Reacties

Suikertaks: een goed idee? — 38 reacties

 1. Lijkt mij een goed idee die suikertaks! Vroeger dronk ik echt alleen maar frisdrank, maar nu eigenlijk nooit. Soms op vakantie of op mijn Sinner Saturday. Men beseft zich inderdaad niet hoeveel suiker ze naar binnen zitten te duwen.

 2. Ik denk niet dat het zin heeft, die suikertax. Mensen weten / willen dit niet weten.

  Wat wél zin heeft is het aanbieden van gezonde opties op scholen, ziekenhuizen en werkplekken, een verbod op frisdrankautomaten op scholen en het informeren van jongeren (kookles, waarbij ze ook leren hoeveel suiker, vet en vage stoffen er in sommige voedingsmiddelen zitten).

 3. Van mij mag de suikertaks zo ingevoerd worden. Ik weet alleen niet of het een effectief middel is om ervoor te zorgen dat mensen minder frisdrank kopen en consumeren. Ik drink al 17 jaar geen frisdrank meer.dat is zo lang als ik op mezelf woon frisdrank is zo slecht, ook voor je tanden. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, dronk ik wel frisdrank. Ook als kind. Mede daarom heb ik nu misschien wel last van tanderosie. Een onomkeerbaar en progressief probleem waarbij het glazuur van mijn tanden verdwijnt. Ik zou mijn kinderen nooit frisdrank geven. Zo krijgen ze ook geen pakjes drinken. Die zitten ook boordevol suiker 8 suikerklontjes per pakje).

 4. Met Dafne Decker ben ik het helemaal eens: gun jezelf iets (da's langer vol te houden dan niets), maar stel grenzen en maak daar keuzes in.
  Die suikertaks... kweenie. Soms vraag ik me weleens af of dit niet gewoon wéér een argument is om wéér wat meer belastingen te kunnen innen.

  • Dat laatste zijn veel mensen met je eens Sunny Mama! Dat is het vooral een nieuwe melkkoe van de overheid is. Ook omdat de suikertaks te laag zou zijn om mensen ervan te weerhouden om frisdrank te kopen.

 5. Het is bijzonder dat het alleen op frisdrank wordt ingevoerd aangezien er tegenwoordig in bijna alle producten suiker zit. Het wordt overal zo slinks aan toegevoegd dat je er bijna niet om heen kan, behalve als je overal een uitgebreide studie van maakt van het lezen van etiketten. Het zou heel veel schelen als er niet overal zoetigheid wordt aangeboden,want je kunt overal en overal voor een habbekrats een ongezond ding kopen terwijl je voor een gezond iets lang moet zoeken en vaak is dit tig keer duurder. En ik vind het ontzettend knap dat sommige mensen die keuzes kunnen maken, maar sommige mensen hebben daar meer moeite mee.

 6. Ik heb dit stuk van Daphne Deckers ook gelezen, wat toevallig. Ik snap haar helemaal. ALs ik iets lekkers vind dan neem ik het, maar ik laat dingen die ik minder vind liggen. Bij de verjaardag heb ik af en toe een stukje taart overgeslagen en krijg ik opmerking van 'doe niet zo moeilijk je kan het wel hebben'. Een mens denkt vaak dat alles vanzelfsprekend is, ook je figuur. Het feit dat je 3a 4 keer naar de sportschool gaat wordt nooit gezien. Die suikertaks mag wel komen. Wel zou het leuk zijn als gezond eten wat goedkoper zou zijn.

  • Mensen vinden het vaak 'niet gezellig' als je niet mee eet. Dat vind ik wel moeilijk. Ik wil dan ook niet flauw doen. Maar ik vind het best zonde als ik overdag verplicht een stuk taart moet weghappen...

 7. Ik drink al sinds tijden cola light. Ik vind cola met suiker eigenlijk ook helemaal niet lekker. Nou kun je zeggen dat de zoetstoffen in light softdrinks weer fout zijn, maar ik vermijd suiker dus al een tijdje. Toch kreeg ik ooit van mijn huisarts het advies om ... vruchtensap te gaan drinken 'in plaats van frisdrank'. ... Die man is mijn huisarts niet meer nu.
  Want het suikergehalte in vruchtensap uit een pakje is te vergelijken met suiker frisdrank. En als ik zie dat er echt ouders zijn, echt!, die hun 3 jarige nooit water laten drinken, maar altijd chocomel en cassis en fanta, dan denk ik: ja. Kom maar op met die suikertaks, want mensen weten niet beter en willen dus ook niet beter weten.
  Mij maakt het niet uit, ik heb dan best wel wat extra geld over voor mijn chocola. Koekjes bak ik toch liever zelf, en met een algehele suikertaks doe ik dat dan misschien ook wat vaker :)

 8. Ik vraag me een beetje af of het gemakkelijker is om te zeggen :Ja hoor voer die suiker tax maar in, omdat men zelf geen frisdrank nuttigt. Want dan kies je voor een ander slecht alternatief zoals die kroket of chocolade, maar wat als je nu geen geld hebt voor al dat soort extra,s en in plaats daar voor een glaasje cola drinkt per dag? Of laat dat geen geld maar weg en bedenk dat het drinken van frisdrank jou alternatief al was. Snap je een beetje, ik vind het een beetje betuttelend zet gewoon heel duidelijk op een fles hoeveel suiker klonten er echt in zitten ,ik denk dat dat meer indruk maakt dan duurder maken Over een poos weet niemand meer waarom de frisdrank zo duur is en gaan ze het gewoon weer drinken Hier wordt nooit frisdrank gedronken,zelfs de restanten van een verjaardag die overblijven worden weg gegooid.

  • Ik herken dit argument inderdaad wel. Maar ik snap het niet zo goed, omdat het impliceert dat mensen geen geld hebben om gewoon water te drinken bijvoorbeeld.

   Gezond eten hoeft niet per sé heel duur te zijn.

 9. Drink bijna nooit frisdrank,.

  Wel eens een glas witte wijn ,oef!
  En ben gek op chocolade

  ik ga er nu tegenaan,
  Want anders wordt ik te zwaar en krijg ik hangwangen.,hi,hi

  het is wel moeilijk.
  veel wat lekker is kom je m.i van aan.

 10. Tja, en dan zul je verbaasd zijn dat bv appelsap, sinaasappelsap en alle andere vruchtensappen nog veel meer suiker per ml bevatten.

  Appelsap is een prima sportdrank zoveel suiker zit er in.

  Want als we die suikertaks invoeren dan wel gelijk verdeeld over alle suikerhoudende producten. Dus ook koek, snoep, vruchtensap, jam, fruit (bananen, meloen ik noem maar wat)

  Suiker an sich is het probleem niet, het zijn de keuzes die mensen maken.

  • Dat verbaast me niet. Ik weet dat in een glas sinaasappelsap ook veel suiker zit.

   Ik snap dat suiker het probleem niet is, maar de keuzes die mensen maken. Maar is dat niet juist de gedachte achter de suikertaks? Om op die manier het keuzeproces te beïnvloeden en te veranderen?

 11. Van mij mogen ze het invoeren, ik denk dat het best wel effect heeft... Want ik vind het persoonlijk zo raar dat chips goedkoper is dan een zak appels oid... De ongezonde dingen zijn vaak erg goedkoop, terwijl dat op termijn juist meer zorgkosten met zich meebrengt.

  Ik drink zelf ook bijna nooit frisdrank, ik ben slank en krijg regelmatig opmerkingen te horen zoals; jij kunt het wel hebben en jij kunt alles eten... Maar nee hoor! Als ik alles eet wat ik lekker vind, blijf ik niet zo slank vrees ik ;)

 12. Heel graag gezonde dingen goedkoper/ongezonde dingen duurder. Ik denk dat dat bij de onbewuste medemens een stuk zou schelen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je een heel pak koek kunt kopen voor de prijs van een appel.
  Ook vind ik dat er wetgeving voor bedrijven zou moeten komen die verbiedt om overal maar suiker en smaakversterkers aan toe te voegen. Je smaak went eraan, het wordt een verslaving. Zo zonde!

 13. Suikertaks, nou OK. Maar wel zichtbaar (dan kunnen mensen bewuster kiezen of ze zo'n product nemen).
  En-en-en-en:
  En niet alleen op suiker. Ook een vettaks, zeker op producten waar vet aan wordt toegevoegd of wordt gebruikt bij de bereiding. Ook die natuurlijk zichtbaar.
  En de suikertaks,etc moet ook gebruikt worden voor afvallige zaken (zie hieronder)
  En ook tegelijk investeren: veel opties voor bewegen-in-het-gewone-leven scheppen (fietsenrekken bij winkels en festivals, fietspaden, fietsenstallingen, goede stoepen), veel informatie (en scholing en reclame) over wat goed eten is. En lekkere varianten en makkelijke varianten van goed eten.
  het hoeft allemaal niet bijzonder een groots. Juist niet. Geen dieetgedoe. Gezond eten en bewegen moet gewoon zijn, iets dat je zonder nadenken makkelijk doet (en nog een leuk, lekker en gelukkig leven oplevert ook)

  Dus wortel en stok tegelijk.

 14. Frisdrank is gewoon vloeibaar snoep. Ik heb het bijna nooit in huis, ook geen siroop. Vruchtensap heb ik wel in huis, maar dat is meestal voor bezoek. Ik drink het niet want ik vind het te zoet. Mijn lijf gaat er ook van protesteren, het geeft bij mij veel slijmvorming.
  Ik denk dat bewustwording beter is dan nog weer een belasting. Wist je trouwens dat de hoogste winsten voor de supermarkten op de groente afdeling zit? Wat mij betreft gaat daar heel snel iets aan veranderen en wordt dat goedkoper. Ik bedenk me net dat je daar die suikertax dan voor kunt gebruiken. Ik ben alleen wel bang dat suiker in producten vervagen gaat worden door synthetische zoetstoffen. Die vind ik niet lekker en ik heb er vraagtekens bij.

 15. Jeetje, ik weet het niet zeg. Ik vind het ergens wel een goed idee ja. Waarom niet? We kunnen beter de ongezonde dingen duur maken en de gezonde(re) dingen goedkoper. Ja, waarom niet?

 16. Ik vind het een goed idee, die suikertaks! Of het werkt, dat weet ik niet. Zelf drink ik bijna geen frisdrank, hooguit 3 tot 4 glaasjes per jaar. Ik vind het niet echt lekker en met twee keer te zijn afgevallen met het programma Weight Watchers, waarin je kiest waaraan je je punten wilt uitgeven, vond ik het altijd jammer om aan frisdrank mijn punten op te maken. Dat zit er nu nog steeds in haha. Maar chocolade... daar kan ik niet van afblijven ;D

  • Dat kan ik me heel goed voorstellen Daily Dee! Wat jij met punten hebt, heb ik dus met calorieën. Je gaat bewuster kiezen waaraan je ze wilt besteden : )

 17. Vreemd dat frisdrank onder noodzakelijke levensbehoeften valt. Hier wel wat fris in huis, maar vaak ook sap. Maar daar zit ook vaak suiker in. Ik vind het lastig, overal kom je suiker tegen.

 18. Ik drink geregeld een glaasje cola. Ik denk niet eens na over de suikers.Ik vind het gewoon af en toe lekker en drink er geen flessen van. Daarnaast eet ik gewoon gezond. Zou zo'n glaasje dan kwaad kunnen?!
  En wanneer mensen het lekker het vinden, kopen ze het denk ik toch wel. Kijk naar mensen die roken, is ook duur en zij kopen het ook.

  • Als je geniet van zo'n glaasje cola kan dat vast geen kwaad. Zo lang je er niet teveel van drinkt. Zelf vind ik frisdrank weliswaar lekker, maar niet lekker genoeg om zoveel suiker voor binnen te krijgen. Dan snoep ik liever een stukje chocola dan een glaasje Fanta.

 19. Ik weet het niet de gedachten erachter vind ik zeker goed maar of het echt mensen zal belemmeren om minder frisdrank te kopen. Ik denk net zoiets als met roken hoe duur je het ook maakt de echte verslaafde blijven het toch kopen. Wijzelf drinken eigenlijk nooit frisdrank.

 20. Ik geloof niet dat het helpt. Ik hou echt van Cola maar probeer het te beperken tot alleen in het weekend een glaasje. Slank zijn is inderdaad leren keuzes maken.

 21. Misschien kunnen ze met de opbrengsten van zo'n suikertaks investeren in biologische teelt en vlees. Je kunt wel willen dat iedereen gezonder gaat eten, maar als de gezonde keuzes moeilijk betaalbaar zijn of helemaal niet, dan houdt t snel op.

  Vind het een goed idee trouwens. En wat Daphne Deckers zegt, ga ik onthouden!

 22. Ik drink bijna nooit frisdrank, dus zou persoonlijk geen problemen hebben met een suikertaks. Maar die drie cent zoals in belgie gaat natuurlijk niet helpen...

  • Nee, 3 cent is nauwelijks meer inderdaad. Vandaar ook dat critici zeggen dat het een manier is van de overheid om de staatskas te spekken.

 23. tja, ik vind het een lastige kwestie. Onze jongere kinderen drinken limonadesiroop. En de tieners willen liever frisdrank (cola, cassis, ice tea, sap) De oudste neemt naar school een fles water mee, maar de tweede weer niet. Die vult hem met limonadesiroop. Ze lust geen water zegt ze. Als ze wel water meeneemt drinkt ze hooguit een paar slokken. Dat vind ik ook geen goed idee, dus dan maar liever limonade.
  Zelf drink ik thee zonder suiker, water en bij mijn brood een beker melk.
  Maar drie pubers die graag frisdrank drinken vind ik het lastig hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder