42 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf!

36 tips hittegolf

'Nederland zucht komende week onder een hittegolf' koppen de kranten.

Hoe blijf je koel als de temperaturen heet zijn?

Bovenstaande zin schreef ik in juni 2010.

Inmiddels is het 12 jaar later. Maar de informatie geldt nog steeds. Daarom vandaag deze post uit 2010, met nieuwe tips en informatie speciaal voor 2022!

42 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf!

 1. Gooi 's ochtends vroeg, en 's avonds laat, alle ramen en deuren open, en laat koele, frisse lucht binnen.
 2. Sluit zo gauw de zon begint te klimmen, deuren, ramen, luiken, en gordijnen alsof je inbrekers verwacht. En als je een zonnescherm hebt, laat dit dan neer.
 3. Speel vampiertje! Vermijd de zon alsof je anders in vlammen zou opgaan.
 4. Maak waaiers met de kinderen, zodat jullie jezelf koelte kunnen toewuiven. Ze helpen echt! Je kunt er natuurlijk ook gewoon eentje kopen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Aliexpress.com voor ongeveer 2,50. Kijk maar:waaier
 5. Zet apparaten die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit.
 6. Maak geen ovengerechten. Dat zorgt alleen maar voor extra warmte.
 7. Leg een zwemvijver aan, zodat je heerlijk kunt zwemmen en afkoelen. Lees voor inspiratie: Zwemvijver in je tuin? 2 inspirerende ervaringen op een rij!
 8. Neem geen koude douche, maar juist een lauwe douche. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra warmte aanmaakt om de kou van de douche te compenseren. Uiteindelijk krijg je het dus alleen maar warmer!
 9. Gebruik de hitte als kans om je tempo te verlagen, en je leven in een lagere versnelling te brengen! Doe een stapje terug, denk eens rustig na over je leven, en geniet van deze kans om langzamer te leven. Geniet van de Lof der luiheid.Lof der luiheid
 10. Doe je lakens een paar uur in de koelkast voor je naar bed gaat.
 11. Drink regelmatig. Als je urine sterk ruikt, of gelig is, drink je te weinig.
 12. Drink hete thee, adviseert Maria Hopman, hoogleraar fysiologie bij ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen. Door warme thee te drinken verwijden je bloedvaten. Daardoor gaat er meer bloed naar je huid, en kun je dus meer warmte kwijt!
 13. Houd je polsen onder de koude kraan: er lopen belangrijke aders door dit gebied, dus dit geeft verkoeling. Koud water op je 'slapen' en gezicht heeft hetzelfde effect.
 14. Vermijd synthetische kleding en polyester, en kies voor koele katoen in lichte kleuren. Lichte kleuren reflecteren namelijk de zon, terwijl donkere kleuren de warmte juist absorberen.
 15. Eet geen grote maaltijden: je lichaamstemperatuur stijgt dan namelijk omdat je lichaam aan het werk moet om het te verteren. Eet meerdere líchte maaltijden per dag.
 16. Ga apart slapen.
 17. Geef je lichaam de kans om te wennen aan de hitte. Ga dus niet steeds in de koelte zitten, maar stel je lichaam voorzichtig en met mate bloot aan hogere temperaturen. Ook dit advies komt van Maria Hopman, hoogleraar fysiologie bij het Radboudumc.
 18. Neem ijselementen, doe er een handdoek om en gebruik ze als een soort omgekeerde kruik!
 19. Vul een lege fles met water en zet hem in de diepvries. Haal hem er in bevroren toestand uit en zet hem voor een ventilator. Ze beweren dat je op deze manier je eigen airconditioner creëert...
 20. Vul een warmwaterzak met ijskoud water. Gebruik die vervolgens om je enkels en de achterkant van je knieën te koelen tijdens een hittegolf
 21. Houd je hoofd koel, letterlijk en figuurlijk! Als je je hoofd koel houdt, houd je je hele lichaam koeler.
 22. Steek lang haar op, en houd je nek koel.
 23. Heb je geen mooi zwembad in je tuin? Stop je voeten in een afwasbak met koud water!
 24. Als je iets moet doen, doe het dan 's ochtends vroeg of 's avonds als het weer koeler is. Neem tussen de middag een siësta. En geniet van een  middagdutje.
 25. Vul een plantenspuit met koel water, en loop door je eigen waterwolk.
 26. Neem een lekker koel ijsje tijdens een hittegolf.
 27. Zorg dat je dubbel glas hebt: dat houdt de hitte buiten.
 28. Kijk een programma over Antartica of een film die zich afspeelt in een koud gebied. De film Fargo speelt zich af in de sneeuw, en is ook echt een aanrader wat dit betreft.
 29. Doe geen inspannende dingen!
 30. Zet een emmer met koud water naast je bed, en doe daar je voeten in als je het te heet krijgt.
 31. Stel een middagmatiné in, en laat de kinderen een mooie film kijken op het heetst van de dag.
 32. Als je er echt even uit wilt, ga dan ergens heen waar airconditioning is. Bijvoorbeeld de bioscoop!
 33. Slaap apart van je partner. Wij mensen hebben een temperatuur van 37 graden. Als het buiten ook 37 graden is, dan kan een warm lichaam naast je het slapen nog lastiger maken tijdens een hittegolf.
 34. Koop een airconditioner! Deze week is het woord 'airco' het meest gezocht op marktplaats : ) Wij kochten vorig jaar een airco in huis, en prijzen ons elke dag gelukkig dat we die investering gedaan hebben.
 35. Zoek het lagerop. Hitte stijgt naar boven. Dus ga bijvoorbeeld kamperen in je woonkamer op de begane grond voor een redelijke nachtrust.
 36. Bekommer je om oudere buren, en vraag of ze misschien iets nodig hebben.
 37. Laat kinderen met water spelen, en doe zelf eventueel ook mee.
 38. Maak 's nachts een handdoek nat met koud water, en leg die op je matras. Ga daar op liggen in een oververhitte slaapkamer. Bij mij hielp dit echt.
 39. Wil je sporten? Kies dan voor zwemmen of sport 's ochtends vroeg als het nog relatief koel is. Buiten sporten als het heet is, is niet fijn!
 40. Ga ijs maken.
 41. Blijf positief: een hittegolf gaat voorbij, zeker in Nederland.
 42. Maak eens lekker en gezond water met een smaakje!

