Tenminste houdbaar tot

Ken je het verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot‘en ‘te gebruiken tot‘?

 • Tenminste houdbaar tot wil zeggen dat je een product na de vermelde datum nog kunt eten. Maar de kwaliteit kan dan minder zijn. En de kwaliteit is niet meer gegarandeerd.
 • Te gebruiken tot gaat over de uiterste houdbaarheidsdatum. Na die datum moet je het product niet meer gaan opeten.

De gemiddelde Nederlanders gooit veel weg omdat het ‘over de datum’ is

Blijkbaar gooit de gemiddelde Nederlander vaak eten weg, alleen maar omdat de uiterste houdbaarheids datum is verstreken. Met het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik ook zo ben.

Die datum heeft voor mij een belangrijke gevoelswaarde: ervoor is het voedsel gezond, er na niet meer.

Dat we zoveel belang hechten aan die datum komt volgens experts omdat we als consument tegenwoordig zo ver van de productie van ons voedsel afstaan. We vertrouwen niet meer op onze zintuigen, maar op wat de fabrikant ons vertelt.

Het voedingscentrum roept daarom op te kijken, ruiken, voelen en proeven om te bepalen of iets nog goed is. Dat is het allerbelangrijkst.

Maar toch… die datum heeft iets magisch.

Hoe is dat voor jullie?
Gebruik je iets nog, ook al is de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken?
Hecht je veel waarde aan die datum?

3 Responses to Tenminste houdbaar tot

 1. net vandaag nog jus gemaakt bij de zuurkool van juspoeder uit een pakje gekregen van kennissen die het niet wilde gebruiken omdat het over de datum was nl 08-06-2008. Nou ik kan je zeggen dat er hier niemand iets van gemerkt heeft. En idd wij maken hier de meeste dingen zelf dus ga je anders met levensmiddelen om. Maandag plaatpizza gemaakt, als lunch vandag het laatste stukje opgegeten. gr, Cisca

 2. Hoe belangrijk die datum is, hangt een beetje van het produkt af. Zuivel vertrouw ik na die datum niet altijd meer (en laat manlief dan ruiken, die heeft een goede neus :-). Maar koeken (halen het trouwens bijna nooit tot de t.h.t. datum), kruiden, blikken, potten enzo die eet ik rustig na die datum op.

  Laatst had ik het wel erg bont gemaakt en schaamde ik me erg: vrienden aan een soepje gezet met bouillonpoeder t.h.t. 2006. Hoe dat ooit zolang is blijven staan en zelfs is meeverhuisd is me nog steeds een raadsel…

 3. hmmm juist zuivel ruik en proef je snel genoeg als het niet meer houdbaar is dan word het namelijk zuur :-)dus dat gooi ik niet weg na de datum tenzij….
  Voor de andere dingen gebruik ik sommige dingen als droge kruiden wel nog na de datum.Kant en klare woksausjes mits ongeopend ook wel, maar niet tot het oneindige…
  Ik denk dat de mensen wat meer op hun zintuigen kunnen vertrouwen? ruik,kijk proef,luister(of de pot/blik sist bij openen dan weg )
  gr sillie

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.