Schoolkerstdiner

Op de basisschool van de twee jongste kinderen wordt Kerstmis gevierd met een jaarlijks schoolkerstdiner. Daarvoor moet ieder kind 10 hapjes meebrengen. Door de jaren heen heb ik met een sterretjesbakvorm uitgedrukte plakjes zelfgemaakte cake meegegeven, gehaktballetjes, mini krentenbolletjes, en dit jaar stokbrood met kruidenboter, en een grote schaal rauwkost, oftewel Crudités.

Vooral over de rauwkost ben ik tevreden. Ik had wortels, groene paprika en gele paprika in smalle reepjes gesneden, en die felle kleurtjes bij elkaar oogden heel vrolijk. En bovenal is het natuurlijk supergezond. Ik baalde een beetje dat ik er niet aan gedacht had van die kleine kersentomaatjes in huis te halen, want dat had het nog mooier gemaakt!

Net zoals ik als moeder blij wordt als ik hoor dat een jarige op school gezond getrakteerd heeft, word ik ook blij als op het schoolkerstdiner gezonde dingen aangeboden worden. En wortels lust volgens mij bijna ieder kind, hoewel paprika misschien iets moeilijker ligt.

Toen ik onze bijdrage inleverde, zag ik heerlijkheden liggen als hartige taartjes, bitterballen, komkommer, suikerbrood en stukjes frikandel. Ongetwijfeld was er nog veel meer, maar het was zo sfeervol verlicht, en bovendien zo overvol met ouders, dat ik bijna niks zag.

Zelf bezocht ik als kind een christelijke school, en ik vind het kerstfeest op deze openbare school soms wel een beetje kaal. Ik mis dan toch het verhaal van het kindje Jezus! Maar de school waar de twee jongsten na de kerstvakantie heen gaan is weer een christelijke, dus ik ben benieuwd hoe het kerstfeest er daar uit ziet.

Hoe wordt bij jullie op school Kerstmis gevierd?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

7 Comments

 1. Wij hadden geloof ik altijd kinderkerstfeest vanuit school, maar in de kerk. Met gedichtjes oplezen, een verhaal (of kinderpreek), kaarsjes en onze werkjes ophangen enzo. Niet met eten, tenminste, dat kan ik me niet herinneren.

 2. hier 3 kinderen in de leeftijd van 6, 9 en 11. Bij ons op school (chr.onderwijs) hebben we 4 jaar een kerstdienst in de kerk (om en om verzorgt door leerlingen of de leerkrachten) en het 5de jaar is er een grote kerstwandeling door de wijk.. dat betekend dan dat de bovenbouw (groepen 5, 6 en 7) in groepjes door de wijk heen verspreid het kerstverhaal vertellen en dat de ouders en overige kinderen dan via een route dit verhaal kunnen volgen.
  Ontzettend leuk met al die lichtjes enz..

 3. Mijn meisjes gaan naar een (actief) christelijke school en hadden gisteren een kerstuitvoering in een nabijgelegen kerk – met per groep kerstliedjes zingen voorin de kerk. Geweldig vonden de dames het :) Bij de oudste (groep 4) was woensdag een kerstdiner (nou ja, lunch meer), maar dat was de enige klas. Ook 10 stuks mee was het idee; ik heb minikaasmuffintjes gemaakt, met pitjes en zaden – ze waren heerlijk (maar wel wat minder gezond dan rauwkost – is ook een superidee!)

 4. Onze zoon zit in groep 5 op een christelijke school en het ene jaar is er s avonds een kerstviering in de kerk waar 1 ouder bij aanwezig mag zijn en het andere jaar is er een kerstlunch. Wij als ouders vinden eigenlijk dat er weinig wordt gedaan.

  Groetjes Isabelle

 5. Op de openbare school van mijn zoon, word ook een kerstdiner gegeven. Ik vind het altijd wel erg leuk voor ze, helaas ken ik de stress van de andere kant ook.
  Op mijn eigen school, waar alleen maar buitenlandse kinderen zitten die net in Nederland zijn word een buffet gemaakt door de ouders en eten we ook samen met kinderen en ouders.
  Erg leuk, maar altijd weer blij als het achter de rug is ;-)

 6. Onze openbare school houd ook ene kerstviering ..eerst gezamenlijk worden er kerstliedjes gezongen en een aantal muzikale kinderen speelt een lied (cello , viool en saxofoon).
  Dit jaar las een vader een eigen geschreven verhaal voor (met het kerstverhaal als grondslag ) en daarna hebben ze per klas een broodmaaltijd , het is een school met ongeveer 110 kinderen.

  Op de vorige school (met maar 36 kinderen) maakten de ouders een kerstbuffet en ook daar werd er eerst door kids opgetreden , liedjes toneel (soms het kerstverhaal maar kon ook iets zelfbedachts in het thema zijn), daarna het buffet voor de kinderen , waarbij de ouders dan gezamenlijk wat koffie , thee dronken buiten bij vuurkorfen .(ongeveer 20 gezinnen)
  1 jaar ook een groot kerstfeest buiten met kids , inclusief gluhwein(alcoholvrije, maar dat merkte echt niemnand) poffertjes en liederen …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.