Hoe kies je de beste auto als je een gezin hebt?

Screen Shot 2018 04 02 at 14.25.04

Toen mijn man en ik nog geen kinderen hadden hebben we verschillende auto’s gehad. Die kozen we vooral op basis van het prijskaartje dat er aanhing. We zochten een combinatie van goedkoop, maar wel betrouwbaar.

Toen we kinderen kregen, werd betrouwbaarheid van de auto ineens nog een stuk belangrijker. Want je wilt natuurlijk niet met een klein kind in de auto ergens stranden langs de kant van de weg.

En toen kwamen er kinderen

Zolang je niet meer dan 3 kinderen hebt, kun je prima terecht bij de standaard auto’s. Maar toen onze vierde werd geboren moest er een nieuwe auto komen. Want toen pasten we er allemaal niet meer in.

De noodzaak van een nieuwe auto is met name voor veel mannen een reden om het bij maximaal 3 kinderen te houden!

Wij kozen destijds voor een Renault Espace. Die was werkelijk ideaal qua ruimte en een tijdlang ging dat echt prima. Totdat het kreng er om de haverklap mee ophield. Toen hebben we hem ingeruild voor een Opel Zafira. Die bood ook 7 zitplaatsen, maar was wel een stuk kleiner. Achteraf bezien zou ik de Renault Espace dan eerder aanraden.

Nu hebben we weer een 5-zitter

Inmiddels zijn er zoveel kinderen het huis uit, dan we weer een kleinere auto hebben. Eentje waarom de oudste kinderen die de kinderen ‘heel stom’ vinden. En ik moet het ook toegeven: mooi is hij niet… Maar hij rijdt prima, dus het zal wel. Bovendien kan er een fiets in, dus ik vind het wel prima.

Met ons gezin met 5 kinderen hebben we dus een hele auto carrière doorlopen. En het leek me leuk om mijn leerervaringen bij het kopen van een gezinsauto met jullie te delen!

10 tips voor het kopen van de ideale gezinsauto

 1. Denk vooruit. Als je bij de aanschaf van een nieuwe auto al weet dat je een kinderwens hebt, houd daar dan alvast rekening mee wat betreft het aantal zitplaatsen.
 2. Gemak dient de mens! Let er bij het kopen van een nieuwe auto op of het makkelijk is om er buggy’s en dergelijke in te proppen. Niks is zo vervelend als ruimtegebrek in je auto.
 3. Vergelijk autoverzekeringen. De kosten van een autoverzekering worden bijvoorbeeld bepaald door het merk en model van je auto. Hoe groter en sneller je auto is, hoe groter de kans op schade. Dat betekent dus hogere kosten voor je autoverzekering. Ook zijn bepaalde merken duurder om te verzekeren! Denk aan Mercedes en BMW. Door het aanbod aan autoverzekeringen goed te vergelijken kun je honderden euro’s per jaar besparen op je auto.
 4. Check de beveiliging in de auto. Tegenwoordig hebben de meeste ouders een kinderslot. Dan hoef je niet bang te zijn dat je kind halverwege de rit ineens een portier open gooit.
 5. Kies voor airconditioning! Ook al is het in Nederland niet zo vaak mooi weer, als de zon een tijdje op je auto schijnt verandert die in een soort oven. Airconditioning helpt je het hoofd koel te houden.
 6. Check dat de autodeuren wijd genoeg open kunnen om een baby in een autostoeltje comfortabel vast te kunnen gespen in de auto.
 7. Houd bij je keuze voor een gezinsauto rekening met de plek waar je woont. Wij wonen bijvoorbeeld aan een zandweg. In de winter kan dat behoorlijk ruig terrein zijn. Het is slim om een auto te kiezen die goed past bij de omgeving waar je hem gaat gebruiken.
 8. Bedenk hoe je de auto wilt gaan gebruiken. Is de auto bedoeld voor korte ritjes om boodschappen te doen? Of wil je er ook mee op vakantie kunnen en flinke afstanden afleggen?
 9. Vraag andere ouders met kinderen naar hun ervaringen op autogebied. Er gaat echt niets boven informatie van ervaringsdeskundigen. Is mijn ervaring ; )
 10. Vergelijk prijzen.

Samenvattend

Het liefst zou ik helemaal geen auto hebben. Maar als je op het platteland woont, is een auto onmisbaar. En tenzij je in een omgeving woont met uitstekend openbaar vervoer, is een auto toch wel erg handig. Zeker als je kinderen hebt die naar allerlei clubjes en activiteiten moeten.

Er is veel keuze op autogebied. In deze post gaf ik 10 aandachtspunten die je kunt meenemen bij jouw zoektocht naar een geschikte gezinsauto.

Van de gezinsauto’s die wij hebben gehad, vond ik de Renault Espace het fijnst. De Opel Zafira vond ik aan de kleine kant en daardoor onhandig; ook al bood hij wel 7 zitplaatsen.

Leestips

Hoeveel ben jij kwijt per jaar aan je autoverzekering?

Similar Posts

37 Comments

 1. Vier jaar geleden hebben wij een andere auto gekocht, toen onze zoon twee maanden oud was. Een flinke station, maar als we nu iets anders gaan kopen, dan gaat het toch een slagje kleiner worden denk ik, ondanks de baby die op komst is!

 2. Ik heb geen idee wat wij kwijt zijn aan de autoverzekering. Toen wij onze auto kochten, hebben indd goed opgelet of er genoeg ruimte was voor de kids en de kinderwagen enzo

 3. Toevallig krijg ik als het goed is volgende week een andere auto. Ik heb dan nog geen kinderen, maar merk wel dat mijn auto’s steeds ‘groter’ worden. Wat ik precies kwijt ben aan mijn verzekering dat weet ik niet, maar ik weet wel dat het weinig is.????

 4. Hopelijk kan ik binnenkort mijn eerste autootje kopen! Het uiterlijk vind ik niet zo belangrijk dus ik ga voor een auto met een klein prijsje, zuining en duurzaam :) en uiteraard moet er plek zijn voor 4 personen en airco in zitten :D

 5. Wij willen een extra autootje voor als we een baby hebben zodat ik ook met de auto ergens heen kan als mijn man werken is. Nu zeiden ze bij het autobedrijf koop pas een auto als je de kinderwagen heb gekocht was wel een goede

 6. Bij ons is het belangeijk of we er met zijn vieren in kunnen. Handig met die lange mensen en dito lange benen. Wij hebben vijf jaar geleden een diesel gekocht omdat dit voordeliger was met lange afstanden die mijn man moest maken voor zijn werk. En dus een zware auto. Comfortabel en fijn voor mijn man toen hij door winderige polders moest rijden.
  Als we een andere auto kopen, wil ik graag een iets kleinere en een benzine, nu we niet meer zoveel rijden si de motorrijtuigenbelasting erg hoog. Na wat rekenwerk door manlief hebben we besloten voorlopig deze auto nog te houden want verder bevalt hij erg goed.

 7. op het platteland kan je zeker niet zonder auto! in het stadje/dorpje waar ik woon ook niet. Maar zodra wij gepensioneerd zijn, verhuizen we naar Den Haag en gaat de auto de deur uit!

 8. Wij zitten toevallig te denken aan een Zafira. Die extra plekken zijn voor ons ook meer voor ‘noodgevallen’, als we eens een kinderfeestje hebben. Dat scheelt waarschijnlijk wel enorm. Hij biedt wel lekker veel ruimte als je bijvoorbeeld op reis gaat, dus daarvoor lijkt hij ons ideaal. Momenteel kost de verzekering ons 40 euro per maand, dus prima te doen.

 9. Toen ons vierde kindje op komst was, kochten we een Volkswagen busje. Niks te vroeg, want het bleek gehandicapt en we hadden een rolstoel nodig.

 10. Wij hadden ook een zafira, maar toen die het begaf overgestapt op Toyota verso 7 zitter. Echt een aanrader. Iets minder bagageruimte maar veel betrouwbaarder. Dat is eigen ervaring plus van horen zeggen en blijkens onderzoeken.

 11. Ben blij dat de wegenbelasting hier laag is. Voor 350 euro per jaar hebben we een busje. Wel zo veilig, bij sommige auto’s kan je zeven personen kwijt, maar zijn de achterste passagiers onderdeel van de kreukelzone. Lijkt me ook niets. De verzekering is ook zo’n bedrag, dus dat valt erg mee.

 12. Ik heb geen idee wat we kwijt zijn aan een autoverzekering en is wel nu wij een andere, kleinere en zuinigere auto hebben ook de premie van de verzekering omlaag is gegaan.

 13. Oh deze hel moeten wij binnen nu en een jaar ook doorlopen ben ik bang. Zie er tegenop. Heb zo weinig met auto’s behalve dat ze handig zijn….

 14. Voor ons is auto uitzoeken wat lastiger omdat mijn vriend 2 meter groot is n vele autos te laag zijn voor hem en ik ga niet in zo oma auto rijden. En we willen een grote kofferbak hebben

 15. Ik woon in m’n eentje met 2 kinderen en doe het al 6,5 jaar zonder auto. Dat is soms ont-zet-tend onhandig (met sporten, kinderpartijtjes waar ze naartoe moeten of gewoon als het een keer heel hard regent of te glad is om te fietsen) maar uiteindelijk red ik me toch altijd. Boodschappen doe ik meestal lopend (en ja, ik sjouw me een ongeluk), verder bijna alles op de fiets, en soms met het ov.

 16. Dit is iets wat ik dus volledig aan mijn man over laat haha. Ik vind het belangrijk dat de kinderwagen en boodschappen er goed inpassen en natuurlijk dat hij veilig is. En verder mag hij kiezen wat hij wilt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.