Het GROTE Fietsvakantieboek

Het GROTE Fietsvakantieboek

Als ik een grotere afstand fiets, krijg ik vaak pijn aan mijn rechterknie. Heel irritant, maar ja wat doe je er aan? ‘Niks,’ dacht ik.

Maar ik had in de bibliotheek het boek Het GROTE Fietsvakantieboek gehaald, en daarin stond een heel hoofdstuk met de titel: ‘Het afstellen van de fiets’. En daarin las ik het volgende: ‘Is je knie te veel gebogen dan moet het zadel hoger gezet worden. Als je te laag zit dan kun je knieklachten krijgen.’
‘Ahaaaaa!’ dacht ik!

Dus toen hebben we dat even gecheckt (zie foto), en hoewel mijn knie nauwelijks gebogen is, hebben we mijn zadel toch maar iets verzet. Kijken of het helpt!* Overigens moet je je zadel ook weer niet te hoog zetten, want dan kun je last krijgen van rugklachten staat een eindje verderop!

Nog even over het GROTE Fietsvakantieboek

Het GROTE Fietsvakantieboek vond ik trouwens een erg leuk kijk- en leesboek. Echt alles wat je je maar kunt afvragen over een fietsvakantie staat er volgens mij in. De onderwerpen variëren van bepalen waar je naar toe gaat, kleding, gezondheid, electronica, op wereldreis met de fiets, overnachten etc. Het is bovendien ook nog eens een makkelijke en voordelige vorm van duurzaam reizen.

Hoeveel kilometer kun je fietsen op een dag?

Het meest interessant vond ik de vraag hoeveel kilometer je van jezelf mag verwachten dat je fietst op een dag. Zelf leek me 30 kilometer per dag wel de limiet. Maar op bladzijde 57 staat een ‘discutabel schema’ waarmee je kunt uitrekenen hoeveel kilometer jij op een dag kunt fietsen.

 • Ik ben uitgegaan van mijn leeftijd: 43
 • Goed getraind (vanwege het hardlopen)
 • Gemiddelde temperatuur (17-25 graden)
 • Vlak landschap (want ik heb een hekel aan bulten)
 • Goed asfalt

Dat betekent dat ik per dag een afschrikwekkende 180 km zou kunnen fietsen!!! Aargh.

Hieronder een foto van het schema. Dan kun je kijken hoever jij per dag kunt fietsen!

fietsschema
Uit: het GROTE Fietsvakantieboek

Het belang van een goede fiets als je op fietsvakantie wilt

Het leuke aan zo’n fietsvakantie lijkt mij de vrijheid, en dat je lekker buiten bent. Blogger Susanne gaat bijvoorbeeld ook graag op fietsvakantie las ik in één van haar comments. Minder leuk lijkt mij het fietsen… Ik loop liever dan dat ik fiets, want dan voel je de wind tenminste niet zo. En ik schrok een beetje van het gedoe over de juiste fiets. In mijn naïviteit dacht ik dat ik gewoon op mijn zwarte omafiets van 275 euro zou kunnen stappen voor een fietsvakantie, maar volgens Het GROTE Fietsvakantieboek heb je pas een redelijk goede vakantiefiets voor 1500,-!

Aan de andere kant: met zo’n dure fiets zou ik misschien inderdaad wel 180 km per dag kunnen afleggen…

Praktische informatie

Het GROTE Fietsvakantieboek

Het GROTE Fietsvakantieboek is voor 29,90 te koop bij bol.com. Als je speelt met het idee van een fietsvakantie, en je wilt weten wat daar allemaal bij komt kijken dan is het beslist de moeite waard.

Heb jij ervaring met fietsvakanties?

* De nieuwe afstelling van mijn zadel was geen succes. Het fietsen ging goed, maar toen ik afstapte had ik ontzettend pijn aan mijn stuitje! Dus dat gaan we nog maar een keer doen. Het bewijst voor mij wel dat een juiste afstelling belangrijk is!

Similar Posts

21 Comments

 1. wij zij n een paar keer op fietsvakantie geweest. Dochter op de aanhangfiets en kampeeruitrusting mee. Tachtig kilometer in behoorlijk heuvelachtig terrein was toen het maximum. Twee jaar later fietste ze zelf, 8 jaar oud, en haalde ze ook 80 km. Niet elke dag, gemiddeld 50 km, maar ze kon het prima aan.
  Goede fietsen doen wonderen, trainen ook. Een goede vakantiefiets is duur, maar op je gewone fiets met versnellingen kun je ook prima in Nederland of België op fietsvakantie.

