Gezond en duurzaam eten voor 20,- per week

gezond en duurzaam etenIn de Gezondgids van augustus 2018 las ik een artikel met de kop: ‘Eten voor 20,- per week: het kan echt.’ Nou las ik een tijd terug het blog van Aad Actief, die 1 jaar van 50,- per week met man en twee kinderen rondkwam. Daarom was ik wel benieuwd hoe dat dan moest van 20,- per week! Het leek me wel weinig. Maar inmiddels heb ik begrepen dat het gaat om 20,- p.p.

Eten voor 20,- per week p.p.

Het is voedingswetenschapper Corné van Dooren die zegt dat je gezond en milieuvriendelijk kunt eten voor 20,- per week. Dan eet je weliswaar heel sober, maar je kunt nog best elke dag wat anders eten volgens van Dooren. Bovendien is het net zo gezond als het beroemde mediterrane voedingspatroon. Dat klinkt goed. Niet alleen ben je goedkoper uit, je leidt er een gezond leven door, én het is beter voor het milieu. Laten we eens kijken hoe je dat eten voor 20,- per week voor elkaar kunt krijgen volgens van Dooren! In het artikel staan de volgende 5 tips.

Eten voor 20,- per week: 5 dingen die je dan moet doen

 1. Minder vlees eten: maximaal 70 gram vlees per dag nemen. Vervang twee tot drie keer per week vlees met vis, peulvruchten, soja of noten. Dit pas ook nog eens bij duurzaam consumeren.
 2. Vervang roomboter voor zonnebloem- raapzaadolie: dat is goedkoper, gezonder en duurzamer zegt van Dooren.
 3. Eet Hollandse pot! Dit vind ik een leuke : ) We wonen tenslotte in Nederland, dus best leuk dat onze nationale pot blijkbaar goedkoop en gezond is.
 4. Drink minder alchohol. In ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.
 5. Weg met kant-en-klaar. Hieronder vallen dingen als knakworsten, bewerkte vleeswaren, diepvriespiza’s, taart, gebak, frisdrank, snoep, chips, sausmixen in pakjes en zakjes en potten. Dit past overigens ook bij een duurzaam leven met minder plastic.

N.B. Koffie en thee mag je gewoon naar wens blijven drinken.

Mijn conclusie over eten voor 20,- per week

Aangezien het Aad Actief goed lukte om van 50,- rond te komen met 4 personen lijkt me eten voor 20,- per persoon per week ook best te doen. Het zou leuk zijn als er naast de 5 algemene tips ook een menu was gegeven.

N.B.

Op Foodlog staat een kritische post over Corné van Doorens advies. Het leuke is dat hij zelf in de comments ook terug te vinden is met zijn reactie!

Lees ook mijn post over duurzaam bezig zijn met je koopgedrag!

Tip: ik heb de Lifesum app ontdekt! Hij is gratis en geeft informatie over hoe gezond bepaald voedsel is!

Wat vind jij van eten voor 20,- per persoon per week?

52 Comments

 1. wil
 2. Marieke
 3. Marrian
 4. liesbet
 5. Leontine
 6. Tania
 7. Greet
 8. Ilona Dekker
 9. "Hanneke"
 10. johmar
 11. Anja
 12. Joannes
  • Joannes
 13. izerina
 14. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh