Wat zet je op een graf? Van materiaal tot stijl en tekst
Last updated on October 21st, 2024 at 10:50 am
Wat zet je op een graf?
Verschillende graven
Afgelopen oktober overleed onverwachts een buurman. Hij werd begraven op één van de oudere begraafplaatsen van Doetinchem. Als ik op een begraafplaats, loop kijk ik altijd graag naar de verschillende graven. Niet alleen naar wat er op een graf staat, maar ook naar eventuele teksten. Sommige graven zijn bedekt met een enorme grafsteen, andere graven hebben alleen een simpel kruis.
Op dit moment hoop ik nog lang te leven, en denk ik dat ik het liefst gecremeerd wil worden en dan ergens uitgestrooid. In dat geval vervalt de vraag een beetje. Hoewel je dan natuurlijk nog wel ergens een gedenksteen kunt neerzetten.
Hoe dan ook, ik neusde eens rond op het internet op zoek naar antwoorden.
Wat zet je op een graf?
Zoals zo vaak met dit soort dingen, ging er een wereld voor mij open. Want wat zijn er veel keuzemogelijkheden. Sterker nog, er zijn heuse ‘trends’ als het gaat om wat je op een graf zet.
Alleen als het gaat om het materiaal is er enorm veel keuze.
Materiaal opties wat betreft grafstenen
- Steen
- RVS
- Glas
- Staal
- Hout
- Brons
- Zwerfkei
- Lood
De goedkoopste grafsteen die ik tegenkwam kostte rond de 550 euro. Dan heb je het over een zogenoemd ‘liggende grafsteen’. De prijzen voor een ‘staande grafsteen’ liggen ruim boven de 1000 euro.
Stijlen
- Budget
- Jong en eigentijds
- Kunstenaar
- Klassiek
- Natuurlijk
- Tempel
- Interactief: digitale grafsteen!
- Onderhoudsarm
- Met engelen
Vooral de digitale grafsteen intrigreerde mij. Het schijnt dat het in de toekomst zelfs mogelijk wordt om op zo’n grafsteen Facebookberichten af te spelen…
Tsja.
In Slovenië staat, volgens hen, de allereerste interactieve grafsteen:
Behalve dit soort grote dingen die je op een graf zet, heb je daarnaast ook nog zoiets als grafdecoratie ook wel grafaccessoires genoemd.
Wat zet je op een graf: grafdecoratie
Niet iedereen wil een grote grafsteen. Zelf lijkt het me benauwend om onder zo’n enorm brok steen te liggen, ook al ben je dan dood en merk je daar niets van. Maar ik vind het al claustrofobisch als ‘s avonds de gordijnen dicht zijn. En ik draag nooit panty’s omdat ik dat benauwend vind. Dus wil ik ook niet onder zo’n enorme grafsteen liggen.
Dus stel je kiest voor een graf met plantjes, of een simpel kruis. Dan kan familie alsnog kiezen voor kleine dingen op je graf in de vorm van grafdecoratie. Zoals deze biddende vrouw die ik op bol.com vond:
Deze lantaarn is ook mooi:
Ze hebben zelfs porseleinen bloemetjes voor op een graf. Deze kwam ik tegen bij de Rouwwinkel:
Als je gecremeerd wilt worden en uitgestrooid, dan lijkt mij grafdecoratie ook mooi om zo’n plek te markeren. Als de plek zich daarvoor leent, en het is toegestaan uiteraard.
Teksten
Behalve een eventuele grafsteen of ornament, is er ook nog de vraag: ‘Wat zet je op een graf?’ als het gaat om teksten. Soms zie je alleen de naam van de overledene en de geboortedatum en datum van overlijden. Maar vaak zie je ook een tekst op een grafsteen staan.
Ik moet ineens denken aan een graftekst van de schrijver John o’Mill:
‘Te midden van andere doodgoeie knullen,
rust hier de tandarts, dr, van Dulle.
Neem uw hoofddeksel af
en bedenk bij dit graf
hier ligt hij zijn laatste gat te vullen.’
Wat zet je op een graf: waarom is het belangrijk?
Waarom is het eigenlijk belangrijk hoe een graf vorm krijgt? Laat me beginnen met te zeggen, dat het niet voor iedereen belangrijk is. Er zullen mensen zijn die zeggen: ‘Het kan mij niet schelen. Doe maar wat het handigst/goedkoopst is.’
Maar voor een grote groep is wat er op een graf gezet onderdeel van het afscheid, en ook een soort van zichtbare herinnering aan de overleden persoon. De tekst op een grafsteen kan een woord van liefde zijn, van afscheid. Of de woorden op een grafsteen worden gebruikt om kort iets te vertellen over iemand, en de belangrijke rol die hij in het leven speelde.
Met andere woorden, wat je op een graf zet kan grote sentimentele waarde hebben en een manier zijn om iemand letterlijk en figuurlijk een laatste eer te bewijzen. Een soort ‘Dankjewel dat je er was!’
Zelf bedenken versus de overledene gaf instructies
Een kennis van mij wist dat ze ging overlijden en maakte een draaiboek voor haar nabestaanden waarin alles stond wat ze wilde. Haar familie ervaarde dit als heel prettig, omdat ze simpelweg het draaiboek konden volgen. Ze hoefden in hun verdriet, niet allerlei praktische zaken te bedenken. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die zeggen die zo’n draaiboek zien als ‘regeren over hun graf’ en geen instructies achterlaten.
Voor beide perspectieven valt wat te zeggen denk ik. Net als alles in het leven, is ook dit heel persoonlijk.
Wil jij je nabestaanden graag alvast helpen? Dan kan ik het boek van Laat je niet kisten door de commercie van Marieke Henselmans aanraden. Je kunt dit invullen, en je nabestaanden kunnen het vervolgens gebruiken voor het regelen van je begrafenis/crematie.
Tot slot
Alles is relatief. Tegenwoordig kun je ook voor een tweedehands grafsteen kiezen. Dan wordt de zorgvuldig bedachte tekst op een graf eraf gehaald en vervangen. Dit is een duurzame optie, maar veel goedkoper is het niet.
Wat zijn jouw ideeën over wat je op een graf zet?
Leestips
- Aangifte van overlijden
- Rouwproces
- Zelf een doodskist maken
- Wat moet je doen als iemand overlijdt?
- Wat draag je naar een begrafenis?
- Kaarsje branden
- Verklaring van erfrecht ervaring
- As uitstrooien
Gebruikte bronnen voor dit artikel o.a.: Den Hollandse, Remember me, Ik mis je, De Consumentenbond, Rouwwinkel, Goedkope Grafstenen, Steenhouwerij De Verbinding, Grafsteenwinkel, Eijgelaar Gedenken, bol.com
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Om eerlijk te zijn heb ik daar, gelukkig, nog nooit in mijn leven over nagedacht. Ik hoop dat dat voorlopig ook nog niet nodig is. ;-)
het is heel goed om over zulke dingen na te denken. Een begrafenis kan ook heel veel troost bieden aan de nabestaanden, heb ik onlangs ervaren. Ik moet daar toch eens voor gaan zitten, als ik de moed heb verzameld
Wat mooi dat je hebt ervaren dat een begrafenis troostrijk kan zijn Felice.
Ik vind het onderwerp een beetje heftig en persoonlijk, ik denk er niet over na moet ik zeggen.
Ja dit soort zaken horen ook bij het leven
Ik heb dat voor mijn nabestaanden goed geregeld
Maar vind het te persoonlijk om hier te schrijven
Ik heb voor mijn verkering een soort generale repetitie gehad, zeg maar. Ik had de muziek al uitgezocht en bedacht wat ik zou doen. Gelukkig bleef hij leven en kon ik checken of hij tevreden was met wat ik bedacht had. Dat was hij gelukkig ook. Voor ons beiden geldt dat we geen graf nodig hebben. Mij mogen ze gewoon in zee gooien. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het troost biedt om naar iemand’s graf te gaan en dat plekje mooi te maken. En hoe dat is voor iedereen verschillend.
Dat moet destijds wel een hele schrik zijn geweest Nicky! Wat fijn dat hij toch bleef leven, en dat je zelfs kon navragen wat hij wilde!
Interessant artikel. Nooit geweten dat er zo veel mogelijk is!
Nog niet over nagedacht… En hopelijk is het nog niet voor gauw.
Ik heb nog niet zo heel lang geleden een goede vriendin verloren. Zij heeft de regie zelf mogen doen eb heeft gekozen voor een natuurbegraafplaats. Ik had hier nog nooit van gehoord maar toen ik zag wat het precies is, heeft het me wel aan het denken gezet.
Mijn compliment voor jouw “artikel”
We houden ons dagelijks bezig met , baan , carierre , gezin , de volgende vakantie etc. etc.
Ons organisme is al voor de geboorte ge”ent op het leven , terwijl de dood er een onderdeel van is. Zelden of nooit denken wij eraan , tot het moment daar is . Wat je op een graf zet is voor iedereen persoonlijk. Jouw artikel geeft stof tot nadenken.
vr grt Berth
Dankjewel voor je positieve reactie Berth.