  1. Hier ook een toen 6 jarige die vorig jaar in nl redelijk ongeoefend tochtjes van 35 km deed op haar 20″ fietsje. Ze deed toen ook wandelingen tot 15km in iets meer dan een halve dag.

 2. Hm in mijn wilde jonge jaren heb ik wel fietsvakanties gedaan waarin ik samen met mijn vriendin van jeugdherberg naar jeugdherberg fietste en soms kampeerde bij de boer. Waren leuke vakanties :-)

 3. Ik heb sinds vorig jaar een mooie luxe fiets die zalig fietst, inmiddels ben ik aan het trainen en volgende week wil ik naar het buitenverblijf fietsen, 11 km heen en 11 km terug, volgens jouw tabel moet ik dat wel kunnen ;-)

 4. Ik vind 100 km per dag maximaal. Dan moet je nog een slaapplaats zoeken, eten kopen, koken, even lekker douchen. Ik heb 1x 175 km gefietst, maar toen was ik ook thuis. Dan kan het een keer. Maar het gaat vooral om het plezier, niet om de prestatie. Succes!

  1. Wauw, 100 km per dag!!! Dan zou ik bij wijze van spreken naar mijn zusje in Utrecht kunnen fietsen, en dan houd ik nog 20 km over. Best een leuk idee eigenlijk.

   Alleen moet ik dan wel iets aan die knie doen!

 5. Overigens kan een te hoog zadel niet alleen rugpijn veroorzaken maar ook klachten in de muis van je hand, de pols en ellebogen, omdat je gewicht daar dan op gaat hangen.
  Een verhoogde stuurpen kan dat ook oplossen als je toch graag hoog zit

 6. Goed onderwerp!!! Ik wilde je net vragen of het boek ook aandacht besteedt aan de stand en de hoogte van het stuur. Ik heb hier namelijk klachten van in mijn handen en polsen en ik krijg het maar niet goed. Nu lees ik de reactie van Marlien en denk dat ik maar eens wat met de stand van mijn zadel ga proberen, nooit gedacht dat je daar klachten in je armen van kunt krijgen, maar het klinkt wel logisch.

  1. Hoi MP ik herinner het me niet precies, maar volgens mij staat daar inderdaad ook informatie over in het boek.

   Helaas kan ik niet meer opzoeken, want het is weer terug naar de bibliotheek.

 7. Kijk hier eens: https://www.bachagencies.nl/files/image/RZ_Ergonomieberater_19.02.pdf

  Ga ook niet als een gek van alles veranderen qua instellingen. Controleer eerst je zadelhoogte en positie en van van daaruit verder. Zet krijttreepjes op de oude instellingen, zodat je altijd weet wat je hebt verandert.

  De zithouding maakt ook uit. Als je meer voorover zit, komt er meer druk op je handen. Dan hoeft het echt niet te zijn dat je zadel te hoog staat. Zithouding hangt ook van je fiets af, bv het verschil omafiets en racefiets.

  als je zadel te laag staat is overigens de kans op knieklachten groot.
  Ergonomische handvatten kunnen ook heel goed helpen bij hand en polsklachten.

  En, de prijs van een goede fiets hangt af van hoeveel je fietst. Ik fiets rustig 5000 km per jaar. Bij een standaard fiets houdt dat in dat ik elk jaar hoge kosten heb aan het vervangen van allerlei onderdelen, want lagers, tandwielen , ketiting slijten. Een ketting op een derailleur fiets gaat vaak mar 2000 km mee. Ik heb dus een betere kwaliteit fiets en onderdelen en dus minder kosten uiteindelijk.
  Verder zijn de echte vakantiefietsen stijver dan gewone fietsen. Dat verschil merk je als je met volle bepakking aan het fietsen bent of een heuvel afrijdt.

  1. Quote>
   En, de prijs van een goede fiets hangt af van hoeveel je fietst. Ik fiets rustig 5000 km per jaar. Bij een standaard fiets houdt dat in dat ik elk jaar hoge kosten heb aan het vervangen van allerlei onderdelen, want lagers, tandwielen , ketiting slijten. Een ketting op een derailleur fiets gaat vaak mar 2000 km mee. Ik heb dus een betere kwaliteit fiets en onderdelen en dus minder kosten uiteindelijk.
   Verder zijn de echte vakantiefietsen stijver dan gewone fietsen. Dat verschil merk je als je met volle bepakking aan het fietsen bent of een heuvel afrijdt.

   Hoeft niet net wat nada al zei, het kan ook goedkoop frans heeft dat al wel bewezen met zijn stalen ros :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.