Boektips

Kinderboeken uit mijn jeugd: mijn Top 10

Als kind las ik al graag.

En die kinderboeken staan nu allemaal netjes in onze boekenkast. Ik had de droom dat mijn dochters en zonen ze net zo graag zouden lezen als ik. Maar Carry Slee verdreef Enid Blython. En Francine Oomen verving Anneke Bloemen.

Top 10 kinderboeken uit mijn jeugd

Ik had zin om een top 10 lijstje te maken van enkele favoriete oude kinderboeken uit mijn jeugd!

 1. De Dolle Tweeling van Enid Blython
 2. Alle De Vijf boeken van Enid Blython
 3. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckmann
 4. De geheime tuin van Frances Burnett
 5. Annemieke van Anneke Bloemen
 6. Alles van Cissy van Marxvelt
 7. Anne van het Groene Huis van L.M Montgomery
 8. Alles van Astrid Lindgren
 9. Razende Roeltje en Roeland Westwout van Diet Kramer
 10. Maria Poppins van Travers

Gelukkig ontdekte mijn 14-jarige dochter de boeken van De Dolle Tweeling en de De Vijf boeken ook. Maar Cissy van Marxveldt legden ze na één bladzijde al weg.

Lees ook Meisjesboeken van weleer.

 Hier onder zie je een aantal van mijn lievelingen uitgestald op onze salontafel!

Ik heb een beetje gesmokkeld. Want toen ik voor mijn boekenkast stond zag ik er een paar die niet in mijn Top 10 staan, maar die wel bij mijn lievelingsboeken horen. Die heb ik er bij gelegd. En het zijn er ook een klein beetje meer dan 10…

kinderboeken

 

Liggen er oude bekenden van jou tussen? En wat is jouw kinderboeken top 3?

Similar Posts

29 Comments

 1. Oh leuk… Astrid Lindgren, Anneke Bloemen en ik vond de Pitty naar Kostschool (Enid Blyton) ook zo leuk!
  En… en de Kleine Huis serie
  groet

 2. Mijn jeugdboeken top 3 in willekeurige volgorde:
  Alleen op de wereld
  De geheime tuin
  Pitty op kostschool (een serie van 6)

  1. Oh ja, Alleen op de wereld! Die heb ik ook gelezen, en staat in mijn kast. Maar het is niet één van mijn lievelingsboeken geworden. Dat komt volgens mij door de ellenlange tekenfilmserie die ze er van maakten, en die ik heb gekeken. Daarna was ik helemaal klaar met Remy.

 3. De dolle tweeling had ik ook en Marijke. En later las ik ook alles van Thea Beckman. Al is mijn favourite boek van Beckman wel Hasse Simonsdochter. Ik wou zelfs één van mijn dochters zo heten, maar nu heb ik vijf dochters en geen enkele heet Hasse :-). Omdat de papa dit niet wou welteverstaan. Ik vind Hasse Simonsdochter een heel mooi boek.

  1. Mijn favoriet van Thea Beckman is Kruistocht in Spijkerbroek. Wat jammer dat je man de naam Hasse heeft geboycot! Het is soms toch maar lastig dat je allebei een kindernaam moet goedkeuren.

 4. Jaaaaaaaaaa Enid Blython en inderdaad heb ik Pitty ook heel vaak gelezen Mijn dochter (14) leest graag en veel. O.a. ook Kruistocht in Spijkerbroek, dat blijft een mooi boek en ook De Gebroeders Leeuwenhart, Alleen op de Wereld. Afkes Tiental heb ik hier ook nog steeds staan. Heerlijk die boeken.

 5. De dolle tweeling en Fleurtje Bellefleur las ik ook graag.
  Maar met stip op 1 staat bij mij: Mariska de circusprinses!
  Op 2 staat bij mij: Simba de leeuw.
  Op 3 de boekjes van Wipneus en Pim.

