Reacties

Waarom je kinderboeken moet lezen zelfs al ben je oud en wijs — 27 reacties

  1. De meeste kinderboeken tegenwoordig gaan over moeilijk leren, pesten, watervrees en scheidende ouders.
    Zware kost. Ik was vroeger dan van kabbelboeken. Gewoon een kind uit een huis met een tuin speelt die middag in de tuin, buurkind speelt mee, tijd voor avondeten, slapen, zaterdag, naar dierentuin, koffie met lekkers daar, broodje uit de tas, thuis patat en ijs, tv..

    • Dat is eigenlijk wel intrigerend Petra, dat kinderboeken over dergelijke onderwerpen gaan. Ik weet nog dat mijn oudste dochter het boek Afblijven las van Carry Slee. In mijn onschuld dacht ik dat het wel kon, bleek het over drugs te gaan. Ik had dat helemaal niet door, omdat ik dat niet verwachtte van een kinderboek.

  2. Bij de huidige kinderboeken moet je inderdaad goed kijken wat je meeneemt... Je zit zo in een verhaal over een ouder die doodgaat of zo...

    Ik kijk kinderfilms vaak mee en die vind ik erg leuk (kerstfilms ;-)))

    Leuk onderwerp!

  3. Ik lees graag Young Adult, maar net als bovenstaande reageerders: veel van die boeken blijken zware kost. Als ik een schrijfster mag adviseren: Bianca Mastenbroek. Zij schrijft ook speciale leesboeken voor het Christelijk onderwijs.

  4. Jip en Janneke blijven favoriet, net als Ot en Sien, en Dicht bij Huis bijv. Later, heel toevallig? Precies op de leeftijd van mijn kind, de serie Hoe Overleef ik... en we hebben ze allemaal, tot ze volwassen is zelfs. Dolfje Weerwolfje, ook allemaal gelezen geloof ik, of tenminste, tot de laatste toen uitkwam, dat waren al vier delen.

    De Brief voor de koning van Tonke Dragt lees ik nog altijd, al zo vaak gelezen en heerlijk! Mijn favo kinderboek. Maar ook Rupsje Nooitgenoeg, al van jongs af aan gevonden ooit en toen ik zwanger was, was dit het eerste boek wat ik kocht, hahaha Nu haak ik ze zelfs, de rups dus... als cocon voor pasgeborenen. Met mutsje.

    Harry Potter, niet alle delen even mooi, en het wordt natuurlijk duisterder naarmate je vordert in de serie, en zelfs de films, ze starten bij 9 geloof ik, de laatste is voor 16 jaar en ouder? Wat moet je daarvan denken dan, jong adult noemen ze dat dan.

    Ik lees dus graag kinderboeken nog, al is dat nu even niet, maar dat komt wel weer nu mijn kleinzoon er is. :D Jip en Janneke wordt alweer voor gelezen nu.

  5. Nog altijd in mijn boekenkast:
    De Scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius
    Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman
    En vrij nieuw maar zeker favoriet is Lampje van Annet Schaap

  6. Ik heb ooit kinderboeken gehad voor Sinterklaas bij het bedrijf waar m'n vader werkte. Heb ze geloof ik nog alle 4, maar weet me er niets van te herinneren. Er stonden geen plaatjes in dus las ik ze niet. Later ook vrijwel niet gelezen. Lezen is voor mij geen ontspanning maar huiswerk. Een krant of een kort blogbericht lezen doe ik wel graag. Er is een uitzondering en dat zijn de boeken van Tom Poes. Ik zou dat geen kinderboeken willen noemen, eerder jeugdboeken of zoiets. Het leuke van die boeken is dat je er hedendaagse dingen in herkend over management (dhr. Slagslager) en bijv. wetenschap (verzuring), die al geschreven zijn tussen 1955 en 1965.

  7. Ik ben - op zijn tijd - dol op kinderboeken: ze geven vaak een moraal die niet zo moeilijk is "verpakt" als in boeken voor grote mensen. Wat mooi is: Lampje! En de boeken van Thea Beckman, Tonke Dragt, Anna Woltz, Gebr. van Ted van Lieshout, Moshe en Reizele van Karlijn Stoffels, oude meisjesboeken van Sanne van Havelte en Max de Lange-Praamsma (maar dat zijn niet echt kinderboeken meer, vind ik...). Toon Tellegen, Bart Moeyaert..... ZO jammer dat ik geen kinderen heb die ik voor kan lezen....

  8. Ik vind het heerlijk om af en toe een jeugdboek te lezen. Ik heb vorig jaar 'Kruistocht' gelezen en dit jaar 'Oorlogswinter'. Die boeken doorstaan de tand des tijds. Even geen 'problemen voor volwassenen' waar gewone romans meestal bol van staan. Eerder dit jaar las ik een boek dat ik op mijn twaalfde verjaardag heb gekregen, maar nog nooit had gelezen. Heel ontspannend.

  9. Doordat ik kleinkinderen heb, ben ik weer in de kinderboeken gedoken. En vooral nu gezien de leeftijd van oudste kleinkind - net 4 geworden - de voorleesboeken. Fijn als ze aansluiten bij wat er in hun leefwereld speelt. Zo las ik kleinkind voor over een konijn die op het potje 'moet'. Heeft zij toevallig hetzelfde groene potje als dat konijn!

    Zo leuk, voor deze oma dan, maar ook om kinderen bekend te maken van het plezier van lezen. Fantaseren, kunnen opschrijven (later dan he) waar je mee bezig bent, of je dromen. En dat begint vaak in je jeugd.

  10. Ik lees veel kinderboeken omdat ik ze leuk vind, maar ook omdat ik met kinderen werk. Ik ben TSO medewerkster en het is wel fijn om een beetje op de hoogte te zijn van wat er nu in de wereld van kinderen speelt. Cissy van Marxveld en Enid Blyton kennen ze helemaal niet meer. Veel te ouderwets. Maar daar staat dan wel weer een Paul van Loon, John Flanagan en Carry Slee tegenover. Dat lezen ze volop. Er slingert altijd wel een boek van Paul van Loon in mijn groep 5 rond. Voor Carry Slee zijn ze nog te jong.

  11. Jammer dat het boek lastig las, want de titel sprak me gelijk heel erg aan. Voor mijn werk heb ik nog veel kinderboeken gelezen de laatste jaren en dat vond ik heerlijk. Ik ben het helemaal eens met de titel van dit boek.

  12. Heb met jouw boek en blauwe plekken in mijn handen gestaan en ze weggegeven. Ik denk vooral dat het niet uitmaakt wat je leest als je er maar van geniet. En dat je de stof af en toe aan moet passen om je humeur. Ik noem ze tussendoortjes omdat ik anders de oorlogsboeken door elkaar ga halen.

  13. Naast de brave en lieve boeken zijn er al jaren reeële verhalen. Overlijden, ziekte, scheiden, het kan allemaal, net als griezels.
    Heel goed.
    Denk maar eens terug aan 'Alleen op de wereld', veel kinderen genoten van de narigheid en ellende.

  14. Lezen is altijd goed. Wat voor boeken het zijn, maakt volgens mij geen verschil. Ik heb laatst wel een kinderboek herlezen. En toen bleek dat ik maar een klein gedeelte onthouden had. Dat vond ik wel grappig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>