Verjaardagskalender anno 2018: is hij nog wel nodig?

verjaardagskalender 2018

De verjaardagskalender. In menig huishouden hangt hij op de wc. Mijn twee koffie vriendinnen hebben er eentje in de wc hangen, en mijn moeder heeft er ook eentje.

De reden dat verjaardagskalenders vaak op de wc hangen schijnt te zijn dat je daar dagelijks komt en bovendien even stil zit als het goed is. Een perfect moment dus om een blik te werpen op die kalender. Dat gebeurt bijna automatisch.

Verjaardagskalenders zijn tijdloos

Verjaardagskalenders zijn tijdloos, en kunnen dus eindeloos blijven hangen. Hoewel je bij oudere mensen soms ineens een kruisje achter een naam op de verjaardagskalender ziet verschijnen. Dan is zo iemand overleden. Of de naam is simpelweg doorgekrast. Dat zegt dan ook genoeg.

Zelf hád ik geen verjaardagskalender.

Ik heb ineens een verjaardagskalender

Daar waren geen diepzinnige redenen voor. Sterker nog, de belangrijkste reden was dat ik geen spijkertje in de wc had om een verjaardagskalender aan op te hangen. Maar nu heb ik er toch eentje. Ondanks mezelf.

Want toen ik de grappige ansichtkaarten kocht van Club Geluk kreeg ik er gratis een verjaardagskalender bij! Dus toen had ik ineens toch een verjaardagskalender. Net als op de ansichtkaarten staan er mannen op gebreide kleding en worden ze omringd door gebreide dingen. Ik vind het een erg grappige verjaardagskalender. Het is zo’n kitsch dat  het weer leuk is.

Hij hangt in mijn kantoortje

Een tijdje slingerde de verjaardagskalender werkeloos rond in de woonkamer. Tot ik op een dag ineens besloot: ‘Dit is jammer van die leuke kalender! Ik ga hem nú ophangen.’

Nu hangt hij in mijn kantoortje.

Maar ik gebruik hem eigenlijk vooral als een soort poster die elke maand wisselt. Want ik heb er geen verjaardagen opgeschreven. Ik gebruik de verjaardagskalender dus eigenlijk niet zoals hij bedoeld is. Maar van de personen die belangrijk zijn weet ik de verjaardagen wel uit hun hoofd. En daarnaast zijn er anno 2018 zoveel andere methodes om verjaardagen bij te houden, dat ik me afvraag hoeveel nut een verjaardagskalender nog heeft.

Denk alleen al aan Facebook. Die stuurt mijn automatisch een bericht als er iemand van mijn ‘vrienden’ jarig is. En bij veel online kaartverkoop sites kun je ook data invoeren om je te herinneren aan een verjaardag.

Wil je een verjaardagskalender?

Heb je na het lezen van deze post ineens ontzettende zin in een verjaardagskalender? Dan is er goed nieuws, want je vindt ze in allerlei soorten en maten. Je kunt ze zelfs zelf maken met foto’s en dergelijke. Hieronder een aantal verjaardagskalenders die je bij bol.com kunt kopen:

En dit is nog maar een kleine greep uit het enorme assortiment!

Leestip

Zelf een verjaardagskalender maken

Heb jij nog een verjaardagskalender in huis? En zo ja, waar hangt hij?

Similar Posts

30 Comments

 1. Hmmm, ik vind verjaardagskalenders op wc een beetje…..oubollig( voor mezelf dan), bij anderen vind ik het wel grappig , gek genoeg.
  Maar ja ik mis wel eens een verjaardag, hoe onattend, maar zelf boeit mij mijn eigen verjaardag niet echt…. dus ik denk dan dat mijn vriendinnen het ook niet zo erg vinden als ik ze eens een keertje een dag te laat of te vroeg een felicitatie stuur :-)

 2. ik had een verjaarkalender, zoonlief had hem geknutseld in groep 2. zoonlief zit nu voor zijn bachelors wiskunde….ik keek er nooit op. Eenvan de weinige goede dingen van facebook is dat ze me laten weten dat er iemand jarig is en ik direct kan feliciteren! nu lijkt het net of ik geen verjaardagen meer vergeet

 3. Ik heb ooit een verjaardagskalender van eigen foto’s laten afdrukken en deze hangt (jaja) op de wc. Een kruisje achter een naam zetten als iemand overleden is zou ik nooit doen. Ik weet zo wel of iemand overleden is of niet.

 4. Mja, je kan weliswaar alles op een smartphone bijhouden maar ik merk toch dat meer en meer koppels die ik ken teruggrijpen naar bv. ook een papieren agenda die dan ergens centraal in huis ligt.

  Persoonlijk hebben wij er ook één, die shared calendars op de phone zijn toch niet zo handig :-)

 5. Verjaardagen staan bij mij genoteerd in mijn papieren agendaatje waarin ik ook de werkuren van mijn man en afspraken noteer. Ik heb geen smartphone en zou in de verste verte niet weten hoe ik met zo’n ding moet werken…. Een gewone gsm waarmee ik kan bellen en sms’en volstaat voor mij.Ik heb zelfs geen internet op de gsm.

 6. Ik herken je verhaal. Jaren geleden kocht ik een leuke verjaardagskalender. Maar nergens in het hele huis een plekje om hem op te hangen. Als ik aan het rommelen ben, kom ik de kalender soms tegen. Weggooien krijg ik ook niet over mijn hart. Toch maar eens ophangen dan?

 7. Ik heb nog nooit een verjaardagskalender in mijn huis gehad geloof ik. Hij hing al niet eens meer bij mijn ouders, dus ik ben er niet mee opgegroeid haha. Ze hangen nog wel bij ooms en tantes en mijn schoonouders haha. Maar voor mij hoeft het niet zo nodig.

 8. Ik heb hier nog een verjaardagskalender hangen. Ooit gemaakt door mijn oudste zoon, dus ja, die blijft wel hangen. Maar echt gebruiken doe ik hem niet, daar heb ik Facebook en mijn iPhone kalender voor.

 9. Ik geef mijn moeder ieder jaar met kerst een nieuwe kalender, gevuld met foto’s van ons en de dieren. Zelf zet ik eigenlijk altijd alles standaard in mijn telefoon, die heb ik immers altijd bij me! En dan heb ik ook gelijk inzicht in de agenda van mijn vriend, wat het plannen nog makkelijker maakt :)

 10. Nou, zeker! En die hangt op het toilet. Ik ben van fb afgegaan maar ik heb eerst wel alle verjaardagen opgeschreven. Lekker rustig en mensen vinden een kaartje of een belletje veel leuker dan een likeje!

 11. Ik had jaren geen verjaardagskalender en begon er dit jaar er weer mee, maar ik kijk er niet eens naar haha. En ja FB stuurt me vaak wel een verjaardagsherinnering. Dat scheelt!

 12. Wij hebben er geen maar vind wel dat het handig zou zijn want vergeet vaak verjaardagen. Misschien toch maar een leuke aanschaffen of zelf maken

 13. ” dat je daar dagelijks komt en bovendien even stil zit als het goed is”. Hihi, ik houd van ouderwetse dingen. Zo heb ik ook een ouderwets(?) boekje waar ik adressen in opschrijf omdat ik die altijd vergeet. En met Facebook krijg je die notificatie alleen op de dag zelf, en een kaartje sturen vind ik wel zo attent. Dank voor je inspo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.