Noodpakket: 9 dingen die erin moeten zitten

noodpakket

In het tijdschrift Grazia las ik een interview met een zogenaamde 'prepper' over een noodpakket en jezelf voorbereiden op rampen.

Niet zo'n overdreven Doomsday Prepper als uit het gelijknamige Amerikaanse programma, maar gewoon een Nederlandse vrouw. Ze zei dat ze vindt dat we teveel op de overheid vertrouwen om dingen voor ons op te lossen bij calamiteiten, en dat zelfs de overheid adviseert dat je een noodpakket in huis hebt en een goedgevuld medicijnkastje.

Noodpakket: ben jij voorbereid op noodsituaties?

'Kun jij drie dagen overleven zonder water, gas en elektriciteit?' Dat vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in 2010 aan duizend Nederlanders, om te bepalen hoe goed we zijn voorbereid op een eventuele noodsituatie. Van alle ondervraagden bleken huisvrouwen het beste te scoren. Zij hebben de meeste benodigde middelen in huis om zich te redden. Naar aanleiding van dit nieuws kocht ik spontaan toch maar wat extra pakken rijst meegenomen en twee pakken met gewoon water. Rijst koken is makkelijk. Die zette ik in de kelder, en mijn plan was het dit aan te vullen met de andere aanbevolen zaken.

Maar wat moet er eigenlijk in zo'n pakket zitten?

Ik zocht het op op de website van Nederland Veilig!

Basis noodpakket: 9 essentiële dingen

  1. Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender. Ik kocht deze radio bij bol.com.
  2. Zaklamp
  3. Extra batterijen
  4. Eerstehulpkit met eerstehulphandboek
  5. Lucifers in waterdichte verpakking
  6. Waxinelichtjes
  7. Warmhouddekens
  8. Gereedschapsset
  9. Waarschuwingsfluitje.

Noodpakket: verstandige aanvullingen

Neder Veilig raadt de volgende extra's aan:

  1. Voorraad van enkele flessen water
  2. Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
  3. Reservesleutels van huis en auto
  4. Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
  5. Desinfecterende handgel
  6. Voorraad houdbaar eten
  7. Voorraad verzorgingsartikelen zoals wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels
  8. Voorraadje van de medicijnen die je op doktersvoorschrift gebruikt
  9. Regenponcho’s
  10. Iets om water mee te zuiveren. Ik kocht deze.
  11. Powerbank met zonnecel
  12. Kompas
  13. Aanmaakblokjes
  14. Aansteker
  15. Vuilniszak
  16. Zonnebrand
  17. Schaar

N.B. Vergeet ook een blikopener niet! Anders heb je niets aan al die blikken met voedsel. En ik mis ook nog een rubberen roeibootje en een noodradio.

Ik heb doorgestreept wat ik al heb, en dat is dus nogal triest zeg… Ik moet dat echt nog verbeteren.

Weet je wat ik trouwens mis? Een primus of zo, zodat je toch nog kunt koken. Zou dat er ook niet bij moeten? Of een petroleumstel.

Waarschuwingsfluitje kopen

Een goed waarschuwingsfluitje heeft een groot bereik en volume. Een waarschuwingsfluitje kopen kun je bijvoorbeeld prima doen bij amazon.nl. Ze verkopen daar dit oranje waarschuwingfluitje:

waarschuwingsfluitje kopen

Je kunt het aan je sleutelbos hangen, want het is heel licht. Handig om gewoon altijd bij je te hebben. Ook als je bijvoorbeeld als vrouw 's avonds alleen over straat moet, en je ruikt onraad.

Noodpakket gezin

Hoe ziet een noodpakket voor een gezin eruit? Op het nieuws vertelde gisteren een oude meneer dat hij als baby tijdens watersnoodramp in Zeeland met behulp van een botermandje via het raam in een bootje is getakeld. Ik moest meteen denken aan een noodpakket met daarin een botermandje om baby's mee te redden. Heb jij een gezin? Dan is het slim om je noodpakket aan te vullen met bijvoorbeeld:

  • Babyvoeding, denk aan poedermelk en/of Olvarit zodat je ook in een noodsituatie je kind kunt voeden. Ook als je borstvoeding geeft kan het handig zijn om als backup melkpoeder in huis te hebben. Als jij niet genoeg vocht binnenkrijgt of veel stress voelt kan dat namelijk gevolgen hebben voor je melkproductie.
  • Luiers
  • Schoonmaakdoekjes
  • Spenen
  • Medicatie voor kinderen zoals kinderparacetamol.

Postbus 51: noodpakket overheid

Hieronder een filmpje van Postbus 51 over de noodzaak van een noodpakket.

Mijn noodpakket in 2023

Naar aanleiding van de informatie van tien jaar geleden over het belang van het noodpakket, herinner ik me dat ik destijds bezorgd diverse pakken rijst insloeg, en een drietal kartonnen pakken met Bar Le Duc water.

Vervolgens verstreken de jaren, en het water van Bar le Duc en de rijst waren ver over de uiterste houdbaarheidsdatum. Rijst koken moet je natuurlijk wel doen voordat het niet meer goed is...

Uiteindelijk heb ik ze maar weggedaan.

Voedsel in noodpakket goed houden

Marieke Henselmans heeft trouwens een goede tip voor voedsel in je noodpakket: koop een paar extra verpakking van lang houdbare voedingsmiddelen zoals rijst en pasta. Eet telkens eerst de 'oudste' op. Zo voorkom je dat je voorraad over de datum raakt.

Als ik aan echt goede noodpakketten denk, dan denk ik aan die mensen in het Amerikaanse programma Extreme Couponing, die zoveel voorraden hebben dat ze bijna een kleine supermarkt in huis hebben.

Kant en klaar noodpakket kopen

Tot mijn verbazing kun je deze pakketten ook kant-en-klaar kopen. Dat las ik op de site van de overheid. Blijkbaar moet je dan letten op het Denk Vooruit-logo (geel gezicht met zwarte rand). Dus ik google-de 'noodpakket kopen' en kwam op noodpakketkopen.nl terecht. Maar ook daar moet je de spullen eerst zelf bij elkaar zoeken, terwijl ik een kant-en-klare doos met alles er al in verwachtte.

Dat doen ze beter bij hetnoodpakket.nl. Daar kun je kiezen uit een small, basis of extra noodpakket. Het basis pakket kost 62,50. Maar je kunt ook daar je eigen pakket samenstellen. En zij hebben dat logo waar de overheid het over had.

Je kunt ook een kant en klaar noodpakket kopen. Hieronder een voorbeeld, dat te koop is bij bol.com.

Noodpakket overheid

Of deze budgetvriendelijker versie:

Noodpakket overheid

Wat zeggen de Huisvlijt bezoekers?

