Reacties

Gezonde snacks op school: hoe ver mag de school gaan? — 19 reacties

  1. Docenten dienen op school de orde te handhaven en de kinderen te leren lezen, schrijven en rekenen. Wat de leerlingen als broodbeleg meekrijgen is een taak van de ouders, daar heeft de school niets mee te maken.

  2. Ik, als TSO ‘er, kreeg de opdracht om vooral erop toe te zien dat de kinderen voldoende eten en vooral genoeg te drinken binnen kregen. Hun beleg was NIET mijn taak. Net zoals het niet mijn taak was om te kijken dat het kind toch echt bruin brood meekreeg. Soms als een kind echt iets “vies” op de boterham had gekregen, denk aan kaas of vlees dat ze niet lusten, dan mochten ze het beleg van mij eraf laten. Maar dan moest de kale boterham wel deels worden opgegeten. Verder hadden de meeste kinderen iets van groente of fruit in kleinere stukken gesneden mee. Drinken was water, sap of melk. Limonade was NIET toegestaan. En de regel was: eerst het brood of fruit dan pas het eventuele koekje of snoepje.

  3. Wat is gezond. Voor de een is pindakaas een verboden beleg ivm allergie, voor de ander ham omdat de relogie dat verbiedt.
    Mogen we nog ZELF bepalen wat we onze kinderen te eten geven. Ik zie onze vrijheid met de dag inkrimpen. Of ben ik een doemdenker?

  4. De regel was geen snoep meegeven (en zakjes chips waren ook snoep) en geen drinkpakjes mee (maar dat had ook meer een milieu grondslag/beperken van hoeveelheid afval op school, de school werd op een gegeven moment gek van de hoeveelheid pakjes en zakjes). De juf was zelf in het lokaal en zeker de kleuterjuffen hielden echt toezicht, tot verontwaardiging van sommige ouders. Maar jong geleerd is oud gedaan qua voedingspatroon, ik heb er totaal geen moeite mee als bijv. de school verplicht dat er alleen water gedronken kan worden en geen limonade. Wat ongezond beleg is, is wat subjectiever.

  5. Dit gaat te ver. Ik zou als moeder laaiend zijn. Die boterham is maar een onderdeel van het totale pakket aan voedsel/snoep. Wie weet eet zo'n kind thuis veel fruitsalade.

  6. Hoe moet dat zijn voor een kindje, als een volwassene je eten afpakt en daarmee je ouders bekritiseert? Wat naar!

    Daarnaast vind ik het een taak van ouders om te bepalen wat een kind op brood heeft. Als er marsrepen, muffins of andere 'ongezonde' snacks continu worden gegeten is het wat anders, daar kun je wat van zeggen. Maar van mij mogen de kinderen best een broodje hagelslag (bijv) eten, want ze ontbijten en dineren bijna altijd gezond.
    Het uitgangspunt dat je gezondheid wenst voor de kinderen is mooi, maar deze manier van uitvoeren roept bij mij elke vorm van weerstand op.

  7. Ik ben het helemaal met Joanne eens. Gaat het nu al zo ver dat je zo'n kindje het brood afpakt omdat er geen gezond beleg op ligt? Hoe haalt zo'n school het in zijn hoofd? Wat een betutteling zeg, dit kan mij echt irriteren. De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders, en de verantwoordelijkheid van de school is alleen advies te geven, zoals vroeger toen mijn kinderen klein waren. Liever geen snoep trakteren, dan deed je het gewoon anders. Maar dit gaat echt te ver.

  8. Ik was voor corona hulp bij balletuitvoeringen en voor de pauze moeten de kinderen in de middag een lunch en in de avond een snack meenemen. Mij werd gevraagd extra te letten op een meisje of ze wel genoeg eten binnen kreeg. Ik begon goed, vond ik zelf, met het gebruiken van het ingewonnen advies namelijk met een gezellig samen eet moment (niet pak nu maar wat als je zin hebt, maar even met z'n allen in de kring) starten. Ik probeerde er een beetje een spelletje van te maken 'Ik heb lekkere crackers met kaas, en jij? En dan zo de kring rond. Het betreffende meisje had twee chocoladerepen, een handvol met muizenspekjes en een (excuus..) wortel. Tja, dan ga ik echt niet onderhandelen hoeveel spekjes of chocoladerepen er worden opgegeten! Ik heb maar gevraagd 'hou jij ook zo van worteltjes knabbelen?' Later die uitvoering kwam ze naar mij toe 'juf ik heb zo'n honger...' Tja... Gelukkig heeft 'de juf' altijd wat extra crackers of krentenbollen op de achterhand. Dat snap ik dan van die ouders ook niet, speciaal vragen om op de voedingsinname te letten en dan een bak vol met dit meegeven... Maar goed, de ouders die 'even vergeten' waren iets mee te geven, scoren bij mij ook niet hoog...

  9. Dat doen ze 1 keer bij mijn kind... En dan krijgen ze er meteen spijt van ook. Wat is gezond. De vleeswaren bij de supermarkt vol met antibiotica? Laat ze er maar voor zorgen dat de kinderen rustig de tijd krijgen om te eten. Zonder het naar binnen te moeten proppen omdat de tijd om is.

    Love As Always
    dimario

  10. Toen onze dochter naar school ging MOEST ze haar hele broodtrommel leegeten. Wat een flauwekul, ik gaf altijd genoeg eten mee zodat als ze eens een keer extra trek had ze voldoende had. Heb dus maar een briefje aan de binnenkant van haar broodtrommel geplakt: 'Dochter hoeft haar eten niet op te eten'. Dit werkte.

    Heb een tijdje voor de klas gestaan. Toen zag ik marsen, stroopwafels, zakjes chips, blikjes cola voorbij gaan. Hoezo: school moet zich niet met de opvoeding bemoeien. Hier heb ik altijd -diplomatiek- wel wat van gezegd aan de ouders. Sommige hadden echt geen idee dat dit niet passend was.

  11. Dit vind ik zó stom. En ik vraag me dan dus net als jij af of je bij ieder kind langs moet gaan om te vragen wat er op het brood zit. Bij mij aten de kinderen gewoon bij mij in de klas. Je denkt toch niet dat ik wist wat ze op hun brood hadden? En dan kun je weer nóg verder gaan: pindakaas als het van die 100%-pinda is, is gezond. Anders niet. Hoe wil je dat controleren dan? Nee, ik vind het doorslaan. Ik zou hooguit contact opnemen met ouders als ik een kind elke dag met een heel ongezonde lunch zou zien, maar dit vind ik onzin. Ik zei het in je andere post al: betuttelend.
    O (ja, ik ga los;)) en dan nog: brood afpakken. En dat kind dan met een lege maag de middag in de klas laten zitten? Vind ik ook niet gezond.

  12. Dat gaat wel ver, vind ik. Gelukkig is mijn dochter allang van school. Het is in de loop der jaren wel veel erger geworden, vind ik. En ergens snap ik het wel, hoor. Want je moet ergens een grens trekken en er zijn vast genoeg kinderen die inderdaad chips en limonade mee krijgen. Maar spreek dan gewoon de ouders er op aan.

  13. Ik hou me als moeder netjes aan de regels van school. Boterhammen (geen regels voor beleg trouwens) voor de lunch, met daarbij geen koek of snoep. Ik ben zelfs vaak wat braver dan de regels eisen, ik geef bijvoorbeeld als tussendoortje vrijwel altijd fruit mee in plaats van alleen op de woensdag dat het moet.

    En toch zou ik als hulpmoeder pertinent weigeren dit beleid uit te voeren. Kom nou toch even. Nee, ik zou geen eten van een kind afpakken, of het nou een volkoren broodje met avocado, rucola en gerookte kip is, of een witte boterham met hagelslag. Het idee, zeg, en dan zit dat kind hongerig in de klas omdat ik me het recht heb aangemeten het beter te weten dan de ouders? Dacht het niet.

    En wat betreft het aanspreken van ouders, als de *school* vindt dat het een taak van de *school* is om hierop toe te zien en ouders op de inhoud van lunchtrommels aan te spreken, dan mag de *school* dat beleid ook uitvoeren. Zelf. Zonder die blijkbaar ongemakkelijke taak af te schuiven op hulpouders. Een hulpouder is geen vertegenwoordiger van de school.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder