Een nieuwe bank voor de woonkamer: zal ik wel of zal ik niet?

jennnylund bank ikeaDe Jennylund Ikea fauteuil in onze keuken is een groot succes. Hij zit fijn, en hij staat mooi. En elke keer als ik in zat kwam de vraag bij me op:

‘Zou er een bank versie van deze stoel zijn?’

Die vraag speelde al een paar maande door mijn hoofd. Maar het was vakantie, en ik dacht er steeds niet aan om het na te kijken. Tot vanochtend. Ik had een momentje over, en herinnerde me mijn vraag. Dus typte ik bij Google in: Jennylund bankstel. En warempel! Al die tijd blijft er dus inderdaad een bankversie van de Jennylund stoel te zijn!

Hij heet alleen Ektorp.

Driezitsbank Ektorp van Ikea oftewel bank in Jennylund stijl: voors en tegens

Dus nu zit er een drie zits Ektorp bank met een gele bankhoes in mijn virtuele winkelwagentje. Want ik moet er van mezelf eerst nog even goed over nadenken. En ook mijn man wil eerst nog overleggen. Maar het liefst zou ik hem nu meteen bestellen! Niettemin, haastige spoed is zelden goed etc. Dus laten we de voor- en nadelen van deze Jennylund bank ten opzichte van onze huidige bank eens op een rijtje zetten.

Argumenten vóór de Jennylund bank

 1. Op basis van de Jennylund stoel weet ik dat hij lekker zit.
 2. Hij heeft een hoes die je kunt wassen! Ik zou nooit een bank kopen met een stoffen hoes die niet in de was kan. Daarvoor krijg ik te snel en te vaak overal vlekken in.
 3. Er zijn diverse hoezen te koop voor deze bank. Je kunt dus wisselen met de seizoenen. Net als ik nu doe met de hoes van mijn Jennylund stoel. Ik ben dol hoezen wisselen : )
 4. Ik kan hem online bestellen en thuis laten bezorgen. Mijn man wil nooit naar Ikea. Dus de mogelijkheid om de bank te laten bezorgen vind ik ideaal.
 5. Onze huidige houten bank zit niet zo comfortabel.
 6. Ik vind hem zo mooi!

Argumenten tegen een nieuwe bank

 1. Onze huidige houten bank is niet kapot. Je kunt er nog best op zitten.
 2. Onze houten bank is ook mooi.
 3. Het kost geld. En het is niet zo dat we geen goede bank hebben. Hij is alleen wat minder comfortabel.
 4. Straks valt de Ektorp bank tegen als we hem in huis hebben staan.

Mijn conclusie

Het lastige met lijstjes met voors en tegens is dat ze geen rekening houden met de emotionele lading achter de voors en tegens. Zo kun je bijvoorbeeld een lijstje met 10 tegens hebben, en 1 voor, en toch besluiten om het te doen. In mijn geval zijn er duidelijk meer voors dan tegens. Maar de tegens wegen voor mij best zwaar.

Toch, om het kort samen te vatten overheerst: Wil ik! Wil ik!

Leestip: Fauteuil met oren.

Similar Posts

26 Comments

 1. Haha ik help je even mee: wij hebben al jaaaaren een ektorp bank en die is dus écht superfijn. De kussens blijven hartstikke goed en hij blijft goed zitten. Wij wassen de hoes eens per jaar meestal.
  Ik zeg: doen ;-)
  Wie weet dat dan af en toe in de stoel in de keuken niet bezet is, hihihi

 2. Ik vind de Ektorp dus verschrikkelijk zitten. Onderuit gezakt. Wij hebben de stoel en de bank. De stoel zit veel beter, heeft meer steun dan de hangbank. Je kunt toch gaan proefzitten bij Ikea? Doe dat een paar keer op verschillende momenten, bv als je moe bent enz. Dan kun je altijd nog beslissen.

 3. Hai,
  Wij hebben 5 jaar lang twee Ektorp banken gehad. Praktisch met jonge kinderen want wij zijn kampioen vlekken maken. Ze zijn goedkoop, makkelijk te wassen, wat ik vulvuldig deed en had verschillende hoezen die ik met het seizoen meewisselde. Maar wat was ik blij dat we die banken na 5 jaar bij het grof vuil zette. Nee, niet naar de kringloop of marktplaats dat wilde ik een ander niet aandoen. ????
  De veren staken na een jaar uit de bank, was snel doorgezakt, het ziet er altijd rommelig uit. Wij hebben nu fluwelen banken; prachtig, zit veel comfortabeler en vlekbestendig. Nadeel: veel duurder. Veel succes met je beslissing.

 4. In je post over de houten bank ben je niet positief over de Ektorp omdat je hem rommelig vindt ogen maar nu denk je er over na om hem te kopen? Als de houten bank van nu niet comfortabel zit, zou ik toch eens nadenken over een andere bank. Het lijkt me wel zo prettig dat als je thuis zit dat je dan ook prettig zit.

  1. Niets is veranderlijker dan de mens blijkt wel weer. Toen we hem destijds bij Ikea zagen vond ik hem inderdaad rommelig ogen. Maar nu zag ik hem op de website, en daar oogt hij wel mooi.

 5. Wij hebben Kivik van Ikea, om de wasbare hoezen inderdaad (toen we hem 8 jaar geleden kochten wisten we nog niet of er kinderen zouden komen – maar ze zijn ook gewoon handig wanneer je man graag in de zetel eet en morst ondanks de vraag op te letten). Die is wel een stuk robuuster van uitzicht dan Ektorp.
  Ik denk dat je ook best toch een keertje zou gaan proefzitten. Zag ook het type Gronlid op de site staan, vind dat dat ook wat weg heeft van Ektorp maar het ziet er me wat steviger uit? Door de wat dikkere kussens denk ik?

 6. Wij hebben al meer dan vijftien jaar plezier van onze Ektorp bank. Toch zou ik hem jullie niet zomaar adviseren. Ik vind het een bank voor lange mensen. Dus voor de zekerheid eerst testen in de winkel.
  Ik wil al een aantal jaar andere hoezen. Toen we hem kochten hadden we een vergrijsde zeegroene kleur. Maar helaas was ie op zeker moment versleten, nu hebben we een donkerbruine hoes. En die vind ik hier wat te donker. Ik vind de Ektorp hoesen helaas ongeschikt voor mijn gezin of niet mooi. Wij eten nl altijd in de zithoek en dus wil ik geen lichte kleuren. Verder geen knalrood en bloemen zie ik niet zitten in mijn mannengezin.

  1. Duur, maar wel goed: kijk eens op bemz . com hier heb ik hoezen voor een andere Ikea bank gekocht. Je kunt ook eerst stofstaaltjes laten komen zodat je de kleur en structuur echt goed ziet / voelt

 7. Haha klinkt bekend, wij (lees ik) dubben ook al tijden over een bank, onze huidige is na 11jr aan vervanging toe maarja we hebben dieren enz en de huidig zit, ondanks hij aan vervanging toe is mega lekker… en dus stellen we het steeds maar uit..

  Succes met de beslissing.

 8. Pfff…zelf vind ik het belangrijkste dat een bank lekker zit, dus wat dat betreft zou ik zeggen; doen!

  Op de foto ziet de Ikea bank er netjes en strak uit, geen idee of dat zo blijft.
  En anders misschien toch even doorzoeken naar een bank die én strak blijft én lekker zit?

  Wij kopen ongeveer om de 5 jaar 2 nieuwe banken, oa bij Leen Bakker en Seats and Sofa’s. Meestal stoffen banken in een bruintint waar je niets op ziet en die voordelig zijn en zodra ze slordig worden gaan ze weg. Al met al heb ik er de laatste 14 jaar in totaal 1700 aan uitgegeven.

  Succes met beslissen!

 9. Wij hebben ook al jaren een ekktorp, wekelijks een keer de kussens omdraaien (de meest linkse rechts zetten) en een keer opschudden. Erop liggen en slapen gaat ook prima, wordt af en toe gebruikt als extra logeerbed. Wat ik wel fijner vind zitten is een poef/ voetensteuntje, maar zonder gaat ook en ik ben niet echt lang (167)

 10. Wij hebben een nieuwe bank gekocht toen de oudste net geboren was, heel duur maar helemaal mijn smaak. Inmiddels zijn we zo’n 5 jaar verder en is mijn mooie dierbare bank behoorlijk afgeleefd door twee jonge kinderen haha. Wat ik daarvan geleerd heb is dat je beter geen nieuwe en dure meubels kunt kopen met hele jonge kinderen. Maar dat geldt misschien voor pubers ook nog wel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.