Top 10 goedkope zomervakantie activiteiten!

goedkope vakantie activiteiten

Zoek jij goedkope zomervakantie activiteiten?

Dan ben je op de goede plek!

Want wist je dat 45% procent van de mensen geeft meer geld uit tijdens hun vakantie dan ze van plan waren*? Wil jij zeker weten dat je niet teveel geld uitgeeft?

Reserveer dan 1 bedrag voor je héle vakantie.

Dus niet een bedrag per dag of per week. Een totaalbedrag werkt beter volgens het Nibud.

Maar met onderstaande tips voor goedkope zomervakantie activiteiten hoef je geen of amper geld uit te geven. Ik schreef deze post in 2014 en blij te constateren dat deze tips tijdloos zijn! Ook in 2021 werken ze uitstekend.

Top 10 goedkope zomervakantie activiteiten!

goedkope vakantie tipsIn vakanties geven veel mensen relatief wat meer geld uit. Het is immers vakantie?

En dus laat je de teugels een beetje vieren. Bij ons thuis merk ik dat ook. We zijn net iets makkelijker met een ijsje voor de kinderen, en soms mogen ze zelfs twee bolletjes in plaats van eentje!

Maar leuke activiteiten tijdens de zomervakantie hoeven beslist niet duur te zijn. Zeker niet als je kiest voor duurzaam reizen. Kijk maar!

Top 11 goedkope én leuke zomervakantie activiteiten

 1. Het is een klassieker, en dat is hij niets voor niets: de picknick! Leuk voor zowel volwassenen als voor kinderen. Kinderen vinden het leuk om buiten en ‘op de grond’ te eten. En aan volwassenen geeft een picknick een gevoel van vrijheid.
 2. Kamperen in de tuin. Of je nou een grote of een kleine tuin hebt, een klein tentje past er vaak wel in.
 3. Wandelen saai? Met geotracking wordt het een avontuur! Je downloadt een gratis geocoaching op je smart phone en gaat schat zoeken. Hier vind je een Nederlandstalige uitleg.
 4. Van plastic dat je gebruikt om je meubels te beschermen als je gaat verven, kun je een zeepbaan maken. Maak een sopje met groene zeep en voila! Speelplezier.
 5. Ga ijs maken met je kinderen.
 6. Fietsen! Het is gezond, leuk en je komt nog eens ergens.
 7. Kerken zijn gratis en zijn interessant qua architectuur.
 8. Bibliotheken organiseren regelmatig bijzondere activiteiten die meestal gratis zijn.
 9. Houd de gratis huis aan huis bladen in de gaten, want dat staat in de zomer vol met leuke activiteiten.
 10. Zwemmen hoeft niet duur te zijn, en is voor kinderen grote pret. En het is nog gezond ook. Als je geluk hebt, ken je mensen met een heuse zwemvijver.
 11. Speel thuis bioscoopje. Doe alle gordijnen dicht, maak popcorn en trakteer de kinderen op limonade. Niet op vakantie gaan was nog nooit zo leuk!

Bonustip

In Nederlandse woonwijken vind je op veel plekken leuke speeltuintjes. Wandel of fiets met je kinderen naar zo’n klein speeltuintje, of bezoek er meerdere op één dag. Combineer dit eventueel met een picknick.

Leestips: Staycation en Kamperen in Nederland

Wat is jouw leuke en goedkope tip voor de Zomervakantie?

*Nibud

Similar Posts

38 Comments

 1. Leuke tips!

  Nog een paar:
  Boven een vuurkorf knakworstjes of marshmallows opwarmen (onder begeleiding uiteraard).
  Het strand is ook gratis, op het parkeren na. Zelf hou ik van niet zo drukke stranden dus met ietsje minder lekker weer dan maar. Alleen heb je dan nog wel benzinekosten.

  1. Dat van die vuurkorf met knakworstjes vind ik ook erg leuk. Ik kan me voorstellen dat kinderen dit helemaal geweldig vinden. Die gaan we deze zomer zeker doen!

 2. Vooral voor jongetjes en jongens: waterpistoolgevechten op de hete dagen. Nu 15 tot 20 jaar later kunnen ze er nog van nagenieten

  1. nou dat vinden meisjes ook leuk hoor en moeders vinden het ook best wel leuk ,wij hebben het in het verleden erg vaak gedaan tenminste.

 3. Een puzzeltocht op de fiets. Vooraf de samengezond app downloaden en je verdient er drie euro per week per persoon mee. Hoe leuk is dat! Wanneer ik de vouchers inlever bij de HEMA voor koffie pass dan krijgt dochterlief 3 euro.

  1. De Samen Gezond app heb ik gehad, maar die is veranderd. De Hema vouchers krijg je nu niet meer. Dat was inderdaad superleuk toen dat nog kon.

 4. Leuke tips. Meestal mag er bij ons echt wel wat meer. Mijn man heeft het qua werk in de zomer extra druk, dus is de vakantie ook extra genieten.

 5. Dit zijn best handige tips.
  Ik hou van fotografie en trek dus regelmatig de natuur in met de honden.
  Maar de tip betreffende de kerken vind ik super zeg!
  Daar had ik nog niet bij stilgestaan.

 6. Leuke tips! Vooral de thuis bioscoop organiseer ik regelmatig met mijn kleine neefje en nichtje. Dit vinden zij zo geweldig. Allemaal lekkers op tafel en ze vermaken zich enorm. Wij noemen dit altijd een “filmavond”.

 7. Ik vind het fijn om te wandelen, maar ook gaan we graag naar het water (aan de rivier of zwemplas).

 8. Handige tips! En heel herkenbaar met het meer geld uitgeven dan je had gepland. Een budget vooraf vaststellen is een goed idee :)

 9. Fijne tips! Wij maakten toen dochter klein was vaak een waterhindernisbaan in de tuin! Leg een parcours aan en laat je kind met een bakje water op zijn hoofd het parcours afleggen. Dolle pret. Inmiddels is ze de deur uit, dus ik ga gewoon relaxen deze vakantie. Heerlijk!

 10. Vaak organiseren gemeentes of lokale ondernemers ook hele leuke dingen, soms tegen een geringe vergoeding. Zo heb ik al een paar keer een wandelpuzzeltocht ergens gedaan wat je eventueel zelf nog goedkoper kunt houden door je eigen lunch mee te nemen en lekker te gaan picknicken, maar alleen al het doen van zo’n wandelpuzzeltocht staat garant voor een paar uurtjes plezier.

  1. Ja, dat valt mij inderdaad ook op. In eigen omgeving is vaak van alles te doen en wordt er veel georganiseerd. Je vindt dit soort activiteiten vaak in de huis aan huis bladen.

 11. Allemaal leuke tips. Als het weer meezit, dan geven we eigenlijk nooit wat uit. Er is zoveel te doen in de zon. Maar deze zomer wil het niet echt. Vorig jaar hadden we handdoeken op de grond in onze woonkamer, badpak/zwembroeken aan, en film gekeken. Was toch minder dan op het strand liggen hoor :)

 12. Poeh. Zelf niet heel veel low budget tips trouwens. Maar ik vind jouw tips wel heel fijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het stiekem tijdens een vakantie wel heel fijn vind om dan toch op een terrasje te zitten. Ik weet dat het (veel) geld kost, maar toch. Het draagt wel bij aan het vakantiegevoel. Al kan een wandeling in Naarden-Vesting met koffie in mijn eigen meeneem thermosbeker ook heel lekker zijn.

 13. Picknicken is altijd een goed idee, helemaal na een toffe fietstocht! Kamperen in eigen tuin zou ik dan weer niet zo snel doen denk ik.

 14. leuke tips ! Speurtocht uitzetten en bijvoorbeeld aan collega’s vragen of de kinderen mogen aanbellen. Dat doet het geweldig !

 15. Daar zitten leuke tips bij. Ik heb veel gehoord over geocatching, maar het lijkt me minder leuk dat je dan steeds met je mobiel in je hand wandelt. Over wandelen gesproken: minibiebs zijn ook leuk om te bezoeken tijdens je wandelingen. Dan heb je leesinspiratie en een heerlijk ommetje in één. Voor Ede hebben wij gratis minibieb wandelroutes gemaakt, maar er zijn er nog veel meer in Nederland!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.