Reacties

Gezond en duurzaam eten voor 20,- per week — 52 reacties

 1. Voor 20 euro pp per week eten lukt ons zeker. Wij zijn altijd zo'n beetje 100 euro kwijt voor onze totale weekboodschappen. Maar de prijzen zijn wel weer flink verhoogd, dus ben benieuwd of het ons nog gaat lukken.

 2. Zet geven wij veel minder uit aan eten door ons te laten leiden door bv de bonus van de AH. Je kunt echt veel besparen op die manier. Ik denk dat wij ook wel aan ongeveer €20,- pp zitten per week. Drinken dan niet meegerekend, dan gaat het richting de €30,-.

 3. Wij koken hier voornamelijk vlees-vrij én met seizoensgroenten (gisteren bijvoorbeeld Groene Linzen met Pastinaakpuree gemaakt) en dat scheelt wel enorm in prijs! Goede tips!

  • Ik dacht ook dat vlees vrij eten goedkoper was, maar een paar vegetarische burgers die ik kocht waren toch wel duurder dan runder hamburgers viel me op.

 4. Onze grootste kostenpost zijn de groenten en fruit, gemiddeld 70 euro p w voor 2 pers
  Wij eten in feite eenvoudig, gevarieerd, weinig vlees, vrijwel alleen pure en onbewerkte producten.
  Er hoeft hier veel niet te worden gekocht in de zin van koek, snoep, limonades, sappen, ships etc.

 5. Leuk om te lezen! Ik probeer nu van € 50 per week te eten met m'n twee kids (grote eters!). Dat is best te doen. Veel vegetarische gerechten met allerhande bonen, wraps, maar ook aardappelen zijn heel goedkoop.

 6. Wij hebben een gemiddelde maandelijkse uitgavenkost van 165 euro voor huishoudelijke aankopen, gezin van 2 personen.Komt dus neer op 41.25 euro per week voor ons beiden dus iets meer dan 20 euro per persoon.
  Ik moet wel zeggen dat in onze maandelijkse uitgaven ook veel aankopen zitten die in aanbieding staan en die ik op voorhand koop net omwille van de goedkope prijs. Ik heb dus een vrij grote voorraad aan niet bederfbare voedingsmiddelen, bederfbare producten worden tijdig verbruikt en groenten, vlees, vis uit aanbiedingen worden diepgevroren voor later gebruik.
  Kinderen en kleinkinderen eten ook regelmatig warm of boterhammen mee en dat lukt allemaal binnen ons uitgavenpatroon.
  We hebben wel een vrij grote groententuin en in de oogstperiode moet ik zelden groenten kopen. Het teveel aan oogst wordt ingevroren en/of uitgedeeld aan de buren

 7. Vlees vervangen door vis of noten zal het niet goedkoper maken, wel gezonder.
  Vis en noten zijn best duur tenzij je vissticks koopt maar die zijn dan weer niet gezond.

 8. Kan makkelijk,met seizoensgroenten en zonder pakjes&zakjes koken.Deze week had ik winterwortels,2 knolselderij,prei en spitskool voor vijf euro, en at 2 x hutspot, 1x ovengeroosterde winterpeen en selderij, 2x erwtensoep(prei,selderij en wortel), en 2x bami-achtig iets, met zelfgesneden bamigroenten van prei,wortel en spitskool.
  De hutspot maakte ik met knolselderij ipv aardappels.Ik heb nog restjes erwtensoep en bami over, en halve spitskool. Voor de hutspot gebruikte ik ui uit de voorraad. Van klein restje hutspot maakte ik toen de oven toch aanstond een hutspotmuffin voor de lunch.

 9. In principe moet het kunnen denk ik maar ben ervan overtuigd dat de prijzen bij de supermarkten nog wel zullen stijgen. Vrijdag waren de verse pastakussentjes en de pastasaus Euro 2,03 en in de bonusfolder van deze week kost hetzelfde 2,05. Lijkt weinig maar als dat met alle producten zo gaat...De supermarkten liggen nu inderdaad onder een vergrootglas maar ik denk dat de prijzen over een week of wat (als (bijna) iedereen de BTW verhoging vergeten is) verhoogd worden. Buiten de supermarkten kost de kapper nu ineens Euro 22,00 i.p.v. 19,95 en dat is dus geen 3%...Van Eneco kregen wij een mail dat het verstandig is om het termijnbedrag op te hogen omdat er Euro 39,00 belastingen bijkomt....En zou zijn er nog veel meer verhogingen waardoor je loonstrookje eind januari niet voldoende is om alles op te vangen. Maar goed ik dwaal af eerst maar dat eten voor Euro 20,00 p.p.

  • Die verhoging van de kapper is inderdaad best hoog Ilona. Afgelopen maandag vielen de kosten voor de weekboodschappen me mee. Ik benieuwd of dat zo blijft.

 10. Ik weet (haast) zeker dat je dat alleen maar lukt als je met meer mensen eet. € 20 per week per persoon is voor een alleenwonende / alleenetende denk ik niet of nauwelijks te doen.

 11. Ben ik niet helemaal met Hanneke eens, het vraagt wel een goede voorbereiding en vooruitdenken. Ik ben ook alleen en koop groente en fruit bij de groenteboer. Ik maak combinaties , zoals kippensoep die ik maak van het water waarin ik de kip voorgaar voor mijn curry. Bovendien maak ik grotere hoeveelheden en vries daarvan een persoonsporties in. Eten wat langere tijd op moet staan gaar ik verder in mijn hooimadam. Bovendien gebruik ik alles van mijn groentes want de stronken van bijv. bloemkool en broccoli kun je ook prima eten , die snij ik klein en die gaan dan in mijn pastasaus. Schillen van groentes en minder uitziende stukken kun je prima gebruiken om bouillon van te trekken.

 12. Wij hebben een boodschappenbudget van 45 per week voor 2 volwassenen en een peuter. Dat is inclusief alles, dus eten, drinken, wasmiddel, kattenvoer. We eten plantaardig en deels biologisch, veel groente en fruit.
  Dat komt dus wel redelijk overeen met die € 20,- per persoon per week. En wij eten er prima en luxe van :)

 13. Het is afhankelijk van de situatie, maar als het moet kan alles. Op het einde van de zaterdagmiddag markt gaan heel veel groente en fruit weg tegen dumpprijzen. Afgelopen zomer kocht ik 2 kisten tomaten a 1 euro per kist. Die gaan in een grote ketel en daar maak ik kant en klare spaghettisaus van in gebruikte en gesteriliseerde glazen conservenpotten. Datzelfde deed ik met een kist aardbeien voor 2 euro waar ik jam van maakte. De Aldi bij mij in de wijk vind je enkele malen per week afgeprijsd braadvlees. Min 50% vanwege de THT datum. Een andere supermarkt doet dat ook met kaas. Een blok oude kaas geef ik geen € 8,50 aan uit. Wel voor € 4,25. Daar leg ik dan graag een voorraadje van aan. Stoof- en stamppotten zijn lekker en goedkoop. Zeker als je voor 2 dagen kookt. Brood, tijgerbrood wit, koop ik voor € 0,99 bij de Aldi. Daar geef ik uit principe geen € 3,- voor uit bij de warme bakker. Chocoladerepen koop ik nooit. Wel chocolade Sinterklaasletters. Twee jaar geleden waren ze net na Sinterklaas afgeprijsd naar € 0,25. Daar neem ik er dan rustig 100 van mee. Datzelfde doe ik ook na Kerstmis met kerstkransjes en koekjes. Dat scheelt echt enorm en je doet er erg lang mee.
  Ik ben iemand die heel principieel inkoopt. Wat in mijn ogen te duur is laat ik gewoon liggen. Niet omdat ik het niet kan betalen, maar gewoon omdat ik winkelen op deze wijze heel erg leuk vind. Bovendien weet ik na 50 jaar gewerkt te hebben dat geld erg schaars is. Vandaar dat ik er zuinig mee om ga. Natuurlijk geef ik ook geld uit aan wat luxere producten, gewoon omdat het kan. Maar als het echt zou moeten verwacht ik met circa € 10,- voor eten rond te kunnen komen.
  Van de andere kant ben ik ook wel weer heel erg royaal. Vooral als het om dingen voor in huis zijn zoals leuke dingen voor in mijn keuken. Dat zijn dan weer dingen waar ik van kan genieten.

  • Wauw een hele kist tomaten voor maar 1 euro! Dat is echt een koopje. Past die grote ketel dan op je fornuis Joannes?

   Ik ben wel benieuwd naar je keuken. Wat voor leuke dingen staan daar bijvoorbeeld in?

  • De oorspronkelijke keuken hebben mijn voorgangers een woonkeuken van gemaakt Nicol. Heel gezellig met een Brabantse plattebuiskachel, een paar fauteuilles en een televisie op een dressoir. Koken werd in de aangrenzende bijkeuken gedaan. Het wordt mijn laatste project wat ik helaas steeds weg schuif. In elk geval gaat de bijkeuken in de toekomst alleen nog maar dienst doen voor de wasmachine en de koelkast. De woonkeuken zal op termijn in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht worden in jaren dertig stijl zodat alle beter tot zijn recht komt. Het belangrijkste, een prachtige houten keuken uit die tijd, ooit gemaakt door een meubelmaker heb ik al. Al moet ik deze wel nog op maat maken. Daarop komt een aanrechtblad in dezelfde kleur en steentjes als de granito vloer. Leuke dingetjes? Een aantal petroleumstellen die ik ook gebruik, jaren vijftig radio. Een Berkel snijmachine en enkele leuke weegschaaltjes. Verder heb ik een pannen tic. Zes zwarte gietijzeren Staub pannen. Een serie DeBuyer koekenpannen van 15 t/m 38 cm. De profi pannenset van Fissler en op een na, alle messen van Robert Herder. Mijn keukentafel is een groot slagershakblok, ideaal om deeg op te kneden. Een jaren vijftig gasfornuis is ook aanwezig. Al overweeg ik om deze ook in de bijkeuken te plaatsen. Mijn voorkeur gaat uit naar een kolengestookt fornuis met oven in plaats van de huidige plattebuiskachel. Spullen genoeg dus, eigenlijk teveel om te plaatsen. Ik ben blij dat mijn keuken drie meter hoog is en ik kan smeden, dus veel kan dan de hoogte in met de juiste rekjes, haakjes en katrolletjes. Al zal mijn poetsvrouw me dat niet in dank afnemen, want die klaagt nu al over al de spullen die ze moet afstoffen. Alleen de juiste antieke tegeltjes op de kop tikken verloopt moeizaam. Als ik die heb ga ik beginnen.

