Reacties

Het GROTE Fietsvakantieboek — 21 reacties

 1. wij zij n een paar keer op fietsvakantie geweest. Dochter op de aanhangfiets en kampeeruitrusting mee. Tachtig kilometer in behoorlijk heuvelachtig terrein was toen het maximum. Twee jaar later fietste ze zelf, 8 jaar oud, en haalde ze ook 80 km. Niet elke dag, gemiddeld 50 km, maar ze kon het prima aan.
  Goede fietsen doen wonderen, trainen ook. Een goede vakantiefiets is duur, maar op je gewone fiets met versnellingen kun je ook prima in Nederland of België op fietsvakantie.

  • Hier ook een toen 6 jarige die vorig jaar in nl redelijk ongeoefend tochtjes van 35 km deed op haar 20" fietsje. Ze deed toen ook wandelingen tot 15km in iets meer dan een halve dag.

 2. Hm in mijn wilde jonge jaren heb ik wel fietsvakanties gedaan waarin ik samen met mijn vriendin van jeugdherberg naar jeugdherberg fietste en soms kampeerde bij de boer. Waren leuke vakanties :-)

 3. Ik heb sinds vorig jaar een mooie luxe fiets die zalig fietst, inmiddels ben ik aan het trainen en volgende week wil ik naar het buitenverblijf fietsen, 11 km heen en 11 km terug, volgens jouw tabel moet ik dat wel kunnen ;-)

 4. Ik vind 100 km per dag maximaal. Dan moet je nog een slaapplaats zoeken, eten kopen, koken, even lekker douchen. Ik heb 1x 175 km gefietst, maar toen was ik ook thuis. Dan kan het een keer. Maar het gaat vooral om het plezier, niet om de prestatie. Succes!

  • Wauw, 100 km per dag!!! Dan zou ik bij wijze van spreken naar mijn zusje in Utrecht kunnen fietsen, en dan houd ik nog 20 km over. Best een leuk idee eigenlijk.

   Alleen moet ik dan wel iets aan die knie doen!

 5. Overigens kan een te hoog zadel niet alleen rugpijn veroorzaken maar ook klachten in de muis van je hand, de pols en ellebogen, omdat je gewicht daar dan op gaat hangen.
  Een verhoogde stuurpen kan dat ook oplossen als je toch graag hoog zit

 6. Goed onderwerp!!! Ik wilde je net vragen of het boek ook aandacht besteedt aan de stand en de hoogte van het stuur. Ik heb hier namelijk klachten van in mijn handen en polsen en ik krijg het maar niet goed. Nu lees ik de reactie van Marlien en denk dat ik maar eens wat met de stand van mijn zadel ga proberen, nooit gedacht dat je daar klachten in je armen van kunt krijgen, maar het klinkt wel logisch.

  • Hoi MP ik herinner het me niet precies, maar volgens mij staat daar inderdaad ook informatie over in het boek.

   Helaas kan ik niet meer opzoeken, want het is weer terug naar de bibliotheek.

 7. Kijk hier eens: https://www.bachagencies.nl/files/image/RZ_Ergonomieberater_19.02.pdf

  Ga ook niet als een gek van alles veranderen qua instellingen. Controleer eerst je zadelhoogte en positie en van van daaruit verder. Zet krijttreepjes op de oude instellingen, zodat je altijd weet wat je hebt verandert.

  De zithouding maakt ook uit. Als je meer voorover zit, komt er meer druk op je handen. Dan hoeft het echt niet te zijn dat je zadel te hoog staat. Zithouding hangt ook van je fiets af, bv het verschil omafiets en racefiets.

  als je zadel te laag staat is overigens de kans op knieklachten groot.
  Ergonomische handvatten kunnen ook heel goed helpen bij hand en polsklachten.

  En, de prijs van een goede fiets hangt af van hoeveel je fietst. Ik fiets rustig 5000 km per jaar. Bij een standaard fiets houdt dat in dat ik elk jaar hoge kosten heb aan het vervangen van allerlei onderdelen, want lagers, tandwielen , ketiting slijten. Een ketting op een derailleur fiets gaat vaak mar 2000 km mee. Ik heb dus een betere kwaliteit fiets en onderdelen en dus minder kosten uiteindelijk.
  Verder zijn de echte vakantiefietsen stijver dan gewone fietsen. Dat verschil merk je als je met volle bepakking aan het fietsen bent of een heuvel afrijdt.

  • Quote>
   En, de prijs van een goede fiets hangt af van hoeveel je fietst. Ik fiets rustig 5000 km per jaar. Bij een standaard fiets houdt dat in dat ik elk jaar hoge kosten heb aan het vervangen van allerlei onderdelen, want lagers, tandwielen , ketiting slijten. Een ketting op een derailleur fiets gaat vaak mar 2000 km mee. Ik heb dus een betere kwaliteit fiets en onderdelen en dus minder kosten uiteindelijk.
   Verder zijn de echte vakantiefietsen stijver dan gewone fietsen. Dat verschil merk je als je met volle bepakking aan het fietsen bent of een heuvel afrijdt.

   Hoeft niet net wat nada al zei, het kan ook goedkoop frans heeft dat al wel bewezen met zijn stalen ros :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>