Zakgeld voor veertienjarige

Regelmatig komt Maartje (14) thuis van school en vertelt dan dat een vriendinnetje haar op een flesje Lipton Ice Tea heeft getrakteerd. Datzelfde vriendinnetje kreeg honderd euro mee, toen zij en Maartje een dagje gingen winkelen.

Met vijftien euro zakgeld per maand, en vijfentwintig euro kleedgeld, kan Maartje zich veel minder veroorloven. Omdat ik haar niet te kort wil doen vroeg ik bezorgd hoeveel geld haar vriendinnetjes dan krijgen.

Veel wist Maartje niet, maar na grondig verhoor wist ik de volgende informatie uit haar te peuteren:

Sally krijgt vijfenzeventig euro kleedgeld per maand, vijftien euro zakgeld, en tien euro voor ‘andere dingen’.
Ineke krijgt vijftien euro zakgeld per maand en haar ouders betalen haar kleding.
Ilse krijgt veertig euro per maand.

Nogal verschillend, maar toch bespeurde ik een trend naar een ruimer budget dan wij Maartje geven.

J/M zakgeldcalculator

Dus wat doe je dan als bezorgde moeder? Dan raadpleeg je het Nibud, of liever gezegd, de J/M Zakgeldcalculator die naar eigen zeggen gebaseerd is op de informatie van het Nibud.

Met deze zakgeldcalculator kun je aangeven wat je kind van het zakgeld moet betalen, de leeftijd van je kind, en de regio waar je woont.

Nadat ik alle gegevens had ingevoerd drukte ik op de knop en wachtte gespannen af. Het volgende advies verscheen op het scherm:

Op basis van uw ingevulde gegevens en de richtlijnen van het NIBUD adviseren wij u het volgende: Wij adviseren u uw kind een bijdrage van 7,00 euro per week te geven.

Dat is dus aanzienlijk meer dan we Maartje nu geven.

Geven jullie zakgeld?
En zo ja, hoeveel?

Reacties op Zakgeld voor veertienjarige

 1. die bedragen lijken mij toch fors overdreven, ik zou gewoon een bedrag geven waar jij je je goed bij voelt. Hier krijgen ze nog geen zakgeld en dat zal zo blijven tot de oudste 12 is.

 2. Onze oudste is 13 en krijgt 10 euro zakgeld per maand op zijn bankrekening en hij krijgt elke week 2.50 euro aan kantinegeld, zodat hij warme chocolademelk, soep of iets lekkers kan kopen.

  Hij viert komende week Sinterklaas op school en op de jeugdclub hier in ‘t dorp. Voor beide vieringen is het de bedoeling dat hij een cadeautje koopt van 5 euro. Hij betaalt een cadeau van zijn zakgeld; het andere cadeau betalen wij.

  Jongste is 11 en krijgt 6 euro zakgeld per maand.

  Ik moest je blogje nog een keer lezen: een vriendinnetje met 100 euro?!

 3. ik ben van mening dat je kinderen redelijk ruim zakgeld moet geven. Als ze wat te besteden hebben dan kunnen ze ook wat kopen en dan pas leren ze ervan. Ik vind 7 euro een prima bedrag. Daar kan je lipgloss, mascara of iets dergelijks van kopen. Dan pas sta je voor het rek en twijfel je of je een dure gaat kopen of een goedkopere en toch die oogschaduw (of iets anders natuurlijk, maar meisjes van 14…..). Tevens weet je het genot van voor iets sparen pas als je dat kunt omdat het doel bereikbaar is. Het moet echter ook niet te lang duren voor je er bent anders is het effect van sparen gewoon weg. Dan duurt het te lang. Zo werkt het bij ons ook?

  Ik probeer mijn kinderen en bepaald comfortabel (geen verwend) leven te geven. Ik ben er van overtuigd dat ze dat dan namelijk in hun verdere leven ook blijven nastreven om te bereiken en niet met minder genoegen nemen.Ik zie in mijn werk (justitie) veel mensen die een bepaalde berusting hebben aangeleerd, ook niet naar meer streven. Niet vrijwillig dan, he. Nogmaals, niet verwend maar wel comfortabel.

  Sophie

 4. Hoi Huisvlijt, dat vind ik ook altijd een interessant onderwerp. Hoeveel geld geef je? Wat moeten ze ermee doen?

  Bij ons gaat het als volgt: jongste dochter (11) krijgt 15 euro maandgeld. Daar moeten de kadootjes voor de familie ook van. Dochter van net 13 (2e klas) krijgt 45 euro maandgeld, inclusief kleedgeld en beltegoed, exclusief jassen, schoenen en ondergoed.

  Dochter van 15 krijgt 55 euro per maand. Ook weer exclusief jassen en schoenen. Oudste zoon, 16, krijgt 85 euro. Hij betaalt alles zelf.

  Hoe ze de verdeling kleedgeld/ zakgeld maken kunnen ze zelf bepalen.

  Het is niet ruim, vergeleken bij wat de kinderen in de omgeving hier krijgen. Maar onze kinderen zijn hierdoor wel heel prijsbewust geworen, en handig met geld.

  De oudste 2 hebben een aantal hele lucratieve baantjes gevonden. Oudste zoon is soms zaterdagavond erg laat thuis… maar brengt trouw de zondagtelegraaf rond van 6.30 tot 8.30. En dan door naar roeien. Ik vind dat super!!

 5. Mijn dochter is 13 jaar en krijgt €10,00 zakgeld. Straks wordt ze 14 en dan verhogen we het naar €15,00. Kleedgeld krijgt ze niet. Persoonlijk vind ik iedere maand kleedgeld idioot, maar dat komt omdat ik van de oude stempel ben en van mijn ouders kleding kreeg al naar behoefte, dus een nieuwe jas waar nodig enz. Iedere maand kleding kopen lijkt mij het stimuleren van koopgedrag.
  Ze moet ook zelf haar beltegoed betalen, dus is het haar verantwoordelijkheid hoeveel ze belt of sms’t.
  Nou komt dit heel streng over, maar dat valt reuze mee hoor! Ik stop zo nu een euro of twee in haar jaszak of in haar spaarpot ( ze kan geweldig sparen en ik ben daar echt trots op! 🙂 ) en we gaan regelmatig gezellig opstap en dan trakteer ik haar graag op een paar oorbelletjes of een leuk kussentje.
  Haar vriendinnen krijgen allemaal heel veel geld. Voorbeeld €50,00 kleedgeld, €30,00 zakgeld………..
  Maar dat kan aan hun inkomens liggen, 😉

 6. Onze dochter van 11 krijgt 15 euro per maand en onze zoon van 14 krijgt 25 euro per maand. Volgens de NIBUD een goed bedrag. We zijn nu aan het twijfelen of we onze zoon nu kleedgeld moeten gaan geven. We weten het nog niet.

 7. ik vind dit echt heel weinig!
  kunnen jullie kinderen dan maar 1 keer in de maand iets leuks doen? zoals naar de bioscoop of iets eten in de stad?
  zo krijgen ze ook nooit de mogelijkheid om te leren sparen..

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.