Zoek jij bevestiging?

Screen Shot 2018 03 20 at 13.31.36

Een jaar geleden wilden experts mijn middelste zoon het middel Ritalin voorschrijven.

Omdat ik dat nogal wat vond, vroeg ik advies bij twee andere experts.

Ik koos mijn experts niet neutraal

Terugkijkend realiseer ik me dat ik deze experts* niet bepaald neutraal koos. Ik koos ze omdat ik zo ongeveer wist wat ze zouden zeggen ; )

In de psychologie heet dit confirmation bias. Je zoekt informatie die past bij je eigen denkbeelden.

confirmation bias

Het goede nieuws is dat dit betekent dat je diep van binnen best weet wat je ergens van vindt. Het slechte nieuws kan zijn, dat als je je hier niet van bewust bent, je niet objectief bent.

Ben jij je bewust van een eventuele confirmation bias als je aan iemand advies vraagt? Realiseer je dat je keuze voor wie je advies vraagt al veel zegt over wat je wilt horen?

*In mijn blogpost op Het Moederfront lees je welke experts ik om hun mening vroeg.

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik heb hier nooit over nagedacht, als wel dat voor mij een behandelaar bij mij moet passen als persoon, dat ik dan pas hem kan vertrouwen. Vertrouwen in kennis, kunde en vaardigheid en in zijn beleid wat hij wil voeren, doch ook wie is hij/ zij als persoon.
  Voor mij is de vertrouwensband met de behandelaar het allerbelangrijkste.
  Heb ik geen of minder vertrouwen in diegene, dan kan komt het niet goed is dat heel onprettig en op afstand samen werken.
  Betreft het voor mij persoonlijk, dan zoek ik een andere behandelaar.

 2. hmm ik snap het idee erachter dat je naar een behandelaar gaat die andere opties bied, maar helemaal in het geval van ADHD kun je altijd iemand anti medicijnen vinden, en nog meer die vinden dat je kind “gewoon” strenger moeten aangepakt, vroegah waren kinderen gewoon druk.. bla bla. Als mensen zich eens echt verdiepen in ADHD ipv meteen een mening te vormen,had diegene die lekker met je meepraat dat het onzin is, misschien wel gezegd dat het voor jouw kind niet perse hoeft te werken maar dat het voor heel veel andere kinderen een wereld van verschil maakt.

 3. Ha, ha, wat goed dat jij ‘m bij jezelf onderkent. Gelukkig heeft iedereen hier last van, weet ik als psychologieblogger ;-) Ik vertel bijvoorbeeld niet altijd eerlijk wat me bezighoudt aan iemand van wie ik denk dat die afkeurend zal reageren.

 4. Zeker goed om jezelf van informatie te voorzien. Ik herken het onderwerp vanuit een situatie dichtbij. Ik zou zelf niet voor medicatie gaan en mensen die heel erg voor zijn, zouden mij inderdaad misschien kunnen doen twijfelen. Alhoewel ik er al wel veel van weet, over gelezen heb en een mening durf te vormen

 5. Ja, dat herken ik wel. Ik zoek altijd in de alternatieve hoek.
  Maar is het te doen zonder die ‘bias’? In een wereld waarin specialisten en deskundigen worden betaald door farmaceuten en grote bedrijven, degene met de hoogste advertentiebudgetten het hoogste in google komen (ongeacht incognito of niet) en bijna iedereen je iets wil verkopen? Je zoekt je eigen ‘stam’ van mensen die bij je passen. Op internet en in het echte leven. Maar het is goed dit van jezelf te herkennen.

 6. Heel herkenbaar, bevestiging is heerlijk. Totdat je het niet krijgt en dan….. Ga je je eigen weg *volg je je gevoel of volg je de ander, al dan niet een specialist?

 7. Heel herkenbaar. Eigenlijk zoek je naar een antwoord dat je zelf al hebt. Wanneer jij je er niet prettig bij voelt, is het denk ik ook goed om er niet aan te beginnen. Al snap ik dat je daarvoor wel behoefte kan hebben aan bevestiging van een expert. Gewoon om jezelf ergens ook gerust te stellen wellicht?

 8. Ik denk dat ik best veel dingen aan bepaalde mensen vraag, omdat ik een gevoel heb wat ze zullen antwoorden. Het komt wel eens voor dat ik dat verkeerd heb aangevoeld.

 9. Ik denk dat iedereen die toch wel onbewust doet… inderdaad om bevestiging te horen van je eigen keuze. In sommige gevallen is het goed denk ik, maar in andere gevallen is het soms beter om een andere mening te horen denk ik

 10. Eh ja. Ik zit in het “hoogbegaafden” wereldje. En ik vermoed heel sterk dat dat ook speelt daar. Zeker op fora onder ouders van hoogebegaafde kinderen. Natuurlijk doet hij zus of zo, want hij is toch hb? Heel anders dn op het forum voor ouders van eh… autisten, of adhd-ers. Die hebben voor hetzelfde gedrag een heel andere verklaring :-)
  Ik ga nu even je andere post lezen.

 11. herkenbaar! Ik zoek eigenlijk overal bevestiging voor: vinden mensen mij wel aardig, ben ik niet te dik, doe ik mijn werk/blog wel goed etc. bloedirritant!!

 12. Ik denk dat we het allemaal wel doen, onbewust. Soms wil je het antwoord juist horen en soms ook eigenlijk. Goed om je bewust van te zijn, voordat je het advies aanneemt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.