Reacties

Moeder heeft een gemiddeld repertoire van 9 gerechten — 23 reacties

 1. wij eten elke dag wat anders, ik vind koken heel erg leuk.
  Inspiratie genoeg op het internet of in kookboeken.
  eten is voor ons gezin heel belangrijk

 2. Britten lijken mij niet representatief voor Nederlands.

  Zelf bak ik vooral roer en varier flink daar in. Aan de vleeskant is het vooral kleine hamburgers op kipbasis, gehakt, rookworst (maar zeker geen unox), kipnuggers, vissticks, hamblokjes, tonijn, garnalen en makreel.

  Aan de aardappelkant is het rösti, aardappelschijven, bami, maccharoni, rijst, brood, pannekoek of couscous.

  Aan de groentekant is het rode kool, bieten, gemixte salade, paprika, ui, bloemkool boerekool, spinazi, spruiten, mexicaane roerbakgroente, witlof en/of sperzibonen.

  Met dat zootje pimpampet ik er lustig op los. Daarnaast heb ik nog m'n minestronesnert (maaltijdsoep), wat maaltijdsalades en haal ik af en toe bij de chinees (omelet) en indonees, waar ik zelf groente bij roerbak.

  • Heb je het recept voor die koolyambalaya ergens staan? Die klinkt namelijk erg goed.

   En ja ik kook meer dan een paar standaard gerechten wn experimenteer soms graag.

 3. Ik kijk in de koelkast en vaak verzin ik iets ter plekke. Soms kook ik volgens recept. De dingen due ik het vaakst maak zijn koolyambalaya (kool en andere groentes, rijst, kruiden, pindakaas en pinda’s) en Ethiopische zoete aardappel stoofpot. Ik maak in het weekend graag ovenfriet. Ik kook meestal vegan.
  Vanavond heb ik broccoli, rijst en ik wil een soort scrambled eggs maken met tofu.

  • Het recept van de wittekooljambalaya van Lisette Kreischer met wat suggesties hoe ik het doe. Nl goedkoper en het is een gerecht waar je allerlei restjes groente in kunt verwerken. De laatste tijd maak ik het vaak met rode kool of rode spitskool. Gekleurde groente is gezonder dan de licht gekleurde varianten.
   Nodig: 350 gram zilvervlies of meergranenrijst (ik doe basmati), 1 witte kool in reepjes gesneden, 2 uitjes gesnipperd, 1 eetlepel komijnzaad (ik doe driekwart), 1-2 eetlepels kerrie (ik doe Surinaams Hindoestaanse kerrie want die is lekkerder, vinden wij), 1-2 eetlepels paprikapoeder, 5 geweekte gedroogde pruimen of nectarines in stukjes gesneden, 3 eetlepels rozijnen (ik doe meestal alleen de rozijnen hoewel ik laatst toevallig stukjes abrikoos in huis had en het werd in mijn gezin erg lekker gevonden), een hand gemengde noten (ik zet op tafel een zak pinda's zodat ieder naar believen kan pakken en ik vind het lekkerder om pas na afloop toe te voegen), 1 eetlepel pindakaas (ik doe altijd meer), olijfolie (doe ik niet want ik sauteer in water).
   Kook de rijst zoals je gewend bent.
   Fruit de ui in de olie (of water) samen met komijnzaad, kerrie en paprikapoeder (ik voeg de laatste twee pas later toe ivm aanbakken). Bak de kool even mee. Voeg de noten en zuidvruchten toe. Breng op smaak met shoyu. Laat de kool zacht worden en meng met de rijst.
   Ik voeg wat water toe en laat de boel op smaak komen. Ipv shoyu gebruik ik tamari (glutenvrij) en een klein beetje zout. Je kunt ook lichte sojasaus nemen. Liever geen ketjap want daar zit veel suiker in. Evt kun je marmite met een beetje water doen ipv sojasaus. Ook doe ik er wat water bij als de groente gaart.
   Volgens Lisette past dit gerecht goed bij een pittabroodje. Nooit gedaan. Ik maak het als warme maaltijd. Ik eet het graag met wat stukjes augurk. En twee mannen hier doen er graag wat zoete chilisaus over. Verder vind ik het lekker om wat peper aan de groente toe te voegen.
   Dit recept komt uit Ecofabulous. Erg mooi kookboek en heel lekkere vegan recepten.
   Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd, anders zie ik het wel in een vervolgcommentaar.
   Je mag Nicole wel om mijn mailadres vragen.
   Groetjes, VeggieMo

 4. Ik ben niet dol op koken maar als ik kook ''rommel'' ik er lustig op los .Heel veel soorten groente roerbakken ,pasta rijst of gebakken aardappeltjes ,gehakt smac hamblokjes rookworst of tofu of andere vegetarische balletjes.en lekker veel kruiden en natuurlijk een sausje hier en daar .Ik noem het altijd mijn hassie bassies en de man is dik tevreden Nooit geen vast recept .Maar ook regelmatig soepjes met van alles en nog wat en ook de gewone Hollandse pot komt regelmatig voorbij .En heel af en toe eens patat of chinees .Of gewoon een broodje als we geen zin hebben in warm eten .

 5. Ik ga mijn wintergerechten eens tellen:
  - aardappeltjes uit de oven
  - boerenkool met vlees
  - pasta met bolognaisesaus
  - pasta met broccoli en kaassaus
  - indiase linzen - tomatensoep

  Ok.... dat zijn mijn blijvertjes. Verder maak ik wekelijks 1 - 3 andere dingen die steeds wisselen. Heb ik nou minder gerechten dan de Britse vrouwen? Of meer? (Vanwege de wekelijkse wisselende gerechten)

 6. Ik eet heel afwisselend en gezond en hou van koken en bakken, vooral veel stoofschotels en ovengerechten. Wij eten bijna geen vlees en daar wordt je creatief van in de keuken. Wat mij opvalt in jou lijst is dat je veel rookworst, spekjes en vlees eet, naar mijn mening niet zo gezond, lekker is een kwestie van smaak, natuurlijk.

 7. Ik kook iedere dag iets anders. Ik heb er echt een hekel aan om 2 dgn achterelkaar hetzelfde te eten, zelfs wekelijkse of 2 wekelijkse herhaling komt hier nauwelijks voor. Man en ik lusten alles, kinderen zijn de deur uit ;). Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik niet dagelijks bij jou hoef te eten, vind dat je maar een saai repertoire hebt,ik zou steeds roepen:alweer. Sorry hoor voor de kritiek. Aardappelen, vlees en groente staat hier maar zelden op het menu, hooguit bij de rode kool met hachee en 's winters omdat we dan wel eens stamppot eten maar dat maak ik dan nog vaak met zoete aardappel of knolselderie. Zelfs met dezelfde ingredienten maak ik toch iedere keer iets anders.

 8. De maaltijden bij mijn moeder waren altijd soep vooraf, gevolgd door een hoofdmaaltijd. Het toetje was vrijwel altijd pap in veel varianten. Zelf maak ik het me een stuk gemakkelijker en beperk me tot een hoofdmaaltijd. Dat kan ook soep zijn. Die is dan wel behoorlijk gevuld. Ik ben wel traditioneel ingesteld en kook graag typische Nederlandse gerechten. Daar hoort wat mij betreft de Nederlandsch Indische keuken ook bij. Wel erg bewerkelijk, maar dat vind ik niet erg. Rijst met sajoer tjampoer en rendang behoort daarbij tot een van mijn favorieten.

 9. Voor mij zou daar heel wat van afvallen want hollandse kost daar hou ik niet van, veel meer van buitenlands.
  Ik eet vaak vleesgerechten van indoneschie/aziatize boemboes met noodles.
  Andere vlezen zoals Lam, Schaap, haas, konijn en soms ook vis
  Maar ook veel orgaanvlees, vandaag varkenstong met madeirasaus.
  Er ligt zowel kippe- als runderlever in de vriezer.

  Morgen varkensribben gemarineerd in Char Sui saus met bami.

 10. Wij zijn ook echt van de Hollandse pot. Met name de kinderen vinden dat lekker, daar moet ik niet aankomen met pasta, dus daar houd ik dan wel rekening mee, ook al maak ik dat wel. Bij een snelle telling kwam ik op zo'n 20 gerechten, maar ik maak ook heel vaak iets nieuws.

 11. Wraps
  Pastasalade tonijn
  Pasta tonijn,courgette en Groene appel
  Spaghetti met citroensaus en gerookte kip
  Tomatensoep snel klaar met broodje
  Pasta met ham en cherry tomaatjes
  Salade met kaassoufflé
  Mexicaanse ovenschotel met gehakt
  Brood met gebakken ei
  Pizza
  Kippensoep snel klaar

 12. Unox doet goede zaken bij jou! Ik maak best vaak pasta met room, champignons, kip en brocolli. Op twee denk ik lasagna of witte bonen in tomatensaus met knakworstjes en dan eet ik zelf wat anders. Verder eigenlijk heel veel wokken.

 13. Wij eten vegetarisch. Ik maak meestal iets dat nog het meest lijkt op curry. Drie pannen: in de eerste pan een soort bonen, de tweede een graan en in de derde pan een saus met gemengd groenten, kokosmelk, noten. Ik varieer tussen wel zes soorten bonen, zes soorten granen en tien soorten groenten. En altijd Indisch gekruid. heerlijk!

 14. Engelsen eten toch echt anders dan Nederlanders lijkt me.

  Matige variatie en weinig groeten eten jullie.......

  Ik kijk in de koelkast of schuur wat ik heb liggen en bereid dan een maaltijd.
  Aangezien ik 5 x per week broccoli moet eten, meestal doe ik dat meestal met de lunch, dan nog maak ik er een verschillend gerecht van, of een soep of een lauwwarme salade, het lukt toch om ook daar variatie in aan te brengen.
  Vind je koken leuk of wil je gezond eten dan word je vanzelf creatief!

  Vind je rookworst van de slager niet veel lekkerder en gezonder dan Unox worst?

  • worst is toch nooit "gezond"?
   Wij eten nooit 2 keer hetzelfde, heel veel variatie in groenten, granen, bonen, vegan vleesvervanging (tofu, zelfgemaakte seitan, tempeh...) en allerlei combinaties, heel veel verschillende groentensoorten ook, vaak ook uit de tuin.
   Nooit pakjes of worstdingen of spek uiteraard (brrrr!) Vooral omwille van dierenleed, smaak, gezondheid, milieu, ..

  • Goed bezig.....
   Wij eten vrijwel niets wat bewerkt is, ook geen tofu oid en eet geen vlees, als af en toe kipfile uit de oven, doch ik heb jarenlang worst gemaakt en zou niet weten waarom dit niet gezond is, wanneer hier eerlijk vlees in gaat of wanneer men graag een stukje vlees of een gehakbal wil eten, lees af en toe.
   In ieder geval een betere keuze in vergelijk met Unox, hema, knakwost of een bifiworst of wat de naam worst draagt en uit een fabriek komt.
   Het verhaal dierenleed of milieu is een ander punt.
   Mijn man vindt af en toe een stukje Unox bij schoonmamma ook lekker, prima, zijn keuze en over smaak valt niet te twisten toch?

 15. Hi,

  Ik was benieuwd of je weet hoe dit onderzoek heet. Voor mijn opleiding probeer ik namelijk wetenschappelijke artikelen te vinden over dit onderwerp!

  Met vriendelijke groet,
  Marit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>