  • Ik heb geen noodpakket en heb de meeste dingen ook niet thuis. (Marga)
  • Ik heb geen noodpakket in huis, Maar toch wel een groot aantal dingen van het lijstje dus dat is fijn. Ik denk dat wij het wel drie dagen of meer zouden overleven. (Melanie)
  • Ik heb zo’n vaag vermoeden dat mijn lijstje niet compleet is… Lie(f)s. (Lies)
  • Nee ik heb helemaal geen noodpakket. Maar wel bijna in huis gok ik. (Simone)
  • Mijn verkering had vroeger een vriendje van wie de ouders erg bang waren dat er oorlog kwam. Zij hadden altijd een enorme voorraad in huis staan (tientallen flessen water enzo) voor het geval dat. Dat vond hij als kind heel gek. Nu nog trouwens. ;-) Wij zouden ons wel redden, hoor. Ik makkelijker dan mijn verkering, denk ik. Als die geen internet heeft, wordt het lastig. (Nicky)
  • Uuhhhh nee geen noodpakket in huis. Ik vind het een beetje overdreven maar we hebben genoeg spullen en voorraad om de dagen mee door te komen. (Caroline)
  • Als ik je lijstje zo bekijk: ik heb er bijna niets van haha. Maar ik kan wel drie dagen overleven hier thuis gok ik zo. (Mieke)
  • Eten en drinken hebben we wel in voorraad, maar of we het drie dagen zonder gas kunnen volhouden? Als het in de zomer gebeurt, wel maar in de winter wordt het toch een stuk lastiger. (Wanda)
  • Hi ja wij zijn voorbereid nou ik zeg wij, hij is voorbereid. Hij is mijn leuke man. Die heeft noodpakket en plan voor als het nodig is en ik volg de instructies. Goed team. (Corrina)
  • Nee, geen noodpakket in huis en een hoop wat op t lijstje staat heb ik ook niet. Ik zou wel 3 dagen kunnen overleven in huis zonder, gas, water en elektriciteit. (Jouvence)
  • Heb er een hoop van in huis, maar niet alles bij elkaar. Maar een radio die ook op batterijen kan, nee, die heb ik niet. (Aukje)
  • Toen iedereen begon te hamsteren met Corona heb ik hier wel eens aan gedacht. Heb toen ook extra batterijen en lucifers aangeschaft just in case. (Marsha)
  • Die WC-rollen waren dus optioneel. Gek dat men juist daarvan ging hamsteren. ;-)  Zelf woon ik naast het ziekenhuis op 0,5 meter boven de zeespiegel. In het ziekenhuis hebben ze een restaurant en een winkeltje. Als er een vliegtuig op m’n huis valt, dan valt ie ook op het ziekenhuis en dan gaat zo’n voorraadje mij en veel anderen niet meer helpen. Andere rampen kan ik me niet zo snel voorstellen. (Ximaar)
  • Geen noodpakket, wel een groot aantal dingen die er in zitten. (Tessa)
  • Een noodpakket, jeetje, nog nooit over nagedacht. aan de andere kant, ik heb altijd wel wat flesjes water in huis. En zou het ooit zo ver komen dat we drie dagen zonder zitten…. (Saskia)
  • Oei, een gedeelte heb ik wel in huis, maar toch echt niet alles. Zeker geen radio. Ik ga er nog eens goed naar kijken. (Wendy)
  • Zaklantaren, dekens, kaarsen, zelfs noodluitjes. Stenen drinken heb ik ook altijd, net ls verzorgingsproducten. (Lodi)
  • Ik heb veel, maar nog niet alles van het lijstje. (Hilly Nicolay)
  • Heb hier voldoende eten om onze hele straat te voeden voor drie dagen. Verzekeringspapieren zitten in de digitale kluis van de bank evenals de foto van de identiteitspapieren. Water heb ik niet op voorraad maar wel ander drinken voor wellicht een maand als we voorzichtig aan doen. Rest van de spullen zijn allemaal in huis maar liggen niet op. 1 plek. bedenk me nu dat het lijstje ophangen aan de binnenkant van een deur niet gek is want dan kan je t sneller bij elkaar zoeken mocht er iets zijn. Weet nog dat we 25 jaar terug in de meterkast allemaal een kaart voor de brandweer moesten hangen. Met wie er gebeld moest worden mocht er iets gebeuren. Denk dat ondertussen niemand die meer heeft, maar
    op zich ook kleine moeite om weer even een lijstje te maken. Met in dit huis wonen 4 pers, de leeftijden telnrs en nrs voor nood als we er niet zijn. (Geldover)
  • Bij mij is er weinig te vinden van dit soort dingen. Een zaklamp wil ik trouwens wel aanschaffen. Vorig jaar was het hier ineens donker en mijn telefoon was ook zo goed als leeg. Dan wil je toch eigenlijk die kostbare laatste minuten batterij niet verspillen aan je zaklamp. Maar goed, ik ken mensen die denk ik drie jaar kunnen overleven, dus dan bel ik daar tegen die tijd wel aan:). (Naomi)
