Waterkoker vs fluitketel: Wat is zuiniger en praktischer?
In 2012 schreef ik al eens over mijn overstap van waterkoker naar fluitketel, en toen weer terug. Inmiddels gebruik ik… weer een fluitketel!
Van fluitketel naar waterkoker en weer terug
In mijn studententijd leerde ik voor het eerst op gas koken, en maakte ik kennis met de fluitketel. Voortaan maakte ik daarmee mijn thee, en ik waardeerde het gezellige gefluit dat me waarschuwde dat het water kookte.
De overstap naar de waterkoker
Maar toen kreeg ik van mijn tante Marietje een waterkoker, omdat mijn fluitketel er zo smerig uitzag dat zelfs zij hem niet meer schoon kreeg. Aanvankelijk negeerde ik het ding, want ik vond mijn fluitketel veel leuker. Maar toen kwamen er kijkers voor ons huis, en aangezien de fluitketel niet paste in ons plotseling keurige interieur, gooide ik die zolang in de auto. Vervolgens wilde ik thee maken, en was het eigenlijk net zo makkelijk om even de waterkoker te pakken. En de rest is, zoals men zegt, geschiedenis. De fluitketel heeft de auto pas weer verlaten toen we hem naar de kringloop brachten. Dat we nu een inductiefornuis heeft ook niet geholpen trouwens.
Dus tegenwoordig kook ik het water voor mijn thee met een waterkoker, en ik moet toegeven: hij is inderdaad snel. Volgens het Nibud is deze manier van water koken ook goedkoper… Maar ik vind een fluitketel nog wel gezelliger, en leuker om te zien!
Wat is anno 2025 goedkoper: water koken op gas of met een waterkoker?
Helaas is het antwoord op deze vraag niet zo simpel. Hieronder 6 factoren die het antwoord beïnvloeden:
- De energieprijzen (gas vs. elektriciteit)
- Of je elektriciteit opwekt met zonnepanelen
- Het type fornuis (gas of inductie)
- Hoe zuinig je apparaat is
- Hoeveel water je kookt
- Hoe koud het water is dat je gebruikt
Wat zeggen anderen?
- Linda & Libelle: Gas was vroeger goedkoper, maar door de hoge energieprijzen is het verschil nu klein.
- Quest: Een fluitketel op inductie is het voordeligst.
- Radar: Je bespaart het meest door alleen de hoeveelheid water te koken die je echt nodig hebt.
Samenvattend: wat is het voordeligst?
Heb je een inductiefornuis? Dan is een fluitketel vaak voordeliger. Gebruik je gas of heb je zonnepanelen? Dan maakt het qua kosten weinig verschil.
In principe is water koken op gas goedkoper, maar het verschil is klein en afhankelijk van je situatie. Het algemene antwoord? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je water kookt op gas of op elektriciteit, zolang je maar niet te veel water kookt.
Wil je bijvoorbeeld 1 kopje thee? Houd dat kopje dan onder de kraan, vul het, en kook alleen die hoeveelheid water!
Een andere zuinige manier van water koken is ‘s ochtends een volle waterkoker water te koken en dat over te gieten in een goede thermoskan. Die gebruik je dan de rest van de dag als je thee wilt. Je gebruikt dan maar één keer energie om water te koken! Dit geldt ook voor koffie zetten: vul je koffiekopje met water, giet dat in het apparaat en zet precies genoeg koffie voor dat ene kopje.
Waterkoker of fluitketel: wat kun je het beste kiezen?
Samenvattend: Heb je een inductiefornuis? Dan is een fluitketel vaak voordeliger. Gebruik je gas of heb je zonnepanelen? Dan maakt het weinig uit.
Welke fluitketel voor inductie is dan een aanrader?
De Consumentenbond heeft helaas geen recente test gedaan van fluitketels. Op bol.com scoort de Florina Brillo fluitketel 2,5L erg goed: 25 mensen geven gemiddeld 5 sterren. Niemand gaf minder dan 4 sterren.
Gebruikte bronnen: Milieucentraal, Libelle, Linda, Quest en Radar.
Gebruik jij een waterkoker of een fluitketel om thee te zetten? En waarom?
Tegenwoordig weer een fluitketel nadat de waterkoker kapot was gegaan. Ik vind een fluitketel veel gezelliger. In ons vorige huis zat zo`n ouder electrisch fornuis en water koken duurde heel lang. Toen heb ik die waterkoker gekocht maar kook nu weer op gas dus het water kookt snel.
Ik denk wel dat de hele buurt weet wanneer ik thee zet maar dat vind ik niet zo erg.
Cola.
Gewoon een lekkere grote waterketel zonder fluitje. Wij hebben in huis geen warm water, dus ook voor te badderen, als het water een keer koud is gebruik ik deze.
Groet en fijn weekend, Petra
Wij hebben een prachtige waterkoker aangeschaft toen we met vier pitten kookten en vaak een pit te kort kwamen. Inmiddels hebben we 6 gaspitten en dus minder aanrechtruimte. Als de waterkoker ooit af raakt, overwegen we daarom denk ik wel een fluitketel. Zo een waarin je kunt afmeten hoeveel water er in zit (aan de greep, van B.K.) zodat je niet langer wacht op het koken dan noodzakelijk. Ik herinner me trouwens nog goed, dat je de ketel nooit op het fornuis moet laten staan als je aan het koken bent, anders blijf je er spetters af boenen.
Groet,loonlijstmama
Ik doe het toch met de waterkoker, al jaren. Al hoewel het geluid van de fluitketel wel mooi is idd.
Love As always
Dimario
Ik kook water met een fluitketel op mijn gasfornuis. De fluitketel is waarschijnlijk al zo’n veertig jaar oud en heb hem van mijn ouders gekregen :-)
Ik kook eigenlijk altijd meer water dan ik direct nodig heb, de rest gaat in thermoskannen en komt later van pas.
Ik heb ook een waterkoker en die verbruikt best veel stroom.
Ik heb er eentje met een glazen kan. Veel waterkokers zijn van plastic en dat is niet gezond qua stoffen die daaruit lekken.
Ik heb geen waterkoker. Drink ook geen thee. Koffiezetter neemt ook erg weinig omdat die maar 0,6 liter/600w is. Water kook ik alleen af en toe voor cup a soup. 0,2 lieter kost op het gas in een pannetje met deksel 2 cent en in de magnetron in een glazen mok ook. (Heb geen zonnepanelen). Duurt ook beide een minuut of 3. Voor beide is omgerekend 15 liter gas nodig als mijn elektrisch voor 100% van een gascentrale zou komen.
Ik gebruik een waterkoker, maar ik vind een fluitketel wel véél leuker. Ik heb pas -toen ze weer eens ergens hun water moesten koken- nog overwogen om een fluitketel aan te schaffen. Volgens mij kwam dat door een blog van jou. Je moet water dan drie minuten koken en dat lukt niet met de waterkoker.