Verantwoordelijk voor sneeuwvrij schoolplein?

Terwijl ik vanmiddag bij de basisschool stond te wachten op mijn kinderen, raakte ik in gesprek met een collega-moeder.

‘Ik vind het echt schande!’ zei ze, en wees naar de ijsbaan waarin de stoep en het schoolplein waren veranderd. ‘Het is twee weken Kerstvakantie geweest, en het heeft gedooid! Hadden ze nou niet even kunnen strooien en sneeuw schuiven? Ik heb al vier kinderen zien vallen sinds ik hier sta.’

Ik kon haar geen ongelijk geven. De hele stoep naar de school is spiegelglad, en het schoolplein zou het goed doen als kunstijsbaan. Je kunt de ingang van de school dan ook niet normaal lopend bereiken. Alleen héél voorzichtig schuifelend.

Het zette me aan het denken: eigenlijk vind ik ook dat het de taak van een school is het schoolplein sneeuwvrij te maken, zodat de kinderen goed kunnen spelen. En wat te denken van al die arme opa’s en oma’s die hun kleinkinderen moet ophalen? Het is bijna niet te doen.

Wordt er bij jullie school gestrooid/sneeuw geschoven?
En is het een taak van de school om het schoolplein sneeuw- en ijsvrij te maken?

Similar Posts

15 Comments

 1. Bij ons hebben ze volgens mij niet het hele plein gestrooid maar wel sommige gevaarlijke plekken..
  Niet alleen met zout maar ook zand uit de zandbak is gebruikt..
  De kinderen vinden het zelf ook wel geweldig om glijbaantjes te maken trouwens..

 2. het was bij ons groot drama..
  vorig jaar moesten de kids zelfs naar huis, omdat ze veilig bij school konden komen..
  nu hebben de leraren ouders ingeschakeld die vlabij school wonen, en die zorgen er per tourbeurt voor dat het plein en het pad er naar toe geen ijsbaan wordt/is..
  cobi

 3. Hulde voor de school van mijn kids. Vanaf dat het ging sneeuwen hebben ze telkens heel netjes een paar paden over het schoolplein schoongehouden zodat alle ouders en kids, de deuren veilig kunnen bereiken. En niet alleen de concierge was aan het vegen, de directeur werkte net zo hard mee.
  Een plein hadden ze bewust omgetoverd als ijsbaan, de kids mochten hiervoor hun schaatsen meebrengen. Waar ik als overblijf weer wat minder gelukkig mee was…..
  En ja, ik vind dat de school daar verantwoordelijk voor is, als ze daar ouders voor vragen, ook prima! Maar ik houd thuis ook mijn stoepje schoon.

 4. ‘k Denk idd dat de school cq. schoolbestuur verantwoordelijk is. Wat als er een postbode uitglijdt? of een leerkracht?
  Sturen ze de gevallen juf (oei, rare woordspeling) ook naar huis met 70% ziekengeld?
  Meestal blijft er op het plein ruimte genoeg om glijbanen te maken.

 5. Weet je dat als er iemand echt iets breekt door gladdigheid bij de school dat de school aansprakelijk is!

  Volgens mij is het trouwens ook zo als er iemand bij jou op het tuinpad valt terwijl jij het even had kunnen schoonmaken, teminste zo is het altijd geweest.

 6. Hier is aan de ouders gevraagd om als het gesneeuwd heeft zelf een bezem of sneeuwschuiver mee te nemen om zo samen het plein van sneeuw te ontdoen. Ik weet niet waar de verantwoording of schuld ligt als er iemand letsel oploopt tgv gladheid op het plein maar eigenlijk maakt me dat ook niet uit. Ik geloof wel in zorg voor/om anderen maar ook in eigen verantwoordelijkheid. Zelf goed opletten en voorzichtig zijn, het is overal behelpen voor iedereen.

 7. Ik vind dat mensen niet zo moeten zeuren en accepteren dat het winter is en dat het dan gewoon glad kan zijn.

  Zo ongelofelijk Nederlands om over zulke dingen te gaan miepen. Aansprakelijkheid, yadda yadda yadda.

  Het is een godswonder dat er nog zo veel Finnen, Zweden, Russen en Canadezen zijn.

 8. Ja. De school moet de school “veilig” maken en dus ook ijsvrij zodat er geen gevaarlijke ongelukken kunnen gebeuren.
  Bij ons op school viel ook een oma op ijs!
  De school is verantwoordelijk daarvoor net zoals wij verantwoordelijk zijn voor ons voetpad (in België).

  Maar dat is wat ik er van denk!

 9. Ik als juf zie het niet zitten om iedere ochtend het plein sneeuwvrij te maken… een pad van de stoep naar de voordeur is meer dan genoeg. Glad hoort bij winter, uitkijken hoort daar dus ook bij.

 10. Valhalla, ik vind een schoolplein niet vallen onder algemene gladheid.

  Inderdaad, gladheid en sneeuw horen bij de winter, en ik ben het met je eens dat je daar niet teveel over moet zeuren. Maar de school vind ik nou bij uitstek een plek met een voorbeeldfunctie.

  En net als Plukdedag Sandra vind ik dat een schoolplein onder je ‘eigen straatje’ valt.

  Dat juffen daar ‘geen zin in’ hebben kan ik me voorstellen, hoewel het niet zo sympathiek klinkt… Maar zijn daar de conciërges dan niet voor? Onze school heeft er nota bene twee!

 11. Ik werk ook op een school en wij hebben dus echt geen conciërge. De directeur heeft voor de kerstvakantie iedere dag staan vegen, strooien etc. om een pad schoon te houden. Een aantal kinderen die dat leuk vonden deden hun best om de rest van het plein bij te houden, maar dat was bijna geen doen. Nu na de vakantie is een groot deel van het plein ijsbaan omdat er twee weken niets aan gedaan is en het allemaal flink aangevroren is. Vandaag heb ik weer kinderen aan het werk gezet om het ijs weg te scheppen.

  http://www.jufanita.punt.nl

 12. Ik werk zelf op een school waarbij we met de collega’s elke keer zorgen dat de ingangen goed bereikbaar zijn. Dat is toch ook normaal?
  Het gigaplein vegen is niet te doen, maar daar hebben we kleuterbezempjes voor uitgevonden. Toch eens kijken of ze ook kleuter-sneeuwschuivers hebben. Ze doen het nu met allerlei karren en scheppen enzo. Heel leerzaam, hoor. En goed voor de grote motoriek…

 13. Het schijnt dus dat de school niet aansprakelijk is als er iemand valt. Raar vind ik dat! De juf zei vanochtend dat ik de gemeente maar moest bellen?! Terwijl op de buurschool voor de vakantie wél een keurig paadje werd vrijgehouden door de juffen (en ouders die even tijd hadden).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.