rolgordijn of vouwgordijn

vouwgordijnen

Vouwgordijnen en rolgordijnen lijken wel wat op elkaar. Maar er is één groot verschil: waar je een rolgordijn omhoog rolt als je de gordijnen opent, vouw je een vouwgordijn.

Een vouwgordijn bestaat uit een stoffen paneel dat je omhoog trekt. De stof vouwt zich dan in plooien. Een vouwgordijn doe haar naam dus beslist eer aan : )

Omdat rolgordijnen en vouwgordijnen op elkaar lijken hieronder een vergelijking tussen de twee. Zodat als je ooit moet kiezen tussen rol -of vouwgordijnen je precies weet wat de voor- en nadelen zijn!

Kenmerken van rolgordijnen

 • Rolgordijnen zijn doorgaans goedkoper dan vouwgordijnen. Je ziet vaak als gordijn dakraam.
 • Een rolgordijn geeft een wat strakkere, moderne uitstraling. Zie ook Rolgordijn op maat.
 • Rolgordijnen zijn verkrijgbaar met een verduisterende stof.
 • Je kunt ze kopen in allerlei soorten stoffen en kleurtjes.
 • De stof van een rolgordijn is vaak zo'n 4 centimeter smaller dan het systeem waarin het hangt. Daardoor heb je bij rolgordijnen nog wel eens last van licht via de zijkanten.

Hieronder een voorbeeld van een rolgordijn:

rolgordijn

Kenmerken van vouwgordijnen

 • Vouwgordijnen zijn relatief duurder omdat ze meer stof vereisen, en meer werk zijn om te maken.
 • Net als rolgordijnen zijn ze verkrijgbaar in vele materialen en kleuren.
 • Je kunt voor een verduisterende versie kiezen.
 • Vouwgordijnen geven doorgaans een wat klassiekere look, en worden gezien als sfeervoller. Hoewel dit afhangt van het soort vouwgordijn dat je neemt. Sommige vouwgordijnen zijn wat strakker, andere hebben juist meerdere vouwen. Ook maakt het uit of je kiest voor vouwgordijnen met of zonder baleinen. Vouwgordijnen zonder baleinen ogen nonchalanter.

Hieronder een voorbeeld van een vouwgordijn. Dit vouwgordijn heeft een zogenoemd balein:

vouwgordijn

Rolgordijn of vouwgordijn samengevat

Vouwgordijnen zijn in de regel sfeervoller dan rolgordijnen die strak en modern ogen. Dus afhankelijk van je smaak is dit een belangrijke overweging: houd je van strak en modern? Ga dan voor rolgordijnen. Houd je juist meer van een klassieke, traditionele uitstraling? Dan zijn vouwgordijnen waarschijnlijk beter voor jou. Qua kosten ben je het voordeligst uit met rolgordijnen. Ook niet onbelangrijk: vouwgordijnen zouden de kou beter tegen houden dan rolgordijnen.

N.B. Je kunt zowel vouwgordijnen als rolgordijnen kopen met een afstandsbediening waarmee je ze vanaf een afstandje kunt openen en sluiten. Handig als je slecht ter been bent, of andere lichamelijke klachten hebt.

Ik vind zelf vouwgordijnen het mooist. Het hoeft van mij niet zo strak.

Doe jij aan gordijnen wassen?

Wat vind jij mooier: rolgordijnen of vouwgordijnen?

Lees ook mijn posts over gordijnen voor dakramen en een plat dakraam.

Bronvermelding: afbeeldingen  vouwgordijnen van Doehetbudget.nl

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik klik soms door vanaf een andere site door omdat ik me afvraag waar het over gaat. En keer op keer verbaas ik me dat er dus echt adverteerder zijn die betalen op een blog waar iemand twee producten minimaal en zonder enige kennis van zaken omschrijft, haar voorkeur uitspreekt en aan lezers vraagt 'wat vind jij'...

  DOE IETS MET JE LEVEN!

  Zal ongetwijfeld niet gepubliceerd worden, maar hopelijk word je er wel eens wakker van. Muts.

  1. Ik denk dat iemand zelf nog wel mag uitmaken wat voor blogs ze plaatst en of dat reclame is of niet.
   Je bent niet verplicht om te lezen en hier te komen!

  2. Zelf vind ik het wel leuk dat Nicole af en toe al dan niet gesponsorde stukjes schrijft. Toevallig sta ik net voor de keuze voor rolgordijn of vouwgordijn en dan zijn dit soort huis tuin en keuken overwegingen best zinvol. Evenals de reacties. Aan jouw reactie heb ik daarentegen niet zoveel in mijn keuze. Ik vind het bovendien erg onaardig Nicole op zo’n manier toe te spreken. Zou je dat ook face to face doen als je haar in het echt zou ontmoeten? Vanwaar dat venijn?

   Groetjes Jacqueline

  3. Dus je vindt een blog stom maar komt hier wel steeds kijken haha. En dan word je boos op de schrijfster en die moet maar iets nuttigs gaan doen met haar leven whaahaa. Jij hebt vandaag in ieder geval zeker iets nuttigs gedaan met je leven, namelijk mij hard laten lachen. Bedankt!

 2. Momenteel hebben we nog rolgordijnen omdat dit goedkoper was, maar het ligt in de planning om weer naar vouwgordijnen te gaan. Veel gezelliger. De ellende was alleen wel dat de vouwgordijnen nog wel eens scheef willen gaan en je iets langer zoet bent om ze recht omhoog te trekken. Dan zou een afstandsbediening weer een optie zijn.

 3. En wat vinden jullie van duettes? Van die gordijntjes die je zowel van boven naar beneden kan laten zakken of van beneden nasr boven kan optrekken. Iemand daar ervaring mee?

  Groetjes Jacqueline

 4. Hallo vouwgordijnen zijn zo mooi. In 2000 heb ik ze zelf gemaakt omdat wij twee ramen hadden die breder waren dan de standaard maten. En de overige ramen waren smaller. Alle benodigdheden kocht ik bij een speciaalzaak. De speciale rails het koord en de baleinen en tot slot de stof. Dat er meer stof in zit dan een rolgordijn ben ik het niet mee eens, want je hebt een keer de hoogte/breedte van je raam nodig. Met name de attributen waren nogal prijzig maar was het wel waard. Het is even een precies karwei want alle baleinen moeten even hoog komen in de diverse gordijnen. Wij gingen na een aantal jaren verhuizen, en de nieuwe bewoners hebben er nog jaren van genoten. Hier hebben wij naar binnen toe te openen ramen en is het helaas niet mogelijk. Groetjes.

  1. Wat knap dat je ze gewoon zelf hebt gemaakt Marijke! Zo kun je ze ook precies op maat blijven. Ik kan me voorstellen dat de bewoners na jullie er nog heel blij mee zijn geweest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.