Op de pof: bof of sof? + 31% leningen is autolening!

op de pof

Kopen op de pof?

‘Als je ergens geen geld voor hebt, kun je het dus niet kopen.’

Dat is de les die ik mijn kinderen altijd heb voorgehouden.

Met als uitzondering het kopen van een huis.

Daar heeft namelijk vrijwel niemand genoeg geld voor, en daar moet je dus wel geld voor lenen.

Maar een lening afsluiten voor een afwasmachine? Een autolening nemen voor een nieuwe auto? Voor een tweedehands porsche macan bijvoorbeeld ; )

Of voor een nieuwe smartphone? Of een nieuwe bank in huis?

Liever niet.

Op de pof kopen

Toch kan op de pof kopen aantrekkelijk zijn. En soms gebeurt het bijna ongemerkt! Als ik bijvoorbeeld iets bestel bij Bonprix, dan kies ik altijd voor ‘achteraf betalen’. Dat doe ik omdat ik dan meer controle voel. Bovendien verdwijnen pakjes nog wel eens op het Achterhoekse platteland, en dan voelt het veiliger om pas te betalen als ik het pakketje ook echt heb ontvangen.

Ik krijg het product dus thuis, zonder dat ik het al betaald heb. Ik koop op de pof. Eigenlijk leen ik dus geld. Uiteindelijk moet ik wel degelijk betalen. Ik stel het moment alleen even uit.

Als je iets op de pof koopt, dan betaal je niet meteen. Je koopt als het ware ‘op krediet’.

Gespreid betalen bij Wehkamp?

Door op de pof te kopen hebben mensen soms schulden bij postorderbedrijven zoals Wehkamp. Ze kochten bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine bij Wehkamp, en kozen voor ‘gespreid betalen. In de praktijk pakte dat niet altijd goed uit. De Volkskrant schrijft niet voor niet dat gespreid betalen bij Wehkamp hetzelfde is als een lening aangaan. En dan ook nog eens met 14% rente, het wettelijk maximum!

asr Vitality app: Fitbit of Apple Watch terugverdienen

Bij de asr Vitality app vind je een heel bijzondere vorm van ‘lenen’. Je kunt via hen een Fitbit kopen, en die in 24 maanden terugverdienen. Maar je moet hem eerst wel zelf betalen. Vervolgens kun je het aankoopbedrag terugverdienen door voldoende te bewegen. Maar in november 2021 veranderde asr Vitality hun voorwaarden. Daardoor werd het lastiger om voldoende punten te halen om een Fitbit of Apple Watch terug te verdienen.

Het Nibud over lenen: ‘Het kán een uitkomst zijn’

Toch kan lenen soms een uitkomst zijn, zegt het Nibud. Het is de kunst om het op de juiste manier te doen. Het Nibud adviseert om eerst goed na te denken over de toekomst.

Kun je een lening bijvoorbeeld ook nog terugbetalen als je huidige situatie verandert? Denk aan arbeidsongeschiktheid, ziekte, pensioen. En hoe zit het met toekomstige kosten? Ze geven een handige vuistregel:

‘Zorg dat de lening niet langer loopt dan de periode dat u uw aanschaf gebruikt.’

Risicometer Lenen van het Nibud helpt je

Het Nibud helpt je met hun Risicometer Lenen om te kijken of een lening veilig is om af te sluiten. Het invullen duurt gemiddeld 10 minuten.

Geld lenen voor een auto: 31%

Eenendertig procent van de mensen die geld leent, doet dat om een auto te kopen. Soms voor een dure auto zoals een Porsche, soms voor een goedkoper model. Een Porsche rijden in Nederland kan vanaf 91.753 euro. Dat heeft niet iedereen liggen! Volgens het Nibud is je spaargeld gebruiken de goedkoopste optie als je een auto wilt kopen. Een alternatief is een persoonlijke lening afsluiten:

‘De looptijd van de lening is bij voorkeur korter dan hoe lang u de auto wilt houden. Zodat u niet nog steeds betaalt voor een auto die u niet meer heeft.’

Andere manieren om een auto te financieren zijn volgens het Nibud een lease auto nemen via je werkgever, of via private lease. Dit wordt ook wel ‘operational lease of operational leasing’ genoemd. Het Nibud vergelijkt private lease met huren.

Onze auto kostte 3200,-

Onze auto kostte 3200,- en is een lelijke Renault Kangoo. Zo’n beetje het tegenovergestelde van een Porsche of Ferrari. Daarvoor hoefden we geen autolening af te sluiten. De kinderen vinden hem superlelijk, maar hij voldoet prima. Hij brengt ons van A naar B, en er kan zelfs een fiets in. Wat wil een mens nog meer?

Ja, een mooiere auto.

Op de pof en lenen: samenvattend

Soms heb je iets nodig, maar heb je niet genoeg geld. Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

 1. Schouders ophalen en denken: ‘Jammer, dan maar niet.’
 2. Gaan sparen.
 3. Zorgen voor meer inkomsten.
 4. Geld lenen.

Stel je hebt een hulpbehoevende ouder en die is met het openbaar vervoer slecht bereikbaar. Je maakt je bezorgd, en wilt minstens 1 keer per week op bezoek en wilt daarom een auto kopen. Maar je hebt niet genoeg geld op je spaarrekening.

In zo’n geval kán een lening uitkomst brengen, mits je van te voren zeker weet dat je die lening op tijd terug kunt betalen.

Leestip: pas het nieuwe rijden toe om te bezuinigen op je brandstof kosten.

Hoe heb jij jouw auto gefinancierd?

Gebruikte bronnen: onder andere Nu.nl, Consumentenbond, Nibud, Onze Taal, Volkswagen D’Ieteren Finance, Volkskrant, asr Vitality app

Similar Posts

24 Comments

 1. Als ik zou moeten kiezen tussen een dure auto waar ik voor moet lenen of een ‘mindere’ auto die ik gewoon kan betalen, dan wist ik het wel. Ik heb dus geen lening op mijn auto. Mijn huidige auto was overigens helemaal leuk om te kopen, want ik kreeg ongeveer het hele bedrag terug vanwege de inruil van mijn vorige auto.

 2. Ik maak redelijk veel km’s en heb daarvoor een auto met een financiering. Voor een auto sparen is een vrij eindeloos proces tussen de waardedaling van je huidige auto en de prijs van een vergelijkbare nieuwere auto.

  Over het algemeen los ik mijn auto’s versneld af (als dat leningtechnisch niet onaantrekkelijk is) en ik ga sowieso nooit een verplichting aan die ik niet zou kunnen dragen als ik mijn werk verlies.

 3. Mijn man reed niet lekker in de auto. Hij vond een andere tweedehandse,veel eenvoudiger. Dat maakte de inruil gelijk aan het aankoopbedrag.Dat is prettig aanschaffen

 4. Ik probeer zo min mogelijk achteraf te betalen. Ik ben in het verleden namelijk weleens verrast door het totaalbedrag dat openstond. Dat loopt ongemerkt toch hard op.

 5. Ik koop ook wel eens dingen online en kies voor achteraf betalen. Zou gauw ik mijn pakketje heb, dan betaal ik ook direct. Om precies dezelfde redenen als jij

 6. Dat is een goede les die je ze leert. Die leer ik mijn kinderen ook. Zelf heb ik een iets andere leerschool gehad, oeps

 7. Mijn auto heb ik gewoon betaald met mijn spaargeld. Het is een 2ehandsje, een oud autotje maar rijd nog heel goed. Heb nog nooit geld geleend. Voor een huis kan ik het wel begrijpen, bijna niemand kan het bedrag zo klaar leggen.

 8. Ik heb geen lening afgesloten voor mijn auto. Die is betaald met spaargeld. Maar vroeger kocht ik wel eens dingen op afbetaling. Toen mijn wasmachine stuk ging en ik geen geld had voor een nieuwe bijvoorbeeld. Ik ben nog steeds heel blij dat ik nu gewoon een nieuwe zou kunnen kopen. Maar vroeger kon dat echt niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.