Hoe vaak moet je sommige dingen doen in het huishouden? Cijfers!

Hoe vaak moet je bepaalde huishoudelijke klussen eigenlijk doen om je huishouden op orde te houden? Hoe vaak moet je bijvoorbeeld je koelkast schoonmaken? Hoewel het antwoord persoonlijk is, en ook afhangt van je gezinssituatie, zijn er toch wel een aantal algemene regels die je kunt gebruiken! Verwerk ze eventueel in je huishoudschema.

Hieronder 12 vuistregels voor huishoudelijke klussen!

huishoudelijke klusjes

12 vuistregels voor huishoudelijke klussen

Zie ook: Hoe vaak wasmachine reinigen en Hoe vaak bed verschonen?

Deze vuistregels zijn gebaseerd op research en vele artikelen over hoe vaak je deze huishoudelijke klusjes zou moeten doen. Het zijn dus geen wétten. Maar je kunt ze gebruiken als basis voor je huishouden. Wil je graag meer tips voor een succesvol huishouden? Denk dan eens aan De Huishoudcoach. Of nog beter: FlyLady!

Similar Posts

35 Comments

 1. Vraag: waar heb je deze regels op gebasseerd? Volgens mij kan het best iets soepeler, zonder dat de pest uitbreekt.

  1. Ik heb natuurlijk uitgebreid research gedaan Jeannette. En daar zijn deze vuistregels op gebaseerd. En dat zijn het ook echt: vuistregels. Geen wetten van Meden en perzen ; )

 2. Koelkast dan toch ook maar 2 keer per week?
  Wat een keurslijf zeg! Deze huishoudelijke lat ligt mij veel te hoog!
  Ik pas.

 3. Nummer 4 en 6 zijn gelijk (1x per week de koelkast schoonmaken).
  Betekent dat dat je iedere week de koelkast 2x moet schoonmaken, of dat er maar 11 vuistregels zijn, of dat je het lijstje nog moet bijwerken?

 4. Wat een lijst zeg..
  2x per week de bedden verschonen, wie doet dat nou? Ik doe het 1x in de 2 weken.Het toilet 1 keer in de week met wel tussendoor een borstel door het toilet en evt.snel met een doekje er langs. Mag de goede huisvrouw opstaan haha.

 5. Beetje veel van het goede, vind ik. Ramen iedere maand ? Misschien als je rookt, op gas kookt en langs een drukke weg woont ? Koelkast iedere week ? Zo'n smeerpoets ben ik niet.
  Met deze lijst ben je slaaf van je huis.

 6. Het enige wat ik van je lijstje doe, is dagelijks de schotelvod vervangen, soms zelfs meerdere keren per dag. De rest doe ik als ik het nodig vind....

 7. Als ik de dakgoten maar 1 keer per jaar schoonmaak dan heb ik een groot probleem (veel bomen voor mijn huis). Verder ben ik niet zo sterk in jouw lijstje....

 8. ik vind het als enige geloof ik een prima lijstje. Ik doe dit allemaal behalve 2 maal per week bed verschonen,dat doe ik 1 keer per week.
  Per dag ben ik niet langer dan 3 kwartier bezig met het huishouden.

 9. Als ik ook een tante Marietje had misschien.... maar ook dan zou het voelen als werkverschaffing. Het enige wat wel volgens je lijstje gebeurt is het vaatdoekje minimaal elke dag verschonen.

 10. Vaatdoekje, pluis en dakgoot. Verder kom ik ook niet. Bed 1 keer per week. Maar de rest? Wel blij te horen dat ik niet de enige ben.
  Ik doe zo af en toe eens wat extra, naast de wekelijke stof, stofzuig en toiletten riedel.
  Als het vuil is. Dan heb ik tenminste eer van mijn werk. En soms is dat dan toch 2 keer in de week de koelkast. Als hij op maandag schoongemaakt is, en kleinkind laat op woensdag een fles limonadesiroop in de koelkast omvallen.....

 11. er zijn geen regels,iedereen bepaald zelf hoe vies het is ,ligt aan de grote van het gezin,en hoe slordig je zelf bent,de een vind een keer stofzuigen per week wel best,de ander moet het elke dag doen,zoals ik,als je huisdieren hebt is dat wel hard nodig, het is een individuele kwestie.

 12. Matras keer ik net zo vaak en tegelijk met het bed verschonen eens per 10 dagen. Laatst had ik weer eens de ramen gelapt na een jaar. Was nog prima door te kijken en de buren klaagden nog niet, maar je moet toch iets doen met je tijd. ;-)

  Een wasdroger of bank heb ik niet.

 13. Dank voor al jullie reacties! Het lijstje is bedoeld om een algemeen idee te geven van de geadviseerde frequentie om bepaalde huishoudelijke klusjes te doen. Het geeft een basisidee, en vervolgens doe je je huishouden zoals jij dat prettig vindt : )

 14. Grappig die verontwaardigde reacties. We willen het nog steeds allemaal graag goed doen, blijkbaar ;-) Daarom hamer ik er in mijn stukjes over huishoudschema's altijd op dat iedereen zijn/haar eigen minimumeisen moet bepalen. Maar dit lijstje klopt wel aardig met mijn normen qua hygiëne.
  Alleen gebruik ik de magnetron zelden of nooit, dus die sla ik meestal over. Het toilet schoonmaken doe ik dagelijks, maar niet alles (alleen aanraakplekken - knoppen, kraan etc., bril en pot). Echt schoonmaken (tegels, hoekjes en gaatjes) doe ik het toilet eens per week.
  Het valt me trouwens op dat in je plaatje staat bed eens per twee weken, wat volgens mij de algemene norm is, maar in je tekst twee keer per week. Dat laatste lijkt me heerlijk (want ik hou van een schoon bed), maar lijkt me toch iets te vaak, ook qua water- en energiegebruik ;-)

 15. Wat een mop zeg.
  Het is hier duidelijk een huishouden van Jan Steen, want ik voldoe van geen kant.
  Het had wel leuk geweest als je je eigen huishouden nog even langs de meetlat had gelegd ;)
  Red jij dit echt?

  1. Knap!
   Ik kijk hem nu nog een x door met mijn zusje (toch even afmeten ????) maar ik red er toch meer dan ik dacht.
   Zeker nu ik naar het plaatje kijk. Want in de tekst staat nog 2x per week bedden verschonen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.