Help, we hebben salamanders in de kelder!

salamanders

Toegegeven, het is weer eens wat anders dan muizen in huis, maar salamanders vind ik ook griezelig eerlijk gezegd.

En hoe komen die in vredesnaam in onze kelder terecht?!

Dus ik naar Google!

'Salamanders in kelder'

Op natuurpunt.be leer ik meteen:

'Amfibieën zoeken in het najaar vochtige, beschaduwde plaatsen op om er de winter door te brengen. Ook kelders kunnen een geschikte schuilplaats vormen.'

Het is dus niet raar dat we salamanders in onze kelder hebben.

Wat te doen?

Zolang het niet vriest kun je ze buiten neerzetten op een beschutte plek. Vriest het wel? Dan kun je ze beter laten overwinteren in je kelder. Natuurpunt adviseert: een beschaduwde houtstapel, composthoop, rommelhoekje met steengruis, takken, grasmaaisel en bladeren.

Best veeleisende types eigenlijk....

Leestip

17 Herfstklusjes

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik heb ook nog nooit gehoord van salamanders in de kelder, maar vind ze schattig!
  Ik heb geen kelder, dus ook geen beesten in de kelder ;-) Misschien wel in de tuin, daar zitten wel kikkers en egels en ook heel veel soorten vogels.

 2. Hoe dan ook, salamanders dienen beschermd te worden. Weet je er echt geen raad mee dan kan je altijd een natuurorganisatie contacteren. Die helpen je ongetwijfeld.

 3. Jaren geleden op een metrostationstrap, terwijl het vroor een salamander gevonden met een rode buik. Het was de Alpenwatersalamander. Dan weet je dat dat beestje daar niet thuis hoort. Dus Sallie mee naar huis genomen, een soort terrarium gemaakt, potje gedroogde tubifex gekocht om te voeren en het beestje laten overwinteren. In het voorjaar, t zonnetje scheen en t was ca 20 graden, Sallie bij een klein meertje vrijgelaten. Hij huppelde zijn vrijheid tegemoet maar keek nog wel even naar ons om!
  Alsof hij wilde bedanken.

 4. Het zijn inheemse amfibieën, waartoe kikkers en salamanders behoren staan op de lijst van beschermde dieren.
  Dit betekent dat u ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen.
  Zet ze maar weer terug in de kelder, tot na de winter. :) Hans

 5. O wat leuk ik zou ze in de kelder laten zitten. Mijn ouders hebben salamanders in de vijver. Nou ja het is weer eens wat anders dan mijn rivierkreeft.

 6. Wat bijzonder dat je salamanders in de kelder had. Ik had dat eerder nog niet vernomen. Muizen wel natuurlijk! Ik snap nu dat als dit mij overkomt, ik ze buiten kan plaatsen als het niet vriest! En anders door de salamanders te helpen in de kelder

 7. Die zouden wij graag vinden, maar liever ook niet in de kelder :) Ze zouden bij ons een plekje bij de vijver krijgen. Helemaal leuk, al die beestjes!

 8. Nou, dan moet je je kelder maar gezellig inrichten voor ze want volgende week wordt het koud. Ik zou ze vertellen dat ze in de kelder moeten blijven.

 9. Ik vond ze eerst ook eng maar ben er nu wel aan gewend.
  Wij hebben ze bij de vijver tussen de stenen en laatst 1 bij de voordeur.
  Van de zomer zat er een heel kleintje buiten in de waterbak van de hond.

 10. Nou nu komt het domme blondje er weer aan. Ik wist niet eens dat we die hebben in Nederland! Wat lief. Ik vind alle beesten/beestjes schattig, alleen spinnen niet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.