Huishoudelijke klusjes uitbesteden: welke en aan wie?

huishoudelijke klussen

Als het aan de overheid ligt gaan we allemaal fulltime buitenshuis aan de slag. Dat maakt het soms best lastig om het huishouden op orde te houden. Want ook dat kost tijd, en daarvan heb je toch wat minder als je overdag op je werkt bent. Je kunt de huishoudelijke taken doen ná je werk en in het weekend. Maar je kunt er ook voor kiezen om bepaalde huishoudelijke taken uit te besteden. Bijvoorbeeld door een huishoudelijke hulp in te schakelen. Heleen Mees was daar altijd een groot voorstander van. En ze had een goed argument: op die manier bied jij anderen ook weer een kans om geld te verdienen.

Laten we eens kijken welke huishoudelijke klusjes je anno 2018 kunt uitbesteden, en aan wie.

Huishoudelijke klusjes uitbesteden

 1. Boodschappen doen. De boodschappen kun je op meerdere manieren uitbesteden. Bijvoorbeeld door ze online te doen, en vervolgens thuis te laten bezorgen. Een andere manier van boodschappen uitbesteden is door te kiezen voor maaltijdpakketten. Als je een maaltijdpakket bestelt bij één van de vele aanbieders van zogenoemde maaltijdboxen, dan scheelt dat een boel boodschappen. Want in zo’n maaltijdbox zit in principe alles wat je nodig hebt voor een maaltijd. Inclusief instructies hoe je het moet klaarmaken : ) En last but not least kun je een ‘boodschappenhulp’ inschakelen. Dat is iemand die de boodschappen voor je gaat doen.
 2. Koken. Bij sommige kinderopvang locaties bieden ze warme maaltijden aan voor kinderen. In zo’n geval kun je je kind met gevulde buik weer ophalen. Je kunt ook gebruik maken van services als thuisbezorgd.nl om een warme maaltijd te krijgen zonder zelf te koken.
 3. Schoonmaken. Een werkster is geen nieuw fenomeen. Iemand inhuren om je huis schoon te maken wordt al langer gedaan. Sommige mensen zoeken een werkster via marktplaats, of met behulp van een briefje in de supermarkt. Maar er zijn ook diverse bemiddelingsbureaus en websites waar je werksters kunt zoeken.
 4. Strijken. Er zijn mensen die zich aanbieden om ‘de strijk’ voor je te doen. Je vindt ze onder andere op marktplaats en sites als regeltante.nl. Maar er zijn ook heuse bedrijven die een strijkservice aanbieden.
 5. Glazenwasser.
 6. Dekbed wassen. Deze moet ik noodgedwongen uitbesteden, want mijn dekbed past helaas niet in de wasmachine!
 7. Opruimen. Is je huis een chaos en een zootje? Weet je niet waar je eens moet beginnen om de boel weer op orde te krijgen? Dan kun je daarvoor een opruimcoach of professional organizer inhuren. Die komt, inventariseert wat er aan de hand is, en helpt je om orde op zaken te stellen.
 8. Dakgoten schoonmaken. Als je niet goed ter been bent, kan het gevaarlijk zijn om op een ladder te klimmen en zelf de daggoten schoon te maken.
 9. Hond uitlaten en/of naar de opvang. Als je overdag naar je werk bent, kun je een hondenuitlaatservice inhuren die je hond uitlaat.
 10. De tuin. Als je weinig tijd hebt, maar wel een tuin, dan kun je een tuinman inhuren die de tuin voor je bijhoudt.
 11. Huis inrichting, Als je het lastig vindt om je huis in te richten, of geen tijd en zin hebt, kun je hiervoor een zogenoemde interieur styliste/ontwerper inhuren.

Huishoudelijke klusjes uitbesteden samengevat

Als je weinig tijd hebt, of lichamelijk niet in staat om alle huishoudelijke klusjes  te doen dan kun je ze uitbesteden. Er zijn verrassend veel mensen die hun diensten hiervoor aanbieden. Persoonlijk vind ik het best fijn om het huishouden zoveel mogelijk zelf te doen moet ik zeggen. Door je huis schoon te maken, maak je het meer eigen is mijn ervaring. En ik houd van het gevoel van voldoening als alles weer netjes is.

Toch heb ik twee hulptroepen. Een keer per maand komt mijn tante Marietje en ‘doet’ het hele huis van onder tot boven. Vooral de ramen krijgen dankzij haar een goede beurt. Tante Marietje houdt van ramen lappen. Fijne bijkomstigheid is dat ik bovendien veel van haar leer op huishoudelijk gebied.

En daarnaast heb ik sinds deze zomer iemand die 1 keer per maand de tuin bijhoudt. In de herfst komt hij bovendien wel eens met een bladblazer langs, waar ik nu trouwens gemengde gevoelens over heb.

Dankzij mijn tante Marietje en de tuinmeneer heb ik een aantal extra uren beschikbaar voor mijn blogs. Heb je geen tante Marietje? Denk dan eens aan De Huishoudcoach!

N.B. Je kunt natuurlijk ook diverse huishoudelijke klusjes uitbesteden aan je kinderen. Dat is voor hen ook leerzaam. Ik maakte ooit dit handige schema met klusjes gerangschikt op leeftijd!

Lees ook: VanJeHuisHouden.

Zijn er huishoudelijke klussen die je uitbesteedt? Welke?

Similar Posts

18 Comments

 1. Een schoonmaakster lijkt me echt heerlijk, maar ik ben aan de andere kant zo’n controlfreak dat ik al nerveus word van het idee dat er iemand anders in mijn huis aan mijn spullen komt haha. Eigenlijk doe ik alles zelf, behalve thuisbezorgd.nl komt hier nog wel eens aan de deur haha

 2. Ik heb sinds kort een hulp ( schoonmaakster) en ik ben er heel tevreden over, want… zij maakt beter schoon dan ik!! Verder doe ik ik alles nog zelf ( 75 jaar). Zo maakte ik deze week de wc. Het water bleef maar stromen. Het bleek om het membraan te gaan. Op YouTube stond een filmpje dat precies uitlegde wat en hoe de handelen. Voor 4,95 kocht ik het nieuwe onderdeel en zette het erin. En?? Hij doet het weer! Ik blij!

 3. Ik doe eigenlijk bijna alles zelf. Ik werk meestal van thuis uit. De tijd die anderen in de auto zitten, spendeer ik aan het huishouden. Ben ook zo’n control freak die liever zelf de touwtjes in handen houdt.

 4. Ik doe ook nog alles zelf en op de momenten dat ik niet goed ben helpt mijn man wel,ik zou wel eens om de veertien dagen een poetshulp willen maar mijn man zegt ik zal wel kuisen dan dat is nog een heel twistpunt .

 5. Ik heb gelukkig een hulp in de huishouding die de boel voor me schoonhoudt en de was strijkt. Door mijn fysieke beperking kan ik dat helaas niet zelf.
  Het draait wat mij betreft allemaal wel om vertrouwen. Je laat toch een vreemde in je huis die aan je spullen zit. Gelukkig heb ik een hulp die al bijna 18 jaar bij mij komt en 200 % betrouwbaar is.

 6. Voor ik met “pensioen” ging heb ik jarenlang een werkster gehad maar nu doen man en ik het samen. Voor het zware werk in de tuin hebben we wel een hulp.

 7. Als je al die klusjes die jij noemt uitbesteed, zelfs een hondenuitlaatservice is al vrij prijzig vind ik, loont het dan nog wel om buiten de deur te werken?Ik ben een thuisblijfmoeder geweest, doe daarnaast vrijwilligers werk.

 8. Fijn zo’n tante Marietje. Ook fijn voor haar dat ze zich zo nuttig kan voelen. Vooral het stukje “ik leer er veel over het huishouden”. Ik neem aan dat het ook gezellig koffiedrinken is met zijn tweetjes.
  Ik deed wekelijks schoonmaken bij vriendin, en zij bij mij. Dat werkte ook heel goed, gewoon elkaars huis een beurt geven. En daarna koffie natuurlijk.

 9. Dat dacht ik ook Trudy! Als ik fulltime zou werken en gebruik maak van deze diensten houd ik net zoveel over als dat ik nu verdien met mijn 20 a 24 uur in de week. Dan doe ik het liever zelf plus dat ik fulltime werken in de zorg
  lichamelijk niet eens aan kan.

 10. Ik heb een paar keer per jaar een tuinman en alle het klussen en schilderen laten wij doen. Boodschappen, koken en huishouden vind ik leuk om te doen.

  Ik gebruik het het systeem van diane in denmark dit is gebaseerd op flylady.

 11. Ik ben er een groot fan van om de boodschappen klaar te laten zetten. Bezorgen kost in de polder best veel, maar het klaarzetten bij de kassa is minstens net zo fijn. Eerst voelde ik mij daar schuldig over, maar het scheelt zoveel in mijn energie en iemand anders verdient er inderdaad weer aan!

 12. Dat idee van full time werken en van alles uitbesteden is vooral voor de overheid fijn want dan krijgen ze meer belasting inkomsten. Of mensen er gelukkiger van worden is maar de vraag.
  Ik heb hulp van mijn mannen in het huishouden, al staat ramen zemen erg laag op het prioriteitenlijstje hier.

 13. Ik doe alles zelf, ben dan ook thuisblijfmoeder. Voor we hier kwamen wonen, werkte ik en besteedde het poetsen van de bovenverdieping uit en deed de boodschappen online. En we hadden iemand om op de kinderen te passen uiteraard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.