Hoe houd je je kleding zo lang mogelijk mooi?

kleding onderhoud
Deze Laura Ashley jersey rok heeft een vlek die er niet meer uit kan...

Het is een merkwaardige paradox:

Hoe mooier ik een kledingstuk vind, hoe kleiner de kans dat ik het vaak draag.

Dat klinkt misschien raar, maar ik heb daar een hele goede reden voor. Ik ben namelijk nogal een vlekken magneet. Ik krijg altijd overal vlekken in. En als ik een kledingstuk echt heel mooi vind, dan ben ik altijd bang dat ik het 'bederf'. Nu ik heb opschrijf, vind ik het nog stommer klinken dan eerst. Het is eigenlijk net zoiets als heel veel geld sparen, en het vervolgens dan niet uit willen geven omdat je dan minder spaargeld hebt. Zo schiet je je doel voorbij.

Wat kun je nou doen om mooie kleding zo mooi mogelijk te houden?

Laten we de belangrijke onderhoudstips voor kleding eens op een rijtje zetten.

1. Draag de juiste kleding op het juiste moment.

Zo heb ik ooit een mooi jurkje vernacheld door arganolie in mijn haar te doen tegen het pluizen. Terwijl ik dat jurkje aan had. Dat soort dingen moet je gewoon niet willen. Want uiteraard morste ik wat arganolie op het jurkje. En die vlek ging er dus echt niet meer uit. Een ander ongelukje waarbij ik een blauwe jersey rok verknoeide, was toen ik de wc ging schoonmaken met chloor. Er spatte een beetje chloor op de onderkant van mijn rok, en dat werd een witte vlek.

Met andere woorden: pas je kleding aan, aan je activiteit.

2. Draag beschermende kleding

Ik raad dus sowieso af met je mooie kleding dingen te doen die vlekken kunnen veroorzaken. Maar ook voor gewone kleding is het prettig als er geen vlekken/gaten of andere onheils dingen mee gebeuren. Om die reden is het bijvoorbeeld verstandig om te koken met een schort voor. Spat er dan vet op uit een pan, dan landt het veilig op je schort. En niet op je kleding. Voor sommige mensen kan het zelfs verstandig zijn om met een schort aan te eten....

schort
Bron: Esprit

3. Lees het wasvoorschrift en handel daar ook naar

In je kleding vind je altijd zo'n wit labeltje met daarop informatie over hoe je het kledingstuk moet wassen.

Een handig overzicht van alle verzorgingssymbolen van kleding vind je op de site van Esprit.

Lees dit, en handel er ook naar. Ik heb ooit een wollen rok van Laura Ashley toch maar even in de wasmachine gedaan. Hij kwam er uit als maatje BabyBorn.

4. Was kleding niet te vaak

Dit is een advies dat ik zelf lastig vind om op te volgen. Net zoals ik nooit droogshampoo zal gebruiken, omdat ik dat niet zo fris vind, wil ik kleding het liefst echt goed wassen. Maar als er geen vlekken in je kleding zitten, kan een nachtje uithangen in de buitenlucht ook al wonderen doen.

5. Was kleding binnenstebuiten

Je kleding binnenstebuiten wassen kan een behoud zijn voor de stof en eventuele prints. Ken je dat als stof gaat 'pillen'? Dat ziet er dan meteen zo haveloos uit vind ik altijd. Door binnenstebuiten te wassen gebeurt dit in ieder geval minder snel. Hang het daarna ook binnenstebuiten te drogen. Dat is een behoud voor de kleur.

6. Doe je kleding zo min mogelijk in de droger

Door kleding in de droger te doen slijt het sneller. Doe mooie kleding er daarom niet in, en hang het gewoon te drogen.

7. Gebruik goede kledinghangers

Goede kledinghangers die je kleding goed ondersteunen, zijn een behoud voor de pasvorm. Maar let op: sommige kleding is niet geschikt om op te hangen. Zoals gebreide truien. Die kunnen helemaal gaan uitzakken. Die vouw je dus juist op.

8. Investeer in goede kwaliteit kleding

Eén van de redenen dat ik graag tweedehands Laura Ashley kleding koop via de Engelse eBay is dat ik dan een goede kwaliteit kledingstuk heb, voor een lage prijs. Goede kwaliteit kleding gaat langer mee, en behoudt langer de pasvorm. Zo heb ik een rode strokenrok die ik 10 jaar geleden in de uitverkoop kocht van het merk Benetton. Die rok draag ik nog heel vaak.

9. Prop de wasmachine niet te vol

Hier heb ik me wel eens schuldig aan gemaakt. Dan wilde ik echt heel graag de bodem van de wasmand weer eens zien, en daarom propte ik de wasmachine heel erg vol. Dat dit niet goed is voor het behoud van kleding hoef ik denk niet uit te leggen. Maar hoe weet je of je hem te vol hebt gepakt? Hanteer deze vuistregel:

Je moet nog 1 handbreedte ruimte bovenin de trommel overhouden! Als dat niet kan, heb je er teveel ingepropt.

10. Ken jezelf

Hoewel je veel kunt doen om je kleding langer goed te houden, is zelfkennis ook erg belangrijk. Zo zal ik bijvoorbeeld niet snel witte kleding kopen, omdat je daar meteen alles opziet. En de ervaring heeft me geleerd dat een wit shirt voor mij daarom niet zo verstandig is.

11. Ken je vlekken

Heb je dan toch ergens een vlek in gekregen? Zorg dan dat je een handig boekje hebt met tips voor eerste hulp bij vlekken. Of Google even wat de beste methode is om een vlek te behandelen. Want vergis je niet: de ene vlek is de andere niet. En met een verkeerde behandeling kun je het soms nog erger maken.

N.B. Uit persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat bij arganolie- en chloorvlekken er niets meer aan te doen is.

Conclusie

Mijn tante Marietje zegt het regelmatig tegen mij: 'Een slons kan meer verslonzen, dan een pronkster verpronken.' En dat geldt zeker voor kleding. Wil je dat je kleding lekker lang meegaat zodat je er lang plezier van kunt hebben? Ga er dan zorgvuldig mee om. In deze post gaf ik 8 tips waarmee je kleding langer meegaan.

Hoe lang doe jij gemiddeld met een kledingstuk? En heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

67 Comments

 1. Goh, qua vlekken ben ik eigenlijk niet mega-zorgvuldig maar toch gaan ze er altijd wel uit, onze wasmachine wast erg schoon denk ik. Met zelfgemaakt wasmiddel.
  We hebben wel ossengalzeep in huis voor eventualiteiten. Ik heb wel ook net als jij ooit een keer een T-shirt verpest door chloor.
  Mijn Desigualrokjes gaan altijd op de hand. Daar ben ik het zuinigst op :). En gewone kleding gaat idd altijd op het wasrek, alleen beddengoed en handdoeken en zo gaan in de droger
  Ik ben ook niet van buitenhangen hoor. Liever dat het gewoon echt schoon is!

 2. Ja, dat niet wassen is wel een dingetje.
  Ik mik het graag na 1 keer dragen al in de was. Maar bij echt mooie (en vooral wollen) producten hang ik ze toch liever een nacht buiten.

 3. Wasmachine af en toe te vol en die wasvoorschriften... dat zijn inderdaad wel puntjes waar Ik me wel eens schuldig aan maak... ik moet echt bewuster wassen! Bedankt!

 4. Wasbenzine al geprobeerd bij de vlek van arganolie? Erop deppen en dan in de wasmachine. Er niet uit? Nog een keer. Laatste restje kreeg ik eruit met een of ander vetvlekmiddeltje in een sprayfles.

 5. Ossengal en ik zijn goede vrienden wat betreft het verwijderen van vlekken. Ik zou inderdaad een schort moeten dragen als ik kook maar dat vergeet ik standaard

 6. Goeie tips, ik herken mezelf er ook wel in. Ik heb ook altijd heel erg de neiging om m'n kleding veel te wassen, zodat het weer lekker fris is. Maar daar word je kleding inderdaad niet beter van. Vlekken maak ik gelukkig (afkloppen) niet zo veel, dat is wel echt heel erg jammer als dat je kleding verpest lijkt me.

 7. Ik doe kleding nooit in de droger, maar ik vergeet bijvoorbeeld wel altijd om een schort om te doen tijdens het koken. En ook dat binnenstebuiten draaien schiet er nogal eens bij in. Oeps...

 8. ik doe altijd oude kleding aan met koken, behalve vlekken vind ik ook dat je kleding vies gaat ruiken met bakken en braden

 9. Vanish met de groene deksel. Werkt ook goed op lagere temperaturen. Maar waar nog te koop? Voor mijn gevoel is de huidige Goldversie minder effectief.

 10. Ik heb wel eens last van vlekken, maar ooit een keer de tip gekregen om wasbenzine te gebruiken en daar krijg je bijna alles mee uit!
  Mijn witte was blijft helaas vaak niet wit en dat vind ik wel lastig

  liefs
  Karlien

 11. Ik draag met koken altijd een schort,
  soms ook bij huish karweitjes.
  Ik gebruik groene zeep om vlekken mee in te smeren en voor de kragen van overhemden.
  Een handbreedte geldt voor een witte of bonte was, niet voor de fijne was, of te wel voor mooie/ goede kleding. Het komt er dan nl helemaal gekreukt uit.
  Ik draai kleine wasjes met mooie kleding.
  Wollen vestjes lucht ik.
  Gebruik een fijn wasmiddel.
  Gebruik geen wasverzachter.
  Kleding doe ik nooit in de droger.
  Mooie kleding vooral niet te warm wassen, 30-40 C.
  Op kleur en soort sorteren, donker, licht en wit en bv spijkergoed bij elkaar
  Ik verslijt weinig kleding, als wel de shirts van de hema en mijn man spijkerbroeken.
  Doordat ik goede en duurzame spullen koop heb ik weinig last van slijtage.
  Ik doe vele jaren met kleding, ga er zuinig mee om.
  Waar nodig wordt het ook gerepareerd of ter reparatie aangeboden.

 12. Wow, dat zijn nog eens veel handige tips! Waardoor komt het eigenlijk dat een te volle wasmachine met kleding slecht is? Of schuurt de kleding dan meer langs elkaar?

 13. ...door schade en schande wijs geworden en een flinke dosis zelfkennis zul je mij niet zonder schort zien bakken, braden en koken! Mooie kleding lucht ik ook na een dag dragen en gaat dan terug in de kast. Kleren, behalve sokken, jeans en t-shirts, was ik meestal op 30 graden, halfvolle machine en een kort programma.
  Ik gebruik Guppyfriend waszakken voor niet-natuurlijke-stoffen (2 kledingstukken per zak) zodat het niet zo snel slijt en opdat de kleine deeltjes niet met water wegspoelen!

 14. 9 is een hele goede. Daar gaat het weleens mis bij mij. En ik baal bij zwarte kleding vaak ook van de geur na het wassen. Ik maak de onderdelen van de wasmachine regelmatig schoon, maar het mag wat vaker. Ook zou ik weleens iets met azijn kunnen doen. Ik draag bij het koken altijd een schort en soms bij het eten ook, afhankelijk van wat ik aan heb. Als ik televisie-opnames heb, maar ik heb toch nog wel de ochtendspits (eten voor mij en mijn dochtertje klaarmaken, brood en fruit voor school en alles afwassen) dan doe ik vaak mijn ochtendjas aan over mijn mooie jurk. Of ik doe de jurk later aan. Kan ook.

 15. Ohhh ik doe ook altijd op onhandige momenten mijn kleding aan. Eigenlijk moet ik gewoon tot 1 minuut voor ik de deur uit moet pas mn kleding aantrekken!

 16. Goede tips! Ik probeer mijn broeken altijd zo min mogelijk te wassen om te langer mee te laten gaan. Dat vind ik altijd anders als een shirtje, waar wat sneller zweet etc in kan komen. En tegenwoordig was ik ook veel op 30 graden :)

 17. Ik ben altijd bang dat ik de jurken van mijn vrouw te vaak was (knoeipotten alert!). Ze heeft er een die ze erg graag draagt, maar ik ben bang dat die zo vaak gewassen is, dat hij er een beetje verwassen uit gaat zien. En ze heeft zoveel jurken die haar óók leuk staan!

  Zelf doe ik járen met mijn kleding. Sommige kleding heb ik al 10 jaar. En ik draag het met regelmaat! De kleuren zijn nog prachtig.

 18. Vaak zijn waslabels veel te voorzichtig, om te zorgen dat er geen claims komen. Kijk kleding voor het de was ingaat na op vlekken en behandel die. Eenmaal gewassen helpt er meestal niets meer, bijvoorbeeld de lijmsoorten die op basisscholen gebruikt worden. Al doende leert men!
  Ossengalzeep is goed om vlekken te behandelen, ook bij voetbalkleding. En Vanish en dergelijke schijnt bijzonder slecht voor je wasmachine te zijn (en ook voor je was lijkt mij dan).

 19. Fijne tips! Ik herken het wel hoor wat je zegt, mijn mooiste kleding hangt ook het meest in de kast. Just in case.. Ik probeer wel look-a-likes in mijn kast te hangen zodat ik kleding wat vaker afwissel. En als ik dan iets moet doen wat vlekken kan veroorzaken, dan doe ik toch graag even wat anders aan, of dan bescherm ik mijn kleding.

 20. Met mijn werk & hobbys is het bijzonder lastig om kleding schoon te houden. Wel merk ik een verschil in kwaliteit van de kleding!
  Verder goede tips hoor! Thanks

 21. Je inleiding, alsof je Mn gedachten kan lezen. Ik heb exact dezelfde reden. Het liefste draag ik gewoon dagelijks nieuwe kleding ???? lekker oppervlakkig en milieuvriendelijk, maar gebeurt uiteraard niet ????

 22. Tip 5 is een hele handige tip! Daar ga ik zeker wat mee doen. Kleding doe ik sowieso eigenlijk nooit in de droger, dat doe ik eigenlijk alleen met handdoeken en dekbedovertrekken. Verder ook handige tips!

 23. Ooit een nieuwe blouse aangedaan naar mijn werk in het dorpshuis. Frituur moest en ja.... vlekken! Ik ben er nog mee bezig om ze eruit te krijgen en let voortaan beter op wat ik waar naar toe draag!

 24. ik knoei ook echt heel erg veel, ik ben echt een ramp. Wel draag ik tegenwoordig ok mijn mooie duurdere jurken gewoon vaker. Ik liet ze altijd in de kast hangen, maar eigenlijk is dat gewoon zonde.

 25. Kleding gaat bij ons de droger niet in (gebruik sowieso amper een droger) en ik probeer minder snel te wassen. Soms is even buiten luchten of afwisselen met andere kleding ook goed voor een dagje extra dragen x

 26. Ik ben redelijk op de hoogte van alle ins and outs van kleding mooi houden, maar de tip om je wasmachine niet te vol te proppen is nog iets waar ik wat van kan leren, haha. Thanks!

 27. Superfijne tips! Ik ben vorige week voor het eerst echt "alleen" gaan wonen, dus deze tips komen zeker van pas. Er stonden echt een paar dingen bij waarvan ik geen idee had dat ze hielpen!

 28. De meeste dingen doe ik eigenlijk best goed. En het is een wonder dat ik bijna nooit echt vlekken maak, want ik ben best chaotisch haha. Maar meestal krijg ik ze er wel uit. Gelukje.

 29. Groene zeep is prima om vlekken mee aan te smeren, maar als je daarna wast met een synthetisch middel vergrouwt de was. Beter om dan met de hand verder te wassen, dan wel afwasmiddel of een synthetisch vlekbehandelingen middel gebruiken.
  Wasbenzine werkt goed op vetvlekken, maar je krijgt kringen als je kleding niet schoon is. Terpentine is goed tegen lijmresten van plakband en stickers. Maar laat de fles niet op een kunsstof oppervlak staan, want dan kan er voor eeuwig een kring ontstaan.

 30. ik wist niet dat je de wasmachine niet te vol mag doen, daar zal ik volgende keer op letten. Ik heb nog een tip; kleding die door je tieners gesorteerd is eerst nakijken voordat je het wast. Vorige week een mooie wollen trui verpest omdat hij in de verkeerde stapel zat... en ik had het niet gezien, zucht...

 31. Ik herken dat dus met witte kleding. Is gewoon geen combi met mij. Vanmorgen nog geen minuut aan, tandenpoetsen en ik heb al weer een vlek te pakken. Die dikke buik vangt alles mooi op, haha.

 32. Ik was de meeste kleding, niet bonte was, op 30 graden en binnenste buiten. Verder draag ik geen short met koken maar kijk ik wel uit.

 33. Handige blogpost! Vooral van dat binnenstebuiten moet ik onthouden. Ik had vroeger geen droogkast, maar heb er nu toch 1 gekocht (hij wordt zaterdag geleverd), vooral dan voor mijn handdoeken, die na 10 jaar bijna schuurpapier lijken door gewoon luchtdrogen...

 34. ik heb niet een bepaalde duur hoelang ik met 1 kledingstuk doe. dat is echt heel verschillend. ligt ook aan het materiaal. met mij echte leren jasje hoop ik heel veel jaren te doen maar een gewone jeans wat minder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.