Middelbare school: wat heeft je kind echt nodig?

middelbare school

Kom je hier terecht met een puzzelvraag? Namelijk hoe heet het middelste vakje op een middelbare school?

Het antwoord is kernvak!

Deze post gaat verder over schoolspullen voor de middelbare school, en welke echt nodig zijn, en welke niet!

Wat is een middelbare school?

Een middelbare school is de school waar kinderen naartoe gaan als ze groep 8 op de basisschool succesvol hebben afgemaakt. De middelbare school wordt ook wel voortgezet onderwijs genoemd.

De basis is gelegd op de ‘basisschool’ en nu is het tijd voor een volgende fase. Kinderen beginnen op de middelbare school rond hun 12de en zijn klaar rond hun 16e, 17e of 18e.

Middelbare school benodigdheden

De schoolboeken voor de middelbare school zijn tegenwoordig gratis, en dat scheelt flink in de portemonnee! Maar toch kan de lijst met benodigdheden voor de middelbare school nog flink in de papieren lopen.

Zeker als je oudste naar de middelbare school gaat is het als ouder soms lastig om te bepalen wat er gekocht moet worden. En als het aan de winkels ligt, koop je natuurlijk zo veel mogelijk. Daarom vind je hier onder een handige lijst met spullen, en informatie of ze nodig zijn!

Lijst met ‘aan te schaffen hulpmiddelen’

Mijn oudste dochter heeft dit jaar eindexamen Mavo gedaan, en gaat nu naar de Havo. Mijn jongste dochter begint na de zomervakantie op het Gymnasium. En hoewel de vakantie nog wel even duurt, doemt de vraag weer op: wat hebben we ècht nodig van de lijst met ‘aan te schaffen hulpmiddelen’ voor de middelbare school?

Rugzak/Stevige tas: discutabel

Bij mijn oudste dochter investeerde ik in zo’n stevige Eastpak rugzak ad 49,-. De andere populaire rugzak is van het merk Kipling, maar die waren vrij groot. Eén jaar heeft mijn dochter de dure Eastpak rugzak trouw gebruikt, toen vond ze hem ‘stom. Tegenwoordig gebruikt ze een gewone tas, die ze ergens bij de Dolcis of zo heeft gekocht. Dankzij de kluisjes op school, kunnen kinderen het op school ook af met een wat simpeler tas.

Overigens is de Eastpak rugtas nog in uitstekende staat. Die kan mijn jongste dochter prima gebruiken!

Zie ook mijn post Rugzak middelbare school.

Update juli 2015

De meeste middelbare school kinderen gebruiken gewone tassen in plaats van een rugzak. Hoewel een rugzak praktischer zou zijn, geven in ieder geval de meisjes de voorkeur aan gewone tassen. Daar komt nog bij dat steeds meer middelbare scholen gaan werken met een iPad of laptop. En dat betekent een drastische vermindering van het aantal schoolboeken. Dit maakt een dure rugzak nog minder nodig.

Rekenmachine: echt nodig

Op de Mavo kon mijn dochter het nog met een vriendelijk geprijsde rekenmachine van de Hema af, maar voor de Havo moet ze een zogenaamde TI84+ hebben van 129,-! Op Marktplaats vind je ze rond de 75 euro.

Woordenboeken: nauwelijks nodig

Behalve de Bosatlas, vind ik de woordenboeken op de boekenlijst ook vaak nodeloze aanschaffen. Mijn oudste dochter heeft het haar hele Mavo carrière zonder gedaan. Als ze iets moest weten, zocht ze het op internet op. Pas bij haar eindexamen had ze voor Duits een woordenboek nodig, en dat heb ik toen voor 10 euro aangeschaft. Overigens is dit dé tijd om woordenboeken te kopen. Je kunt ze nu o.a. bij de Kruidvat en Wibra heel goedkoop krijgen.

Lees nu mijn post Goedkope Prisma woordenboeken!

Geodriehoek: wel nodig

Een geodriekhoek is wel een echte must-have! Maar die kun je echt spotgoedkoop (denk aan 0,50 cent) bij de Wibra en Action kopen.

Schrijfwaren en dergelijke: wel nodig

Die heb je ook wel echt nodig, en kun je zo duur maken als je kind wil! Bij de Action ben je natuurlijk veel goedkoper uit dan bij een echte boekhandel.

Agenda: wel nodig

Absolute must-have! Zet je wel schrap voor de prijzen! Agenda’s kosten zo 15 euro, hoewel ze bij de Action ook voor 0,80 cent te koop zijn. Mijn oudste zoon vindt die prima, maar mijn dochters kozen voor zo’n dure…

Update juli 2015

Een agenda is anno 2015 steeds minder nodig. Veel scholen zetten het huiswerk namelijk op het magister. En veel kinderen houden ook huiswerk bij op hun smartphone. Tegelijkertijd stellen veel scholen een papieren agenda nog steeds verplicht.

Bosatlas: discutabel

Toen mijn oudste dochter haar carrière op de Mavo begon, schrok ik terug van de prijs van de Bostalas. Dat ding kost zo 70 euro. Dus ik besloot de aanschaf even uit te stellen. Vervolgens bleek mijn dochter het ding zelden nodig te hebben. De enige keer dat ze hem wel nodig had, konden we hem in de bibliotheek inkijken.

Dus ik was blij dat ik hem niet gekocht had. Nu gaat mijn jongste dochter na de zomervakantie naar het gymnasium, en ik speurde haar boekenlijst na om te zien of de bosatlas er op stond. Het blijkt dat ze het eerste jaar niet eens aardrijkskunde heeft! Mocht ik de bosatlas volgend jaar toch aanschaffen, dan maak ik eerst wel een rondje via Marktplaats en bol.com.

Update juli 2015

Inmiddels heb ik vier kinderen in het middelbaar onderwijs, en geen één heeft tot nu een bosatlas nodig gehad.

Niet op de lijst, maar wel handig!!!

Een USB-stick! Werkstukken worden tegenwoordig vervoerd via USB-stick. Het is dus handig als je kind er één heeft. De goedkoopste kost geloof ik zo’n 8 euro. Je hebt ze in grappige vormen, zoals een hartje of voetbal, of grappig popje. Maar ook dodelijk saai als gewone stick. Je kunt ze o.a kopen bij Aldi, Kruidvat en Blokker.

Wat was jouw overbodige aanschaf voor de middelbare school?
En wat vind je een absolute must-have?

 

Disclaimer: mijn ervaringen met spullen die je al dan niet nodig hebt, zijn gebaseerd op vier jaar Mavo. Het zou kunnen dat het voor andere onderwijsniveau’s anders is. Ook zal het ongetwijfeld per school ververschillen.

18 Comments

  1. Ellen1979
  2. Anonymous
  3. JustMe
  4. Menno
  5. Duygu
  6. Vilseledd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh