Veilig op marktplaats: 2 nieuwe diensten!

Vorig jaar werd er gemiddeld zo’n 25.000, mensen opgelicht via marktplaats. En zo’n 90% van die mensen zag hun geld nooit meer terug. Dat is knap vervelend natuurlijk!

Als koper of verkoper via marktplaats is het belangrijk om voorzichtig te zijn. De allerbelangrijkste tip, die marktplaats zelf overigens ook geeft, is deze:

‘Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook! Kijk dan dus uit.’

Veilig kopen op marktplaats met Betaalverzoek en Gelijk oversteken

De mensen achter marktplaats doen zelf ook hun best om kopen en verkopen via marktplaats veiliger te maken! Dat doen ze op twee manieren: met de dienst Betaalverzoek in combinatie met een gecontroleerde identiteit. En daarnaast met de dienst Gelijk oversteken.

1. De dienst Betaalverzoek

Sinds de zomer van 2017 kun je direct met iDEAL betalen op marktplaats. Als een verkoper dit aanbiedt, dan wil dat zeggen dat hij of zij een gecontroleerde identiteit heeft.

Een gecontroleerde identiteit wil zeggen dat de identiteit van een verkoper op marktplaats gecheckt en geverifieerd is. Dit wordt gedaan door Online Betaalplatform (OBP).

OBP doet die controle op 3 manieren:

 1. OBP controleert het telefoonnummer van de verkoper met een zogenoemde tweestapsverificatie.
 2. OBP controleert of de verkoper echt de controle heeft over het opgegeven bankrekeningnummer. Hij of zij moet 0,01 cent overboeken.
 3. Vraagt een verkoper meer dan 250,- als betaling? Dan vraagt OBP om een extra identiteitscontrole.

Inmiddels zijn er 825.000 marktplaats-gebruikers met een gecontroleerde identiteit.

2. De dienst Gelijk oversteken

De dienst Gelijk oversteken vind ik ook heel slim! Want, en dit ken je vast wel:

Je koopt iets via marktplaats, maar je wilt het liefst pas betalen als je het product ook echt hebt ontvangen. Of je verkoopt iets via marktplaats, maar wilt het liever pas opsturen als je het geld op je bankrekening ziet staan!

Beide vind ik heel begrijpelijk! Zowel de koper als de verkoper willen niet opgelicht worden. Marktplaats biedt een oplossing voor hun angst met Gelijk oversteken!

Gelijk oversteken werkt als volgt

Zo gauw een verkoper iets heeft verkocht stuurt hij of zij een betaalverzoek naar de koper. De koper betaalt. Maar, en nu komt het: dat geld wordt vastgehouden op een ‘derdenrekening van OPB’. Als koper ben je je geld dus niet voorgoed kwijt. Het staat veilig geparkeerd op een soort tussenstation zou je kunnen zeggen.

Na betaling krijgen beide partijen een bevestiging. De verkoper kan nu met een gerust hart het product opsturen. Als de koper het product heeft gekregen moet de koper binnen 7 dagen een bericht sturen, en krijgt de verkoper het geld.

Mocht er iets misgaan, dan doet OBP onderzoek. Daarbij kijken ze naar ‘track en trace’.

Gelijk oversteken filmpje

In onderstaand filmpje wordt Gelijk oversteken nog eens allemaal uitgelegd:

Laten we het eens testen!

Het leek me leuk om dit eens even uit te proberen. Dus typete ik bij markplaats iets duurs in: iphone8. Ik kwam er eentje tegen met een vraagprijs van 649,-. En inderdaad: rechts zag ik informatie over de betrouwbaarheid van de verkoper.

En dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Je hebt ook een versie waarbij alleen het telefoonnummer is gecontroleerd:

En ik kwam ook verkopers tegen die dus geen gecontroleerde identiteit hebben:

Conclusie

Hoewel je zelf ook veel kunt doen om veilig te kopen op marktplaats, hebben ze er bij marktplaats zelf twee slimme diensten bij gemaakt die veilig kopen en verkopen veel makkelijker maken. Dat zijn de diensten Betaalverzoek en Gelijk oversteken.

Deze diensten beschermen zowel de koper als de verkoper. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je betaalt, en vervolgens het product nooit krijgt. En de verkoper is beschermd tegen mensen die niet betalen na ontvangst.

Leestip

iDeal versus Paypal

Boeken verkopen

Wist jij van deze twee nieuwe diensten? En beïnvloeden ze jou idee over kopen en verkopen via marktplaats?

Similar Posts

42 Comments

 1. Dat is een hele vooruitgang. Ik ben altijd heel huiverig om op marktplaats te kopen omdat ik dus bang ben mijn geld kwijt te zijn. Nu kunnen we weer met een gerust hart gaan kopen.

 2. Eerlijk is eerlijk, ik koop of verkoop nooit iets via Marktplaats, maar ik vind dat gelijk oversteken wel heel verstandig! Je hoort toch best vaan rare verhalen over marktplaats.

 3. Dat betaalverzoek al een paar keer gedaan, makkelijk hoor en werkt prima. Scheelt weer een hoop gedoe. Tot nog toe zijn mijn ervaringen met Marktplaats redelijk goed en inmiddels ruim 9 jaar actief dus dat is prima.

 4. Ik wilde laatst een paar ecco’s voor echtgenoot kopen ad €120
  Dat mocht ik van tevoren overmaken. Ik vond dat een groot bedrag en stelde haar voor gelijk oversteken te doen.
  Nooit meer iets van haar gehoord…..

 5. Super fijne vernieuwingen! Ik koop zelf vrij veel op tweedehands.be (iets vergelijkbaars). Zou fijn zijn moesten zze deze aanpassingen ook doorvoeren

 6. Wel goed van marktplaats. Ik probeer altijd het liefst met ophalen te werken, dan kan ik het product ook eerst zien. Maar ik moet zeggen ik vind de laatste tijd marktplaats vooral een kansloze missie. Veel willen hebben voor weinig, en weinig reacties. Wellicht helpt dit ook, omdat je dan in elk geval ziet dat het actieve mensen zijn.

 7. ik vind het wel handig!
  ik verkoop mijn kledij ook via unitedwardrobe.com en zij houden ook even het geld van de koper vast tot mijn pakket is aangekomen en dan krijg ik mijn geld. Heel handig en zekerheid voor beide partijen

 8. Ik verkoop zo af en toe iets op marktplaats, maar van gelijk oversteken is het nog niet gekomen.

  De kopers hebben er niet om gevraagd. Zelf iets gekocht, maar ook niet gevraagd en de verkopen gewoonin vertrouwen genomen.
  Ik ben gelukkig pas 1x opgelicht, jaren geleden. Ging om een bedrag van 10 euro. En 1x iets ontvangen van rond de 10 euro dat totaal niet klopte met de omschrijving. Alle andere keren gelukkig goed gegaan.

 9. Ik vind het een fijne toevoeging, want Marktplaats is veranderd in negatieve zin door veel onzin biedingen en dat soort vervelende dingen. Dit maakt het wel weer een stuk makkelijker en veiliger.

 10. Gelijk oversteken vind ik wel een handige.
  Ik maak overigens van beide geen gebruik, hoewel ik snap dat als ik wat te koop aanbied en mensen zien dat ik geen gecontroleerde account heb, dat dat ze weerhoudt. Dat is theorie overigens, want in de praktijk heb ik nog geen problemen ondervonden. Het blijft wel zaak om goed uit te kijken. Mijn ervaring is dat je er een soort gevoel voor moet ontwikkelen over de verkoper, maar ook over de koper. Het liefst doe ik alles contant. Opsturen is zo’n gedoe.

 11. Handige tips! ik kende ze niet. Ik omzeilde het door of zaen zelf op te gaan halen: ik was dan ook heel blij met de opkomst van de plaastelijke facebookmarkt plaatsen

 12. Marktplaats is niet zo ingeburgerd hier in België, maar heb er al heel veel over gelezen, zowel in positieve als in negatieve zin! Deze tips zien er dus zeker handig uit voor wanneer je een negatieve ervaring wil vermijden!

 13. Lijkt mij echt een voordeel dat deze personen gecheckt zijn. Het betalen op zich lijkt mij ook gemakkelijker. Heb je het zo op de rekening staan. Maar het gevoel dat er mensen aan de deur komen, blijft ook nog wel eens leuk.

 14. Deze diensten van MP zijn niet gratis.
  Zelf koop en verkoop ik geen dure dingen. Echt opgelicht ben ik nog nooit. Levering varieerde van het hangt aan de deurknop en doe het geld maar in de brievenbus, tot gelijk oversteken op een parkeerplaats. Dit laatste dus nooit gedaan, hoef geen gestolen waar. Verkoper altijd verifiëren.

 15. De nieuwe functies lijken me erg handig. Hoewel ik momenteel niet heel veel gebruik maak van Marktplaats, heb ik dit vroeger zeker wel gedaan. Zowel kopen als verkopen. Ook ik ben helaas wel eens opgelicht. Hopelijk gaat dit met deze functies een stuk minder gemakkelijk gebeuren.

 16. Het kopen en verkopen via marktplaats heb ik af en toe gedaan. Ik ben er nooit een groot fan van geweest, maar dat komt niet perse door het betalen. Ik heb liever geen vreemde over de vloer en deze opties halen dat niet weg. Je kunt wel kiezen voor verzenden, maar zeker bij dure items vind ik dat ook best eng.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.