Reacties

De kunst van het weggooien — 42 reacties

 1. Ik heb totaal geen moeite met weggooien. Leuk boekje denk ik, ik heb het nog niet gelezen. Marie kondo heb ik wel gelezen en ik haalde er wel wat dingen uit. Ik zit alleen wel al heel ver in mijn ontspul fase dat ik het meeste al weet en heb gedaan.

  • Dit soort boekjes kan een soort schop onder de kont effect hebben. Het is lastig om stil te blijven zitten als je het leest vind ik. Je wilt dan toch aan opruimen.

 2. Ik heb heel weinig spullen met emotionele waarde. Ik bewaar vooral praktische spullen. Toen ons vorige huis in de verkoop ging,heb ik heel veel spullen weg gedaan. Netter voor de verkoop en we hadden verwacht naar een kleiner huis te verhuizen. Nu heb ik best wel spijt van spullen die we weg gedaan hebben. Vooral boeken, maar ook elpees, gereedschap, keukenspul. Van de boeken heb ik het eea tweedehands weer terug gekocht.

  • Daar ben ik altijd bang voor! Dat ik er toch spijt van krijg. Meestal is het bij mii niet zo.

  • Dat is valkuil no. 8 Suzanna: de angst dat je spijt krijgt. Daar heb ik ook altijd last van. Zeker omdat ik in het verleden ook echt wel eens spijt heb gehad!

 3. Nee, ik heb er eigenlijk helemaal geen moeite mee. Ik heb sowieso niet veel spullen. Ik hou van een opgeruimd huis en bij mij zal je dus niet veel tegenkomen wat niet gebruikt wordt. Mocht dat het geval zijn, dan doe ik er vrijwel snel iets mee: weggeven of verkopen. De spullen en kleding van mijn kinderen....daar heb ik wel moeite mee. Ik 'ruik' hun babytijd er nog in en daarom vind ik dat maar wat lastig om weg te doen...

 4. Het lijkt me een heel leuk boekje, in ieder geval ik herken en mezelf in de beschreven punten.
  Mijn man is opgeruimd , doch bewaard veel, hij hanteert de gedachte, ik heb ruimte genoeg, terwijl ik ervaar veel spullen zijn ballast in mijn hoofd en alles behoeft onderhoud.
  Vorig jaar begon ik met opruimen, elke keer doe ik wat,
  wat vind ik het moeilijk.
  Eens heb ik een artikel terug gekocht bij de kringloop.
  Nu staan er dozen met tijdschriften, mijn man wilde ze wegbrengen, ik zei nog even niet, want ik moet nog 'even" kijken.
  Wat mij opviel is de regel : als je dood bent is alles afval, inderdaad, dat wat overblijft is een klein koffertje vol herinneringen en daar zitten dan ook een paar waardevolle spullen in!

  • Ja, die viel mij ook op in het boek. Dat besef heb ik ook altijd sterk in kringloopwinkels Marrian. Dan zie je borden staan met teksten als 'Gefeliciteerd met uw 50 jarig huwelijk.' En dat ligt dan dus bij de kringloop....

   Ik word daar soms een beetje triestig van.

 5. Ik ben ook niet altijd even logisch met weggooien of bewaren. Als ik ga opruimen, hanteer ik wel het "OHIO"-principe. Die tip heb ik overgehouden aan een soortgelijk boek dat ik heb gelezen. Het betekent: Only Handle It Once. Oftewel: neem gelijk een beslissing: weggooien of bewaren. Dus inderdaad niet "even zo lang op deze stapel" leggen.

 6. Wat mij nogal eens overkomt, is dat wat je in je 'citaat' zegt: Ik koop een nieuwe broek/tas/jas of wat dan ook, maar ik gooi de oude niet weg. En dan heb ik er dus twee. Terwijl ik de nieuwe kocht omdat ik die oude te smoezelig vond worden. 'Die oude broek kan ik nog wel eens bij het schilderen/ in de tuin gebruiken. Herkenbaar?

  • Ja absoluut! En soms werkt het ook wel zo. Zo heb ik nieuwe hardloopschoenen moeten kopen omdat de andere niet meer goed dempten. De oude heb ik nog voor in de tuin. En die gebruik ik daar ook echt voor.

 7. Wat een feest der herkenning weer.
  Ik heb zo'n drie jaar geleden geMarie Kondo-ood en 37 vuilniszakken weggegooid.
  Afgelopen week de meisjeskamer ontdaan van vijf vuilniszakken speelgoed.

  Ik betrap mezelf op verkeerde zuinigheid. Ik heb mooie kinderboeken weggezet in de kast en nu zijn ze te oud om ze te lezen of uit voorgelezen te worden. Alles ter bescherming van dit boek dat nu niet gebruikt is.

  • Wauw 37 vuilniszakken. Dat is echt veel. En heb je nu ook echt veel meer ruimte Linda?

   Verkeerde zuinigheid heb ik met kleding. Dan doe ik het niet aan omdat het zo mooi is....

 8. Ik moet echt meer van dat soort boeken gaan lezen. Ik ben ook zo slecht met dingen weggooien, maar het staat nu echt op mijn lijst van doelen voor de zomer. Alle tips zijn dus welkom! Dit lijstje neem ik vast mee :)

  • Opruimen in de zomer lijkt me best moeilijk. Omdat je dan juist vaak naar buiten wilt. Hoe is dat voor jou? Mij ligt opruimen bij slecht weer beter.

 9. Zo herkenbaar sommige dingen, ik kan alles nog gebruiken denk ik altijd. Ik wil die haar boek wel eens lezen. De tips kan ik nu al gebruiken bij de vele dozen. ;)

 10. Ik ben nu bezig met een opruimcursus, maar het gaat mij nog niet zo goed af. Mag ik zeggen dat hoe jij het opschrijft, het mij veel meer aanspreekt dan wanneer ik het boek bekijk (inkijkexemplaar)? Op de een of andere manier inspireert jouw blogpost mij nu al enorm. Het zijn hele rake dingen die worden gezegd.
  Het is dat ik nu even niet al te veel uitgaven kan doen, anders had ik alweer een boek besteld ;)

 11. Ik vind weggooien erg moeilijk. Ik denk altijd dat het nog wel eens van pas kan komen. Ik ben al erg, maar mijn man nog erger. Toen we een jaar of 20 getrouwd waren heb ik eens een doos sokken in de kliko gegooid, die mijn man in zijn trouwen nog nooit gedragen had. Van die nette sokken waarvan het elastiek totaal vergaan was. Toen mijn man ze zag liggen heeft hij ze weer uit de kliko gehaald en in de kast gelegd. Een paar jaar later heb ik ze in de kliko gegooid net voordat de vuilniswagen kwam. Hij heeft ze nooit gemist. Haha.

 12. Mijn man houdt graag spullen bij. En is een echte rommelaar. Ik ben net het tegenovergestelde, al moet het aanrecht voor mij bv niet helemaal leeg. Soms knettert het hier wel. Ik vind hem een rommelaar en hij vindt mij een stresskip????

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder