Vaatwasmiddel kiezen: Poeder, Gel of Tabletten? Ontdek wat écht slim is! 👈
Als je de afwas met de hand doet is het simpel: je gebruikt gewoon afwasmiddel. En dat is te koop in vloeibare vorm. Maar hoe zit het met de keuze voor een vaatwasmiddel?
Wist je dat er 3 opties zijn als het gaat om vaatwasmiddel?
Hieronder geef ik een overzicht!
N.B. Als voorbeeld gebruik ik telkens even het merk Sun. Niet om dat merk te promoten, maar om een goede vergelijking te geven wat betreft de prijs van elke optie. Als ik verschillende merken gebruik als voorbeeld, kan dat het prijsverschil veroorzaken in plaats van het type vaatwasmiddel.
1. Vaatwasmiddel: poeder
Dit was er het eerst. Pas later kwamen de tabletten. Maar je kunt nog steeds vaatwasmiddel in poedervorm kopen. Het grote voordeel van poeder is dat je heel nauwkeurig de dosering kunt bepalen. Een ander voordeel van de poedervorm is dat het goedkoper is dan tabletten. Volgens de Consumentenbond zijn de kosten als volgt:
- Poeder en glansspoelmiddel kosten samen zo’n 11 cent per wasbeurt.
- De meeste tabletten kosten rond de 25 cent per tablet.
Tel uit je winst! Wie goedkoop uit wil zijn, kiest dus duidelijk voor het vaatwasmiddelpoeder. Vaatwasmiddelpoeder is vaak te koop in vrij grote verpakkingen. Dat wordt nog weleens als een nadeel gezien. Want het is dan al gauw een sta in de weg. Hieronder een voorbeeld:
2. Vaatwasmiddel: tabletten
Midden jaren 90 kwamen de vaatwasmachine tabletten op de markt. Het grote voordeel van die tabletten is dat je nergens over hoeft na te denken. Je mikt ze gewoon, hupsakee in de afwasmachine en klaar. Ze zijn in allerlei variaties verkrijgbaar, vaak met glansspoelmiddel er bij in.
Vaatwasmiddel tabletten zijn enorm handig en makkelijk.
Een ander voordeel van vaatwastabletten is dat ze minder plek innemen in het keukenkastje dan zo’n grote fles poeder.
3. Vaatwasmiddel: gel
Op een gegeven moment dachten veel mensen dat poeder niet altijd goed oploste in de afwasmachine. En dat leidde tot de introductie van vaatwasmiddel gél. Net als poeder heeft gel als voordeel dat je zelf de hoeveelheid kunt doseren. Maar sommige experts zeggen dat gel het minst goed schoonmaakt. En dat komt omdat vaatwasmiddel uit twee ingrediënten bestaat:
- Enzymen: verwijderen etensresten en dergelijke
- Bleek: verwijdert vlekken van koffie, thee etc.
Maar in gel kunnen of alleen enzymen zitten of alleen bleek. Want bleek, in vloeibare vorm, doodt de enzymen. Met een gel, verlies je dus één van de werkzame stoffen. Een ander nadeel is dat gel de duurste optie is. Duurder nog dan tabletten.
Vaatwasmiddel: de cijfers per soort
Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen/IRI geeft deze cijfers:
- 70% van alle middelen voor de vaatwasser wordt gekocht in de vorm van tablets.
- 20% wordt gekocht in gelvorm.
- 10% wordt gekocht in poedervorm.
Dat is eigenlijk heel bijzonder als je bedenkt dat de poedervorm net zo goed schoonmaakt en veel goedkoper is! Vinden we gemak dan zo belangrijk?
We worden in de richting van de vaatwasmiddel tabletten geduwd
Hoewel gemak vast een belangrijke rol speelt, worden we ook beïnvloed. En dat gebeurt heel simpel: er worden veel meer vaatwasmiddeltablètten aangeboden van poeder flessen. Sterker nog, bij de Aldi verkopen ze niet eens vaatwasmiddel in poedervorm. Je kunt daar alleen de tabletten kopen.
Even ter illustratie: bij Albert Heijn vind je online maar liefst 40 varianten in tabletten voor de vaatwasser. En weet je hoeveel je kunt kiezen als het poeder gaat? Geen. Nergens zie ik vaatwasmiddel voor de vaatwasser in poedervorm.

Zelf wasmiddel maken voor de vaatwasser DIY – Goedkoop & Milieuvriendelijk! ✨
Als je precies wilt weten wat er in het wasmiddel voor je vaatwasser zit, maak je het gewoon zelf. Dat is ook nog eens goedkoper en duurzamer. Onderstaand recept voor zelf wasmiddel maken is zacht voor je servies, vrij van schadelijke chemicaliën en bespaart je geld. 💰🌿
Dit heb je nodig voor 1 pot zelfgemaakt wasmiddel voor de afwasmachine dat werkt bij 50°C
✔️ 1 kopje soda – ontvet en verwijdert vlekken (bron: Milieu Centraal)
✔️ 2 eetlepels witte azijn of 2 eetlepels vers citroensap – ontkalkt en maakt glanzend (bron: Voedingscentrum)
✔️ 1 kopje groene zeep (of Marseillaanse zeepvlokken) – natuurlijke reiniging (bron: NVZ Zeepfabriek)
✔️ Optioneel: 10 druppels etherische olie (bv. citroen of lavendel) voor een frisse geur
👩🍳 Zo maak je het zelfgemaakte wasmiddel
- Meng alle droge ingrediënten in een glazen pot. Koop er eentje bij de Action die goed dicht kan.
- Voeg eventueel etherische olie toe en schud goed. Gebruik max. 10 druppels per batch (niet per wasbeurt!) anders heb je kans dat de olie een vettig laagje achterlaat op je schone afwas. Kies oplosbare oliën zoals citroen, sinaasappel of tea tree (géén vette oliën zoals olijfolie!) Kies oplosbare oliën zoals citroen, sinaasappel of tea tree. Je kunt de olie ook vervangen met citroenzuurpoeder.
- Gebruik 1-2 eetlepels per wasbeurt (afhankelijk van waterhardheid).
⚠️ Tip voor glanzend glaswerk: Voeg witte azijn toe aan het spoelmiddelvakje! (bron: Consumentenbond)
Mijn conclusie + samenvatting over vaatwasmiddel
Voor je afwasmachine heb je de keuze uit 3 soorten vaatwasmiddel: poedervorm, gelvorm en tablets. Wil je goedkoop uit zijn? Dan is poedervorm de beste keuze voor jou. Wil je vooral gemak? Kies dan voor voor de tablets. In 2013 kwamen de vaatwastabletten van de Aldi en Lidl als best getest uit de bus. Zelf gebruik ik op dit moment de tabletten van de Lidl. Maar nu overweeg ik toch over te stappen op de poedervorm!
Consumentenbond beste vaatwastabletten
In oktober 2024 testte de Consumentenbond All-in-one tabletten. Dat wil zeggen dat deze vaatwastabletten zowel reiningsmiddel, als glansspoelmiddel als onthardingszout bevatten. Je hoeft dus zelf niets meer toe te voegen.
De beste koop vaatwastabletten waren de Una All in 1 vaatwastabletten van de Aldi.
En die zijn ook nog lekker goedkoop. Let op: de Consumentenbond geeft aan dat Albert Heijn Power All-in-1-tabletten en Lidl’s W5 All-in-one net zo goed schoonmaken als de Una All in 1.
Leestip
Pin voor later
Welk soort vaatwasmiddel gebruik jij? En welk merk?
Ik was tegenwoordig gewoon met een afwasborstel af al jaren.
Weet niet eens wat ik vroeger in de vaatwasser gooide. Hans