 14. Het lijkt me moeilijk. Veel fruit is dan niet te betalen. Nu weet ik,dat je ook op een winterwortel kan knabbelen. Ook noten zijn duur en goede kaas/eieren. Misschien als je tijd/energie hebt om naar de markt of een boer te fietsen?

 15. De link naar Foodlog kan ik niet lezen.
  Ik denk dat ik een heel eind zou komen, maar het is hier lastig vanwege glutenvrije dieten. Ik koop weinig dieetproducten, maar het is nog steeds erg duur. Een brood kost 3 euro (kun je vergelijken met een half gewoon brood en dan heb ik nog een voordelige soort). Crackers kosten minimaal 1,35.
  Verder kan ik me er goed in vinden. Noten bij het avondeten hoeft niet duur te zijn. Je kunt een handje pinda's over de nasi strooien. Of een gebakken eitje.
  Ik heb drie mannen hier en dat zijn grote eters. Jongste zoon en ik moeten glutenvrij. Ik besteed ongeveer 110 euro per week aan voeding en dat vind ik ook al heel netjes. Binnenkort zal het sowieso lager worden want oudste zoon heeft de sleutel van zijn appartement gekregen en gaat volgende maand het huis uit. Spannend! Al zal ik het vast niet kunnen laten om regelmatig wat eten voor hem in te vriezen. Vooral dingen waar hij gek op is en die veel werk zijn zoals Ethiopische zoete aardappelstoofpot. Kan hij op drukke dagen wat uit zijn vriezer halen.
  Zal voor mij best wennen zijn dat hij het huis uit gaat, maar ik vind het zo fijn voor hem. Ook zal het wennen zijn dat ik minder hoef te koken. Ik ben niet zo goed in het schatten van hoeveelheden. Soms wordt er meer, dan weer minder gegeten. Jongste zoon eet elke dag twee keer warm, ik soms ook (als ik weer eens teveel gekookt heb). En er kan dus altijd onverwachts iemand mee eten :-)

 16. Er is een hele tijd geweest dat ik voor niet meer dan 35 uit gaf per week voor 5 personen. Daar zaten dan nog wel bewerkte producten in. Dus als ik 20,- per persoon per week zou eten, zou ik uitkomen om 100. Dat is voor mij een heel ruim budget. Niet omdat ik het niet betalen kan, maar zoveel geef ik gewoon nooit uit.

 17. Poeh. Ik zou daar eens goed naar mogen kijken. Zeker nu het juist nodig is. Sinds de vegan week (challenge) voor Koffietijd let ik toch wat meer op en eten we sowieso al amper vlees. Maar nu let ik ook op de bewerkte vleeswaren. Vis eten we al een keer per week. Zou wel vaker mogen. Vegetarisch ook wel. Vegan is een stap te ver voor mij. Ik las in de comments over de bonus aanbiedingen bij AH. Daar let ik ook op. Ik probeer - in het kader van #naarbuiten - wat vaker boodschappen te doen en die lopend te halen. Toch halen we nog een keer per week - in het weekend - de grote boodschappen.

 18. Wij moesten vorig jaar even goed de riem aansnoeren. Ik heb toen goed naar ons boodschappenbudget gekeken en dat vastgesteld om 65 euro voor 2 volwassenen en een peuter (in de luiers). Het kon niet anders... Maar, het lukte prima! We hebben het nu weer wat ruimer, maar let nog altijd heel goed op de boodschappen!

 19. €20 euro p.p.p.w. lukt mij ook goed!

  Ik ben zelf volledig veganistisch. Hoewel mensen vaak denken dat dit extra duur zou zijn, is het in mijn ervaring vaak veel goedkoper. Het ligt er maar aan hoeveel vleesvervangers etc. je koopt.

  Daarnaast is het ook een wereld van verschil of je bij de AH of bijv. de Lidl/Aldi je boodschappen doet. Valt mij toch vaak op dat ik bij de Lidl vaak een hele boodschappenkar heb, waar ik bij de AH anderhalve tas vol heb.

 20. Wat een inspirerend artikel. Daar ga je toch even over nadenken. Dinsdag heb ik zelf gekookt voor €10. Dat is dus €2,50 p.p. Dat zou betekenen dat ik voor €17,50 heb gekocht. Maar goed, dat is alleen het avondeten haha.

 21. Ik eet geen vlees en geen zuivel dus op dat vlak zit ik al goed. Daarnaast drink ik ook weinig tot alcohol in huis en koop ik amper tot nooit kant-en-klaar. ???? Ja leuk om te zien dat ik zuinig eten koop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder