Huishoudelijke beslommeringen

Beroerd wakker worden van middagdutje: hoe komt dat?

beroerd wakker worden van middagdutje

Toen de kinderen nog klein waren, probeerde ik het advies: ‘Ga slapen als je kinderen slapen,’ op te volgen.

Dus als de baby en/of peuter een middagdutje deed, probeerde ik ook te slapen.

Maar als het me al lukte om in slaap te vallen, werd ik daarna altijd heel beroerd wakker. Beslist niet verkwikt en vol energie. Eerder heel lamlendig. En ik ben niet de enige. Er zijn meer mensen die zich juist beroerd voelen in plaats van fris en fruitig na een siësta/middagdutje.

De beloftes van het middagdutje

Je beroerd voelen na een middagdutje staat haaks op het idee van de zogenoemde ‘power nap‘. Even kort slapen overdag, en je kunt er weer helemaal tegenaan. Middagdutjes zouden de volgende positieve effecten hebben:

 • Ontspanning
 • Je kunt beter presteren
 • Je humeur wordt beter
 • Je bent alerter

Dus waarom voelde ik me dan vaak juist heel beroerd na een middagdutje? En sommige anderen ook?

Beroerd wakker van een middagdutje? Hier is de oorzaak!

Ik sliep waarschijnlijk te lang! Hierdoor belandde ik in een deel van de slaapcyclus dat ‘diepe slaap’ heet. En als je daaruit wakker wordt geschud voel je je beroerd in plaats van verkwikt. De truc is dus vooral niet te lang te slapen tijdens een middagdutje.

Laat een middagdutje niet langer duren dan maximaal 10 tot 20 minuten!

Langer moet je niet willen, want dan bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilde: je voelt je akelig, moe en lamlendig na een te lange power nap.

Hoe kun je wél prettig een middagdutje doen?

 • Slaap ‘s middags niet langer dan 20 minuten.
 • Vermijd een middagdutje na 15 uur. Voor je lichaamsritme is een dutje tussen 13 en 15 het meest natuurlijk.
 • Zorg dat je prettig en comfortabel ligt.

Samenvattend

Hoewel een middagdutje je als het ware een nieuw mens kan maken, zijn er wel een aantal dingen om op te letten als je ‘s middags even wilt slapen. De belangrijkste tip is om niet langer te slapen dan 30 minuten.

Leestip

Lees ook mijn post Ik heb hypnagoge hallucinaties.

Doe jij wel eens een middagdutje? Hoe lang, en hoe voel je je daarna?

Similar Posts

31 Comments

 1. Herkenbaar. Hoewel ik de laatste jaren soms in de middag op bed ga, als ik een heel slechte dag heb. Dan slaap ik weleens een paar uur achter elkaar en dan heb ik blijkbaar die cyclus wel voltooid en merk ik dat het me goed gedaan heeft.

 2. Ik zou denken dat zo n kort dutje helemaal geen nut heeft! Ik heb ook weleens dat ik in de namiddag even ga liggen en ben dan altijd zo sloom. Maar dan ga ik inderdaad te lang slapen, als ik al slaap, en te laat! Ik zal rekening houden met je tips!

 3. Bij mijn eerste deed ik ook wel eens even een dutje als ze bed lag. Ik zakte altijd maar heel kort weg, heerlijk. Zou het nu bij mijn zoon ook wel willen maar er huppelt nog een peuter rond, dus dat is wat lastig.

  1. Ja daar wordt het niet makkelijker van. Soms deed ik dan kappertje met ze, of ze speelden dat ze dokter waren en ik de zieke patiënt. Dan kon ik tenminste even gaan liggen. Wel even van te voren scharen wegleggen… want voor je het weet geven ze je een knipbeurtje.

 4. Ik heb inderdaad ook vaak last van een middagdutje. Ik probeer altijd maximaal een kwartiertje te slapen door een wekker te zetten, maar dan ben ik al te laat heb ik gemerkt want dan heb ik al behoefte om te blijven slapen! Volgens mij val ik gewoon pats-boem in de diepe slaap ????

 5. Heel soms helpt een dutje mij wel maar vaak neem ik de tijd er niet voor en word ik moe wakker. Fijne tips geef je. Ik ga het proberen.

 6. Dat zou bij mij verklaren waarom ik zo klaarwakker ben als ik s-avond naar bed ga en dan na kwartiertje alweer zo wakker ben en dan voorlopig ook niet meer slaap.
  Ik kan alleen middagdutje in bed doen, even wegzakken in een stoel lukt me niet, of ik wordt helemaal verstijfd wakker met 2 slapen de armen.
  Dus slaap ik alleen tussendoor als ik ziek ben en dan voel je je toch al beroerd.

 7. Sinds ik in Zuid-Amerika woon kun je eigenlijk niet zonder siesta. Hier is het onderdeel van de cultuur en de winkels zijn dan ook dicht tussen de middag. Iedereen ligt hier lekker even in de hangmat of onder een boom. Ik ben er zelf nu ook al helemaal aan gewend, lekker hoor!

  1. Na de tropische hitte van de laatste dagen kan ik me heel veel voorstellen bij een siësta! Zeker in Zuid-Amerika is het dan denk ik toch veels te warm om buiten te zijn.

 8. Heel soms probeer ik ook even te gaan liggen als de meiden nog niet thuis zijn of buitenspelen. Meestal zet ik dan idd de wekker voor 20-30 min, zodat niet te lang slaap. Heerlijk vind ik dat

 9. Heel herkenbaar. Voel me altijd zo beroerd erna, maar toch doe ik het. Zo kort slapen voelt heel tegenstrijdig terwijl het kennelijk toch beter is.

 10. Dat wordt dus een wekker zetten, want anders slaap ik niet en wordt ik dus gewoon veel en veel later wakker. Ik ga eens kijken of het dan wel werkt

 11. Heel herkenbaar. Ik heb Fibromyalgie, maar ik slaap s middags niet, omdat ik anders beroerd wakker wordt, of slaapproblemen veroorzaak.

 12. IK ben nu al een paar dagen heel beroerd en ziekjes en door het warme weer gaat het niet veel beter dus ik word nu eigenlijk altijd beroerd wakker, erg vervelend

 13. Oja, ik herken het ;). Vooral niet te lang. Moet zeggen dat het uberhaupt lang geleden is dat in in de middag een dutje heb gedaan!

 14. Ik kon jarenlang heel goed ‘s middags slapen. Een middagdutje was voor mij het hoogtepunt van de dag. Sinds een jaar of twee (sinds ik in de overgang ben – toevallig??) lukt het nog maar zelden om een lekker middagdutje te doen. Ik word of heel beroerd wakker of, wat nog vaker voorkomt, word al beroerd als ik mijn ogen sluit en soms bij het in slaap vallen, voel ik me heel eng in mijn hoofd en dan kan ik maar beter weer iets gaan doen, want dan lukt het dus gewoon niet en word ik er echt heel erg naar van, zowel fysiek als mentaal. Heel frustrerend. Wie herkent dit en zou dit te maken kunnen hebben met de overgang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.