Vergiet: onmisbaar in de keuken? En vergiet op pasfoto?

vergiet

Om meteen maar mijn eigen vraag te beantwoorden: Ja, een vergiet is wat mij betreft onmisbaar in de keuken. Ik heb er 3, en die gebruik heel vaak! Maar wat is een het eigenlijk precies? Stel er komt iemand van de planeet Mars op bezoek, en die vraagt je wat een vergiet is.

Geen probleem! Hier onder lees je precies wat het is!

Wat is een vergiet?

Een vergiet is volgens Wikipedia gewoon een schaal met gaatjes, gleuven erin. Andere namen voor een vergiet zijn gortemetiel, gatenbetiel of gatenpetiel. Maar ik denk dat niet veel mensen snappen waar je het over hebt als je zegt:

‘Ik moet nodig een nieuw gortemetiel kopen bij de Blokker zeg!’

Hoewel het me wel een leuke experiment lijkt : )

Een grote zeef wordt soms ook wel een vergiet genoemd, maar onderscheidt zich van een gewoon vergiet doordat het dus een zeef heeft om vocht af te voeren. Een vergiet heeft gáátjes! De functie is vocht afvoeren.

Waar dient een vergiet voor? Waar ik het voor gebruik

Ik gebruik mijn drie vergieten voor verschillende dingen.

 1. Om pasta’s zoals macaroni, spaghetti, farfalle, tagliatella zorgvuldig mee af te gieten. Ik kwak de pasta in een vergiet en roer er flink in, zodat ik zeker weet dat het vocht er uit gaat. Broccoli gooi ik er ook graag in, want dat vind ik een lastige groente om af te gieten.
 2. Als ik doperwtjes uit een pot heb giet ik als ze warm zijn ook af in een zeef.
 3. Om champignons of andere groentes in te wassen. Soms was ik groente in een gewone schaal, maar bij champignons wil ik niet dat ze vocht opzuigen. Dus dan gebruik ik een vergiet.

Aardappels en dergelijke giet ik af door het deksel schuin op de pan te houden en dan voorzichtig het vocht af te gieten. Het nadeel van deze methode is dat het vocht en de damp die uit de pan komt zo heet is dat je je handen brandt. In het ergste geval laat je van de schrik je pan met inhoud in de gootsteen vallen. Met een vergiet heb je dat probleem niet. Maar toch vind ik een het bij aardappels en bijvoorbeeld bloemkool niet nodig.

Vergiet: waar kun je uit kiezen?

Je hebt vergieten in allerlei soorten, maten en materialen! Je hebt plastic vergieten, bamboe vergieten en roestvrijstalen (RVS) vergieten. Er zitten ook verschillen in de hoeveelheid gaatjes die vergieten hebben. Verder zijn er verschillende vormen vergieten, en sommige hebben een steel of twee handvatten. Er zijn ook vergieten met pootjes!

Hier onder een selectie van een aantal verschillende soorten vergieten.

Vergieten: een overzicht van wat er te koop is!

vergiet xenos

11,99 bij Xenos

vergiet bol.com

5,99 bij bol.com

vergiet Blokker

8,- bij Blokker

vierkant vergiet

11,95 bij bol.com

rvs

14,99 bij bol.com

pastelkleurige bak

12,99 bij bol.com

emaille

19,50 bij puurmooiwonen

Heb je er geen in huis?

Stel nou dat je vergiet kapot is gegaan, of je hebt er geen in huis. Daar sta je dan met je dampende pan pasta. Hoe zorg je nu dat je het vocht kwijtraakt? De bekendste methode is voorzichtig de pan afgieten. Doe ovenwanten aan om je handen tegen de hitte te beschermen. Doe de deksel een kleine beetje schuin en wees geduldig! Dit moet je niet ‘even snel’ willen doen. Ik spreek uit ervaring… Giet langzaam maar zeker het water af.

Een andere methode is een schone theedoek pakken, en daar de pasta + kookvocht in gieten. Het vocht gaat door de theedoek, en de pasta blijft achter.

Vergiet geloof en andere alternatieve gebruiken!

Een vergiet kun je voor meer dingen gebruiken.

 • Aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster dragen een vergiet op hun hoofd als religieus hoofddeksel. Maar dit vergiet geloof is een parodie op andere geloven.vergiet pasfoto
 • Ik gebruik er nog wel eens één om over een bord eten voor mijn man te zetten. Zo voorkom ik dat de kat er bij kan, en het kan wel uitdampen. Ook handig in de zomer om fruit te beschermen tegen vliegjes en dergelijk gespuis.
 • Kinderen spelen er graag mee in de zandbak. Geef ze natuurlijk wel een oudje.
 • Een vergiet kan heel decoratief zijn. Bijvoorbeeld een emaillen vergiet.
 • Je kunt het in de tuin gebruiken als plantenbak.

Vergiet op pasfoto – Kerk van het vliegende spaghettimonster

Sommige mensen willen vanwege hun vergiet geloof oftewel de kerk van het vliegende spaghettimonster, met een vergiet op hun pasfoto. Of om precies te zijn: ze willen met een vergiet op hun hoofd op de pasfoto.

Maar het mag niet van de wet!

Vergiet Engels

Kwam jij hier terecht op zoek naar de term voor vergiet in het Engels? Geen probleem! Vergiet in het Engels is ‘colander’! Een totaal ander woord dan de Nederlandse naam dus.

Samenvattend

Een vergiet is een schaal met openingen waarmee je vocht kunt afvoeren. Ik vind het een echte must-have in de keuken. En voor het geld hoef je het niet te laten. Bij de Action zijn ze spotgoedkoop verkrijgbaar.

Lees ook mijn post over een gootsteen zeef, die weer een heel ander type zeef is dan in deze post. Na het rijst koken gebruik ik zo’n zeef vaak graag om de rijst goed af te gieten.

Heb jij een vergiet? En welke type/soort/hoeveel? Waarvoor gebruik jij het allemaal?

65 Comments

 1. Nienke
 2. Louloudi
 3. Noor
  • Christel
 4. Marrian
 5. Robin
 6. Anke
 7. Pascale

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh