Couponing: Bezuinigen met kortingsbonnen

‘I was standing in the check out line, I was really pressed for time.
Some lady with her coupons was holding up the line.
And she might have saved a dollar, but I nearly lost my mind.
Standing at the check out, learly pressed for time.’
(Marie Bellet*)

Zo nu en dan scheur ik wel eens een kortingsbon uit, en dan krijg ik misschien 1 euro korting of zo. Maar in Amerika zijn er vrouwen die een volledige werkweek besteden aan het verzamelen van kortingsbonnen, oftewel coupons. Het is daar zelfs een heus werkwoord: ‘couponing’!

Van 1077 dolllar naar 21,26 dollar!

Elke zaterdagavond om 19.30 zendt TLC ‘Extreme Couponing’ uit, en laat vrouwen zien met voorraadkasten waar menige supermarkt zijn vingers bij zou aflikken! Gisteren was er een moeder die per week 60 uur besteedde aan couponing. Als kijker kon je zien hoe ze voor 1077 dollar boodschappen deed, en hoe dit bedrag, na aftrek van al haar kortingen, gereduceerd werd tot slechts 21,26!!! Ik zat met open mond te kijken: dat is nog eens de moeite! Het was een totale besparing van maar liefst 98%!

Effectieve ‘couponing’

De werkweek van bovenstaande moeder was strak ingedeeld: ze had vaste ochtenden waarop ze op het internet zocht naar coupons, die ze uitprintte. Ook waren er vaste tijden waarop ze in containers klom, en daar kranten uitviste met coupons.

Hoe verzamel ik zoveel mogelijk coupons?

 1. Haal kranten bij leegstaande huizen. In Amerika liggen ze dan op het gazon, maar in Nederland kun je ze wellicht uit de brievenbus halen…
 2. Klim in containers, en haal daar kranten en folders met coupons uit
 3. Surf over het internet, en print coupons uit
 4. Het is handig om meerdere computers te hebben, want soms mag je per computer maar 10 coupons uitprinten. Er was een vrouw die om die reden 5 computers had!
 5. Wees alert bij de kassa, en check of de kassière geen fouten maakt. Wees niet bang om haar te corrigeren
 6. Een goede schaar is een vereiste, om al die coupons uit te knippen
 7. Zorg voor een map waarin je de coupons ordent en verzamelt
 8. Een dikke huid is ook wel handig, want het lijkt me best genant om met zo’n zes volle winkelwagens naar de kassa te gaan, en vervolgens met tig coupons af te rekenen. Je zult maar achter zo iemand in de rij staan…
 9. Je moet heel precies zijn, en goed kunnen plannen: het kwam op mij over als een hele wetenschap!

Dankzij couponing baan opgezegd

Voor deze vrouw was couponing financieel absoluut de moeite waard: haar man hoefde niet meer twee banen tegelijk te hebben, en voor hun huis stond een enorme SUV. Lees ook: Boodschappen kosten per maand.

Couponing in Nederland?

Na het zien van dit programma, ging ik op zoek naar kortingsbonnen in Nederland. Het is hier nog niet zo ingeburgerd als in Amerika. Maar ik vond toch een paar sites met kortingsbonnen. De leukste vond ik: Korting is leuk.

Maar voor mij is het grootste gevaar van kortingsbonnen, dat ik dingen ga kopen die ik normaliter niet zou aanschaffen, alleen maar vanwege de korting! In dat geval ben je natuurlijk alsnog duur uit. Het Amerikaanse fenomeen dat de boodschappen praktisch gratis worden met de bonnen, heb ik in Nederland nog niet gezien.

Bovendien mag je in Nederland verschillende bonnen en kortingsacties niet met elkaar combineren, en zijn ze vaak ook nog eens beperkt tot 1 product! Best flauw eigenlijk.

In onderstaand filmpje zie je ‘couponing’ in actie!

Als dit systeem in Nederland zou bestaan, zou jij dan aan ‘couponing’ doen?

* Marie Bellet, is een Amerikaanse moeder van 8, en zangeres. Ze zingt prachtige liedjes over het moederschap. Op Het Moederfront vind je een interview met Marie Bellet! Ik heb al haar cd’s, en ben een groot fan!

Neem een email abonnement!

24 Responses to Couponing: Bezuinigen met kortingsbonnen

 1. Bijzonder indrukwekkend en ik denk idd dat in NL zoiets niet kan om de redenen die je al aangeeft. Maar als het zou kunnen zou ik er niet aan beginnen – ik vind mijn werk leuk en ik zou echt heel gedeprimeerd worden als dit mijn dagbesteding zou moeten worden. Dat is volgens mij nog nr 10 op je lijstje: je moet er wel lol in hebben 😉

 2. Ik heb deze uitzending toevallig ook gezien en heb er ook verwonderd naar zitten kijken. Ik begrijp dat deze mensen hun best doen om hun boodschappen zo voordelig mogelijk te halen. Zou ik ook doen. Wat ik echter niet snap is waarom ze zoveel moeten halen. Ze hebben toch geen tijd om alles op te maken ? En er zitten ook heel veel ongezonde dingen bij. Dat snap ik echt niet. Maar ja, het blijven natuurlijk wel Amerikanen ;-).

 3. Hahahaha ik moest lachen om het resultaat van het filmpje prachtig!!!
  Wauw!
  In NL krijg je vaak korting op de dingen die je normaal niet zou kopen. De dure merken wat heb je bij voorbeeld aan 3 halen 2 betalen als je er maar 1 nodig hebt en je voor 3 euroshopper merken veeeel minder betaald als de 3 A-merken die je met korting betaald, ik probeer het manlief bij te brengen dat ie niet alleen blij thuis moet komen met 210 rollen page wc papier alleen omdat je korting krijgt. ( we hebben een half jaar ons afgeveegd met orange voetbal page papier)
  C1000 is er goed in.
  Misschien is het anders in Amerika? Ik heb wel eens gezien dat iemand een klapper bij hield en tabbladen had voor huishoudelijke artikelen,eten,kleding enz.
  Schitterend.

 4. Littleminimama, ik ben het helemaal met je eens! Dat vertelde ik ook al aan mijn man: als je met behulp van kortingsbonnen bijvoorbeeld Andrelon shampoo veel goedkoper hebt, ben je nog steeds duurder uit dan als je gewoon shampoo koopt bij de Aldi of van een huismerk.

 5. Als het hier bestond zou ik er denk ik niet zo’n race van maken maar alleen voor de produkten gaan die ik nodig heb. Ik ben heel bang dat anders veel over tijd raakt en dat je het dan alsnog moet weggooien.
  En heel vaak gaat het ook nog eens om dingen die je anders ook nooit koopt.

 6. Jeetje, ze heeft niet veel tijd om al die spullen op te maken als ze al wekelijks zoveel uur kwijt is aan het couponing.
  En dan idd al die ongezonde spullen…
  maar het gaat om het idee. Ik krijg van de AH voordeelbonnen en van Lekker Leven krijg ik ook om de zoveel weken een bonnenboekje.
  Dan krijg je koffie en wasmiddel enz. voor weinig.
  Van de AH is het ook mooi meegenomen.

 7. Als het hier was zou ik wel de dingen kopen die ik nodig heb. Maar helaas het is hier niet. Korting is anders en het is hier niet te combineren, dus dan schiet het niet op.

 8. Het grote nadeel vind ik dat de kortingen vooral zitten op de minder gezonde producten. Voor je het weet eet je alleen maar geraffineerde, lang houdbare (merk)spullen die je anders zou laten liggen. Dus nee, ik geloof meer in zoeken naar aanbiedingen (binnen grenzen) die overeenstemmen met mijn persoonlijke boodschappenlijstje!

 9. Couponing is een hele bezigheid.
  Wat ik niet snap is dat iemand zoveel in voorraad heeft en er niks mee kan doen. Misschien dat hij een yardsale kan geven. Wat moet een mens met zoveel zeep enzovoorts.

 10. ook ik duik niet in de papierbak,maar er hangen hier bij ons in Canada zoveel coupons ook bij de ingang. Maar het blijft opletten.Hoeveelheden is echt soms ongekend,maar we slaan ook in om met de winter een voorraad te hebben. In Holland heb je geen temp. van -30 die aanvoelt als -45.Dit gebeurd echt,deze temp.dus is het handig om in huis te hebben. Of als er een blizzard(sneeuwstorm)is,blijf je echt wel thuis en mag je ook de weg niet op.
  Maar er is hier soms wel een beperking,dus maar 2 artikelen ofzo,anders moet je de gewone prijs betalen.Maar dan ga je 2 keer of zo.
  Hier was een coupon op de slagroom bij een liter,een dollar eraf,dat wordt dan 2,89 dollar.is ong. 2,10 euro ,toch leuk meegenomen.
  Groet, van over the ocean,
  Wilma

 11. nedelanders zijn per definitie een gierig rot volk, Alle managers/bestuursleden van de grote supermarkt keten hebben alle mogelijkheden afgedekt zodat de consument, jullie dus!, ABSOLUUT niets gratis meenemen uit de supermarkt. Dit wordt je niet gegund. En dat is precies het karakter van nederlanders.