  • Oh jeetje, ik voel me heeeeeeel erg onvoorbereid na het lezen van deze blog. Ik moet toch maar eens wat meer in huis halen ;) (Manon)
  • ik heb de meeste dingen wel in huis, maar niet als pakket bij elkaar. Nu is de vraag: heb ik in geval van nood de tijd het bij elkaar te scharrelen. (Felice)
  • Nou de plattegrond, en het fluitje heb ik zeker niet. Water meestal mits het de dag is voordat we boodschappen gaan doen. (Linda)
  • Haha grappig dit. Wij hebben geen radio op batterijen (alleen via telefoon), geen fluitje (maar wel zo’n ouderwetse scheepshoorn weet alleen niet of ik daar geluid uit krijg ;) ) en geen kopieën. Overig wel allemaal op voorraad en niet te vergeten een houtkachel waarmee ik het huis warm kan maken, licht heb en eten kan koken. Overigens ook nog een bbq met kolen. Maar zoals eerder gezegd met een dijkdoorbraak is mijn hout nat en de kachel waarschijnlijk ook. (Marije)
  • Ik heb best veel dingen in huis waar ik mee kan overleven voor 3 dagen ,maar flessen water dat dan weer niet . Ik heb weinig ruimte dus ook geen diepvriezer Maar ja wat kan ik met eten in blik of uit de diepvries als er geen gas of stroom is ,koud op eten dus brr. (Elisabeth)
  • Sommige punten: ja, ja en nog eens ja. Maar plattegrondjes ed niet. Je weet de weg toch wel? (Manon)
  • Ik heb voldoende in huis om een jaar of twee door te leven zoals ik nu leef. Ik ben niet afhankelijk van stroom of gas en binnen afzienbare tijd komt er nog een (hand)pomp om van grondwater gebruik te kunnen maken. Mijn kolenvoorraad is voldoende voor vele jaren. Dat geldt ook voor een voorraad petroleum waar mijn olielampen en kookstelletjes op branden. Bij langdurige stagnatie van de infrastructuur kan ik met wat ruilhandel zelfvoorzienend leven van mijn tuin en wat kleinvee zoals varkens, pluimvee en konijnen.
    Ik heb lering getrokken uit de verhalen van mijn ouders en grootouders die te kleine voorraden tot hun beschikking hadden toen de oorlog uitbrak. Voorraden aanleggen zie ik als een soort van levensverzekering die ik nooit hoop nodig te hebben. (Joannes)
  • Oei, dat heb ik echt niet allemaal in huis – blijkbaar zijn we hier bij ons niet genoeg voorbereidt :) (Renate)
  • Ik heb geen noodpakket, maar zo te lezen heb ik het meeste wel in huis. Geen zaklamp want die gaan steeds bij ons kapot, maar zal hem binnenkort wel weer aanschaffen, want ze zijn zeker in nood erg handig! (Krystle)
  • Het meeste heb ik wel in huis ja. Maar niet specifiek een noodpakket ofzo. (Jasmina)
  • Ik heb geen noodpakket als zodanig maar kan ook bijna alle elementen afvinken. Heeft te maken met mijn kinderjaren in de oorlog, daar heb ik een paar dingen aan overgehouden zoals dat ik altijd kaarsen in huis heb, een zaklamp op een vaste plek waar ik makkelijk bij kan, een pakje extra batterijen, houdbaar eten, mineraalwater en lucifers. (Frederique)
  • Geen noodpakket hier. Sommige dingen heb ik altijd in huis maar een radio op batterijen? Misschien ligt er een bij het oude speelgoed. (Bertie)
  • Voorraad voldoende, maar wel heel veel in 3 vriezers. Als je goed nadenkt voor iets eruit halen dan bent redt je dat wel paar dagen dat het bevroren blijft.
    Koken doen we al op flessengas. Drinkwater zou een probleem kunnen zijn. Met een sloot voor de deur kunnen we wel wc doorspoelen. (Lot)
  • ik heb alles in huis op de regenponchos na dan haha. eten en drinken is altijd vollop aanwezig. (Rachel)
  • Geen fluitje, en sinds corona ook steeds minder contact geld :-\ Voor water heb ik ook een drinkstrootje en ontsmettingstabletten.Ik kan drie dagen zonder of water of gas of electrisch. Alle drie tegelijk wordt moeizaam. Voorbereid op tijdelijk ongemak, niet op rampen, zeg ik altijd. (Anoniem)
  • Ooit had ik om andere redenen zoveel voedselvoorraad in huis wat maar bleef staan en staan voor als er even geen geld meer zou zijn. Dat is jaren blijven staan. Ik had er wel twee weken mee kunnen overleven. Tot ik mij bedacht laat ik het eens gebruiken. Precies. Zwaar over datum. Men zegt dat het moet kunnen. Maar ik heb alles weg gedaan en nu jaal ik hooguit voor twee dagen mer uitzondering van fruit bijv. Omdat een zak appels nu eenmaal langer mee gaat. Qua badkamer en noodkit zaklampen. In overvloed. Batterijen ook. Toevallig dat heb je als je met een geluidsman bent. 😂(Morgaine)

