|

Wasknijper nostalgie

wasknijper
Rara, waar vond ik dit nostalgische doosje?

Moet je kijken wat een prachtige, nostalgische wasknijper ik heb gevonden.

Of eigenlijk: 20 wasknijpers. Zoveel zitten er namelijk in het doosje. Ze worden ook wel ‘houten bol wasknijpers’ of ‘waspinnen’ genoemd. Ze zijn ongeveer 10,5 cm lang.

Een wasknijper uit één stuk!

Deze nostalgische wasknijpers bestaan uit één stuk hout. Dat is dus heel anders dan moderne wasknijpers. De moderne wasknijpers bestaan namelijk uit twee verschillende delen hout of plastic. Die stukken worden bij elkaar gehouden met een soort veer.

Nostalgische wasknijpers: werking

Maar deze nostalgische wasknijpers zijn dus wasknijpers uit één stuk. Hij werkt heel simpel. Je schuift dit model over het kledingstuk dat je wilt ophangen. Je klemt het er als het ware tussen. Op onderstaande foto zie je de broek van mijn man. Wel moest ik hem aan de broekspijpen ophangen. Toen ik het met de tailleband probeerde, kreeg ik ze er niet op.

Dit type wasknijper is bijvoorbeeld heel geschikt als je geen afdruk van een wasknijper op je kleding wilt. Doordat je schuift, en niet klemt, laat deze nostalgische wasknijper geen sporten achter.

houten wasknijper
De wasknijper in actie. Een kind kan de was doen!

Amerikaanse Shakers

Dit model wasknijpers is een uitvinding van de Amerikaanse Shakers ergens in 1700. Dat was een religieuze groep. Ik ken de Shakers vooral vanwege hun handige gewoonte om alles aan de muur te hangen. Zelfs stoelen! En dan nog op de kop ook, zodat er geen stof op de zitting zou komen. Wat een bijzonder praktische mensen waren dat! Ze deden dat om zo eenvoudig en minimalistisch mogelijk te leven. Bovendien kon je de vloer zo goed schoon houden.

De Shakers hingen hun spullen op aan handige houten knopjes. Ik begrijp die Shakers wel! Ik ben er ook dol op om dingen aan de muur te hangen. En van die houten knopjes aan de muren kun je er nooit genoeg hebben.

Deze nostalgische wasknijpers passen goed bij de Shakers!

Andere handige toepassingen van wasknijpers!

 • Deze nostalgische houten wasknijpers lijken op poppetjes. Kinderen vinden het daarom leuk om er mee te spelen. Als je creatief bent, geef je ze kleren, een gezicht en haren!
 • Heb je je in kunnen houden en de zak chips niet meteen leeggeschranst? Rol de bovenkant van de zak dan een paar keer om, en zet hem vast met een wasknijper.
 • Je kunt bezoek hun naam er op laten schrijven, en eventueel een persoonlijke boodschap. Zo worden de nostalgische wasknijpers een soort gastenboek. Hang ze aan een koord bij elkaar.
 • Ze zijn ook leuk om een cadeautje bijzonder te maken. Knoop een wasknijper aan het cadeautje, en schrijf er iets leuks op. Of alleen ‘gefeliciteerd’.
 • Je kunt ze ook gebruiken om een dekbedhoes makkelijker om je dekbed te krijgen. Pak twee hoeken van het dekbed, en duw ze naar de verste hoeken van de dekbedhoes. Maak ze vast met wasknijpers. Trek vervolgens de hoes over het dekbed.
 • Maak er een kapstok van! Bevestig ze aan een houten plank, en en hang dat. Ideaal voor de kinderen om schooltassen en jassen aan op te hangen.
 • Organiseer loshangende snoeren met een nostalgische wasknijper
 • Gebruik ze gewoon puur decoratief en leg ze ergens op een mooi plekje in je woonkamer. Omwikkel ze met een lapje tere kant, of jute om ze nog decoratiever te maken
 • Maak er een aangebroken broodzak mee dicht. Wij raken dat plastic dingetje altijd kwijt…
 • Gebruik ze om rondslingerende handschoenen aan elkaar te maken.
 • Je kunt er ornamenten voor in de kerstboom van maken!
 • Hebben je kinderen ruzie over wat van wie is? Schrijf de naam van je kinderen op een wasknijper, en maak die vast aan het speelgoed/doos/jas/ etc.

Op deze Pinterest pagina kun je je ogen uit kijken naar wat je allemaal met nostalgische, houten wasknijpers kunt doen!

Wasknijpers koop je bij…

Wasknijpers kun je overal bijna wel kopen. In de supermarkt, bij de Action, de Blokker, Xenos, Hema. Zelfs bol.com verkoopt wasknijpers. De prijzen bij bol.com variëren van zo’n 2 euro tot 6,95.

Wat voor soort materiaal wasknijpers heb jij?

En waar denk je dat ik deze nostalgische wasknijpers heb gevonden? Hoeveel kosten ze denk je?

Similar Posts

17 Comments

 1. Deze knijpers worden nog steeds in Engeland gebruikt. Ik Kocht ze daar ook vaak. Inderdaad leuk om met de kinderen poppetjes van te maken.

 2. Misschien bij de kringloop voor € 0,50 ?
  Ik heb ze zelf nooit gehad en ook niet gebruikt.
  Het liefst als ik knijpert dan een beetje groot plastic knijper.

  Groet van Hilda

 3. Ooit eens een paar gekocht op de rommelmarkt voor 20 eurocent maar die pastten niet op de was lijn. Ik gebruik ze inderdaad om mijn zakken er mee af te sluiten. Doe mij maar de houten met een veer. Plastic knijpers zijn erg glad en breken veel sneller. Ik heb ze nog nergens in een winkel gezien omdat ik daar ook niet vaak kom.

 4. Ja, Dille en Kamille is typisch zo’n winkel die dit zou verkopen, maar het zou me niets verbazen als je ze bij de Wibra gevonden had… Ze zij heel erg leuk in ieder geval.
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.