Het voordeel van een slim alarm is dat het draadloos is en zich automatisch in- en uitschakelt. Bovendien kun je het makkelijk bedienen via een app op je mobiel. Zorg ook voor een goed brandalarm.

5. Inbraakproof buitendeuren

Daarnaast kan het natuurlijk zeker geen kwaad om je buitendeuren beter te beveiligen. Zorg allereerst dat alle deuren goed verlicht zijn: installeer bijvoorbeeld buitenlampen met een bewegingssensor. En door je voordeur te voorzien van een anti-inbraakstrip en brievenbusbeveiliging zorg je dat criminelen minder makkelijk kunnen binnendringen.

Wat betreft de andere buitendeuren: hier is het verstandig om veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging te plaatsen. Of een cilinder met kerntrekbeveiliging.

Nawoord: hoe doe ik het op de 5 punten?

Dankjewel Pim! Ik heb wel even moeten googelen wat kerntrekbeveiliging is!

Inbrekers trekken blijkbaar graag je hele slot uit de deur. Dat doen ze door een schroevendraaier in het slot te duwen, en vervolgens te trekken. Kerntrekbeveiliging voorkomt dat ze de schroef in jouw slot kunnen steken!

  1. Onderhoudsklusjes. Afgelopen zomer stond er water in onze kelder. Daar hebben we iemand naar laten kijken. Een ander onderhoudsklusje waar ik meteen aan moet denken is de dakgoten schoonmaken. Voor onze schoorsteen laten we keurig elk jaar de schoorsteenveger komen, dus dat gaat prima.
  2. Een slimme woonservice zou ik niet zo gauw inschakelen, omdat je dan een vast bedrag per maand betaalt. En Annemarie van Gaal zegt in haar boek Gevonden geld dat dit iets is om op te besparen. Je kunt ook gewoon iemand bellen als zich een probleem voordoet.
  3. Maak het inbrekers extra moeilijk. We hebben nieuwe sloten op de buitendeuren laten zetten! Daarnaast hebben we goede buitenlampen. Zie ook Inbraakpreventie.
  4. Een smart alarm hebben we niet, maar dat zou ik eventueel nog wel eens willen kopen. Volgens mij hebben ze die zelfs bij de Action namelijk.

Ik heb zelf ook nog een tip voor een veiliger huis. Deze verwijst naar de afbeelding bovenaan deze blogpost.

Ruim spullen op!

Rondslingerende spullen zijn best gevaarlijk! Voor je het weet struikelt iemand erover.

Leestip

Voordeurbel van de Action

Hoe doe jij op het op de 5 genoemde punten om je huis veiliger te maken?

Vergelijkbare berichten

30 reacties

  1. We komen een heel eind met de veiligheid. Alleen die schoorsteen vegen niet, maar dat is ook niet nodig, want die hebben we niet.

    Love as Always
    Di mario

  2. Wat t schoorsteenvegen betreft dit is ook vaak een vereiste van je verzekering dat je eens per jaar laat vegen. Zorg dus dat je kan aantonen dat je dit gedaan hebt.

    Daarnaast nog een andere tip. Laat geen ladder of ander materiaal slingeren waarmee ze zo over je schutting kunnen komen of mee naar boven kunnen klimmen.

    Laat je ketel eens per jaar nakijken. Niet alleen voor de veiligheid maar ook om
    goedkoper te kunnen stoken

  3. Mijn huis scoort best goed geloof ik, op bovenstaande punten. Wat betreft rommel doe ik het ook prima. Maar ja, toen struikelde ik (je geloof het bijna niet, maar het is echt waar) pas bijna over een salontafel die er toch echt al tien jaar staat. Tja... ik hield mezelf net staande, maar toen bleek maar weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

  4. Ik zal redelijk scoren met mijn kind- en trapvrije benedenwoning. De CV-ketel is uitpandig. Als die ontploft, dan ga ik daar in huis weinig van merken. De voordeur is op een meter of 6 van het voorraam van de overburen. Het hele straatje is zo. En daarmee zal een inbreker niet snel voorom komen. M'n achterdeur heb ik vervangen door 1 met dubbelglas en redelijk sluitwerk. Belangrijker is m'n achterpoort en schutting waar je niet snel door of overheen komt. Maar ook belangrijk dat hier niets te halen valt. Het duurste apparaat is een koelvriezer van 3 jaar oud. Was toen 300 euro en krijg je heel lastig door de deur. Op nummer 2 staat m'n 6 jaar oude 2e hands laptop, die ik ook als TV en geluidsinstallatie gebruik. De nog veel (5x) oudere TV mag meteen mee, die is al heel lang stuk.

    Heb ook regelmatig alle deuren open om de vochtigheid in m'n huis te verlagen. Dus overdag open bij een buitenvochtigheid van onder de 70%. Spaart stookkosten en is gezonder. Sommige katten komen dan binnen kijken, maar een insluiper is nog nooit om de koffie gekomen.

    Het enige ongeluk in dit huis was in de douchekamer. Ik zat op m'n hurken de vloer schoon te maken toen 1 voet uitgleed. Daarna een betere antislip douchemat gekocht.

    In mijn wijk wordt veel ingebroken, maar in mijn buurt (1/7de van de wijk) niet. Krijg dus erg veel folders van de politie en gemeente. Maar die moeten in de bungalowbuurt zijn. Die is direct te bereiken vanaf de een 4-baans nationale weg. Tussen de bungalows zit minimaal 30 meter tuin met veel struiken en bomen. Niemand ziet daar iets van elkaar en daar valt zeker wat te halen. De vele dure alarminstallaties maken dat wel duidelijk aan de inbrekers.

    1. De plek waar bij jouw de voordeur zit zou mij denk ik een heel veilig gevoel geven. Ze zijn dan niet zo maar bij je. Toen je ene voet uitgleed Ximaar, was je toen ook gewond geraakt? Of liep het met een sisser af?

    2. Ik kon door dat uitglijden m'n evenwicht niet meer bewaren en dat leverde uiteindelijk een botscheurtje net boven m'n elleboog op.

  5. Interessant. Ik denk dat ik het inbrekers nog wel wat moeilijker kan maken in mijn huis. Maarre... klein beetje feedback: je geeft maar op 4 van de 5 punten aan hoe je het zelf doet qua veilige woning! Eén puntje vergeten misschien?

  6. Kerntrekbeveiliging? Ik neem aan dat bij ons alles in orde is. Destijds was het een nieuwbouwwoning en moest het voldoen aan allerlei certificaten, maar dat gezegd hebbende wonen we hier al inmiddels 21 jaar en toen ik jouw artikel las over het regelmatig controleren van bepaalde dingen moest ik toch even slikken. Ik denk dat we hier van het najaar echt even de tijd voor moeten nemen.

  7. Ik maak me daar nooit zo druk om. Huurwoning dus alles wordt gecontroleerd en gecheckt (denk aan cv ketel, rookmelders e.d.). En struikelen over rotzooi zal hier ook niet snel gebeuren. Alleen volwassenen in huis, scheelt een hoop op dat gebied.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.