Wat zijn jouw tactieken om koel te blijven tijdens een hittegolf?

Bron afbeelding: PNGtree

Similar Posts

85 Comments

 1. Leuk hoor die tips! Vooral die lakens in de koelkast.
  Maar ik ben zo blij met deze zomerhitte net zoals ik dol was op de afgelopen winter. Ik hoop dat we straks een heerlijke frisse, kleurrijke herfst krijgen met zo nu en dan van die woeste wolken (-:

 2. goede tips, ik kreeg er al veel mee van thuis vroeger. Lakens in de koelkast lijkt me wel een gedoe hoor, wij hebben een dekbed, denk niet dat dat past :-) ik zet het waterbed wel iets kouder.. maar ik ga er in ieder geval een paar in de praktijk brengen morgen, dankjewel!

 3. Ik vind de warmte heerlijk...heb er weinig last van ook.
  En mijn tempo aanpassen met werken is helaas niet mogelijk, werken in een verpleeghuis is altijd druk, sjouwen en tijd te kort.
  Ik ga gewoon door , en bedenk dat ik over een week vakantie heb....Op naar de volgende warmte in Spanje hahaha. Ach het kan mij niet warm genoeg zijn, heerlijk de zomer!

 4. leuk al die ideeen, maar ik moet toch een waaarschuwing geven. een natte lap of sjaal in je nek is geen goed idee, daar lopen namelijk aderen die direkt naar je hersenen gaan en doe je dat dan kan je in shock raken. geleerd op een eerste hulp cursus.

 5. Hou voorkom ik dat ik levend verbrand in mijn elektrische rolstoel. Armleuningen, voetplaat, kuitsteun zitting alles gaat koken! Tips zijn welkom en ja een handdoek is fijn op de zitting maar die verschuift ook en word ook nat van het zweet zit er dan dubbel onder gevolg huidproblemen. Al een paar jaar kom ik dit probleem tegen en vind nog steeds geen echt goede oplossing. Wie weet iemand hier wel :-)

  1. De kuitsteun kun je eventueel met isolatie materiaal voor waterleidingen bekleden. En daar doe je dan een oude sok overheen zodat je het isolatiemateriaal niet voelt. Voetplaat, kun je daar eventueel karton om heen maken? Ik weet het niet zeker of dit kan.

   Mijn moeder loste het probleem met te warme armleuning in de auto op door er een kleine gasten handdoek om heen te draaien en vast te zetten. Wordt dat ding vies, dan wast ze hem gewoon mee met de rest van de was. Wat de zitting betreft, er bestaan handdoeken die je om de zitting van een tuinstoel doet. Het is niet meer dan een grote handdoek die aan een korte kant is omgeslagen en dan aan de zijkanten is vastgenaaid. Er is vast wel iemand die zoiets voor je kan maken uit een badlaken/ saunalaken. Als je er striklintjes aan vastmaakt blijven ze ook nog zitten.

   Ik weet niet of bovenstaande oplossingen kunnen werken voor jouw rolstoel, ik heb in de kliniek waar een familielid van mijn woonde zo veel verschillende soorten en maten gezien.

 6. Leuke tips! Al dnk ik niet dat het goed is voor je matras om er een natte handdoek op te leggen. Ik zet vanavond een plantensproeier op mijn nachtkastje. Vannacht zat ik beneden op de bank met een coldpack op mijn voet. Handig ivm de warmte, maar ik deed het vooral vanwege mijn jeukende/opgezette voet. Van een bijensteek kunt je echt lang last hebben. Een idee om hier een blogje aan te wijden? Ik dacht dat de angel er met een pincet uitgehaald moest worden. Helaas krijg je dan dus veel meer gif in je huid dan wanneer je de angel er met je nagek voorzichtig uitschuift.

 7. Goede tips! Water in de vriezer vind ik altijd een goeie! Voor de rest veel airco en huis door laten waaien (behalve, als je als mijn huis de ramen aan de zijkant hebt waar geen wind staat -_-). Voor de rest moest ik door je artikel denken aan een artikel van Kakhiel ook over de warmte.

 8. Ik vind de warmte lekker maar van mij mag het ook wel eens gaan regenen. Toch handig die tips uit je blog aan sommige dingen had ik helemaal niet gedacht

 9. Wat een fijne tips! Ik gebruik vooral veel lekkere watertjes die ik zelf maak en smeer pepermunt olie in mijn hals en nek, dat werkt ook erg verkoelend!

 10. tip 88 : Strand.....Ga of supervroeg, zeg 8 uur ofzo en ga dan om 11 uur weer weg...(met jonge kinderen, want die zijn toch met het krieken der dag wakker) of laat in de middag (dat doe ik t liefst), zeg 4 uur naar het strand, neem broodjes ofzo mee, en blijf tot zonsondergang, en kom met koude voeten thuis.
  Douchen en slapen, mee hoeft t niet te wezen....

 11. Zoveel ideeën en tips! Wij kochten een aantal jaar geleden een mobiele airco en die heeft al veel dienst bewezen! Waaiertjes zijn dan leuk voor overdag, net als waterspelletjes natuurlijk!

 12. leuke tips. die van je lakens in de koelkast is een goede, alleen past het bij mij denk ik niet. Ik zag laatst Claudia de breij met hitteplan. moet je even opzoeken op YouTube. geweldig!!

 13. Hahaha speel vampier. Ik moest om sommige echt lachen. Veel ken ik gelukkig al. Maar ben blij als het allemaal weer voorbij is en gewoon onder de 25 is hoor

 14. een sportbroekje aan of kort broekje zodra ik thuis ben en slippers aan. alles in huis dicht houden, rolluiken omlaag en dan hopen dat het iets koeler is in huis!

 15. Fijne tips! Alhoewel je mij niet hoort klagen. Ik ben dol op tropische warmte... Deze zomer van mij eeuwig duren. Alhoewel ik 's nachts nog wel een paar keer wakker word van de warmte...

 16. Woooow dat zijn een hoop tips! Ik ga ze zeker proberen. Die met de fles met ijswater bij de ventilator heeft mijn vriend vannacht ook nog geprobeerd. Eens vragen of het ook hielp haha

 17. Met deze hitte zijn alle tips welkom, heel fijn dit dus. Ik kan heel slecht tegen dit weer, het is ook echt een ramp voor mijn suikerwaardes (diabetes type 1) dus ik ontwijk zoveel mogelijk de hitte wat helaas bijna niet te doen is momenteel.

 18. Wat goede tips! Goed idee lakken in de koelkast, alleen moet de koelkast even ruimte maken voor de laken. Ik gebruik saroeng pantai, niet dik dus heerlijk voor dit warm weer

 19. en nog een goede tip,ga voor je naar bed gaat onder de ijskoude douche,en neem een fles ijs mee naar bed,wrijf die over je lichaam terwijl je in je bed ligt,ik bedoel gewoon een lege fles vullen met water en laat die bevriezen in de vriezer. heerlijk verkoelend en je slaapt lekkerder

  1. Ik zet inderdaad s avonds alles open. En veel drinken. Maar ik heb er nooit zo n last van. Ik houd van hitte!

 20. Gelukkig heb ik totaal geen last van de warmte. Ik vind het juist heerlijk en dan vooral omdat het me helpt om een beetje rustiger te gaan leven. Lakens uit de koelkast lijkt me trouwens echt véél te koud, zelfs bij een hittegolf. Zou niks voor mij zijn.

 21. Ik ben nu al klaar met die hitte! Maarre, een natte handdoek op je matras? Lijkt me niet zo goed voor je matras?

  Ik heb trouwens gisteren onze pakketbezorger - die altijd superaardig en vrolijk is - blij kunnen maken met een ijsje.

 22. Mooi schrijven met tips Nicole. Zelf leg ik een nat washandje in diepvries en als ik ga slapen neem ik deze in plastiek zakje mee en zo nodig leg ik deze op voorhoofd en soms op buik waardoor ik heerlijke koelte ontvang. Tevens bedankt voor je mooie reactie op de blog(s) wat ik ook altijd erg waardeer om te mogen ontvangen.

 23. Dan heb ik nog twee tips:
  * Hang overdag buiten natte witte lakens voor het raam of ramen, dat koelt ook af.
  * gebruik een slowcooker als je toch warm wilt eten. Een slowcooker gebruikt weinig energie en geeft ook niet veel warmte af.

 24. Handige tips! Echt nu ik 37 weken zwanger ben. Een goede is ook een zakdoekje tissue natmaken en dan even voor de ventilator of airco houden, leg het vervolgens in je nek op je polsen of in je knieholtes. Werkt heel snel en ook fijn tijdens een warme autorit.

 25. Heerlijk! Eindelijk zomer! Ik heb niet zo'n last van de hitte. Ben van nature een koele kikker :-)
  Ik geniet er gewoon van; het is zo weer voorbij.

 26. 37, stop een fles whiskey in de vriezer, wacht totdat het goed koud is en neem een goede borrel. Als je een goede borrel hebt genomen, slaap je alsof er geen hitte meer is.

  Love As always
  Di Mario

 27. Goede tips! Ik ben helaas een van de mensen die nog al slecht tegen de warmte kunnen. Dus de meeste van deze tips zijn hier al regelmatig uitgeprobeerd. Echter elke hittegolf ben ik weer duizelig en misselijk zo irritant

 28. Voldoende tips om uit te proberen, zelf heb ik gelukkig een mobiele airco en doe ik regelmatig een voetenbadje maken. Veel water drinken vooral!

 29. Ik zou heel graag een airco willen maar dat willen veel bewoners van ons appartementencomplex niet. Ze zijn bang dat de aircokast lawaai maakt. Oude, antieke informatie.
  We gaan volgend jaar in ieder geval buiten zonnewering aanbrengen. Dat scheelt ook weer een beetje.

 30. punt 24 en punt 26: die zijn gewoon leuk!! Maar die lakens in de koelkast? Lig ik de hele nacht in een kaasgeur...

 31. Wij mensen kunnen in de schaduw, binnen blijven enz. (Mensen met een beroep die buiten moeten werken uitgezonderd) Wat denk je van die koeien en schapen die nergens een spatje schaduw hebben en de hele dag in de zon moeten blijven. Kunnen ze tegen zeggen de boeren. Maar als er al een boompje staat kruipen ze er met z’n allen onder. Ze voelen het verschil dus echt wel. Zou die boeren er wel eens een uurtje bij willen zetten. Maar een paar boompjes scheelt weer gras of hooi opbrengst.

 32. Vandaag heb ik het maar zelden warm gehad, al vroeg met de gekoelde stadsbus, dan een lange tijd in een gekoelde ruimte, terug met de stadsbus.
  Ik was blij dat ik kon opwarmen toen in de stadsbus uitstapte. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.