17 Herfst klusjes: zo krijg je de boel op orde

herfst klusjes

Vraag jij je af welke herfst klusjes je zou moeten doen op huishoudelijk gebied nu het buiten echt herfstig wordt? In onderstaande post geef ik een handige lijst met 17 klusjes die je kunt doen om je huis voor te bereiden op de herfst!

De herfst komt met haar eigen huishoudelijke klussen. Naarmate het buiten kouder wordt, breng je meer tijd binnen door. Dan is het fijn als de boel binnen goed op orde is. Buiten trouwens ook : )

19 Herfst klusjes

 1. Maak je tuinmeubilair schoon en ruim het op. Tenzij je zogenoemd weatherproof tuinmeubilair hebt natuurlijk. Dat kun je ook buiten laten staan. Zelf heb ik kunststof tuinmeubels van de kringloop. Zo gauw ik weet dat we er geen gebruik meer van zullen maken, vind ik dat ik het moet opruimen. De tuin oogt dan ook meteen netter. N.B. Vergeet ook niet de hangmat naar binnen te halen.
 2. Heb je bij het opbergen van je tuinmeubilair gemerkt dat het eigenlijk wel erg aftands is? Dan is de herfst een goed moment om nieuwe tuinmeubels te kopen. Vaak is het in deze tijd van het jaar namelijk voordeliger! Zoals deze ligstoelen bij Tuinmeubelen.nl
 3. Heb je kleine kinderen die buiten hebben gespeeld met buitenspeelgoed? Ruim ook dat op als het nog buiten rondslingert. Dat is ook meteen een behoud voor het speelgoed. Door het veilig te laten overwinteren in een garage of schuur vergroot je de kans dat het nog een aantal jaartjes langer meekan. Ook voorkom je dat er van alles gaat rondwaaien bij een hevige herfststorm.
 4. Ligt er nog een tuinslang buiten? Laat die goed leeglopen en ruim ‘m op.
 5. Controleer je ramen en deuren op tocht. Je wilt natuurlijk niet ‘stoken voor de mussen’. Komt er koude lucht binnen? Dan kun je dit oplossen met tochtstrips. Of een gordijn voor een buitendeur. Op Milieucentraal vind je een heleboel informatie over het dichten van naden en kieren. Vergeet niet ook even je ramen te lappen.
 6. Hark gevallen blad bij elkaar. Zie ook mijn post over bladblazers.
 7. Controleer je goten, en haal eventuele troep en herfstblad eruit. Dit vind ik echt één van de belangrijkste herfst klusjes!
 8. Verwijder eventuele oude raamtekeningen, en maak nieuwe die bij de herfst passen.
 9. De herfst is de tijd van de spinnen. Je kunt ze natuurlijk eerst nog even laten zitten voor een authentieke look voor Halloween ; ) Maar de herfst is dus de tijd om spinnenwebben weg te halen. Van alle herfst klusjes vinden veel mensen dit misschien wel één van de engste.
 10. Heb je een buitenkraan? Tap die dan af. Zo voorkom je een gesprongen waterleiding als het gaat vriezen.
 11. Controleer je ventilatieroosters: doen ze het goed en zijn ze goed schoon?
 12. De herfst is een mooi moment om je matras om te draaien.
 13. Nu het kouder wordt, kan het dikkere dekbed weer tevoorschijn worden gehaald. Een goed moment om je zomer dekbed te wassen.
 14. Controleer je dakpannen of laat dat door iemand doen: zijn ze allemaal nog heel? Liggen ze goed vast? (Dakpannen voorkomen lekkages.)
 15. Dakgoten schoonmaken is ook erg belangrijk.
 16. Laat je cv-ketel controleren. Heb je een houtkachel? Laat die dan ook even nakijken. Je wilt niet gezellig een vuurtje stoken en ontdekken dat er een vogel in je schoorsteen is gaan wonen.
 17. Ruim de zomerjassen op als je dat nog niet had gedaan, en haal de herfst- en winterjassen te voorschijn.
 18. Zoek handschoenen, mutsen en sjaals uit. Handschoenen hebben net als sokken de onhebbelijke gewoonte om hun partner te verliezen. Heb je nog maar één handschoen? zoek dan naar de andere, maar wees ook niet te bang om te constateren dat je die nooit meer terug zult vinden. Doe de eenling naar de kringloop, of in een textielbak.
 19. Vier je Sinterklaas? Begin dan alvast in oktober en november rond te kijken naar leuke cadeautjes. Zeker als je niet teveel geld wilt uitgeven, is op tijd beginnen de sleutel tot succes. Daarmee voorkom je paniekerige last-minute aankopen. Monique van het blog Crafts & Skills heeft al haar sinterklaascadeautjes al binnen, en schreef er een post over met de veelzeggende titel: Sint zonder cent.
 20. Controleer je voedselvoorraden. Heb je voldoende in huis, mocht zich een hevige herfststorm voordoen waardoor je geen boodschappen kunt doen? Zeker nu we op het platteland wonen hecht ik erg aan een goede voorraad. Ook al kun je tegenwoordig de boodschappen ook online bestellen en thuis laten bezorgen.
 21. Ga je dekbed wassen als de temperaturen dalen, zodat je weer een lekker fris bed hebt.

Herfst klusjes samenvatting

De herfst luidt een periode in waarin we meer binnen zijn. Omdat het buiten kouder wordt, wordt er binnen meer verwarmd. Daarom is het handig om je huis goed voor te bereiden door belangrijke herfst klusjes te doen. In deze post gaf ik een handig overzicht van 17 belangrijke herfst klusjes.

De belangrijkste herfst klusjes vind ik de goten schoonmaken en de verwarming/kachel controleren.

Lees ook Herfstsfeer in huis.

Welke herfst klusjes doe jij?

Similar Posts

5 Comments

 1. Goede tips! Ik zat net vandaag even te denken wat ik eventueel nog zou moeten doen voor de herfst. Hier moet bijvoorbeeld nog een goot aan de overkapping en het zou voor de regen natuurlijk wel fijn zijn als dat gebeurd is voor het echt veel gaat regenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.