Hoe je winkelt in een échte boekhandel

boekwinkel

In het plaatsje Winterswijk kwam ik dit enigszins bizarre bord tegen van Uitgeverij Atlas.

Na lezing lijkt het me bijna dat het ironisch bedoeld is. Ik hoop het eerlijk gezegd, want anders vind ik het een raar bord.

Zoals de stelling:

'Veel medewerkers in een boekhandel zijn aspirant-schrijvers of mislukte schrijvers.'

Of deze:

Mensen maken een grove fout wanneer ze met slechts één boek de boekhandel verlaten.'

Wat vind jij van de tekst op dit bord? Zou het grappig bedoeld zijn?

Similar Posts

19 Comments

 1. Het verwoordt aardig hoe ik door een boekhandel dwarrel :-) Geen beter uitje dan een uurtje (of meer) in een echte boekwinkel. Wél graag eentje met een tweedehands-afdeling. Natuurlijk is het ironisch. Ik kan het wel waarderen :-)

 2. En het is werkelijk waar een erg leuke boekhandel, vind ikzelf - ik kom er in ieder geval graag. Weinig van mijn gading, dat moet ik wel bekennen, maar er is niets tegen op een beetje rondneuzen, toch? ;o)

 3. Deze tekst is eerlijk, humoristisch en uit het hart gegrepen. Van de "Haha, ik kijk alleen maar en koop dan op het Internet" klanten kan geen enkele zaak bestaan, of het nu boeken of andere artikelen betreft. Waar kun je om advies vragen als er geen speciale winkels meer bestaan? Een boekwinkel voorziet in een inkomen maar het moet gezegd worden dat het vaak om meer dan dat gaat. Het is een liefhebberij, getuigt van een interesse op bepaalde vlakken en onder dat personeel schuilen inderdaad "mislukte schrijvers". |Maar wat betekent mislukt?
  Betekent het dat die mensen geen uitgever hebben kunnen vinden omdat dezen er geen voldoende leespubliek in zien? Wat het ook zij, dat betekent niet dat zo'n aspirant schrijver niet met woorden kan omgaan of geen kennis van literatuur heeft. Van mij mag een boekwinkel (net als andere winkels) het "drie halen twee betalen" trucje toepassen. Daar val ik graag voor. En ze hebben gelijk: mensen die niet de tijd en moeite nemen om wat rond te neuzen (en nooit met meer dan 1 boek de winkel verlaten) missen heel veel moois.

 4. Zon bord is iets wat ik waarschijnlijk over het hoofd zou zien. De boekwinkel waar ik in mijn stad met veel plezier binnen ga is gevestigd in een voormalige kerk, dus zelfs de moeite waard als je niets met boeken hebt. Bovendien is er ook een brasserie in gevestigd en mijn dochter werkt daar in de keuken wat er toe geleid heeft dat het personeel daar mij ook kent omdat ik mijn dochter regelmatig na het werk ophaal. En je kunt er ook nog eens lekker en voor een redelijke prijs eten. Dit alles zorgt ervoor dat een boek kopen bijna een uitje is met als extra beloning dat mooie boek wat ik graag wil hebben. Waanders in de kerk in Zwolle : een aanrader voor iedereen die van lezen en mooie oude panden houd.

  1. Heerlijke boekwinkel, groot aanbod, geweldig pand, lekkere koffie, een genot om er een middag voor uit te trekken!

 5. Ik ga met veel plezier naar de boekwinkel in ons dorp toe en vooral de leestafel vind ik fijn, zoek eerst (de beoogde) boeken en kijk erna welke ik zal nemen.
  Het gebeurt ook, wanneer ik wat meer onvoorbereid ben, dat ik kijk en vervolgens thuis nog eens nalees en dan terug ga om het boek(en) te kopen.
  Ook koop ik er velal kaarten en tijdschriften.
  Dit bord zou ik over het hoofd zien.

 6. Punt 1 en 2 vind ik echt heel mooi geformuleerd. Een bestseller lezen is ook prima, maar hoeveel mooier is het als je een boek leest dat precies past bij wat er op dat moment in je leven speelt?! Dáár groeit een mens van!
  Punt 3 met mislukte schrijvers die achterin de winkel op zoek zijn naar een plek om te roken, daar raken ze me kwijt. Maar hoeveel passanten staat nou lang genoeg stil om punt 3 en 4 te lezen ;-) ?

 7. Ik vind de boekhandel hier in de stad ook zo fijn. Hij is een tijdje weggeweest en ik miste hem echt. Heerlijk om er rond te neuzen. Al koop ik er eigenlijk bijna nooit boeken; ik koop er vooral benodigdheden voor mijn bullet journal en doe inspiratie op om boeken bij de bieb te reserveren :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.