Middelbare school: wat heeft je kind echt nodig?

middelbare school

Kom je hier terecht met een puzzelvraag? Namelijk hoe heet het middelste vakje op een middelbare school?

Het antwoord is kernvak!

Deze post gaat verder over schoolspullen voor de middelbare school, en welke echt nodig zijn, en welke niet!

Wat is een middelbare school?

Een middelbare school is de school waar kinderen naartoe gaan als ze groep 8 op de basisschool succesvol hebben afgemaakt. De middelbare school wordt ook wel voortgezet onderwijs genoemd.

De basis is gelegd op de ‘basisschool’ en nu is het tijd voor een volgende fase. Kinderen beginnen op de middelbare school rond hun 12de en zijn klaar rond hun 16e, 17e of 18e.

Middelbare school benodigdheden

De schoolboeken voor de middelbare school zijn tegenwoordig gratis, en dat scheelt flink in de portemonnee! Maar toch kan de lijst met benodigdheden voor de middelbare school nog flink in de papieren lopen.

Zeker als je oudste naar de middelbare school gaat is het als ouder soms lastig om te bepalen wat er gekocht moet worden. En als het aan de winkels ligt, koop je natuurlijk zo veel mogelijk. Daarom vind je hier onder een handige lijst met spullen, en informatie of ze nodig zijn!

Lijst met ‘aan te schaffen hulpmiddelen’

Mijn oudste dochter heeft dit jaar eindexamen Mavo gedaan, en gaat nu naar de Havo. Mijn jongste dochter begint na de zomervakantie op het Gymnasium. En hoewel de vakantie nog wel even duurt, doemt de vraag weer op: wat hebben we ècht nodig van de lijst met ‘aan te schaffen hulpmiddelen’ voor de middelbare school?

Rugzak/Stevige tas: discutabel

Bij mijn oudste dochter investeerde ik in zo’n stevige Eastpak rugzak ad 49,-. De andere populaire rugzak is van het merk Kipling, maar die waren vrij groot. Eén jaar heeft mijn dochter de dure Eastpak rugzak trouw gebruikt, toen vond ze hem ‘stom. Tegenwoordig gebruikt ze een gewone tas, die ze ergens bij de Dolcis of zo heeft gekocht. Dankzij de kluisjes op school, kunnen kinderen het op school ook af met een wat simpeler tas.

Overigens is de Eastpak rugtas nog in uitstekende staat. Die kan mijn jongste dochter prima gebruiken!

Zie ook mijn post Rugzak middelbare school.

Update juli 2015

De meeste middelbare school kinderen gebruiken gewone tassen in plaats van een rugzak. Hoewel een rugzak praktischer zou zijn, geven in ieder geval de meisjes de voorkeur aan gewone tassen. Daar komt nog bij dat steeds meer middelbare scholen gaan werken met een iPad of laptop. En dat betekent een drastische vermindering van het aantal schoolboeken. Dit maakt een dure rugzak nog minder nodig.

Rekenmachine: echt nodig

Op de Mavo kon mijn dochter het nog met een vriendelijk geprijsde rekenmachine van de Hema af, maar voor de Havo moet ze een zogenaamde TI84+ hebben van 129,-! Op Marktplaats vind je ze rond de 75 euro.

Woordenboeken: nauwelijks nodig

Behalve de Bosatlas, vind ik de woordenboeken op de boekenlijst ook vaak nodeloze aanschaffen. Mijn oudste dochter heeft het haar hele Mavo carrière zonder gedaan. Als ze iets moest weten, zocht ze het op internet op. Pas bij haar eindexamen had ze voor Duits een woordenboek nodig, en dat heb ik toen voor 10 euro aangeschaft. Overigens is dit dé tijd om woordenboeken te kopen. Je kunt ze nu o.a. bij de Kruidvat en Wibra heel goedkoop krijgen.

Lees nu mijn post Goedkope Prisma woordenboeken!

Geodriehoek: wel nodig

Een geodriekhoek is wel een echte must-have! Maar die kun je echt spotgoedkoop (denk aan 0,50 cent) bij de Wibra en Action kopen.

Schrijfwaren en dergelijke: wel nodig

Die heb je ook wel echt nodig, en kun je zo duur maken als je kind wil! Bij de Action ben je natuurlijk veel goedkoper uit dan bij een echte boekhandel.

Agenda: wel nodig

Absolute must-have! Zet je wel schrap voor de prijzen! Agenda’s kosten zo 15 euro, hoewel ze bij de Action ook voor 0,80 cent te koop zijn. Mijn oudste zoon vindt die prima, maar mijn dochters kozen voor zo’n dure…

Update juli 2015

Een agenda is anno 2015 steeds minder nodig. Veel scholen zetten het huiswerk namelijk op het magister. En veel kinderen houden ook huiswerk bij op hun smartphone. Tegelijkertijd stellen veel scholen een papieren agenda nog steeds verplicht.

Bosatlas: discutabel

Toen mijn oudste dochter haar carrière op de Mavo begon, schrok ik terug van de prijs van de Bostalas. Dat ding kost zo 70 euro. Dus ik besloot de aanschaf even uit te stellen. Vervolgens bleek mijn dochter het ding zelden nodig te hebben. De enige keer dat ze hem wel nodig had, konden we hem in de bibliotheek inkijken.

Dus ik was blij dat ik hem niet gekocht had. Nu gaat mijn jongste dochter na de zomervakantie naar het gymnasium, en ik speurde haar boekenlijst na om te zien of de bosatlas er op stond. Het blijkt dat ze het eerste jaar niet eens aardrijkskunde heeft! Mocht ik de bosatlas volgend jaar toch aanschaffen, dan maak ik eerst wel een rondje via Marktplaats en bol.com.

Update juli 2015

Inmiddels heb ik vier kinderen in het middelbaar onderwijs, en geen één heeft tot nu een bosatlas nodig gehad.

Niet op de lijst, maar wel handig!!!

Een USB-stick! Werkstukken worden tegenwoordig vervoerd via USB-stick. Het is dus handig als je kind er één heeft. De goedkoopste kost geloof ik zo’n 8 euro. Je hebt ze in grappige vormen, zoals een hartje of voetbal, of grappig popje. Maar ook dodelijk saai als gewone stick. Je kunt ze o.a kopen bij Aldi, Kruidvat en Blokker.

Leestip: gesprek met leerplichtambtenaar

Wat was jouw overbodige aanschaf voor de middelbare school?
En wat vind je een absolute must-have?

Disclaimer: mijn ervaringen met spullen die je al dan niet nodig hebt, zijn gebaseerd op vier jaar Mavo. Het zou kunnen dat het voor andere onderwijsniveau’s anders is. Ook zal het ongetwijfeld per school ververschillen.

Similar Posts

18 Comments

 1. De dingen voor school; die tijd zijn we voorbij. Maar hier thuis prijkt een Bosatlas, een grote. We gebruiken de atlas zelf ook maar onze kleinzoon van 7 jaar is er verzot op. Allemaal weetjes voor een nieuwsgierig ventje. Thuis heeft hij een kleiner formaat, die van 70 euro. Een atlas is hier thuis dus een nuttig nalsagwerk.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 2. Oudste dochter: Eerste jaar een te grote, te dure rugzak gekocht, waar ze later dus echt niet meer mee wilde lopen. Doet nu al 5 jaar met (verschillende) Eastpaks, goedkoop via MP. Omdat Eastpak onverslijtbaar is, is het redelijk risicoloos kopen op MP. Jongste heeft oude Eastpak van oudste weer overgekocht. Iedereen happy! (Nee, dat is niet zielig. Ze krijgen 1 x een tas van ons. Willen ze snel weer een andere? Mag best, zelf kopen.)

  Woordenboeken zijn hier altijd wel gebruikt (VWO). Bosatlas heb ik nooit gekocht, en is tot nu toe ook niet nodig geweest. USB stick is goed idee, bij oudste op school krijgt iedereen er gratis eentje in de brugklas. Geodriehoeken: Inderdaad zijn die van Action goedkoop, maar de kwaliteit is wel anders dan die van bijv de HEMA. Ik heb gemerkt dat die van hard plastic het slechtste zijn, die gaan gauw kapot. Passer: helaas, elk jaar raakt er wel een onderdeeltje zoek, dus die moet ik wel eens opnieuw kopen.

  Agenda: Ik heb de regel dat ik voor ieder kind 5 euro betaal aan agenda. Willen ze een dure agenda, dan betalen ze dus zelf 10 euro bij. Willen ze er geen geld aan uitgeven? Bij de HEMA zijn prachtige agenda’s te koop voor weinig geld. Zo is iedereen tevreden, vooral ik.

  Verder heb ik vorig jaar een supergoed idee gehad. In de Eastpakrugzakken worden schriften zo gauw lelijk. Nu hebben ze elk een kleine (A5?) multomap, met tabbladen, waar ze voor elk vak een ‘afdeling’ in de map hebben. Geen slordige, uit elkaar vallende schriften meer, en ze hebben ook altijd voor elk vak het ‘schrift’ bij zich. Dit heeft perfect gewerkt, zelfs bij jongste dochter die zeeer, zeeer slordig is. Zo’n multomap is ook handig om naderhand aantekeningen toe te voegen (als je iets overneemt van een ander) of dingen eerst in klad te schrijven, daarna netjes overschrijven, waarna je het klad weer kunt verwijderen.

 3. Pas hebben we een nieuwe rugzak gekocht voor jongste dochter, kostte 35,- in de afprijzing. Leuk zaakje in Den Bosch, tassen rond de 50 euro. Doen ze echt wel een paar jaar mee. Agenda’s kopen ze bij Hema, leuk genoeg, zonder al te veel fratsen. Geo’s en pennen ook bij hema of action.
  Schriften worden nooit gebruikt, ik heb nog stapeltje liggen – gebruik ik zelf maar op als kookschriftje of als stickerboekje voor de jongens. Alles gaat in een A4 multomap (acion) die een jaar meegaat, voor die prijs lang genoeg. Moet je wel tabbladen kopen en papier, maar bij dezelfde winkel ook spotgoedkoop.
  Rekenmachine is voor bovenbouw idd duur, maar noodzakelijk. Denk eraan dat de benodigde functies er wel op moeten zitten, anders kun je alsnog een nieuwe kopen. Ik kocht ‘m via school, was wel duur. Maar dan wist ik zeker dat ik een goede had. Middelste dochter heeft geen wiskunde, maar jongste kan hem evt. ook nog weer gebruiken – als oudste hem inmiddels niet weer nodig heeft.
  Woordenboeken hebben ze in de bovenbouw ook echt nodig.
  Een atlas hebben we zelf en is altijd fijn om in te kijken. Niet extra aangeschaft, ze hoeven hem nooit mee te nemen naar school.
  USB-sticks zijn absoluut nodig, snap eigenlijk niet dat het niet op de lijst staat (vast verouderde lijst…).
  Succes met winkelen ;-)

 4. Als medewerker op een school kom ik er vaak achter dat leerlingen niet weten hoe een woordenboek werkt. En als ze er achter komen dat ze het op de examens mogen gebruiken worden ze er heel snel handig in (bijvoorbeeld bij het CE kunst algemeen. Als ze tijdens het examen de vragen niet snappen door een te kleine woordenschat (theatergezelschap is dit jaar het woord geweest dat ik 3 keer opgezocht heb zien worden) is het handig te weten hoe zo’n ding (woordenboek) werkt. Het hoeft echt geen nieuwe te zijn.) Dus een in huis is altijd handig.

  De atlas mag voor thuisgebruik ook best een oude zijn. Bij tweedehands winkels te vinden. Oefenen met opzoeken is erg handig als je wilt slagen voor aardrijkskunde. Deze vaardigheden blijken elk jaar weer moeilijk onder de knie te krijgen.

  De usb-stick krijgen ze bij ons van school dus dan kan er nooit gezegd worden: Heb ik niet ;)

  De miskoop voor mij was de enorme hoeveelheid soorten potloden die ik zou moeten hebben.

  Een die echt niet van de lijst gehaald moet worden is de etui met minimaal twee pennen en een twee HB potloden. Deze is namelijk wel erg vaak nodig en vaak kwijt bij het maken van het proefwerk.

 5. Ervaring op doen met het opzoeken van woorden in woordenboeken en Bosatlas is inderdaad waardevol.

  Mijn man is dol op woordenboeken, en leest ze zelfs ‘s avonds in bed, dus in onze boekenkast staan 8 Dikke Van Dale Woordenboeken. Maar ja, die neem je niet zo makkelijk mee naar school natuurlijk. Maar voor het leren opzoeken kunnen de kinderen ze goed gebruiken.

 6. Onze kinderen gaan inmiddels niet meer naar school, maar je verhaal is heel herkenbaar.Ik weet dat wij thuis altijd een goedkope agenda kochten en die zelf mooi maakte met plaatjes etc.Misschien een idee voor je kinderen.

 7. het gymnasium vind ik aanzienlijk duurder dan de mavo, woordenboeken kocht ik voor 10 cent bij de kringloop.Op het gym gaan ze graag op reis, over 2 jaar de Rome reis, heb nog geen prijs vernomen, dochter doet cambridge engels, extra lesgeld, boeken en en reisje naar York, maar ze heeft net haar FCE gehaald, ook de dure rugzak ligt op zolder en gaat ze ,inderdaad, met een goedkope tas naar school.Volgend jaar zit aardrijkskunde in haar profiel en moet ik op zoek naar een (goedkope) atlas, de rest komt van de action.

  Hannah

 8. Nadeel is dat een school soms een bepaald woordenboek eist. Helaas willen de scholen van onze kinderen precies niet dezelfde woordenboeken.
  Ik werk ook op school, en met de examens komen er groepen kinderen in paniek nog in de mediatheek om een woordenboek te lenen…dan is het wel weer heel handig om ze te hebben!

 9. Op de middelbare school viel het nog wel mee, pas tijdens de HBO opleiding viel het op hoeveel er nutteloos aangeschaft moest worden. Hele dikke (dure) boeken en alleen voor een half hoofdstukje. Gelukkig zijn mijn kinderen creatief en vonden ze het materiaal ook gewoon op internet! Het is zelfs voorgekomen dat er iets gekocht moest worden terwijl bleek dat het voor dat vak geen leraar was dus nooit gebruikt.

 10. wow ben ik even blij dat ik even aan het neuzen was. Heb nu een goede lijst en zoek de woordenboeken van mijn man gewoon op. Volgens mij zijn die ook nog gekaft. Onze zoon gaat havo/ atheneum sportaccent doen en ik vind het erg spannend. Er zijn nogal wat extra kosten, trein abbonnement en een fiets op het station in de stad waar hij naar school gaat. ik moet zeggen dat ik het erg spannend vind

 11. Ik heb net het 1e jaar vwo erop zitten en het viel me inderdaad op dat je veel dingen niet nodig hebt… een woordenboek? Nog nooit gebruikt op school. Google translate, het lesboek of de docent was ook goed. De bosatlas? Gewoon vragen aan de onderwijsassistent. Soms maakt school dingen moeilijker als het lijkt! Heel veel spullen zijn via school te regelen (in mijn geval, ik zit op het Liemers College) zoals bijvoorbeeld de tekenetui. En het 1e jaar kom je makkelijk door met een €1 rekenmachine van de action :) dus mijn advies is: no span, als je iets mist, merk je dat vanzelf. Dan vraag je de docent of je iets mag lenen, of een klasgenoot. Een tip van mij voor een schooltas is: houd het neutraal. Als je nu helemaal into roze bent en straks niet meer, krijg je gauw een hekel aan die roze tas. Met zwart of grijs heb je dat veel minder.
  Ps: een halve cent is wel heel weinig: (0.50 cent)

  Xx Just me

 12. Heel erg blij met dit artikel en al jullie reacties.

  Het is zo ondoorzichtig wanneer je eerste kind naar de middelbare school gaat, en de boekenleverancier probeert overduidelijk zoveel mogelijk extra aan je te verkopen. Prettig om te lezen dat inderdaad niet alles nodig is. Ik kon me al niet voorstellen dat je in deze tijd een bijvoorbeeld een duur Woordenboek (met CD-ROM nog wel) nodig zou hebben.

  Bedankt allemaal!

  1. Fijn dat je er wat aan hebt Menno! Ik snap wat je bedoelt. Ik heb zelf net weer boeken besteld bij Van Dijk en dan krijg ik ook een hele lijst met extra spullen, die dus niet nodig zijn, voorgeschoteld.

 13. hallo allemaal ik zit nu in het 2de middelbaar en dit is wat ik allemaal nodig had voor school :

  rekenmachine

  agenda

  atlas

  woordenboek

  USB-stickjes

  boekentas

  pennenzakken

  passer

  lijm

  schaar

  potloden

  gom

  scherper

  markeerstiftjes

  pennen

  geodriehoek

  kladblokken

  kaftpapier

  etiketjes

  ringmappen

  een plastiek mapje

  doorzichtige insteekhoesjes

  liniaal

  plakband

  tabbladen

  kleurpotloden

  stiften

  tipp-ex (heel veel zelfs)

  post-its

  fineliners

  ( rekjes voor mijn boeken of blaadjes in te steken )

  paperclips

  maar het kan zijn dat je ze niet allemaal nodig hebt maar ik had ze wel nodig
  Ik hoop dat ik jullie een beetje kon helpen!

 14. “Inmiddels heb ik vier kinderen in het middelbaar onderwijs, en geen één heeft tot nu een bosatlas nodig gehad.”

  Op school weinig gebruikt, maar wel veel aan gehad qua zelfstudie. Het leren stopt niet bij de huiswerkopgaven en het voldoende scoren voor proefwerken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.