Terug naar school? Top 10 Tips en tricks!

terug naar schoolInmiddels zijn er hier vier weken van de zomervakantie voorbij. En in die laatste twee weken bereid ik mezelf en de kinderen langzaam maar zeker voor op de start van het nieuwe schooljaar. De overgang van vrijheid, blijheid naar het stramien van school kan soms even wennen zijn. Voor zowel kinderen als ouders. Zowel op praktisch als psychologisch gebied!

Hoe zorg je dat de overgang van vakantie naar school zo soepel mogelijk verloopt?

Je leest het hier onder!

Terug naar school tips en voorbereiding

1. Zorg dat je alle benodigde schoolspullen in huis hebt.

Dit is één van mijn favorieten onderdelen van de voorbereiding op het nieuwe schooljaar. Ik ben dol op kantoorspulletjes en schoolspullen vallen lijken daar natuurlijk veel op. Zeker bij de Hema is het geweldig. Daar hebben ze leuke schoolschriften, mappen en notitieblokjes in allerlei kleuren en stijlen.

N.B. Gaat jouw kind naar de middelbare school? Lees dan vooral mijn post over wat je nou écht nodig hebt op de middelbare school, en wat niet!

2. Check fietsen en breng ze eventueel naar de fietsenmaker

In september ga je echt al wel merken dat de dagen korter worden. En dus worden goede fietslampen belangrijk. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn kinderen hebben echt om de haverklap kapotte fietslampen. Of lekke banden. Controleer fietsen ruim twee weken voordat school weer begint. Heeft de fiets inderdaad mankementen die je niet zelf kunt maken? Breng de fiets dan uiterlijk twee weken voor het einde van de zomervakantie naar de fietsenmaker. Zo is de kans het grootst dat hij tijd heeft om de fiets te maken voordat school weer begint.

3. Introduceer het schoolritme in de laatste twee weken van de zomervakantie

In de zomervakantie gaan de kinderen vaak later naar bed en staan ook later weer op. Dat is de vrijheid van de zomervakantie. Hun innerlijke klok gaat zich daar op instellen. En die van jou natuurlijk ook. Om te voorkomen dat het een verschrikking is om ineens weer op tijd op te moeten staan op de eerste schooldag, is het slim om langzaam maar zeker het schoolse ritme weer te introduceren. Begin hier bijvoorbeeld mee als de vakantie nog twee weken duurt. Vind je dat niets? Begin er dan uiterlijk in de laatste week van de zomervakantie mee. Laat je kind(eren) langzaam maar zeker weer vroeger naar bed gaan, en vroeger weer opstaan.

4. Oefen de schoolroute

Begint je kind na de zomervakantie op een nieuwe school? Loop of fiets dan van te voren een paar keer de route met je kind. Zo weet je zeker dat hij of zij op de grote dag de weg kan vinden. Bovendien kun je lastige verkeerssituaties met je kind doornemen.

5. Ruim de kamer van je kind op

Ik zeg het altijd tegen mijn kinderen: ‘Als school weer begint is het fijn als je kamer is opgeruimd, zodat je niet naar dingen hoeft te zoeken!’ Helaas denken mijn kinderen hier meestal anders over… Maar niettemin ga ik toch even met hen door hun slaapkamer heen. Gooi oude papieren en proefwerken van vorige jaren weg, en zorg dat hun bureau netjes en opgeruimd is.

6. Zorg dat je kind beltegoed heeft

Kinderen hebben tegenwoordig steeds jonger een smartphone. Ooit vond ik dat maar een slechte zaak. Maar inmiddels zie ik ook zeker de voordelen van smartphones in. Zo kan je kind je bijvoorbeeld bellen als er onderweg naar school iets gebeurd, of hij of zijn kan bellen als hij na schooltijd met iemand wil meegaan. Mijn kinderen hebben allemaal prepaid telefoontjes. En aan het eind van de vakantie zorg ik dat ze allemaal beltegoed hebben, zodat ik weet dat ze me kunnen bellen als er iets is. Of ik hen.

7. Check de kleding van je kind

Veel kinderen maken  in de zomervakantie een groeispurt. Omdat ze in de rust komen en er mentaal weinig van ze gevraagd wordt, zie je vaak dat ze lichamelijk gaan groeien. Controleer daarom in de laatste twee weken van de zomervakantie broeken, truien en schoenen. Koop nieuwe kleding indien nodig. Je wilt niet op de eerste maandagochtend van de zomervakantie horen: ‘Mama? Mijn broek past niet meer!’

8. Ga met je kind naar de kapper

Aan het eind van de zomervakantie ga ik altijd even met mijn kinderen naar de kapper. Zo beginnen ze het nieuwe schooljaar netjes en verzorgd. Controleer voordat je naar de kapper gaat eerst even op luizen! Op basisscholen is na schoolvakanties altijd een luizencontrole. En dan het is fijn om te weten dat jouw kind luizenvrij is.

9. Maak een handig bewaarsysteem voor paperassen van school

Hoewel dankzij digitale nieuwsbrieven de papierwinkel rondom school veel minder is geworden, heb je toch nog wel te maken met formulieren en allerlei paperassen voor school. Zelf heb ik 5 opbergcassettes gekocht. Voor elk kind eentje. Daarin doe ik de belangrijke papieren van school en dergelijke. Zo hoef ik nooit stresserig te zoeken waar iets is gebleven.

IMG_047610. Zorg voor goede broodtrommel en drinkbekers en markeer ze

Op de meeste scholen is het traditionele systeem waarbij kinderen tussen de middag naar huis gaan vervangen door een continurooster of Gelijke Dagen Model. Dat betekent dat je kind zijn lunch op school eet. Daarom is het handig om goede broodtrommels en drinkbekers in huis te hebben. Waarbij voor drinkbekers mijn belangrijkste criterium is dat ze lekvrij moeten zijn!

Markeer alles goed met de naam van je kind.

N.B. Er zijn shops waar je de naam van je kind op een beker of  broodtrommel kunt laten drukken!

Blije vader

Ik ben dol op onderstaande video! Het gaat over een vader die schoolspullen gaat kopen en die bovendien heel blij is dat school weer begint. Het filmpje duurt maar 30 secondes, dus ik zou zeggen: geniet er even van!

Conclusie over terug naar school

De overgang van zomervakantie naar school kun je een stuk makkelijker maken met een goede voorbereiding! Als je je goed voorbereid scheelt je dat stress en gedoe. En als je bovenstaande tips toepast, dan zal die eerste maandagmorgen soepel verlopen.

Wat zijn jouw tips om de overgang van vakantie naar school zo soepel mogelijk te maken? En hoe kijk jij aan tegen de overgang van de zomervakantie naar school?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik wil je alleen even laten weten dat ik sommige blogjes oversla omdat ik of geen rijbewijs heb, of omdat mijn kind al 23 is en ik dit soort zaken dus al voorbij ben, daarbij, punt nummer 6, was in haar tijd nog niet van toepassing, hahahaha grappig… ‘ik, zat in de tijd, je kind wel of geen mobiel geven al zo jong.’ Naar bij jou, zorg dat ze genoeg bel tegoed hebben… waar is het mis gegaan….

  X

 2. De laatste zaterdag van de vakantie bedenk ik altijd dat de kinderen nog nieuwe gymkleren nodig hebben. Dus dat vliegen we hals over de kop naar de stad voor sportkleding en gymschoenen. :-(

  1. Dat lijkt me niet prettig Tessa! Vroeger was ik ooit zo, totdat ik besloot dat ik mezelf dat niet meer wilde aandoen. Door het nu voor te bereiden heb ik veel minder stress.

 3. Mijn kinderen regelen inmiddels deze dingen allemaal zelf. Maar ik zie dat zij zich ook zo langzamerhand weer voorbereiden op hun nieuwe studiejaar.
  Ik vind je lijst met tips wel heel goed uitgewerkt en heel handig.

 4. Ja, zoiets doen we ook. Maar heb je wel eens nagedacht over de omgekeerde situatie? Hoe bereid je je kinderen voor op de zomervakantie? Ze kijken er enorm naar uit en is het zover dan zitten ze een paar dagen met hun handen in hun haar zich rot te vervelen voor ze weer in het vakantieritme zitten.

  1. Ik herken het fenomeen Mammalien. Als kinderen net vakantie hebben zijn ze een beetje onthand omdat de structuur die ze vertelt wat ze moeten doen wegvalt. Maar dat kun je niet voorbereiden volgens mij. Dat moet je laten gebeuren.

   Ik beschouw dat als een soort ontstress proces!

   Ook al is het voor moeders eerder stressvol.

 5. hahaha ja zegt dat wel ;-) en ik bedoelde het dus ook met een knipoog, maar het is wel waar, in haar tijd en dus mijn tijd als moeder, zaten die pedagogen etc. nog tegen over elkaar, wel of niet goed en vanaf welke leeftijd, toen was 12 nog jong.. te jong, lol

  X

 6. Leuke post!
  Ik hou er ook van op tijd met dingen te beginnen maar soms vergeet ik ook weleens dingen… Oudste zoon gaat over 2 weken naar het middelbaar onderwijs, hij heeft er zin in (ik denk ook dat dat komt door zijn oudere zussen). Ik heb nog een klein lijstje van dingen die hij nog moet hebben. Bij de action heeft hij al schriften e.d. gekocht. Zijn kamer hebben we al helemaal klaargemaakt voor deze nieuwe periode.
  Voor middelste zoon moet ik nog een gymbroek (de vorige wardt doorgeschoven naar zn broertje).
  Het filmpje is grappig, je zou als ouder soms bijna weer naar school willen met al die leuke spullen die je in onze tijd nog niet zo had…

 7. Leuke post!
  Grappig filmpje ook.
  Ik hou er ook van om op tijd te beginnen met het regelen. Oudste zoon gaat over paar weken naar de mavo. Heeft er veel zin (ik denk ook dankzij zijn zussen), al vindt hij het natuurlijk wel spannend. Er zijn nog een paar dingen die we moeten gaan halen, schriften e.d. heeft hij bij de action gekocht. Zijn kamer hebben we al helemaal klaargemaakt voor deze nieuwe periode.
  Voor andere zoon moet ik nog een nieuwe gymbroek maar verder hoef ik niets meer voor de lagere schoolgasten.

 8. Hier al wel wat schoolspullen, maar ik laat het vaak wat later gebeuren. We hebben er hier nu 6 weken op zitten en nog 4 te gaan.
  Het filmpje is van een winkel waar wij ook wel komen. Niet altijd de goedkoopste hoor, maar deze winkel heft van alle in de omliggend scholen een lijst met benodigdheden van grade 1-8 or 9. Handig hoor, er staat een flinke molen met schappen waar je het uit kunt pakken als je het vergeten hebt. Hier begint het al met grade 1, nee voor de kleuters al. Zij moeten ook allemaal kleurpotloden en stiften mee nemen wat gezamenlijk gebruikt wordt. En dozen met Kleenex, voor de evt. verkoudheden, dus vergeet Jan of Marie een zakdoek, no problem!!
  Groet,
  Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.