Electrische openhaard is goud waard?

Wij hebben in ons huis een open haard, en elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond branden we een gezellig vuurtje. De andere dagen is de open haard een naargeestig, donker gat, en op maandag voel ik me net Assepoester als ik de as er uit ruim.

De witte muur boven de haard zit onder de zwarte vegen, en ons vloerkleed is bezaaid met schroeiplekken van enthousiaste vonken die de sprong naar buiten waagden.

Het is keihard werken om zo’n vuurtje aan te houden. Om de haverklap moet ik opspringen om het vuur opnieuw tot leven te wekken. Het is net zo als je zwanger wilt worden: dan blijkt dat je daar per maand maar zo’n 48 uur voor hebt. Als je een brandje wílt, dan valt dat ook nog niet mee.

Maar nu zag ik op een Amerikaans blog een electrische haard die je zo in je bestaande openhaard zet! En nu voel ik gewoon dat ik er ook zo een moet hebben. Zo’n electrische haard kan ik ook door de week aanzetten, en als ik weg moet, trek ik gewoon de stekker er uit. Ideaal lijkt me.

Dus zijn er nog mensen die ervaring hebben met electrische haarden, en misschien zelfs zo’n electrische haard simpelweg in hun open haard hebben gezet? We zijn hier namelijk helemaal niet handig, dus van enige installatie kan geen sprake zijn.

Verder dan ‘plaats de electrische haard in de open haard en steek de stekker in het stopcontact’ komen we niet.

5 Responses to Electrische openhaard is goud waard?

  1. Het is natuurlijk geen echt vuur, maar wel een sfeerbepaler in huis.
    Met de nieuwste uitvoeringen in LED valt het verbruik erg mee.
    Ik heb een Continental Fires LED haard in de slaapkamer hangen. Echt ideaal, hij geeft zelfs warmte genoeg om de kamer te verwarmen.

  2. Wij willen heel graag een haard laten inbouwen in onze schouw. Een elektrische open haard lijkt me ook wel wat. Geeft toch sfeer. Wij kijken af en toe zelfs naar zo’n haardvuur filmpje op YouTube, haha.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.