Toiletpapier en het milieu

Ik ben bezig met de amateuristische variant van het boek No Impact Man: Groen, groener, groenst.

In dit boek doet journaliste Vanessa Farquharson een jaar lang elke dag iets om haar ecologische voetafdruk te verminderen. Binnenkort een bespreking, maar nu even over het mijden van toiletpapier ten gunste van het milieu!

In No Impact Man vertikt Colin te vertellen hoe hij zijn billen afveegt, maar gelukkig vertelde hij het aan Vanessa Farguharson toen ze hem om advies vroeg, en zij publiceerde zijn geheim in haar boek. Hier komt het antwoord: hij gebruikt een kom water en zijn hand.

Ik vertelde dit aan mijn eigen Impact Man, Floris, die vervolgens met een vrij briljant idee kwam: gewoon bladeren gebruiken!

Nou zijn er grenzen aan wat ik doe voor het milieu, en geen toiletpapier gebruiken is daar één van, maar bladeren lijken me frisser dan je hand! Persoonlijk zou ik Colin niet graag de hand schudden.

‘En hoe doet ze dat dan als ze ongesteld is?’ informeerde Floris.
Maar zo ver ben ik nog niet in het boek. Wellicht een zgn. mooncup?

Leestip

Verborgen impact test

Gebruik jij toiletpapier?
En zo ja, gebruik je dan gerecyled papier, of van die heerlijke dikke met wel tien lagen die heel milieu onvriendelijk is?

Similar Posts

8 Comments

 1. Wat een leuke vragen stel jij toch steeds hahaha, ook deze weer.
  Ik gebruik geen goedkoop grijs wc -papier ( schuurpapier ) Maar ook niet dat hele dure,tig lagen papier. Dus gebruik ik het wc-papier wat daar tussenin zit. Ik ben benieuwd naar de antwoorden van de andere, groetjes Roos

 2. Wij gebruiken het zo genaamde schuurpapier ( al ervaar ik dat zelf hellemaal niet zo )

  Bevalt prima.

  Gr Deboor

 3. Wij gebruiken het (blauwe verpakking) toilet papier van de Lidl ik heb geen idee of het milieu vriendelijk is maar geen 10 laags volgens mij 3 laags anders krijgen we verstoppingen en daar ben ik ook weer niet blij mee ;-)

  Bladeren of handen brrrr nee ik sla deze uitdaging over hahaha

 4. Bladeren is een leuk idee, maar kun je die gewoon doorspoelen dan? Op de composthoop lijkt me niet zo fris!

  In landen waar ze geen wc-papier gebruiken/hebben schijnt iedereen z’n linkerhand daarvoor te gebruiken, daarom eten ze altijd met hun rechterhand – slim bedacht. Maar ik hou ‘t toch maar op wcpapier, gewoon euroshopper.
  Yvonne

 5. Aha! Dat had ik altijd al willen weten, hoe de No Impact Man dat nou deed met het toiletpapier. Fijn dat je dat hebt uitgezocht.

  Een groot deel van de wereld doet het zo, mijn Indiase collega’s idem. Daarom kijken ze ook met afgrijzen naar ons, wanneer we een boterham eten, met onze linkerhand. :-)

  Ik hou het gewoon bij toiletpapier. :-)

 6. Gewoon goedkoop w.c.papier, meestal 2 laags. Soms gebruik ik ook schuurpapier, dus die hele goedkope, maar dat wordt zacht als je er wat water opdoet, geeft meteen een fris gevoel! Het fonteintje zit toch niet voor niets op het toilet? Dat is mijn ‘vochtig toiletpapier’.

  Leuk onderwerp!

 7. Gerecyled, niet te zacht, dat vind ik niet fijn.

  Wat ik trouwens ook doe, is minder vaak doortrekken. Scheelt het totale verbruik van iemand in Afrika per dag per keer zo’n beetje!

  (natuurlijk niet beneden, als er bezoek is. of als je iets stinkends hebt gedaan. maar wel als ‘t alleen een bescheiden plasje is, ik ga al zo vaak)

  Op arabische wc’s heb je zo’n slangetje, kun je de boel schoonspuiten. Wel fijner danmet je hand. Alhoewel ik dan toch nog graag even nadroog, anders voelt ;t zo nat.

 8. Ik koop bij de Plus de goedkoopste die er is, heb geen last van schuurpapier.
  Verder pak ik ook nog wel eens een washandje, speciaal voor de kleine kleinkinderen, thuis hebben ze vochtig toiletpapier wat ikzelf onzin vind, dus oma geeft ze een vochtig washandje. Wassen moet ik toch en een washandje meer of minder heeft geen impact op mijn washoeveelheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.