 12. Het is nauwelijks voor te stellen, maar in de VS kun je kortingsacties stapelen zodat je uiteindelijk betaald wordt om het product mee naar huis te nemen. Geen wonder dat couponners dan producten inslaan die ze helemaal niet nodig hebben of in hun leven verbruiken. Ik hoop dat ze hun ongebruikte voorraden doneren aan een goed doel.

 13. Als het hier zou bestaan, zou ik gelijk meedoen. Niet zo heel extreem, maar ik zag 2 weken geleden een vrouw, die was een uur per dag bezig met knippen en sorteren en die rekening ging van $ 857 naar $ 3 ! Nou daar wil ik wel een uurtje per dag aan spenderen. Wel zou ik, net als de vrouw van gisteren, bijvoorbeeld het hondenvoer doneren aan een assiel oid, en een deel van de andere producten bijv. aan de voedselbank.

  • Ja het gaat echt om enorme bedragen die ze besparen! Sommigen zeggen ook echt dat ze er een salaris mee uitsparen. Wat dat betreft doen winkels in Nederland vaak flauw met hun: ‘U mag geen verschillende kortingsacties met elkaar combineren!’

  • HAHA, ja die mevr. gaat in de papierpak kruipen om coupons te verzamelen. 30 dezelfde exemplaren van reclamezooi. een voorraad van 50.000 dollar waar ze dan eigenlijk maar 200 dollar voor hebben betaald. Wat moet je dan met zoveel producten. Geef het dan inderdaad weg enzo. Ik vond het lachen toen ze gingen winkelen. Hebben ze 8 uur aan boodschappen besteed en 3 uur aan het berekenen van de transacties en nog eens 4 uur aan de kassa’s voor het afrekenen??? Dan bespaart ze wel 1000 dollar. Maar wat me wel opvalt is dat al die mensen die dat doen helemaal niet zo’n overgewicht hebben dus dat is dan wel raar.
   Bij ons zeggen ze wel HAMSTEREN maar daar is het dus echt HAMSTEREN!

 14. Ik heb die uitzending ook wel eens gekeken. Echt extreem. Ik gebruik niet vaak kortingsbonnen, omdat je met korting toch wel duurder uit bent als dat je bijv. B-merken pakt.
  En die enorme hoeveelheden die zij bij elkaar sparen krijgen ze nooit op.
  Wij hebben een NEE/NEE sticker op de bus, dus we krijgen ook geen folders binnen.

 15. Ik zou wel eraan meedoen alleen met de producten die ik gebruik maar in Nederland heb je geen leuke voordeeltjes alleen als ze bijna bij de datum zijn. Ook is altijd een regel in Nederland slecht 4 producten per klant of geen combinaties dus wij kunnen dit nooit doen in Nederland ook al sparen we heel veel bonnen op. Ook krijg je nooit gratis spullen mee!!

  • Maryse, dat is inderdaad waar. Je mag hier ook nooit verschillende bonnen en acties combineren zoals ze in Extreme Couponing wel doen.

 16. Op mij maakte het veel indruk. En ik heb het ook eens hier geprobeerd. Maar inderdaad kun je hier maar 1 kortingsbon gebruiken bij bv. 1 produkt voor 1 klant. Gratis produkten zijn dan meestal bij aankoop van anderen.
  Ik kijk er wel naar uit, maar het is te idioot om dingen te kopen die je niet nodig hebt natuurlijk.
  Eén moeder deed het zo: ze nam iets dat ze eigenlijk niet nodig had (gratis)en ging daarna terug naar de winkel en kreeg het bedrag dan terugbetaald voor DAT produkt. Daar klopt dus eigenlijk iets niet.
  In Amerika kan dit! In België en Nederland niet echt zo. Maar door bons te gebruiken of een kortingkaart of grotere hoeveelheden te kopen kun je wel profijt doen natuurlijk.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.