Boodschappen duurder: hoe kan dat, en hoe kun je de kosten verlagen?
Last updated on februari 18th, 2024 at 12:19 pm
- Wat werd duurder, wat werd goedkoper?
- Voorbeeld van producten die duurder of goedkoper werden 2018
- Hoe doe je zuinig boodschappen bij de supermarkt?
Vergeleken met vorig jaar zijn boodschappen bij de supermarkt zo’n 8% duurder geworden.
Dat constateerde consumentenprogramma Kassa bij hun jaarlijkse rondje boodschappen doen. Kassa doet elk jaar een keer boodschappen bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Bij elk filiaal kopen ze dezelfde dingen. Bij elkaar opgeteld kostten de vijf ‘mandjes’ met boodschappen dit jaar 218,10 euro.
Wat werd duurder, wat werd goedkoper?
De prijzen van producten worden door verschillende dingen beïnvloed. Soms door zoiets simpels als het weer! Als er een oogst mislukt door slecht weer, dan stijgen bijvoorbeeld de prijzen! Ook het regeringsbeleid beïnvloedt de prijs van je dagelijkse boodschappen. Denk aan de verhoging van het lage BTW tarief.
Het lage BTW tarief ging omhoog van 6 naar 9%.
Op z’n vroegst in 2019 worden de boodschappen duurder omdat dan het lage BTW tarief omhoog gaat van 6% naar 9%. Wat betekent dit in de praktijk?
Volgens het Nibud is een gezin van twee ouders met een 10 en 4-jarig kind nu ongeveer 20,84 per dag kwijt aan eten. Met het nieuwe BTW tarief zal dat per dag 21,43 worden. Dat is op zich maar 59 cent per dag. Maar op jaarbasis is het 215,-.
Voorbeeld van producten die duurder of goedkoper werden 2018
- De prijs van kaas werd veel hoger doordat er in Europa blijkbaar een grote vraag is naar Nederlandse kaas. Ik houd erg van kaas, dus dat is wel balen!
- Door de slechte appeloogst werd appelmoes duurder.
- Aardappels werden juist goedkoper door een goede oogst.
- De afgelopen 10 jaar werden zuivelproducten 10% duurder.
- Vlees was in 2017 5% duurder dan in 2016.
Hieronder een handig overzicht van het CBS van vorig jaar van consumentenprijzen:
Hoe doe je zuinig boodschappen bij de supermarkt?
Als de producten die je koopt bij de supermarkt simpelweg duurder zijn, sta je bij de kassa al gauw te balen als je het eindbedrag hoort. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je supermarkt kosten te bedwingen, of zelfs te verlagen.
- Maak een weekmenu op basis van de aanbiedingen. En houd je vervolgens ook echt aan het weekmenu.
- Doe 1 keer per week alle boodschappen en sla dan ook meteen goed in.
- Of bestel je boodschappen online op basis van je weekmenu dat je maakte naar aanleiding van de aanbiedingen. Deze tip is vooral handig voor mensen met weinig tijd.
- Maak een boodschappenlijst en hóúd je daar ook aan.
- Maak gebruik van Albert Heijn Premium.
- Koop in grote hoeveelheden als er een aanbieding is, en sla dit op als voorraad. Let uiteraard wel op uiterste houdbaarheidsdata. Koop iets alleen voor je voorraad als het lang houdbaar is. Dit soort acties kosten je in eerste instantie meer geld, maar leveren uiteindelijk een besparing op.
- Maak gebruik van de klantenkaarten van supermarkten. Ja, ze verzamelen op die manier gegevens van je, maar persoonlijk vind ik dat geen punt als het me korting oplevert.
- Koop groente en fruit op de markt. Bij voorkeur als de markt bijna is afgelopen. Dat scheelt flink in het totaalbedrag.
- Ga met een goedgevulde maag goedkoop boodschappen doen. Als je trek hebt ben je veel sneller geneigd om allerlei lekkere dingen in je karretje te gooien. Dus doe jezelf een plezier, en maak het jezelf niet onnodig moeilijk door hongerig boodschappen te doen.
- Kijk in de ‘bakken’ In bakken zitten vaak producten die uit het assortiment gaan, maar verder niks mis mee is.
- Snijd je eigen groentes en koop ze niet kant en klaar gesneden. Het is verleidelijk en makkelijk, maar je betaalt meer als je je sla bijvoorbeeld als gewassen en gesneden koopt.
- Maak een fietstocht door een landelijk gebied, en wees alert op kraampjes langs de weg. Hier in de Achterhoek staan tenminste op veel plekken kraampjes en tafels met verse groentes en fruit langs de weg. Dat kost doorgaans maar een habbekrats.
- Begin je eigen groentetuin. Heb je geen plek? Je kunt zelfs een groentetuintje maken in de vensterbank : )
- Buitenlandse supermarkten zijn vaak heel voordelig als het gaat om groente en fruit.
- Overweeg meal preppen!
- Check de prijs per eenheid, en trap niet in een (lager) totaalbedrag. Soms lijkt iets goedkoper, maar is het dat niet. Door de prijs per eenheid te controleren weet je het zeker.
- Eet minstens 1 keer per maand ‘uit de kasten’. Doe die week in principe ook geen boodschappen.
- Woon je in de buurt van Duitsland? Sommige producten zijn daar goedkoper in de supermarkt dan in Nederland. Bewoners in de grensstreek kunnen in 2019 goedkoper uit zijn door hun boodschappen in Duitsland of België te doen. Duitsland heeft een BTW tarief van 7% bijvoorbeeld. (Bron: Telegraaf)
- Gebruik apps als Scoupy om zo te minder te betalen voor producten.
- Ga naar voordelige supermarkten. Denk aan ketens als de Lidl en Aldi en de Boni supermarkt.
- Kies huismerken in plaats van A-merken.
- Bij Jumbo ben je bij het ene filiaal goedkoper uit dan bij het andere. Om precies te zijn: Jumbo hanteert 3 verschillende prijzen voor producten, afhankelijk van hoeveel concurrentie er is. Het kan dus lonen om naar filiaal A te gaan in plaats van naar filiaal B. Kies voor een Jumbofiliaal dat omringd wordt door andere goedkope supermarkten, en de prijzen zullen lager zijn!
Wist je dat je voor drogisterij artikelen veel goedkoper uit bent bij de Duitse DM drogist en Medikamente die Grenze?
Welke producten zijn voor jou merkbaar duurder geworden? En merk jij verschil bij de kassa?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Het is inderdaad stukken duurder geworden, we werken hier thuis met een budget met weekmenu en daar houden we ons aan. Bevalt prima
We gaan regelmatig over de grens boodschappen doen. Dat scheelt enorm.
De cereal is zo een stuk duurder geworden, af en toe schrik ik echt van de grote prijs stijgingen.
Wat een bedrag per dag volgens het Nibud.
Dit is bijna € 600 per maand, alleen voor eten.????
Een hoop gezinnen zijn hier jaloers op denk ik.
Wat een goede tips om zuiniger boodschappen te doen. Wij zouden echt meoten gaan werken met een weekmenu. Zoveel makkelijker en voordeliger.
In een paar jaar tijd is de houdbare bio-melk 30% duurder geworden.Maar kefir maken is zo lekker.
Ik werk ook met een weekmenu. Dat scheelt echt zoveel in kosten en te veel eten inkopen.
Wat grappig dat je er nu over schrijft want het viel me gisteren erg op toen ik boodschappen aan het doen was. Ik let altijd op de prijs namelijk en bij sommige producten viel me op dat ze nu boven de 1 euro waren terwijl ze eerder er net onder waren. Bepaalde koekjes en melk zag ik gisteren maar over het algemeen ben ik duurder uit inderdaad.
Ik probeer de laatste tijd wel steeds meer met een weekmenu te werken
Ik werk niet met een weekmenu, maar kijk wel naar de aanbiedingen die week. Dat scheelt al. Ik doe altijd eerst boodschappen bij de Lidl voor de meeste basisproducten, dan nog naar AH en Aldi voor de rest. Op de markt vind ik groente en fruit vaak zelfs duurder dan in de supermarkt en mijn ervaring met de versheid is helaas ook een paar keer flink tegengevallen. Eens in de zoveel tijd gaan we in Duitsland boodschappen doen. Wonen wel niet in de buurt van de grens met Duitsland, maar we slaan dan veel basisbehoeften in Inderdaad een flinke aanschaf op dat moment, maar uiteindelijk scheelt het echt veel.
Wow dit vind ik erg interessant! Mij viel het namelijk laatste tijd ook erg op dat de boodschappen veel duurder zijn geworden.
Wat een goede tips, dankjewel!
1x in de week boodschappen doen is inderdaad een goeie, maar vind ik nog wel lastig.
grappig want hier in België wordt regelmatig gezegd om boodschappen in Nederland te doen… het zal van product tot product afhangen. Als je er veel verplaatsingskosten door hebt, is het weer geen besparing.
Ik hou me wel aan de 1 x boodschappen / week maar soms schrik ik toch ook echt van de prijzen.
LOL. Wat grappig dat in België dus juist het idee is dat het hier goedkoper is.
De meeste van de tips die je geeft passen wij al een tijdje toe. Wij gebruiken best veel melk en die prijs is toch flink omhoog gegaan. verder merken wij niet zo veel grote verschillen!
Ook de Lidle is duurder geworden. Luxe,assortimentsuitbreiding en beter/meer personeel kent een prijs.
Zelf maak ik zondag altijd weekmenu, en boodschappenlijst. En kijk ook altijd wat hebben we nog. Ik pin altijd 60 euro per week. Maar vaak maar 40 euro kwijt. Tenzij ik kilo kip haal en kaas dan kom ik wel rond de 60 maar dat is denk 1x in de maand.
Albert Hein is tegenwoordig mijn winkel voor de boodschappen. Ik krijg het soms voor elkaar om 40% minder te betalen door goed te passen en meten met bonusartikelen. Het is zo fijn dat ze wekelijks zoveel aanbiedingen hebben. Langzaam ga je er ook een patroon erin herkennen en dan koop ik echt van aanbieding naar aanbieding door in te slaan.
Wauw 40% minder! Dat is echt veel Bianca. Goed van je!
Uit principiële overwegingen koop ik strategisch in. Drie weken geleden kostten de kersen 9,50 per kilo. Dan laat ik ze liggen. Afgelopen zaterdag betaalde ik op de markt 6 Euro voor 2 kilo. Die koop ik dan wel. De betere kaassoorten bij o.a. de Plusmarkt, zijn erg duur. Daarom laten veel mensen die liggen. Die worden uiteindelijk, als de THT datum nadert, voor de helft verkocht. Dat scheelt dan weer enorm. Aldi heeft vaak vlees in blik in een reclameaanbieding. Per blik 5,99 lijkt duur, maar omgerekend 800 gram vlees wat je alleen maar hoeft op te warmen. Valt best mee vind ik, vandaar dat ik daar regelmatig wat voorraden van aanleg. Ondanks dat ik vlak aan de Duitse grens woon kom ik er alleen als er leuke aanbiedingen zijn. Vorige week was dat ingeblikt boord voor 1,49 per blik van 500 gram. Badedas classic kostte daar normaliter 2,50, vorige week in de aanbieding voor 1,99. Dat zijn dan leuke aankopen.
Eten met wat de seizoenen te bieden hebben en flinke voorraden aanleggen als er echte koopjes te halen zijn scheelt enorm.
Ik maak heel veel fouten als ik dit lijstje afloop. Ga elke dag boodschappen doen en bedenk pas in de winkel zelf wat we eens zouden kunnen eten vanavond. Ik durf niet eens uit te rekenen wat ik per maand kwijt ben aan boodschappen.
wat een interessant blogpost, super andig tips die ik zeker kan gebruiken, want alles wordt steeds duurde bedankt xxx
Wat heb je toch weer een top artikel geschreven :D Ik hou ervan!
Het is ook maar net hoe je boodschappen doet. Als wij iets zien wat we normaal kopen en het is duurder geworden, dan kijken we gewoon of we toch een goedkoper alternatief kunnen vinden.
Eigenlijk best erg dat het duurder wordt, omdat je eigenlijk niet zonder boodschappen kunt :(
Inderdaad balen wat die kaas betreft, Haha. Ben er ook dol op dus heel jammer!
Met uitzondering vna 17 en 20 , die ik niet kende, doe ik dit soort zaken allemaal. En je hebt gelijk: het werkt!
Eten op basis van aanbiedingen is ook erg leuk. Je kijkt wat is er in de aanbieding en gaat dan bedenken wat je er mee kan!
Ja, het dwingt je inderdaad ook om creatief te zijn.
Het is echt heel erg verhoogt inderdaad. Waar ik vorige jaar met bedrag X rond kon komen voor een maand boodschappen, kom ik nu zeker 50 tot 100 te kort. Dan doe ik weekboodschappen, en vaak de goedkopere merken, maar het mag nog niet baten helaas. Sinds kort doe ik boodschappen via Picnic! super uitvinding!
Is Picnic ook inderdaad goedkoper Jessica?
Zeer handig om te weten! Al een geluk moet ik me er voorlopig nog niet te veel van aantrekken!
Tip 1, het maken van een weekmenu lijkt mij zo slecht nog niet. Als ik op mijzelf woon, ga ik dat ook zeker doen.
Een weekmenu is erg handig inderdaad. Het voorkomt impulsaankopen en het kan ook voor rust zorgen dat je al weet wat je gaat maken.
Goede tips! Wij doen onze boodschappen altijd bij de Jumbo. En inderdaad moeten wij eens vaker naar Duitsland gaan.
Ik doe het grootste gedeelte van onze boodschappen in duitsland en voor de rest werk ik vaak met een weekmenu en haal ik ook echt per week boodschappen
Hele handige tips. Ik doe al best veel wat op het lijstje staat en het scheelt echt enorm. Ook omdat ik wil voorkomen dat ik overconsumeert. Zo zonde.
Hele leuk tips zijn dit!
Hele toffe tips! Dankje!
ik kijk altijd eerst :wat heb ik nog in de vriezer en in mn voorraad kast…
vaak kook ik extra en heb ik ik nog wat kliekjes in de vriezer .
vervolgens pak ik alle folders van drogisterijen en supermarkten waar ik altijd naar toe ga.
de goedkoopste aanbiedingen kruis ik aan ..
dan start ik met het maken van een weekmenu op basis van wat ik nog heb en wat er in de aanbieding is wat ik kan gebruiken.
soms pak ik zelfs mijn kookboeken erbij voor inspiratie…
ik ga pas NA de lunch, met een volle buik naar de supermarkt..
dat doe ik 1x in de week.
en misschien strakjes 1x in de maand ook naar Duitsland ,en dan meteen ook even mijn tank van mijn auto vol gooien.