Hoe vind je de beste kwaliteit elektronika voor de beste prijs?

Elektronika kopen

Als het om elektronica gaat ben ik net zo als met mijn uiterlijk: ik wil dat het goed werkt, maar ik wil er het liefst niet veel voor doen. Een dergelijke houding is helaas niet slim. Voordat je elektronika koopt is het verstandig om je goed te oriënteren, zodat je weet wat je opties zijn. Zo voorkom je een miskoop en spijt achteraf.

Daarom doe ik toch maar altijd eerst braaf mijn research als ik een nieuw apparaat nodig heb. Of een nieuwe koekenpan. Of een robot stofzuiger. Of een koffiezetapparaat. Of een kruimeldief. Of een computer. En ga zo maar door.

Mijn research voordat ik iets koop

Als ik iets nodig heb, of dénk nodig te hebben, dan zijn er een 2 dingen die ik doe om me goed voor te bereiden. De eerste is een bezoek aan de Consumentenbond om te kijken of zij het apparaat/ding misschien getest hebben. Naar aanleiding hiervan kocht ik bijvoorbeeld een koekenpan van de Lidl, een winkel waar ik normaliter nooit een pan zou kopen.

Vervolgens ga ik graag naar een vergelijkingssite. Tegenwoordig heb je gespecialiseerde vergelijkingssites. Het voordeel van een vergelijkingssite is dat zij het voorwerk hebben gedaan. Je vindt er een heleboel praktische informatie overzichtelijk bij elkaar. Een voorbeeld van zo’n nieuwerwetse vergelijkingssite is Knibble.

Ik kwam daar terecht omdat mijn man een nieuwe laptop wil. Hij heeft nu een Acer, maar die is al best oud en heeft vaak kuren. Tegelijkertijd willen we niet teveel geld kwijt aan een nieuwe laptop. Met andere woorden: wat is de beste koop, voor de beste prijs?

Vergelijkingssite Knibble

Knibble heeft 6 handige functionaliteiten. Daarmee helpen ze je om als koper op een rijtje te zetten wat voor jou de beste keuze is. Daarnaast krijg je de voordeligste prijs te zien.

  1. Keuzehulp: De keuzehulp vind je onderaan de productoverzicht pagina’s op Knibble. Wil je bijvoorbeeld een laptop kopen? Dan type je laptop in bij Knibble, en dan verschijnt onderaan informatie over laptops die je kunt gebruiken bij je keuze. Zo las ik dat voor een game computer een goede grafische kaart heel belangrijk is. Dat wist ik dus niet.
  2. De vergelijktabel: Twijfel je tussen een paar producten? In de vergelijktabel kun je twee of drie producten op een heel gedetailleerd niveau met elkaar vergelijken. Zo zie je precies op welke punten de producten overeenkomen of verschillen.
  3. Echte aanbiedingen: Bij Knibble is een aanbieding pas een echte aanbieding als de prijs bij de webshop lager is dan de daarvoor gehanteerde prijs. Daarbij is een aanbieding altijd de laagste prijs op dit moment onder alle bij Knibble aangesloten webshops.
  4. Laagste prijs ooit: De allerlaagste prijs ooit wordt op Knibble aangeduid met het ‘laagste prijs ooit’ label. Het label wordt alleen getoond als er nooit eerder een lagere prijs verkregen is onder alle bij Knibble aangesloten aanbieders.
  5. Prijsgrafiek: De prijsgrafiek toont het verloop van de prijzen van het product. De grafiek laat zien hoe en in welke mate de prijs van het product wisselt. Een sterk wisselende prijs maakt de kans groter dat het gunstig kan zijn om op een later, laaggeprijsd moment het product te kopen.
  6. Beknibbel-wekker: je kunt een zogenoemde beknibbel-wekker instellen. Als een product dan in de aanbieding is, of een door jou ingesteld budget heeft bereikt, krijg je een seintje. Zo hoef je zelf niet steeds in de gaten te houden of de prijs al omlaag is.

Laptop zoeken via Knibble

Ik ging dus naar Knibble om op een makkelijke manier informatie te krijgen over laptop aanbiedingen. In de linker zijbalk van Knibble kun je opgeven wat je zoekt. Weet jij hoeveel criteria er zijn om in te vullen als het om laptops gaat? Raad eens? Ik zal het je vertellen: maar liefst 28 criteria voor een laptop!

Bij de Consumentenbond had ik gezien dat de Aspire 5 A517-51G-54CX als beste getest is in 2018. Dus nam ik de korte route op Knibble en typete dat in. Dat leverde dit resultaat op:

Screen Shot 2018 11 13 at 14.37.15

Die prijs is nogal boven budget. Dus vervolgens heb ik zelf gezocht naar de prijs van deze laptop. Maar de prijzen bij Knibble blijken inderdaad de voordeligste te zijn. Bij Coolblue kost deze laptop bijvoorbeeld maar liefst 999,-!

Samenvattend

‘Bezint eer ge begint,’ gaat het gezegde. En dat geldt zeker voor (grote) aankopen op het gebied elektronika. Door van te voren informatie te verzamelen, kun je de beste keuze maken en maak je de kans op een miskoop veel kleiner. Maar hoe kom je erachter wat de beste koop is voor de beste prijs?

Om de beste deal te vinden kun je gebruik maken van (gespecialiseerde) vergelijkingssites. Zij hebben als het ware al een boel voorwerk voor je gedaan.

Op z’n minst is zo’n vergelijkingssite als Knibble een handige springplank voor je eigen research, en op hun best geven ze je de beste aanbieding.

Lees ook Bespaar geld met vergelijkingssites.

Hoe pak jij een nieuwe aankoop aan? Doe je research, of koop je meteen?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Knibble

Similar Posts

47 Comments

  1. Computers en aanverwante artikelen kiest mijn man uit. Hij heeft daar meer verstand van. Huishoudelijke elektronica ga ik voor naar de winkel en kijk wat daar de opties zijn. Ik ga voor simpele apperatuur zonder toeters en bellen. Ik hoef geen zelfreinigende oven of vaatwasser met extra droogblaasfunctie. Dat scheelt al veel geld.

  2. Als ik een computer moet kiezen dan weet ik wel waar ik het over heb. Ik begrijp dus de genoemde specificaties. Mijn belangrijkste leidraad is dan wat ik er mee wil doen. Ik kijk ook naar de wat langere termijn (al is dat bij computers lastig omdat ze supersnel verouderen).

    Kortom ik let meer op de specificaties en ga dan online zoeken. Zo vind ik een indicatie van de prijs en ga dan zoeken waar ik ‘m het goedkoopst kan vinden. Sites die ik totaal niet ken laat ik echter links liggen. Ik betaal dus liever ietsje meer als het niet anders kan dan dat ik op een totaal onbekende site zo’n – toch wel substantiële) aankoop doe.

  3. Ik ben er eens over na gaan denken en kom eigenlijk tot de conclusie dat ik dit veel meer zou kunnen doen. Vaak als ik wat nodig ben dan koop ik dat gewoon, maar als ik dan op vakantie ga doe ik het juist wel weer. Knibble ga ik eens bestuderen als ik weer wat wil kopen. Bedankt voor de ideeen!

  4. Ik vind het altijd fijn om reviews te lezen, omdat dit ook vertelt wat consumenten vinden. Je kan nog van een tafel een bank maken als je goed kan verkopen, zodat consumenten het alsnog kopen.

  5. Heel handig inderdaad om dit even als eerste snelle springplank te gebruiken. Gelukkig heb ik een vriend die bij alle elektronica aankopen eerst grondig research verricht, vooral naar kwaliteit en duurzaamheid.

  6. Leuk gesponsord verhaal:)

    Hier al diverse laptops versleten allen na 5 jaar op nu enkele jaren een nu 5 jaar oude Thinkpad super betaalbaar en als nieuw.was iets meer dan jaar oud bij aanschaf.

  7. Heel herkenbaar! Als ik bijvoorbeeld een nieuwe telefoon wil dan check ik inderdaad ook eerst waar ik die het goedkoopste kan krijgen.

    En inderdaad reviews doe ik ook veel mee. Ik lees altijd of het het geld waard is.

    Ik check altijd meerdere vergelijking website’s. Ik heb wel eens gehoord dat er site’s zijn die betaald krijgen om bepaalde producten het beste naar voren te laten komen.. Erg jammer. Vandaar dat ik liever meerdere check om zekerheid te hebben dat ik echt niet teveel betaal :)

  8. Ik heb wel online onderzoek gedaan toen ik een koelkast uit moest zoeken. De koelkast die we hebben kwam goed uit de reviews. Maar ik ben er niet zo blij mee. De kwaliteit vind ik voor een dure koelkast onder de maat, het alarm van de koelkast werkt goed, maar niet die van het vriesgedeelte. En ontdooien is echt niet fijn aangezien er een rooster bovenin het vriesgedeelte zit. Erg lastig om daar het ijs tussen vandaan te krijgen en duurt lang met ontdooien.

  9. Ideaal die vergelijksites en vooral als de prijs erin meegenomen word. Wij doen ook altijd goed research voordat we iets groots aanschaffen. Ik heb een MacBook Air in bezit en vind het zo’n geweldige laptop..

  10. Hier ook altijd de nodige research als er iets nieuws komt. Vergelijking sites en iok nalezen op bijvoorbeeld twaakers is iets waar manlief zich meestal mee bezig houdt.

  11. Gelukkig houdt mijn vriend er van om dit soort dingen uitgebreid uit te zoeken, zelf heb ik daar iets minder geduld voor, maar dankzij zijn uitzoekwerk komt het gelukkig altijd goed.

  12. Voor computers gebruik ik Tweakers als vergelijkingssite. De Consumenetenbond vind ik redelijk achterlijk op dit gebied. Voor mij is het van belang dat een laptop goed geluid heeft en daar kijkt de consumentenbond bijvoorbeeld niet naar. Dus ga bezoek ik sites die er wel wat van sneppen en ga ik er bij Mediamarkt een stel beluisteren. Acer en Packard Bell niet, die merken vallen voor mij direct af. Wat ik zocht was allemaal 599. Staat er nog een naast met dezelfde geluidskaart, dezelfde speakertjes, maar dan gelukkig wel bovenop en die bleek met dezelfde processor ed 549 te zijn. Dan ben ik wel klaar met zoeken. Onlangs heb ik een prima koelvrieskast gekocht die de helft verbruik van andere merken, maar zo onbekend is dat ie niet door de Consumentenbond wordt getest. Het was nog een heel gezeur om dat ding hier in een winkel te vinden. Maar dat is gelukt. Ik weet ook dat een goedkoper merk beter te repareren is. Dus voor mij geen Apple of andere merken die veel (van jouw) geld steken in het onmogelijkmaken van repareren. Aan robotstofzuigers begin ik niet, ik heb lichaamsbeweging nodig. ;-)

    1. Wat een berg tikfoutjes, ik was rond die tijd nog niet echt goed wakker. ;-)

      Het antwoord stond er al. Bedrijven die veel geld vragen stoppen dat in veel onderzoeken. Dat kan gunstig zijn met een kleiner en krachtiger apparaat tot gevolg. Van diverse merken zoals Apple weet ik dat ze ook veel onderzoek doen om het herstellen zonder speciale apparatuur vrijwel onmogelijk te maken. Je kan dus niet zomaar iets vervangen, als je het al non-destructief kunt openen. Goedkopere merken steken daar geen geld in. Zijn ook vaak wat groter en dan kan je er meer mee aanvangen.

    2. Nog even vergeleken. Mijn laptop (die ik ruim 1,5 jaar geleden kocht voor 549) is nog te koop voor 567 bij Tweakers en 579 bij Knibble. Mijn koelvriezer die ik een half jaar geleden kocht voor 319 (in de stad inclussief bezorgkosten) staat nu bij Tweakers voor 335 en bij Knibble voor 360. Daar komen dan nog bezorgkosten bij. Tweakers doorzoekt in beide gevallen meer winkels en zijn completer met specificaties, denk aan processor type dat bij Knibble ontbreekt.

  13. Wat een handig artikel. Ik ga ook altijd op internet zoeken naar het product, om te kijken of deze getest is. En wat de resultaten daarvan zijn, en de mening van de consument.

  14. Ik had nog niet van deze site gehoord. Ik kijk ook vaak naar reviews en naar vergelijkingssite, maar ja dan nog kan het tegenvallen hoor. Het blijft toch elke een risico. Maar fijn dat er weer een andere vergelijkingssite is, zodat je goed kan vergelijken!

  15. Voor dit soort dingen doe ik echt heel veel research haha, het is geen goedkope aankoop. En mijn man kijkt mee, want die heeft meer verstand van computers en laptops dan ik :)

  16. Mijn computer is een jaar of zeven oud en begint kuren te krijgen en is derhalve aan vervanging toe. Normaal gesproken verdiep ik me dan eerst in de materie. Vanmorgen moest ik even bij de Aldi zijn en zag veel artikelen afgeprijsd. Ook een PC van 500 voor 275 Euro. Er was er maar een op een aantal veel duurdere na. Die heb ik dus maar gelijk meegenomen. Toevallig dat mijn poetshulp mij even naar de Aldi stuurde om wasverzachter te gaan halen. Dat het toevallig Black Friday is, was dan wel weer mooi meegenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.