Hoe huisartsen hun dienstverlening kunnen verbeteren

Last updated on November 5th, 2023 at 02:42 pm

 

huisartsen-1024x678

Ik ga helemáál niet graag naar de huisarts.

Alleen al het bellen voor een afspraak, waarbij je steevast 10 minuten in de wacht staat, vind ik een enorme hindernis. De tweede hindernis is de doktersassistente die wil weten waarvoor je belt. Ik begrijp natuurlijk dat zij alvast een eerste schifting moet maken tussen ernstige dingen en dingen die even kunnen wachten, maar het voelt alsof ik langs een enge en bovenal onvriendelijke waakhond moet.

Als het gelukt is om een afspraak te maken, zit ik standaard al gauw minstens 30 minuten te wachten omdat alles is uitgelopen. Ook dat kan ik begrijpen. Er wordt gewerkt met mensen, en dat kun je niet altijd precies afpassen. Maar fijn is het niet.

Hindernissen bij de huisarts

Als je belt krijg je eerst een keuzemenu.

  • Lange wachttijd aan de telefoon voordat je een méns, en niet een bandje, aan de telefoon krijgt.
  • De assistente die beoordeelt hoe belangrijk jouw klacht is in háár ogen.
  • Volle agenda van de huisarts: het is maar afwachten wanneer er plek voor je is.
  • Lange wachttijden in de wachtkamer.
  • De huisarts zelf. Sommige huisartsen stralen haast uit, waardoor het lastig kan zijn om je probleem te vertellen.

Hoe vind je een fijne huisarts?

Het valt niet mee om een fijne huisarts te vinden, vind ik. De beste methode is om andere mensen naar hun huisarts vragen, en of ze die kunnen aanraden. Daarnaast kun je ook kijken op Zorgkaart Nederland. Daar kun je op postcode een huisarts zoeken, en dan vind je ook een rapportcijfer voor die arts. Het enige probleem is, dat niet alle huisarts een beoordeling hebben gekregen. Of soms is het rapportcijfer maar gebaseerd op 1 beoordeling. En dat boezemt dan niet zoveel vertrouwen in.

Mijn ideale huisarts praktijk

Mijn ideale huisarts praktijk zou de mogelijkheid bieden aan patiënten om zelf een afspraak in te boeken. Daarnaast zouden de assistentes zijn aangenomen op vríendelijkheid en meelevendheid. De huisarts zou ‘s ochtends op tijd beginnen, en oprecht geïntereseerd zijn in de patiënten.

Mijn ideale huisarts zou iemand zijn die een eerste aanspreekpunt was bij problemen. Niet eentje waarvan ik hartkloppingen krijg als ik moet bellen…

Lees nu hoe kaizen een huisartsenpraktijk verbeterde!

Leestips

Verschil praktijkondersteuner en psycholoog

Wat is het Landelijk Schakelpunt?

Hoe vriendelijk is jouw huisartsenpraktijk? Als je een cijfer zou moeten geven, hoe tevreden ben je dan met je huisarts?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

30 Comments

  1. Hier een huisarts zonder assistente, via een website kun je een afspraak regelen. Het zijn 2 huisartsen die samen een praktijk delen en zoals de gewoonte is in Belgie loopt het spreekuur door tot een uur of 8 ‘s avonds. Nadeel van geen assistente is dat er wel eens telefoontjes komen tijdens een afspraak en het komt wel eens voor dat je moet wachten ook al heb je een afspraak (zonder afspraak kan alleen om bv urine langs te brengen)

  2. Hier eigenlijk geen klachten, ik ben tevreden. Alleen in de zomer moeten we uitwijken naar een andere huisarts, in het andere dorp en daar is een heks van een assistente. Zo onaardig! Mijn jongste had toen een hele erge huidaandoening (bacterieel), krentenbaard met open blazen in combinatie met waterpokken, en dat was volgens haar niet ernstig. We hebben geen auto en ze kon niet achterop de fiets (overal open blazen op haar huidje….zo zielig!) Maar ze wilde niet aan de huisarts vragen om aan huis te komen. Ik ben er weer boos over bij de herinnering.

  3. Dit probleem zal een frustratie voor velen zijn.
    Ik zit bij een antroposofische huisartsenpraktijk, ik wil beslist geen andere huisarts. Mijn huisarts kan mij het beste lezen, ik ga ooit nooit meer naar een andere binnen de praktijk. Ik maak trouwens ook wel eens een afspraak om na te praten! En dan bedank ik hem voor zijn hulp en dan merk ik dat hij ook die waardering nodig heeft.
    Veel menselijk contact dus in de praktijk, maar ook lange wachttijden, keuzemenu’s, assistenten die willen weten waarvoor je komt. Spreekuur dat uitloopt.

    Maar mag ik een ander puntje aankaarten: de achteruitgang van de service van apotheken! Het is allerberoerdst. Recepten die – herhaaldelijk – niet ontvangen worden, verkeerd geleverde medicijnen, assistenten die ijskoud zeggen dat je een medicijn wel bij de drogist kunt kopen (terwijl dit beslist niet het geval is, maar dat is onkunde over antroposofische medicijnen!!). Ook apotheken die eerder nog kennis van zaken hadden, zakken af op de service ladder. Het aantal ‘bereidende apotheken’ (apotheken die zelf bijvoorbeeld nog zalf maken ipv alles bij de groothandel bestellen) neemt af. Volgens mij neemt kennis af. En het ligt nooit aan hen, hè.

  4. Wij hebben hier een prima praktijk. Het is ook de enige op het dorp. De assistentes zijn vriendelijk. Tja, dat ze vragen naar de klacht, ach dat zal bij hun werk horen. De wachttijden zijn hier vaak behoorlijk lang. Je zit zo een half uur te wachten. Dat vind ik aan de ene kant vervelend, maar ik bedenk er maar bij dat ze wel de tijd voor je nemen.
    Wij kunnen ook gewoon voor de volgende dagen een afspraak maken. In de wacht staan als je belt vind ik niet heel erg, het is nooit lang en je hoeft tenminste niet zoals vroeger eindeloos vaak te proberen om ertussen te komen.

  5. Hm. nr 3 vind ik een beetje klinken as “thank you for flying K.L.M.”! ;-)

    Voor de wachttijden zou het schelen als mensen juist heel eerlijk aan de doktersassistente zouden zeggen wat ze met de dokter willen bespreken. Niet alleen de ingegroeide teennagel, maar ook die nare verstopping en winderigheid. Niet alleen de vermoeidheid maar ook de slechte relatie of de zorgen om het kind. Maar al te vaak wordt datgene wat de mensen het meest op het hart hebben, pas genoemd als het consult al halverwege is. Je mag best vragen aan de assistente om een dubbel consult vanwege meerdere klachten of persoonlijke kwesties. Dat voorkomt juist uitloop voor andere patienten. Loonlijstmama

  6. Ik lees het al, overal is het hetzelfde. Hebben de huisartsen onderling afgesproken dat ze onvriendelijk zijn, dat je een zeurende patiënt bent die zijn kostbare tijd in beslag neemt omdat jij je langs de waakhond van de assistente hebt gekletst. O wat ben ik dagelijks blij dat ik er gelukkig niet heel vaak kom!

  7. Wij hebben hier in het dorp een heel aantal huisartsen. Volgens mij wel 6 ofzo. Ik heb geen klagen over de onze. Een erg fijne vrouw die, als ik kom voor mijzelf, ook nooit zal vergeten te vragen hoe het thuis gaat met mijn man en onze kinderen. En niet oppervlakkig maar echt specifiek naar dingen. Ze heeft echt alle tijd voor je. En ook wij kunnen een afspraak plannen voor over enkele dagen als we dat willen. En de assistente vraagt inderdaad ook wat de klacht is. Vind ik niet erg hoor. En ik hoorde laatst iemand die dat niet fijn vond en dus daar geen antwoord op wilde geven, ook geen probleem! Nee, hier absoluut geen klachten over de huisarts! Alleen alle lof!

  8. Bij mijn vorige huisarts was dit ook telkens het geval. Inmiddels zit ik in een nieuwe praktijk. Hier nemen ze én snel de telefoon op én je kan er snel terecht voor een afspraak. Had ik veeeeeeeeel eerder moeten doen dat overstappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.