Een workstation? Vroeger speelden we Pac-Man op de Commodore 64!
Tegenwoordig zijn er laptops, tablets, computers en zogenoemde workstations! Maar mijn eerste kennismaking met computers was de Commodore 64. Toen mijn zusjes en ik op de middelbare school zaten, kocht mijn vader een Commodore 64! Volgens mij gebruikte hij hem vooral als een veredelde typemachine, maar mijn zusjes en ik konden er spelletjes op spelen!
Computer nostalgie
En dat deden we dan ook graag. Er zat ook een matrixprinter bij trouwens! Die leverde superlelijk geprinte teksten op, maar handig was het wel in vergelijking met een typemachine. Als je een foutje maakte, hoefde je tenminste niet de hele tekst opnieuw te typen op een nieuw A4-tje.

Wat is een workstation?
Een workstation is een computer die krachtiger, stabieler en betrouwbaarder is dan een gewone laptop of desktop. Vaak gebruiken bedrijven ze voor zwaar werk, zoals videobewerking, zware software draaien die veel van je processor en grafische kaart vraagt, 3D bewerkingen, grote data analyses of ontwerpen. Daardoor zijn ze ook geschikt als je een computer zoekt die lang goed blijft presteren en minder snel traag wordt.
Voor simpele taken is een standaard pc prima, maar als je vaker en intensiever met je computer bezig bent, merk je dat een workstation stabieler is en minder snel traag wordt. Dat scheelt frustratie én geld op de lange termijn. Hieronder twee voorbeelden van een workstation van ikbenstil.
En hier nog een voorbeeld van ikbenstil:
De voordelen van een workstation
- Je computer blijft sneller: Werk je vaak met veel programma’s of tabbladen tegelijk? Een workstation heeft meestal meer geheugen en betere onderdelen waardoor hij niet zo snel traag wordt. Zelf heb ik vaak een stuk of 20 ‘tabs’ open staan…. En dan ook nog twee ‘windows’. Stiekem droom ik weleens van twee schermen, maar dat vind ik dan toch te ver gaan.
- Minder frustratie: Een gewone pc kan soms gaan haperen als hij ouder wordt of zwaar belast wordt. Een workstation is robuust gebouwd en blijft ook bij intensief gebruik stabiel. Dus geen gedoe dat hij blijft ‘hangen of, nog erger, spontaan uitvalt.
- Hij heeft altijd minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor, 16 gigabyte aan werkgeheugen en een NVIDIA RTX videokaart.Een NVIDIA RTX videokaart zorgt ervoor dat grafisch zware taken, zoals video’s bewerken of 3D ontwerpen, soepeler verlopen
- Je hebt altijd automatisch Windows Pro.
- Hij is energiezuiniger, en dus duurzamer en uiteindelijk voordeliger voor je portemonnee.
AI-projecten en workstations
Met al die mogelijkheden die workstations bieden, vraag ik me af: zijn ze ook handig voor creatieve AI-projecten? Bijvoorbeeld voor mijn collega John die strips maakt met AI, of Sjoerd van BVision die ook AI inzet voor zijn blog. Misschien is een extra krachtige computer dan een slimme keuze?
Workstation en streamen zoals Netflix kijken
Voor simpelweg Netflix kijken of standaard video’s streamen maakt een workstation eigenlijk weinig verschil vergeleken met een gewone laptop of pc. Dat soort taken vragen niet zo veel rekenkracht. Voor films en series kijken op bijvoorbeeld Netflix, of gewoon YouTube streamen is een normale pc of laptop prima — zelfs een budgetmodel kan dat vaak goed aan. Maar als je tijdens het streamen zware taken doet, zoals lives treamen terwijl je gamet, is een workstation wel beter.
Tot slot: Wanneer kies je voor een workstation?
Niet iedereen heeft een workstation nodig. Voor dagelijkse taken zoals mailen, internetten en tekstverwerken is een gewone laptop of pc vaak genoeg. Maar merk je dat je computer steeds trager wordt bij zwaardere taken, zoals fotobewerking, videomontage of multitasken met veel programma’s? Dan kan een professionele computer een slimme investering zijn. Het voorkomt frustraties en bespaart je op de lange termijn geld omdat je niet zo snel een nieuwe computer nodig hebt.
Bron afbeelding Commodore 64: Global Museum
Heb jij ervaring met workstations? Deel je tips en ervaringen in de reacties!
Ik heb een workstation en een laptop. De laatste gebruik ik zelden.
Ik zit zelf ook meestal aan mijn ‘gewone’ computer. Die vind ik fijner dan een laptop.
Ik had zelfs nog nooit van een workstation gehoord… Dus nee, ik heb er geen en gebruik er geen.
De term Wokstation bestaat al sinds het DOS-tijdperk in de jaren ’80. Zelf heb ik sinds ’85 altijd iets gebruikt wat je kan omschrijven als portable/laptop/notebook. Ben daar ook nooit mee vastgelopen op het werk. Dwz ik draaide er programma’s op als AutoCAD en programmeersoftware voor industriele installaties. Tegenwoordig gebruik ik ‘m als TV, wat Excell, textverwerken, fotobewerking, mailen en internetbezoek. Dat stelt weinig voor. Bij mij blijven de apparaten even snel. Deze 11 jaar oude Windows10 start nog altijd in 30 seconde op. Toen ik ‘m 5 jaar geleden kocht was het zelfs iets meer. Gewoon af en toe het register schoonmaken, zorgen voor voldoende schijfruimte en veel meuk uit de opstart verwijderen. De grootste opstartbelaster is bij mij de antimalware van Microsoft. Ding heeft nog nimmer iets gevanagen en was tot nu toe dus nooit nodig. Bij FireFox gebruik ik uBlock Origin, die erg veel rommel (foute cookies, reclame) tegenhoudt en daardoor het surfen een stuk vlotter maakt.
Wat goed dat je hem nu gewoon als tv kunt gebruiken Ximaar!