Noodpakket Consumentenbond

Helaas heeft De Consumentenbond nog geen test gedaan van noodpakketten. De enige informatie van de Consumentenbond over noodpakketten vind je op hun forum. Daar is iemand die vraagt of het een goed idee is om zo'n pakket te hebben of dat het overdreven is. Daar komen nog een paar extra tips uit:

  • Vulmateriaal om het luchtverversingssysteem dicht te maken bij industriële ramp met luchtvervuiling.
  • Opblaasbare rubberboot in geval van overstroming.
  • Een waterfilter.
  • Een firestarter

Noodpakket overheid samenvattend

De kans is groot dat je diverse onderdelen van een noodpakket al in huis hebt, maar niet handig bij elkaar. Het is dan wellicht een goed idee om het lijstje voor een noodpakket van de overheid te nemen, en alle spullen te verzamelen en in een handige doos of tas bij elkaar te leggen. Wat je niet in huis hebt, kun je kopen. Zo maak je zelf een noodpakket.

De overheid adviseert om elk half jaar te controleren of je noodpakket nog volledig is.

Is een noodpakket verstandig? Of is het overdreven?

Ik weet het niet.

Feit is wel dat als in Nederland de stroom eens een keer uitvalt, of het internet, veel mensen behoorlijk onthand zijn. Toen wij een paar dagen geen internet hadden, vond ik dat toch wel erg lastig. En toen klunzen onze waterleiding per ongeluk stukmaakten, was dat ook meteen een enorm gedoe. Daarom vind ik de vraag:

'Kun jij drie dagen overleven zonder water, gas en elektriciteit?' wel zinnig.

Ook niet onbelangrijk: Medicijnkastje wat moet erin zitten?

Lees ook noodpakket auto.

Nou vraag ik me af: wat zou goedkoper zijn? Zelf samenstellen of dat basis pakket gewoon kopen?

Heb jij een noodpakket in huis? En wat is jouw antwoord op de vraag van de overheid: 'Kun jij drie dagen overleven zonder water, gas en elektriciteit?'

Vergelijkbare berichten

26 reacties

  1. Ik moet ook bekennen dat ik er bijna niets van heb, laat staan bij elkaar in een pakket. Blijkbaar is de nood nog niet hoog genoeg. Ik denk wel dat ik qua eten best wel een poosje vooruit kan, omdat ik basisdingen heb en ook redelijk creatief kan zijn.

  2. Ik wil helemaal niet zo leven.
    Misschien dom in de ogen van sommige
    Maar een mens lijdt het meest ........

    Van de winter was ik langdurig ziek.
    En dan blijk ik het, met wat er is en een beetje improviseren,gewoon vanuit mn keukenkastjes nog een aardige tijd uit te kunnen zingen.

    1. Voor mij is een noodpakket meer iets wat ik een keer regel, en dan niet meer aan hoef te denken. Dus niet omdat ik vanuit angst leef, maar gewoon omdat het goed is om in huis te hebben.

      Dus een keer regelen, en klaar.

      Alleen moet ik dat 'regelen' dan wel eens gaan doen… Donderdag maar eens kaarsen gaan halen bij de Hema!

    2. maar je kunt het niet in één keer regelen.
      ze zult er altijd mee bezig moeten blijven.
      Ook aan noodpakketten kleven houdbaarheidsdata.
      En mijn ervaring is dat een radio die je lang niet gebruikt het ook niet meer kan blijken te doen.
      etc

    3. Mijn plan was om het één keer te regelen, en dan af te vinken… Maar je hebt natuurlijk een punt. Zelfs die flessen water die ik heb, hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Maar rijst schijn je echt eindeloos te kunnen bewaren. En kaarsen natuurlijk ook.

  3. het lijkt overdreven,maar een aantal dingen kunnen toch wel handig zijn ,ook al hebben we hier nog niet erg veel rampen meegemaakt de laatste jaren , stroomstoringen en internetstoringen komen toch redelijk veel voor en dan is het toch handig, zeker in de winter als je je een paar dagen kunt redden zonder stroom en bijvoorbeeld internet bankieren.ook in geval van ziekte als je alleen bent en geen hulp direct in de buurt hebt.

  4. Per persoon gebruik je minimaal 3 liter water per dag en dan heb je nog niets gewassen. Alleen gedronken en gekookt. Heb een regenton en een waterfilter hiervoor. Oliestelletje met petroleum. Hooikist. Houtkacheltje. Wat eten op voorraad. Kaarsen.Het zijn allemaal spullen die ik toch wel gebruik.

    Niet vanuit angst voor het een of ander, maar ik vertrouw de euro en de banken echt niet, bovendien kan het zomaar gebeuren dat je zonder water of stroom komt te zitten en om dan op de overheid te vertrouwen, nee liever niet :)

    Mocht er iets aan de hand zijn dan hoop ik dat internet het blijft doen, hierop is altijd veel meer en veel sneller informatie te vinden dan op de rampenzender.

    1. Wauw, dan heb ik niks aan mijn twee flessen water zeg… Dan is een waterfilter misschien een betere investering. Dan kan ik gewoon water halen uit de beek!

      Hoeveel kost zo'n waterfilter?

      Ik vind dat jij je zaken goed op orde hebt Valhalla!

  5. Hmm het meeste behalve wateropslag heb ik geloof ik wel, de basis zeg maar :-)
    Het zijn de campingspullen :-D ( kan ik rustig een weekje of wat op koken, enzo.
    Wat eten betreft het ik wel een ruime voorraad kwa gedroogde peulvruchten en houdbare zaken, maar t word dan wel saai/eentonig eten als er echt niks meer te halen valt in de winkels.
    Klein beetje contant geld heb ik ook in huis liggen,al jaren, en ook in de auto heb ik contanten voor een volle tank (het is mij al te vaak overkomen dat de tank stations geen contact met pin hadden en je dus niks kunt zeg maar...( of naar huis gaat met een schuld bekentenisdinges)

    1. Dat is een interessant punt Sillie: zouden kampeerders in het algemeen beter voorbereid zijn?! Zij zijn immers gewend om zich met weinig middelen te redden, en beschikken over kampeerspullen.

  6. Oh, wij denken ook al een paar jaar "we moeten echt eens zo'n pakket samenstellen". Ik hoop het natuurlijk nooit te gebruiken, maar stel je voor... er zou een situatie kunnen komen waarin je enorm blij bent het te hebben.

    Wij hebben een radio, handgel, dekens, batterijen, kaarsen enzo wel. En inderdaad kampeerspullen waarmee we een poosje zouden kunnen koken. En ook wel wat houdbaar eten in de voorraadkasten. Daar zouden we het wel even mee uithouden, maar volgens mij lang niet lang genoeg. Water en voldoende brandstof moeten we echt een keer aanschaffen!

    Het is een heel goed idee van Valhalla, die waterfilter! Zou zoiets ook werken voor slootwater? Die hebben wij namelijk achterin de tuin...

    Je inspireert me, want ik ben er weer een keer aan herinnerd dat ik nu toch echt eens wat flessen water, blikjes tonijn, pakken rijst en bonen moet kopen!

    1. Precies! Zo heb ik dat ook: die gedachte 'Ik moet dat nodig eens gaan doen.' Waarom is het toch zo lastig om tot actie over te gaan?!

      Fijn dat ik je heb geïnspireerd!

  7. Ik heb niet bewust zo'n pakket samengesteld. Wel hebben we een hoop gewoon liggen; een voorraadje blikjes en zo, een paar zaklampen, slaapzakken etc (vriend en ik hebben allebei op scouting gezeten, dat scheelt), die ehbo-set roepen we al een tijd dat we die samen moeten stellen; vriend is ehbo-er, en ik heb ook wel wat basiskennis. Boodschappengeld pinnen we altijd vooruit, dus meestal hebben we ook genoeg contant geld liggen om het even nog uit te houden. Water hebben we dan weer niet, stom eigenlijk. En om nou water uit de Rijn te filteren... ;-)
    Aan de ene kant vind ik het een fijn idee om genoeg in huis te hebben, aan de andere kant wil ik er ook niet te veel mee bezig zijn. Maar een beetje pakket bijhouden is wel goed denk ik.

    1. Met dat laatste ben ik het helemaal eens: je wilt er inderdaad ook niet te veel mee bezig zijn, maar het is wel handig om een basisvoorraadje te hebben. Gewoon, voor het geval dat.

      Laatst met die storing bij de ING werd er op tv ook echt aangeraden om altijd contanten in huis te hebben, maar dat vind ik helemaal niet zo fijn eigenlijk. Maar misschien moet ik dat geld dan gewoon helemaal onderin de doos van mijn noodpakket leggen. Anders ben ik bang dat ik het toch ga gebruiken.

    2. Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven Maaswater gedronken (gefilterd in de duinbodem)dus waarom geen Rijnwater?

  8. Ik heb dus geen noodpakket, ik ga ervan uit als de wereld getroffen wordt door een dusdanige ramp, dat ik in een kelder moet overleven, dat ik net zo lief dood ben.

    Lijkt mij trouwens ook dat je je noodpakket regelmatig moet bijstellen. Water verversen, rijst controleren op beestjes enz. enz.

  9. heb jij trouwens iets aan de instellingen veranderd?
    tot voor kort verscheen altijd een link naar mijn laatste berichtjes op mijn eigen blog bij mijn reacties.
    vond ik wel leuk.
    Zo keek ik ook regelmatig bij andere posters hier.

  10. Drie dagen denk ik wel te overleven. De batterijen van mijn accuschroefmachines kunnen zorgen voor verlichting en opladen telefoons. Drank is er genoeg en de diepvries zit ook wel voor drie dagen in. Verder kan ik voor het bakken de barbecue gebruiken. Medicijnen heb ik zeker voor een aantal dagen voorradig. Ik maak me er verder dan ook niet druk over.

  11. Ik vind het wel een gedoe zo'n noodpakket. Vooral omdat dingen over de datum raken en dat je dat dan in de gaten moet houden. Zonder gas, stroom, water en internet ben ik behoorlijk hulpeloos! Goed om er toch eens aandacht aan te besteden...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.