Comments

Middelbare school: wat heeft je kind echt nodig? — 18 Comments

  1. De dingen voor school; die tijd zijn we voorbij. Maar hier thuis prijkt een Bosatlas, een grote. We gebruiken de atlas zelf ook maar onze kleinzoon van 7 jaar is er verzot op. Allemaal weetjes voor een nieuwsgierig ventje. Thuis heeft hij een kleiner formaat, die van 70 euro. Een atlas is hier thuis dus een nuttig nalsagwerk.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

  2. Oudste dochter: Eerste jaar een te grote, te dure rugzak gekocht, waar ze later dus echt niet meer mee wilde lopen. Doet nu al 5 jaar met (verschillende) Eastpaks, goedkoop via MP. Omdat Eastpak onverslijtbaar is, is het redelijk risicoloos kopen op MP. Jongste heeft oude Eastpak van oudste weer overgekocht. Iedereen happy! (Nee, dat is niet zielig. Ze krijgen 1 x een tas van ons. Willen ze snel weer een andere? Mag best, zelf kopen.)

    Woordenboeken zijn hier altijd wel gebruikt (VWO). Bosatlas heb ik nooit gekocht, en is tot nu toe ook niet nodig geweest. USB stick is goed idee, bij oudste op school krijgt iedereen er gratis eentje in de brugklas. Geodriehoeken: Inderdaad zijn die van Action goedkoop, maar de kwaliteit is wel anders dan die van bijv de HEMA. Ik heb gemerkt dat die van hard plastic het slechtste zijn, die gaan gauw kapot. Passer: helaas, elk jaar raakt er wel een onderdeeltje zoek, dus die moet ik wel eens opnieuw kopen.

    Agenda: Ik heb de regel dat ik voor ieder kind 5 euro betaal aan agenda. Willen ze een dure agenda, dan betalen ze dus zelf 10 euro bij. Willen ze er geen geld aan uitgeven? Bij de HEMA zijn prachtige agenda’s te koop voor weinig geld. Zo is iedereen tevreden, vooral ik.

    Verder heb ik vorig jaar een supergoed idee gehad. In de Eastpakrugzakken worden schriften zo gauw lelijk. Nu hebben ze elk een kleine (A5?) multomap, met tabbladen, waar ze voor elk vak een ‘afdeling’ in de map hebben. Geen slordige, uit elkaar vallende schriften meer, en ze hebben ook altijd voor elk vak het ‘schrift’ bij zich. Dit heeft perfect gewerkt, zelfs bij jongste dochter die zeeer, zeeer slordig is. Zo’n multomap is ook handig om naderhand aantekeningen toe te voegen (als je iets overneemt van een ander) of dingen eerst in klad te schrijven, daarna netjes overschrijven, waarna je het klad weer kunt verwijderen.

  3. Pas hebben we een nieuwe rugzak gekocht voor jongste dochter, kostte 35,- in de afprijzing. Leuk zaakje in Den Bosch, tassen rond de 50 euro. Doen ze echt wel een paar jaar mee. Agenda’s kopen ze bij Hema, leuk genoeg, zonder al te veel fratsen. Geo’s en pennen ook bij hema of action.
    Schriften worden nooit gebruikt, ik heb nog stapeltje liggen – gebruik ik zelf maar op als kookschriftje of als stickerboekje voor de jongens. Alles gaat in een A4 multomap (acion) die een jaar meegaat, voor die prijs lang genoeg. Moet je wel tabbladen kopen en papier, maar bij dezelfde winkel ook spotgoedkoop.
    Rekenmachine is voor bovenbouw idd duur, maar noodzakelijk. Denk eraan dat de benodigde functies er wel op moeten zitten, anders kun je alsnog een nieuwe kopen. Ik kocht ‘m via school, was wel duur. Maar dan wist ik zeker dat ik een goede had. Middelste dochter heeft geen wiskunde, maar jongste kan hem evt. ook nog weer gebruiken – als oudste hem inmiddels niet weer nodig heeft.
    Woordenboeken hebben ze in de bovenbouw ook echt nodig.
    Een atlas hebben we zelf en is altijd fijn om in te kijken. Niet extra aangeschaft, ze hoeven hem nooit mee te nemen naar school.
    USB-sticks zijn absoluut nodig, snap eigenlijk niet dat het niet op de lijst staat (vast verouderde lijst…).
    Succes met winkelen ;-)

  4. Als medewerker op een school kom ik er vaak achter dat leerlingen niet weten hoe een woordenboek werkt. En als ze er achter komen dat ze het op de examens mogen gebruiken worden ze er heel snel handig in (bijvoorbeeld bij het CE kunst algemeen. Als ze tijdens het examen de vragen niet snappen door een te kleine woordenschat (theatergezelschap is dit jaar het woord geweest dat ik 3 keer opgezocht heb zien worden) is het handig te weten hoe zo’n ding (woordenboek) werkt. Het hoeft echt geen nieuwe te zijn.) Dus een in huis is altijd handig.

    De atlas mag voor thuisgebruik ook best een oude zijn. Bij tweedehands winkels te vinden. Oefenen met opzoeken is erg handig als je wilt slagen voor aardrijkskunde. Deze vaardigheden blijken elk jaar weer moeilijk onder de knie te krijgen.

    De usb-stick krijgen ze bij ons van school dus dan kan er nooit gezegd worden: Heb ik niet ;)

    De miskoop voor mij was de enorme hoeveelheid soorten potloden die ik zou moeten hebben.

    Een die echt niet van de lijst gehaald moet worden is de etui met minimaal twee pennen en een twee HB potloden. Deze is namelijk wel erg vaak nodig en vaak kwijt bij het maken van het proefwerk.

  5. Ervaring op doen met het opzoeken van woorden in woordenboeken en Bosatlas is inderdaad waardevol.

    Mijn man is dol op woordenboeken, en leest ze zelfs ‘s avonds in bed, dus in onze boekenkast staan 8 Dikke Van Dale Woordenboeken. Maar ja, die neem je niet zo makkelijk mee naar school natuurlijk. Maar voor het leren opzoeken kunnen de kinderen ze goed gebruiken.

  6. Onze kinderen gaan inmiddels niet meer naar school, maar je verhaal is heel herkenbaar.Ik weet dat wij thuis altijd een goedkope agenda kochten en die zelf mooi maakte met plaatjes etc.Misschien een idee voor je kinderen.

  7. het gymnasium vind ik aanzienlijk duurder dan de mavo, woordenboeken kocht ik voor 10 cent bij de kringloop.Op het gym gaan ze graag op reis, over 2 jaar de Rome reis, heb nog geen prijs vernomen, dochter doet cambridge engels, extra lesgeld, boeken en en reisje naar York, maar ze heeft net haar FCE gehaald, ook de dure rugzak ligt op zolder en gaat ze ,inderdaad, met een goedkope tas naar school.Volgend jaar zit aardrijkskunde in haar profiel en moet ik op zoek naar een (goedkope) atlas, de rest komt van de action.

    Hannah

  8. Nadeel is dat een school soms een bepaald woordenboek eist. Helaas willen de scholen van onze kinderen precies niet dezelfde woordenboeken.
    Ik werk ook op school, en met de examens komen er groepen kinderen in paniek nog in de mediatheek om een woordenboek te lenen…dan is het wel weer heel handig om ze te hebben!

  9. Op de middelbare school viel het nog wel mee, pas tijdens de HBO opleiding viel het op hoeveel er nutteloos aangeschaft moest worden. Hele dikke (dure) boeken en alleen voor een half hoofdstukje. Gelukkig zijn mijn kinderen creatief en vonden ze het materiaal ook gewoon op internet! Het is zelfs voorgekomen dat er iets gekocht moest worden terwijl bleek dat het voor dat vak geen leraar was dus nooit gebruikt.

  10. wow ben ik even blij dat ik even aan het neuzen was. Heb nu een goede lijst en zoek de woordenboeken van mijn man gewoon op. Volgens mij zijn die ook nog gekaft. Onze zoon gaat havo/ atheneum sportaccent doen en ik vind het erg spannend. Er zijn nogal wat extra kosten, trein abbonnement en een fiets op het station in de stad waar hij naar school gaat. ik moet zeggen dat ik het erg spannend vind

  11. Ik heb net het 1e jaar vwo erop zitten en het viel me inderdaad op dat je veel dingen niet nodig hebt… een woordenboek? Nog nooit gebruikt op school. Google translate, het lesboek of de docent was ook goed. De bosatlas? Gewoon vragen aan de onderwijsassistent. Soms maakt school dingen moeilijker als het lijkt! Heel veel spullen zijn via school te regelen (in mijn geval, ik zit op het Liemers College) zoals bijvoorbeeld de tekenetui. En het 1e jaar kom je makkelijk door met een €1 rekenmachine van de action :) dus mijn advies is: no span, als je iets mist, merk je dat vanzelf. Dan vraag je de docent of je iets mag lenen, of een klasgenoot. Een tip van mij voor een schooltas is: houd het neutraal. Als je nu helemaal into roze bent en straks niet meer, krijg je gauw een hekel aan die roze tas. Met zwart of grijs heb je dat veel minder.
    Ps: een halve cent is wel heel weinig: (0.50 cent)

    Xx Just me

  12. Heel erg blij met dit artikel en al jullie reacties.

    Het is zo ondoorzichtig wanneer je eerste kind naar de middelbare school gaat, en de boekenleverancier probeert overduidelijk zoveel mogelijk extra aan je te verkopen. Prettig om te lezen dat inderdaad niet alles nodig is. Ik kon me al niet voorstellen dat je in deze tijd een bijvoorbeeld een duur Woordenboek (met CD-ROM nog wel) nodig zou hebben.

    Bedankt allemaal!

    • Fijn dat je er wat aan hebt Menno! Ik snap wat je bedoelt. Ik heb zelf net weer boeken besteld bij Van Dijk en dan krijg ik ook een hele lijst met extra spullen, die dus niet nodig zijn, voorgeschoteld.

  13. hallo allemaal ik zit nu in het 2de middelbaar en dit is wat ik allemaal nodig had voor school :

    rekenmachine

    agenda

    atlas

    woordenboek

    USB-stickjes

    boekentas

    pennenzakken

    passer

    lijm

    schaar

    potloden

    gom

    scherper

    markeerstiftjes

    pennen

    geodriehoek

    kladblokken

    kaftpapier

    etiketjes

    ringmappen

    een plastiek mapje

    doorzichtige insteekhoesjes

    liniaal

    plakband

    tabbladen

    kleurpotloden

    stiften

    tipp-ex (heel veel zelfs)

    post-its

    fineliners

    ( rekjes voor mijn boeken of blaadjes in te steken )

    paperclips

    maar het kan zijn dat je ze niet allemaal nodig hebt maar ik had ze wel nodig
    Ik hoop dat ik jullie een beetje kon helpen!

  14. “Inmiddels heb ik vier kinderen in het middelbaar onderwijs, en geen één heeft tot nu een bosatlas nodig gehad.”

    Op school weinig gebruikt, maar wel veel aan gehad qua zelfstudie. Het leren stopt niet bij de huiswerkopgaven en het voldoende scoren voor proefwerken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>