Boodschappen budget voor eten per maand

boodschappen budget

Een boodschappen budget voor eten. Wat is een goed bedrag om aan te houden? De één geeft per maand 800 euro uit aan boodschappen, een ander komt rond van 50,- euro per week. De verschillen in boodschappen budget zijn enorm! Hoe komt dat eigenlijk?

Waarom een boodschappen budget zo verschilt per persoon

Hoe kan het dat de één van 100,- kan rondkomen, terwijl een ander 800,- leefgeld per maand nodig heeft? Dat heeft een heleboel verschillende oorzaken!

 • Je inkomen. Volgens het Nibud geven huishoudens met een hoger inkomen meer geld uit aan eten!
 • Je woonlasten. Zijn die hoog? Dan zul je misschien bezuinigen op andere uitgaven.
 • Je werk. Wie zwaar inspannend werk doet, zal meer eten nodig hebben.
 • De grootte van je gezin.
 • Hoe vaak je boodschappen doet. Als je maar 1 keer in de week boodschappen doet, dan kun je waarschijnlijk met een kleiner boodschappen budget toe dan als je dagelijks boodschappen doet.
 • Of je winkelt met een boodschappenlijstje of niet. Een boodschappenlijst gebruiken, en je daar ook aanhouden helpt om je een je boodschappen budget te houden. Je vermijdt dan namelijk makkelijker impulsaankopen en verleidingen in de supermarkt.
 • Je persoonlijke voorkeur: de een eet niet zoveel, de ander houdt van grote porties.
 • De leeftijden van de andere gezinsleden: jongere kinderen zijn goedkoper wat eten betreft dan oudere kinderen.
 • Het soort eten dat je koopt. Bruine bonen zijn bijvoorbeeld heel goedkoop. Eet je biologisch? Dan ben je vaak wat duurder uit.
 • Of je een standaard boodschappenlijstje gebruikt.
 • De supermarkt waar je je boodschappen doet. De ene supermarkt is goedkoper dan de andere.
 • De merken die je koopt. Als je altijd A-merken wilt hebben, dan zul je duurder uit zijn dan met een huismerk.
 • Of je gebruik maakt van aanbiedingen of de Scoupy app.
 • Je levensstijl. Kook je elke dag zelf? Of laat je regelmatig eten thuis bezorgen, of ga je uit eten? Maak je gebruik van maaltijdpakketten?
 • Of je gebruik maakt van cashback acties en apps om korting te krijgen.
 • Of je gebruik maakt van weekmenu's.

Wat is een goed boodschappen budget voor eten per maand?

Tijd voor harde cijfers! Wat is nou concreet een goed boodschappen budget voor eten per maand? Ik gebruik even de cijfers van het Nibud.

Boodschappen budget gezin 4 personen met 2 kinderen van 5 en 10 jaar oud

Volgens het Nibud is een dergelijk gezin per dag 14,80 kwijt aan eten. Per maand is dat 444,-.

Boodschappen budget 1 persoons huishouden vrouw 50

Een 50-jarige vrouw die alleen woont heeft volgens het Nibud per dag een boodschappen budget van 6,47 nodig. Bij een maand van 30 dagen kom je dan uit op 194,10.

Ik mocht van het Nibud hun handige tabel met overzicht in deze blogpost plaatsen. Hiermee kun je heel makkelijk jouw situatie opzoeken en vergelijken:

boodschappen budget
Bron: Nibud

Boodschappen budget per maand op basis van gezinssituatie

Op Spaarrenteblog.nl geven ze onderstaande getallen:

 • Alleenstaande man van 30 jaar. Ongeveer 209 euro.
 • Stel van 25 jaar zonder kinderen. Ongeveer 361 euro
 • Stel van in de 30 met kinderen van 2 en 6 jaar. Ongeveer 367 euro
 • Stel rond de 40 jaar met een kind van 12 jaar. Ongeveer 414 euro
 • Alleenstaande moeder met een zoon van 18 jaar. Ongeveer 361 euro
 • Echtpaar 50+ zonder inwonende kinderen. Ongeveer 351 euro

Wat is mijn boodschappen budget voor eten per maand?

Sinds er een aantal kinderen uit huis zijn gegaan zou je verwachten dat de kosten voor eten lager zijn geworden. Maar dat valt nog best een beetje tegen. Eerlijk gezegd gebruiken we nog ongeveer hetzelfde boodschappen budget voor eten als toen we nog met z'n zevenen thuis waren. Vraag me niet waarom! Maar één van de mogelijke oorzaken is dat boodschappen in 1 jaar tijd zo'n 8% duurder zijn geworden. Een andere oorzaak is dat mijn jongste dochter graag met mijn man mee gaat als hij op zaterdagochtend wat boodschappen doet. En dan gooit ze van alles in het karretje....

Om zuinig te zijn eten we om de drie weken 'uit de kasten'. En nee, dan koop ik niet de week van tevoren extra veel in, want dan is het natuurlijk nog niet budgetvriendelijk. In de week dat mijn koffievriendinnen bij mij komen, doe ik simpelweg geen boodschappen. Die week kijk ik wat ik nog in de kasten heb staan. Daar moet ik het dan maar mee doen.

Een kleine valkuil van mij is dat ik dan die week 'even' naar de Action ga. Kuch...

Conclusie over boodschappen budget

Rondkomen van 200,- per maand voor eten wordt gezien als leven van een klein budget. Maar de norm van het Nibud van ruim 400,- vinden veel mensen veel voor een boodschappen budget. Op basis hiervan zou ik zeggen dat als je mikt op een boodschappen budget van 300,- per maand je heel gemiddeld zit.

Zie ook mijn post over Boodschappenpakketten!

Poll: Wat is jouw boodschappen budget per maand?

Ik vind het altijd leuk om te horen hoeveel anderen uitgeven aan boodschappen per maand. Hieronder een poll. Je kunt niet je gezinssituatie en/of woonsituatie aangeven, maar het geeft denk ik toch een leuk beeld van de uitgaven aan eten!

Dus hopelijk doe je mee.

Wat is jouw boodschappen budget per maand?

 
pollcode.com free polls

Ben jij tevreden over je uitgaven aan boodschappen voor eten?

Leestips

Similar Posts

32 Comments

 1. Als ik het zo lees zit ik aardig gemiddeld, als merkte ik gisteren weer dat de prijzen weer flink omhoog zijn gegaan. Ik probeer zeker in de aanbieding boodschappen te doen, maar veel basis dingen denk aan kaas, vlees, koffie, is gewoon prijzig.

 2. Ik heb er geen flauw idee van maar ik vermoed dat we 500 of meer zullen hebben met 2 volwassenen en 2 kinderen van 9 en 11.
  Veel geld gaat uit naar "verse producten". Mijn vrouw gaat voor charcutrie en vlees naar één bepaalde slager, groenten moeten dan weer van die specifieke winkel komen, enz.

  Ik ben er zeker van dat het met een pak minder ook kan maar ach..

 3. Ik probeer heel goed te letten op wat ik koop, maar toch schrik ik elke maand weer van wat ik kwijt ben aan eten. Zeker sinds de kinderen groter zijn, zijn we veel meer kwijt aan eten.
  Ik heb ook de indruk dat België op dat gebied toch een pak duurder is dan Nederland,

 4. Wij halen 400 per maand op en per week komt dit op 80 euro neer. We zijn met 4 personen, af en toe 5. We redden het de ene week net, de andere week makkelijk, ligt eraan wat er allemaal moet komen; wasmiddel en koffie zijn nu eenmaal duurder.
  We eten hier prima van, komen niets te kort, ik zou wel meer biologisch vlees willen gaan eten, zo af en toe kopen we dat wel als ons budget het toelaat. Wij moeten niet van dit bedrag rondkomen, maar we willen het graag omdat we sparen voor een nieuw dak. Wanneer dit gerealiseerd is willen we het budget met 100 verhogen om meer biologisch te kopen, ook kaas want dat is zoveel lekkerder! Maar tot die tijd nog even dit budget.

 5. Wat grappig om te stemmen. Ik heb op 75 euro per maand gestemd omdat ik nog thuis woon met mijn dochter. Ik heb niet echt fikse uitgave, alleen aan mijn rekeningen. Boodschappen doe ik vaak wel voor mezelf, maar kom niet hoger dan 75 hoor. Als ik wat koop is het meer wat chips of drinken en dat was het. Hier haalt mijn vader 1 keer per week voor 100 euro voor de hele week en we leven met 4 mensen in huis en 1 hond. Prima toch denk ik? Dan zit je wel zo aan 400 per maand.

 6. Wij kopen echt te veel boodschappen. De laatste tijd minder, omdat mijn man en ik veel 's avonds werken en mee eten op het werk. Dit scheelt wel in boodschappen.

 7. wij zijn maar met z'n tweeen en zitten onder de 300 per maand : regelmatig aanbieding inslaan, veel groenten uit de tuin, nooit eten weg gooien, met regelmaat geen vlees. We doen het nog niet eens zo zeer om het zuinig zijn. We houden allebei van koopjes en van het millieu...

 8. Met 4 (bijna 5) opgroeiende kinderen zitten wij toch wel boven de €450. Terwijl we behoorlijk zuinig zijn. Met name groente en fruit is duur en dat eten ze graag!

 9. We hebben geen budget maar ik denk dat we rond de EUR 175 per week uitgeven. We zijn helemaal niet zuinig Ons gezin bestaat uit 4 personen waaronder een zoon van 19 en een dochter van 14. Man en ik hebben beiden een goede baan en er blijft genoeg over om te sparen etc. Ik haal de meeste boodschappen zelf, maar de zware dingen laat ik bezorgen door Picnic om de week.
  We kopen meestal A merken, vlees en vleeswaren bij een fijne slager en noten/gedroogd fruit haal ik op de markt. Daar haal ik ook kaas, olijfen, tapenade etc. Niet voor op brood maar voor een hapje op vrijdagavond en/of zondagmiddag. We roken en drinken niet en eten vinden we lekker en belangrijk. We koken vaak uitgebreid, De mannen zijn te dol op vlees maar dochter en ik eten het veel minder. We gebruiken bijna geen pakjes en zakjes. Ik koop wel aanbiedingen maar matig en geen kasten vol. Wel wat soepen in de vriezer en wat voorraad diepvriesgroente en snacks. Fruit wordt goed gegeten, meestal als toetje na het eten.

 10. Wij zitten denk ik ergens tussen de €500,= en € 600,= per maand. Moet zeggen dat ik ook nergens op bespaar en alles in één supermarkt koop (Jumbo) en ook niet op aanbiedingen let. Behalve groenten en brood bij de specialist.

 11. Wij rond de 500 a 600 euro per maand. 2 volwassen en 2 kinderen van 17 en 12. Maar hier reken ik ook drogisterijartikelen en was en schoonmaakmiddelen bij. Dat is ook iets natuurlijk, wat valt allemaal onder het boodschappengeld.

 12. voor eten en drinken geef ik per dag 5,5 euro uit, waarin meegenomen dat ik regelmatig iets bij de Indonees/Chinees haal. Is dus 170 euro per maand voor 1 persoon. Aan boodschappen ben ik iets meer kwijt, maar daar vallen o.a. ook verzorgings- en wasmiddelen onder.

 13. Ik geef gemiddeld 110 euro per week uit, dus ongeveer 450 per maand voor vier volwassenen. Drie mannen, een vrouw en dan ook nog rekening houden met gluten/melk/suikerintolerantie. Glutenintolerantie is duur, maar voordeel van deze lastige combi is dat het meeste snaaispul een van deze ingredienten bevat en ik dus niet of nauwelijks koop. Kant en klaar gaat ‘m ook niet worden.
  Ik maak veel zelf van basisproducten, we eten vaak vegan/vegetarisch (eieren), drinken geen alcohol. Ik maak wel grote hoeveelheden warm eten klaar. Ik koop vooral groente en fruit uit de aanbieding en bij een boerderijwinkel. Dat is met appels nu heel voordelig want ik heb tien kilo voor zeven euro. De aardappelen zijn niet goedkoper, wel van betere kwaliteit. En vorige week kocht ik een reuze wittekool voor 1,25. Die kan ik in drie maaltijden verwerken. Ik heb al wittekooljambalaya en colcannon (Ierse wittekoolstamppot) gemaakt en heb nu nog een stuk over.

 14. wij zijn rond de 500 kwijt denk. met zijn vieren (twee kinderen 6 en 8). en ik probeer te letten op aanbiedingen maar koop dan ook weer gewoon wat ik lekker vind

 15. oef...ik geloof dat ik ver boven het gemiddelde zit met 150 euro per week met z'n tweeën. Hier ga ik dan ook wel van naar de drogist en groenteboer maar de slager pin ik dan weer...Zal ook eens gaan minderen

 16. Wij 2 gezellige 50 plussers zitten tussen de 500 en 600 euro. dat is puur eten en drinken ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik niet zo oplet wat er in het mandje gaat, ik denk dat als ik dit zou doen dat het wel met minder zou kunnen

 17. Hier gaat er zo'n 800 euro doorheen, gezin van 6, waarvan 4 kinderen tussen 14 en 21 jaar. Dat is inclusief huishoudspullen en persoonlijke verzorging etc. Het voer voor de hond zit daar niet bij en ook de 3-maandelijkse trimbeurt betaal ik uit een apart potje. Ik pin wekelijks een vast bedrag en daar doe ik het mee. En inderdaad soms ook een paar dagen eten wat er nog in de kast/vriezer ligt, daar word je heel creatief van vind ik...

 18. Een budget opstellen is voor mij echt onmisbaar! Dat van ons is niet zo heel hoog aangezien we maar met twee personen zijn en vaak hele dagen weg zijn voor het werk en dus niet echt thuis zijn om te eten. Vaak proberen we ook op promoties te letten!

 19. Poeh. Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik zou daar wel wat meer mee bezig mogen zijn. Zeker omdat we financieel nu even moeten opletten. Ik koop best veel van te voren in de aanbieding (zoals wc-papier of keukenrollen of dure dingen zoals wasmiddel). Aan de andere kant ben ik ook best veel bezig met 'eigen merken'. Ik ga binnenkort experimenteren met de Lidl en de markt.

 20. Ik doe een keer in de week boodschappen en maak een lijstje. Ik ga eerst door vriezer, koelkast en kast om te kijken wat er moet worden aangevuld en gebruik vervolgens zo veel mogelijk producten die ik al in huis heb voor maaltijden voor de komende week en vult dat evt. aan met producten die ik mis. Vervolgens kijk ik on-line op de website van Albert Heijn en Lidl en schrijf artikelen op het lijstje die in aanbieding zijn en we gebruiken. Het AH huismerk is goed en betaalbaar en met de aanbiedingen, kun je flink besparen, maar ga daarnaast ook graag naar Lidl waar groenten en fruit goedkoper is en ook andere artikelen zijn hier minder prijzig zoals toiletpapier, etc. Ik ga om 8 uur 's ochtends al naar de supermarkt en naast de bonus en persoonlijke bonus, heb ik dan vaak ook het geluk dat er andere artikelen zijn afgeprijsd met een 35% sticker. Hierdoor kan de korting behoorlijk oplopen. Ik ben verder een fan van batch-cooking. Als de aardappelen en bijv. boerenkool in de aanbieding zijn, sla ik in en maak dan in een keer tegelijk 4 of 5 maaltijden, een grote vriezer is ideaal! Voor een gezin met twee tieners kom ik per week neer op zo'n 80 Euro per week, maar soms iets meer en soms iets minder, afhankelijk van de aanbiedingen. Als je plant,goed op de hoogte bent van de prijzen en je houdt aan een boodschappenlijstje, dan kun je echt goed besparen.

 21. Wat leuk én leerzaam om te zien! Waar ik een paar jaar geleden niet lette waar ik een klein boodschapje deed is dat nu wel anders. De ene of de andere supermarkt schelen nogal in prijs. Ben wel blij dat ik mij daar veel bewuster van ben geworden, scheelt weer wat geld in de maand!

 22. Wij proberen elke week rond de 100 euro te redden. Dus iets meer dan 400 per maand voor gezin met twee jonge kids. Daar tel ik dingen als het voer voor huisdieren enzo niet bij trouwens.

 23. Ik heb niet echt een budget maar we kopen wel bewust. Iedere week een grote aanvulling en verse groenten voor 4 dagen. De rest halen we nog tussendoor net als brood en vers fruit. Ik denk dat we zo rond de 450 per maand kwijt zijn met twee kids en dat vind ik heel netjes. Daarvoor eten we gezond en 1 keer per week makkelijk/ wat lekkers. Veel vers en geen frisdranken.

 24. Ik ben best goed in budgetteren en let goed op mijn uitgaven. Ik heb trouwens een app Reclamefolder op mijn mobiel en elke zondag kijk ik wat in de aanbieding is. Aan de hand van de aanbiedingen maak ik mijn weekmenu en ik merk dat ik erorm veel bespaar daarmee.

 25. Ik ben van een flink salaris gekelderd, doordat ik een wia uikering kreeg. Dus flink inleveren. We zijn met twee mijn man en ik. Het meest zit m in ons huurhuis, duur maar ga je op een flat ben je evenveel kwijt en we hebben een superfijn huis in een mooie omgeving. En wat zou een reel bedrag zijn, ik rook, maak ze zelf doe met een bus shag van 20 euro en maand mijn man rookt niet maar drinkt wel een biertje, dat ga ik hem niet onthouden. We doen geen gekke dingen hebben een kleine hond die uitgaven vallen ook mee,we konden eerst echt veel uitgeven en ik hoefde nergens op te letten. Nu is dat echt anders en ik ga een huishoudboekje bijhouden, vind het wel een sport ook! Maar wat is nu reeel voor boodschappen. We zijn geen grote eters wel lekkerbekken hoor hahahah, en groenten haal ik vers bij de groentenman, bleek goedkoper uit te zijn dan in de supermarkt omdat ik zelf makkelijk kan wegen. Grote vleeseters zijn we niet meer, vroeger meer!Iemand een tip of week boodshcappenlijst? Mijn man is wel niet zo van de groenten tenminste niet alles hahaa Gr Mevr E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.