42 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf!

36 tips hittegolf

‘Nederland zucht komende week onder een hittegolf’ koppen de kranten.

Hoe blijf je koel als de temperaturen heet zijn?

Bovenstaande zin schreef ik in juni 2010.

Inmiddels is het 12 jaar later. Maar de informatie geldt nog steeds. Daarom vandaag deze post uit 2010, met nieuwe tips en informatie speciaal voor 2022!

42 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf!

 1. Gooi ‘s ochtends vroeg, en ‘s avonds laat, alle ramen en deuren open, en laat koele, frisse lucht binnen.
 2. Sluit zo gauw de zon begint te klimmen, deuren, ramen, luiken, en gordijnen alsof je inbrekers verwacht. En als je een zonnescherm hebt, laat dit dan neer.
 3. Speel vampiertje! Vermijd de zon alsof je anders in vlammen zou opgaan.
 4. Maak waaiers met de kinderen, zodat jullie jezelf koelte kunnen toewuiven. Ze helpen echt! Je kunt er natuurlijk ook gewoon eentje kopen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Aliexpress.com voor ongeveer 2,50. Kijk maar:waaier
 5. Zet apparaten die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit.
 6. Maak geen ovengerechten. Dat zorgt alleen maar voor extra warmte.
 7. Leg een zwemvijver aan, zodat je heerlijk kunt zwemmen en afkoelen. Lees voor inspiratie: Zwemvijver in je tuin? 2 inspirerende ervaringen op een rij!
 8. Neem geen koude douche, maar juist een lauwe douche. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra warmte aanmaakt om de kou van de douche te compenseren. Uiteindelijk krijg je het dus alleen maar warmer!
 9. Gebruik de hitte als kans om je tempo te verlagen, en je leven in een lagere versnelling te brengen! Doe een stapje terug, denk eens rustig na over je leven, en geniet van deze kans om langzamer te leven. Geniet van de Lof der luiheid.Lof der luiheid
 10. Doe je lakens een paar uur in de koelkast voor je naar bed gaat.
 11. Drink regelmatig. Als je urine sterk ruikt, of gelig is, drink je te weinig.
 12. Drink hete thee, adviseert Maria Hopman, hoogleraar fysiologie bij ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen. Door warme thee te drinken verwijden je bloedvaten. Daardoor gaat er meer bloed naar je huid, en kun je dus meer warmte kwijt!
 13. Houd je polsen onder de koude kraan: er lopen belangrijke aders door dit gebied, dus dit geeft verkoeling. Koud water op je ‘slapen’ en gezicht heeft hetzelfde effect.
 14. Vermijd synthetische kleding en polyester, en kies voor koele katoen in lichte kleuren. Lichte kleuren reflecteren namelijk de zon, terwijl donkere kleuren de warmte juist absorberen.
 15. Eet geen grote maaltijden: je lichaamstemperatuur stijgt dan namelijk omdat je lichaam aan het werk moet om het te verteren. Eet meerdere líchte maaltijden per dag.
 16. Ga apart slapen.
 17. Geef je lichaam de kans om te wennen aan de hitte. Ga dus niet steeds in de koelte zitten, maar stel je lichaam voorzichtig en met mate bloot aan hogere temperaturen. Ook dit advies komt van Maria Hopman, hoogleraar fysiologie bij het Radboudumc.
 18. Neem ijselementen, doe er een handdoek om en gebruik ze als een soort omgekeerde kruik!
 19. Vul een lege fles met water en zet hem in de diepvries. Haal hem er in bevroren toestand uit en zet hem voor een ventilator. Ze beweren dat je op deze manier je eigen airconditioner creëert…
 20. Vul een warmwaterzak met ijskoud water. Gebruik die vervolgens om je enkels en de achterkant van je knieën te koelen tijdens een hittegolf
 21. Houd je hoofd koel, letterlijk en figuurlijk! Als je je hoofd koel houdt, houd je je hele lichaam koeler.
 22. Steek lang haar op, en houd je nek koel.
 23. Heb je geen mooi zwembad in je tuin? Stop je voeten in een afwasbak met koud water!
 24. Als je iets moet doen, doe het dan ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds als het weer koeler is. Neem tussen de middag een siësta. En geniet van een  middagdutje.
 25. Vul een plantenspuit met koel water, en loop door je eigen waterwolk.
 26. Neem een lekker koel ijsje tijdens een hittegolf.
 27. Zorg dat je dubbel glas hebt: dat houdt de hitte buiten.
 28. Kijk een programma over Antartica of een film die zich afspeelt in een koud gebied. De film Fargo speelt zich af in de sneeuw, en is ook echt een aanrader wat dit betreft.
 29. Doe geen inspannende dingen!
 30. Zet een emmer met koud water naast je bed, en doe daar je voeten in als je het te heet krijgt.
 31. Stel een middagmatiné in, en laat de kinderen een mooie film kijken op het heetst van de dag.
 32. Als je er echt even uit wilt, ga dan ergens heen waar airconditioning is. Bijvoorbeeld de bioscoop!
 33. Slaap apart van je partner. Wij mensen hebben een temperatuur van 37 graden. Als het buiten ook 37 graden is, dan kan een warm lichaam naast je het slapen nog lastiger maken tijdens een hittegolf.
 34. Koop een airconditioner! Deze week is het woord ‘airco’ het meest gezocht op marktplaats : ) Wij kochten vorig jaar een airco in huis, en prijzen ons elke dag gelukkig dat we die investering gedaan hebben.
 35. Zoek het lagerop. Hitte stijgt naar boven. Dus ga bijvoorbeeld kamperen in je woonkamer op de begane grond voor een redelijke nachtrust.
 36. Bekommer je om oudere buren, en vraag of ze misschien iets nodig hebben.
 37. Laat kinderen met water spelen, en doe zelf eventueel ook mee.
 38. Maak ‘s nachts een handdoek nat met koud water, en leg die op je matras. Ga daar op liggen in een oververhitte slaapkamer. Bij mij hielp dit echt.
 39. Wil je sporten? Kies dan voor zwemmen of sport ‘s ochtends vroeg als het nog relatief koel is. Buiten sporten als het heet is, is niet fijn!
 40. Ga ijs maken.
 41. Blijf positief: een hittegolf gaat voorbij, zeker in Nederland.
 42. Maak eens lekker en gezond water met een smaakje!

Wat zijn jouw tactieken om koel te blijven tijdens een hittegolf?

Bron afbeelding: PNGtree

85 Comments

  • Michael
 1. Anonymous
 2. Jolanda
  • Mariëlle
 3. VeggieMo
 4. Naomi
 5. Linda
  • Frederique
 6. Beauty By Bibi
 7. jasmina
 8. Deborah
 9. Mieke | Miek's Mind
 10. Felice Veenman
 11. The Lemon Kitchen
 12. Dimario
 13. Hanny Janssen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh