15 tips voor een Herfsthuis!

herfsthuis

Het is bijna Herfst! De dagen worden korter en het wordt kouder. We brengen meer tijd binnen door. De luchtige en lichte sfeer van de zomer maakt plaats voor warmte en gezelligheid. Tijd voor herfstsfeer in huis en een heus herfsthuis!

Wil je leven met de seizoenen, en je kinderen laten ervaren hoe de natuur verandert? Breng je huis dan in Herfst stijl met deze 15 handige tips!

Herfsthuis 15 tips

 1. Maak een vogelverschrikker samen met je kinderen.Gebruik oude kleding voor het lichaam en een kussensloop voor het gezicht. Prop de kleding en kussensloop vol met kranten. Zet hem een muts of hoed op en laat raffia/stro of takken onder de muts en mouwen uitsteken.
 2. Verzamel herfstbladeren en verf ze. Maak met de geverfde herfstbladeren afdrukken op een t-shirt of tafelkleed.
 3. Verzamel kastanjes en eikels met je kind. Zoek rondslingerende dennenappels, maiskolven en doe ze in je fruitschaal. En voila, een herfst stilleven!
 4. Hang een deurkrans in herfstttinten aan je voordeur. Heb je geen herfstkrans, dan kun je ook een bloempot neerzetten en vullen met eikels, kastanjes, dennenappels en maiskolven. Als alternatieve herfstkrans strik je een paar maiskolven aan elkaar en hangt die aan je deur. Zie ook mijn post Herfstkrans maken!
 5. Zoek mooie herfstbladeren, laat ze drogen en beplak ze aan twee kanten met plakplastic. Hang ze daarna voor het raam.
 6. Gebruik kussens en kussenhoezen om herfstkleuren in huis te brengen. Dan is een nieuwe bank niet nodig!
 7. Fruithap voor kinderen gemaakt? Bewaar de appelschillen, doe ze in een pan met water en doe er kaneel bij. Kook de appelschillen. Een verrukkelijke geur zal zich verspreiden door je huis. Je kunt natuurlijk ook een heuse appeltaart bakken.
 8. Gooi een plaid of grand foulard over je bank. Denk aan paisleyprints, en warme kleuren.
 9. Zet kaarsen in herfstkleuren in een plantenpot.
 10. Leg een tafelkleed in de kleuren rood, oranje en geel op tafel, maar het kan natuurlijk ook een plaid of grand foulard zijn.
 11. Chrysanten zijn perfecte herfstbloemen. Ze zijn niet duur en beschikbaar in prachtige herfstkleuren als geel, rood, mauve en paars. Een Amaryllis bol geeft ook kleur en fleur.
 12. Pompoenen horen natuurlijk ook bij de herfst! Zet er één midden op tafel of leg een heleboel kleine in een mooie schaal. En als je er genoeg van hebt eet je de pompoen gewoon op.
 13. Haal je zomergordijnen af en was ze. Vervang ze door dikkere gordijnen. Heb je die niet? Bij Kringloopwinkels vind je soms de mooiste gordijnen. Bij een groter budget kun je naar Ikea gaan voor kant-en-klaar-gordijnen. Dikkere gordijnen houden tocht tegen en stralen warmte uit. Ook een goedkope oplossing voor een nieuwe look, is grand foulards gebruiken als gordijnen. Bij de Xenos te koop voor zo’n 2 euro, en je hangt ze op met klemmetjes die je aan gordijnringen bevestigd.
 14. Geen geld voor een grote bos bloemen? Recycle oude flessen, bijvoorbeeld die van sladressing en promoveer ze tot vaas. Zet er per fles 1 enkele bloem in. Very Jan de Bouvrie! En de bloemen pluk je in de berm. Houd je niet van bloemen, vul dan de ‘vazen’ met kastanjes en eikels. Of plant je eigen bloembollen en pluk uit eigen tuin.
 15. Als je een gevulde portemonnee heb is de Xenos een bezoekje waard: het wemelt daar van de herfstige ornamenten: kabouters, pompoenen, herfstguirlandes en nog veel meer. Meteen een leuk idee voor een verjaardagscadeau: een cadeaubon van de Xenos.

Niet zo leuk, maar wel belangrijk: dakgoten schoonmaken!

Herfsthuis met herfstramen

N.B.Tineke stuurde  prachtige foto’s van de herfstramen die ze maakt met haar dochtertje. Tineke:

‘Met mijn dochter maak ik ieder jaar een prachtig herfstraam en herfstvensterbank. We versieren het raam met zelfgemaakte kartonknipsels en bladeren (gekochte bladeren en echte bladeren).

De vensterbank wordt versierd met allerlei walnoten, kastanjes, eikels, beukenootjes, knutselkartonpaddestoelen, kaarsjes enz. Het ziet er fantastisch uit! Tegen de kerst, komen er weer andere werkjes op het raam, en in de winter weer andere, enz. Weer eens wat anders dan vitrage!!’

herfstraam

herfst2

Leestips

P.S. Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is nu helemaal opgeknapt!

Verander jij je interieur naar gelang de seizoenen?Heb je nog tips voor een herfsthuis?

12 Comments

 1. Anonymous
 2. Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh