Hoe kies je de beste auto als je een gezin hebt?

Last updated on December 3rd, 2023 at 01:53 pm

Screen Shot 2018 04 02 at 14.25.04

Toen mijn man en ik nog geen kinderen hadden hebben we verschillende auto’s gehad. Die kozen we vooral op basis van het prijskaartje dat er aanhing. We zochten een combinatie van goedkoop, maar wel betrouwbaar.

Toen we kinderen kregen, werd betrouwbaarheid van de auto ineens nog een stuk belangrijker. Want je wilt natuurlijk niet met een klein kind in de auto ergens stranden langs de kant van de weg.

En toen kwamen er kinderen

Zolang je niet meer dan 3 kinderen hebt, kun je prima terecht bij de standaard auto’s. Maar toen onze vierde werd geboren moest er een nieuwe auto komen. Want toen pasten we er allemaal niet meer in.

De noodzaak van een nieuwe auto is met name voor veel mannen een reden om het bij maximaal 3 kinderen te houden!

Wij kozen destijds voor een Renault Espace. Die was werkelijk ideaal qua ruimte en een tijdlang ging dat echt prima. Totdat het kreng er om de haverklap mee ophield. Toen hebben we hem ingeruild voor een Opel Zafira. Die bood ook 7 zitplaatsen, maar was wel een stuk kleiner. Achteraf bezien zou ik de Renault Espace dan eerder aanraden.

Nu hebben we weer een 5-zitter

Inmiddels zijn er zoveel kinderen het huis uit, dan we weer een kleinere auto hebben. Eentje waarom de oudste kinderen die de kinderen ‘heel stom’ vinden. En ik moet het ook toegeven: mooi is hij niet… Maar hij rijdt prima, dus het zal wel. Bovendien kan er een fiets in, dus ik vind het wel prima.

Met ons gezin met 5 kinderen hebben we dus een hele auto carrière doorlopen. En het leek me leuk om mijn leerervaringen bij het kopen van een gezinsauto met jullie te delen!

10 tips voor het kopen van de ideale gezinsauto

  1. Denk vooruit. Als je bij de aanschaf van een nieuwe auto al weet dat je een kinderwens hebt, houd daar dan alvast rekening mee wat betreft het aantal zitplaatsen.
  2. Gemak dient de mens! Let er bij het kopen van een nieuwe auto op of het makkelijk is om er buggy’s en dergelijke in te proppen. Niks is zo vervelend als ruimtegebrek in je auto.
  3. Vergelijk autoverzekeringen. De kosten van een autoverzekering worden bijvoorbeeld bepaald door het merk en model van je auto. Hoe groter en sneller je auto is, hoe groter de kans op schade. Dat betekent dus hogere kosten voor je autoverzekering. Ook zijn bepaalde merken duurder om te verzekeren! Denk aan Mercedes en BMW. Door het aanbod aan autoverzekeringen goed te vergelijken kun je honderden euro’s per jaar besparen op je auto.
  4. Check de beveiliging in de auto. Tegenwoordig hebben de meeste ouders een kinderslot. Dan hoef je niet bang te zijn dat je kind halverwege de rit ineens een portier open gooit.
  5. Kies voor airconditioning! Ook al is het in Nederland niet zo vaak mooi weer, als de zon een tijdje op je auto schijnt verandert die in een soort oven. Airconditioning helpt je het hoofd koel te houden. Tegelijkertijd is een auto met standkachel fijn in de winter.
  6. Check dat de autodeuren wijd genoeg open kunnen om een baby in een autostoeltje comfortabel vast te kunnen gespen in de auto.
  7. Houd bij je keuze voor een gezinsauto rekening met de plek waar je woont. Wij wonen bijvoorbeeld aan een zandweg. In de winter kan dat behoorlijk ruig terrein zijn. Het is slim om een auto te kiezen die goed past bij de omgeving waar je hem gaat gebruiken.
  8. Bedenk hoe je de auto wilt gaan gebruiken. Is de auto bedoeld voor korte ritjes om boodschappen te doen? Of wil je er ook mee op vakantie kunnen en flinke afstanden afleggen?
  9. Vraag andere ouders met kinderen naar hun ervaringen op autogebied. Er gaat echt niets boven informatie van ervaringsdeskundigen. Is mijn ervaring ; )
  10. Vergelijk prijzen.

Samenvattend

Het liefst zou ik helemaal geen auto hebben. Maar als je op het platteland woont, is een auto onmisbaar. En tenzij je in een omgeving woont met uitstekend openbaar vervoer, is een auto toch wel erg handig. Zeker als je kinderen hebt die naar allerlei clubjes en activiteiten moeten.

Er is veel keuze op autogebied. In deze post gaf ik 10 aandachtspunten die je kunt meenemen bij jouw zoektocht naar een geschikte gezinsauto.

Van de gezinsauto’s die wij hebben gehad, vond ik de Renault Espace het fijnst. De Opel Zafira vond ik aan de kleine kant en daardoor onhandig; ook al bood hij wel 7 zitplaatsen.

Leestips

Hoeveel ben jij kwijt per jaar aan je autoverzekering?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

37 Comments

  1. Ik woon in m’n eentje met 2 kinderen en doe het al 6,5 jaar zonder auto. Dat is soms ont-zet-tend onhandig (met sporten, kinderpartijtjes waar ze naartoe moeten of gewoon als het een keer heel hard regent of te glad is om te fietsen) maar uiteindelijk red ik me toch altijd. Boodschappen doe ik meestal lopend (en ja, ik sjouw me een ongeluk), verder bijna alles op de fiets, en soms met het ov.

  2. Dit is iets wat ik dus volledig aan mijn man over laat haha. Ik vind het belangrijk dat de kinderwagen en boodschappen er goed inpassen en natuurlijk dat hij veilig is. En verder mag hij kiezen wat hij wilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.