 6. Ik heb heel veel boeken gelezen in mijn jeugd.
  Als Friezin de Kameleon natuurlijk en Afke’s Tiental.
  Als paardenmeisje de serie Bianca en er was nog een serie over paarden weet alleen niet meer hoe die heet.
  Nancy Drew, De Drieling, De Dolle Tweeling, Snelle Jelle, boeken van Thea Beckman, De Vijf, Roald Dahl, boeken van R.L. Stine en nog vele anderen.
  Er zijn ook een aantal boeken in jouw lijst die ik helemaal niet ken.
  En sommige boeken vind ik nog steeds leuk om te lezen. En zo waren er nog veel meer boeken van vooral uitgeverij Kluitman die ik graag las.
  Dit blog brengt weer vele herinneringen boven, leuk…

  1. Van de de drieling heb ik er ook een aantal gelezen. Heetten twee van die drieling niet Marieke en Janneke? Mijn zusjes heten precies, en ik baalde altijd dat de derde drieling dan geen Nicole heette. Waar je je als kind al niet druk over maakt…

 7. Oh ja! De boeken van Anneke Bloemen: Merel, Annemieke en Juultje!
  Heerlijk.
  Verder las ik alle boeken die op jouw lijstje staan.
  En Maartje de Wit van Jan de Vries. Prachtig!

 8. Oei wij mogen er maar drie noemen….moeilijkkkk
  -alleen op de wereld (behoeft geen uitleg)
  -Peerke en zn kamaraden ( oud jeugdboek van mn vader) tranenmettuitenboek (gaat over een kleine jongen die in WO1 zijn benen en zijn ouders is verloren, nu met zn opa samenleeft en heel zielig doodgaat) lieflingsboek van vanderhulst naar men zeide, tijdens WO2 verboden literatuur wegens vermeende duitserhaat dat het zou oproepen?
  -de Caro en Tamara Reeks (over Suriname zeg maar) (soort de vijf maar dan ehm in/op een ander continent en voor mij herkenbaar, daar ik ook in die regio ben opgegroeid)

 9. lastig hoor ,want eigenlijk las ik alles wat ik maar kon vinden in huis en daar hoorden ook de boeken van mijn broer bij en daarvan waren de boeken over de kamelon favoriet. verder zag ik net op een rommelmarkt een paar boekjes van saskia en jeroen en die las ik ook net als oorlogswinter en natuurlijk ook stripboeken zoals suske en wiske

 10. De serie van De Vijf en Bianca (paardenmeisje), Manege Picadera en De wildhof. Maar ook stripboeken als Debby en Penny. Ik las ook veel boeken van Kluitman Uitgeverij. Veel herkenning ook bij de vorige reacties, leuk!

 11. Vroeger zwijmelde ik bij de hele serie van Goud-Elsje van Max de Lange-Praamsma.
  Op dit moment lees ik m’n 10 jarige dochter voor uit Hasse Simonsdochter, en de groten (19 en 20 jaar) luisteren aandachtig mee;)

 12. Mijn favoriete kinderboek is een boek van Piet Worm, De speelgoedbeer van Sibiella, wat een heerlijk boek!
  Kwijtgeraakt, maar ook weer gevonden en weer met veel plezier gelezen. Piet Worm heeft het zelf geïllustreerd, en er zitten voor die tijd, jaren 50 , een aantal byzondere vondsten in

 13. De Dolle Tweeling, De Vijf, en Kruistocht in Spijkerbroek ken ik, de andere boeken ken ik niet… Ik las wel heel veel, maar ben toch echt de titels vergeten van de boeken die ik graag las. Eentje was echt mijn favoriet; Merel Verhaege, maar wie het schreef weet ik niet meer…
  Ik wens je een heel fijne zondag en alvast een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 14. Oh, wat heerlijk dat lezen allemaal.
  Ik las heel graag de hele serie van Goud Elsje, Afke tiental en de hele serie van Spanje van Havelte.
  en nog lees ik ze met plezier.
  De serie van Goud Elsje heb ik van me moeder gekregen die van haar waren geweest.
  Nog in linnen band, zo mooi.

  en nog vele kinderboeken , kan mag er maar 3 , maar wil nog wel fr benoemen Wat Goedenacht van der Hulst, prachtige boekjes.

  groet van Hilda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.