Zeeppompje of een stuk zeep + zelf zeep maken in 7 stappen
Last updated on March 4th, 2025 at 04:58 pm
Wat is beter? Een zeeppompje of een stuk zeep? En hoe zit het met zelf zeep maken?
Zeeppompje in de keuken en toilet
In de keuken heb ik een flesje zeep staan met een pompje, en in de wc ook.
Maar in de badkamer bedient mijn man zich altijd van zo’n ‘ouderwets’ stuk zeep. Persoonlijk vind ik een zeeppompje frisser: je komt dan immers niet met je vieze handen aan de zeep?! Bovendien kan de zeep uit zo’n pompje niet uit je handen glibberen.
En als iemand zo’n stuk zeep net voor jou heeft gebruikt, en je ziet de schuimbellen er nog op staan, vind ik dat toch niet zo fris.
Langer doen met je zeeppompje
Bovendien heb ik dankzij jullie blogs een handig trucje geleerd om zeep in een flesje langer te laten meegaan: als het bijna op is, bijvullen met water. Gaat prima!
Welke is het meest ‘zero waste’: een zeeppompje of een stuk zeep?
Maar over de vraag welke zeep het minst belastend is voor het milieu, ben ik nog niet uit. Mijn eerste triomfantelijke antwoord was:
‘De zeep in het flesje!’ want die kun je eindeloos bijvullen.
Maar ja, dan moet je wel even nieuwe zeep kopen, en die zit meestal ook weer in een plastic flesje. Dan is zo’n wikkel van een stuk zeep misschien toch minder erg?
Zelf zeep maken
Je kunt natuurlijk ook gewoon helemaal zelf zeep maken! Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig.
Zelf zeep maken met loog
Als je het echt helemaal ‘from scratch’ wilt doen heb je loog nodig. Dat is een bijtende stof, en vereist dus grote voorzichtigheid.
- 200 gram kokosolie
- 200 gram olijfolie
- 50 gram loog (natriumhydroxide)
- 120 ml water
- kleurstof
- siliconen zeepvorm
- geurolie
Zelf zeep maken zonder loog
Makkelijker en minder eng vind ik zelf zeep maken met een glycerinebasis. Deze basis bevat al de juiste verhouding van loog en vetten. Je kunt het smelten, mengen en gieten van de zeep doen zonder direct met loog te werken. Het is een veiligere optie voor beginners of mensen die liever geen loog gebruiken. #ik
Hieronder een voorbeeld van heldere glycerine basis gietzeep:
- 500 gram glycerinezeepbasis. Dit wordt ook wel gietzeep genoemd. Het is gewoon te koop bij onder andere bol.com!
- 10 ml geurolie (optioneel)
- Kleurstof (optioneel)
- Siliconen zeepvorm
Zelf zeep maken stappenplan
- Snijd de glycerinezeepbasis in kleine blokjes of stukjes. Dan smelt het sneller en makkelijker.
- Smelt nu je gesneden zeepbasis in de magneetron of au bain-marie. Gebruik je een magnetron? Verwarm de zeepbasis dan in intervallen van 30 seconden, en roer tussen elke interval totdat het volledig gesmolten is. Gebruik je au bain-marie? Zet de kom met de zeepbasis bovenop een pan met heet water en verwarm het op laag vuur terwijl je regelmatig roert.
- Wil je zeep met een lekker geurtje? Doe er dan 10 ml geurolie bij en meng het goed door. Voor een leuk kleurtje kun je er ook een paar druppels kleurstof bij doen.
- Giet het mengsel voorzichtig in de siliconen zeepvorm. Tik zachtjes op de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen.
- Laat de zeep volledig uitharden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
- Als de zeep hard is, kun je voorzichtig de zeep uit de vorm halen. Als de zeep niet gemakkelijk loskomt, kun je de onderkant van de vorm kort in warm water dompelen om het loslaten te vergemakkelijken.
- Laat de zeep nog een paar dagen rijpen op een goed geventileerde plaats. Hierdoor zal de zeep harder worden en langer meegaan.
Pin voor later:
Zelf zeep maken met kinderen (smelt & giet methode)
Zoek je een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen? Samen zeep maken met kinderen is erg leuk, en ook nog eens nuttig!
Dit heb je nodig voor deze zeep DIY
- 250 g gietzeepbasis (bijv. glycerinezeep, te koop bij hobbywinkels of online)
- 1-2 druppels etherische olie (bijv. lavendel, sinaasappel of vanille)
- Optioneel: kleurstof voor zeep (of een beetje natuurlijke kleur, zoals cacaopoeder of kurkuma)
- Optioneel: gedroogde bloemetjes, glitters of kleine speeltjes om in de zeep te verwerken
- Siliconen bakvormpjes (bijv. cupcakevormpjes of ijsblokjesvormen)
- Magnetron of au bain-marie
Zo maak je het
- Snijd de gietzeepbasis in stukjes en smelt het voorzichtig in de magnetron (10-20 seconden per keer roeren) of au bain-marie.
- Roer een paar druppels etherische olie en een klein beetje kleurstof door de gesmolten zeep.
- Voeg eventueel gedroogde bloemetjes, glitters of kleine speeltjes toe aan de vormpjes.
- Giet de gesmolten zeep in de vormpjes.
- Laat de zeep ongeveer 1-2 uur uitharden op kamertemperatuur.
- Haal de zeep voorzichtig uit de vormpjes en klaar!
🎁 Tip: Leuk om cadeau te geven in een zakje of doosje!
Zelf zeep maken met een kant en klaar pakket
Er zijn ook allerlei kant en klare pakketten te koop voor zelf zeep maken. Het voordeel van zo’n pakket is dat je niet zelf losse ingrediënten hoeft te kopen.
Zelf vloeibare zeep maken van een stuk zeep
Je kunt trouwens ook simpelweg een stuk zeep kopen, en daar zelf vloeibare zeep van maken. Je raspt je stuk zeep en doet er water bij. Doe de geraspte zeep en water in een pannetje en laat het zachtjes smelten terwijl je goed roert. Doe het resultaat in een zeeppompje!
Voor veel mensen is zelf zeep maken echt een geweldige hobby! Het is ook leuk als activiteit op een kinderfeestje.
Zeep bedankjes

Wil je iemand bedanken? Bijvoorbeeld je kraamhulp voor haar goede zorgen? Of zomaar? Dan zijn zeep bedankjes een superleuk cadeautje. Helemaal als je de zeepjes zelf maakt. Maar hoe dan ook is een zeep bedankje een leuk gebaar.
Zeep cadeautjes ideeeën
- Gepersonaliseerde zeep – Maak of bestel handgemaakte zepen met een speciale geur of kleur die past bij de ontvanger. Voeg een naam of initialen toe voor een persoonlijk tintje. Dat kun je bijvoorbeeld doen met behulp van transfer papier. Dat vind ik persoonlijk het kleinste risico met zich meebrengen dat je de hele zeep ruïneert. Nog makkelijker is het natuurlijk omgewoon de verpákking van de zeep te personaliseren en de zeep zelf met rust te laten.
- Zeep in een mooi zakje – Verpak luxe zeep in een organza of linnen zakje, met een lint en een tag voor een elegante uitstraling.
- Rustgevende lavendelzeep – Zeep met lavendelgeur biedt ontspanning en kan een geweldig cadeau zijn voor iemand die van wellness houdt.
- Luxe scrubzeep – Zeep met een exfoliërend effect, zoals met koffie, zout of suiker, voor een spa-ervaring thuis.
- Zeep met essentiële oliën – Zeep verrijkt met etherische oliën zoals tea tree, eucalyptus of rozenmarijn, voor een verfrissend of kalmerend effect.
- Mini-zeepjes in een glazen potje – Kleine zeepjes in een doorzichtige pot voor een schattige en praktische cadeaupresentatie.
- Honing- of melkzeep – Zeep met natuurlijke ingrediënten zoals honing of melk die goed zijn voor de huid en een mooie, milde geur hebben.
- DIY zeeppakket – Stel een pakket samen met verschillende soorten zeep, een loofah, een zeepbakje en een geurige lotion, zodat de ontvanger zelf kan genieten van een wellnessbeleving.
- Zeep met gedroogde bloemen – Zeep ingesloten met gedroogde bloemen zoals rozen of kamille, die niet alleen mooi zijn, maar ook een heerlijk aroma verspreiden.
Deze zeepcadeautjes kunnen eenvoudig gepersonaliseerd worden om ze nog specialer te maken.
Zeep leuk inpakken
Goed, nu heb je een leuk zeep cadeautje, maar hoe kun je zeep leuk inpakken zodat het echt feestelijk oogt? Hierboven las je al een aantal methodes. Ik vind zelf de zeep leuk inpakken in een mooi organza zakje een goed idee. Bij de Action koop je voor nog geen euro mooie organza cadeauzakjes. Ook een leuke optie: een aantal kleine zeep cadeautjes in een glazen pot doen. Dat is niet alleen nuttig, maar ook een mooie zeep decoratie. Kijk maar:
Zeep cadeau juf
Toen ik eindelijk door had dat je eigenlijk verplicht bent om de juf een cadeautje te geven aan het eind van het schooljaar gaf ik haar een keer een zeepje waarop ik op de verpakking een foto plakte van mijn zoontje. Op die manier was het een gepersonaliseerd zeep cadeau voor de juf!
Leestips
Wat heeft jouw voorkeur: een zeeppompje of een stuk zeep?
Hey,
het is misschien al lang niet meer van tel maar ik kies altijd voor een blok zeep. Waarom? Omdat iets vloeibaar kopen betekent dat er water in zit, wat betekent dat er altijd ook (agressieve) bewaarmiddelen bij zitten (dit is altijd zo bij producten op waterbasis). Dit heb je sowieso niet bij een vaste zeep. Ik ben allergisch aan deze bewaarmiddelen maar zelfs als je niet allergisch bent is het interessant deze stoffen te mijden. Bewaarmiddelen doden bacteriën in het flesje, maar ook op je handen. Leuk denk je, alle viezigheid dood. Maar ook je huidcellen gaan ervan dood… En je huid wordt droger door het agressief karakter van het product. Wil je dus zorg dragen voor je huid, gebruik vaste zeep. Zoals anderen zeiden, je kunt het altijd schaven met warm water, heb je toch weer iets vloeibaar als je dat liever hebt. Dan kun je tenminste elke keer een ‘verse’ zeep maken waardoor bewaarmiddelen niet nodig zijn. Ik heb ook lang producten van Lush gebruikt tot ik merkte dat er een heel agressief ontvettend product bij zat, nl. SLS. Nu gebruik ik simpele olijfzeep, werkt perfect, is niet uitdrogend en kan voor vanalles gebruikt worden (o.a. scheercreme).
Je geeft goede argumenten voor een blok zeep Ella! Dankjewel voor deze waardevolle aanvulling!