Flexprijzen, oftewel veranderende prijzen!

flexprijzen

Mijn jongste dochter wil al een hele tijd een nieuwe laptop kopen. Maar omdat het zo'n grote aankoop is, blijft ze maar aarzelen. Met als gevolg dat de laptop die ze op het oog had ineens 50,- duurder is geworden.

Het is een mooi voorbeeld van het verschijnsel flexprijzen: prijzen die van het ene op het andere moment veranderen.

Flexprijzen, dynamische prijzen

Bij pompstations in Duitsland, waar wij vlakbij wonen, is het al heel normaal. Gedurende de dag veranderen de prijzen van de benzine!  Hetzelfde zie je vaak op de markt: aan het eind van de dag gaan de aardbeien bijvoorbeeld veel goedkoper weg, dan aan het begin van de dag. Het is dus zaak op het juiste moment toe te slaan.

Maar flexprijzen, ook wel dynamische prijzen genoemd worden steeds gewoner. Bij Mediamarkt hebben ze bijvoorbeeld sinds 2014 een elektronisch prijskaartje. Dat maakt het heel makkelijk om de prijzen van producten even aan te passen.

Hoe doen winkels dat dan met hun prijzen?

In de krant las ik hoe het werkt. Bol.com, Wehkamp en Decathlon werken bijvoorbeeld samen met Omnia Retail. Dat bedrijf levert winkels 'algoritme-gestuurde software die de prijs van producten constant kan veranderen op basis van verzamelde informatie over producten en concurrenten.'

Supermarkt Hoogvliet gebruikt ook elektronische prijskaartjes. In hetzelfde artikel vertelt Denise Smit van Hoogvliet dat de bananen bij Hoogvliet 's ochtends een andere prijs kunnen hebben dan 's middags. Bijvoorbeeld omdat ze bij Hoogvliet hebben doorgekregen dat de bananen ergens anders goedkoper waren. Daar springen ze dan snel op in.

Amazon past de prijzen gemiddeld om de 10 minuten aan!

Invloeden op de prijzen

De prijzen worden beïnvloed door:

 • Het weer: nu het zulk mooi weer is zie je bijvoorbeeld heel veel aanbiedingen voor zwembadjes, barbecues en ventilators!
 • De voorraad.
 • Prijzen van de concurrent.
 • Interesse die mensen ergens in hebben: hoe meer vraag, hoe hoger de prijs kan.
 • De komst van nieuwe producten. Bij de Action koop je bijvoorbeeld voor een prikje producten in een verouderde verpakking.

Wat betekenen die flexprijzen voor ons als consument?

Dat de prijzen van producten dus zo kunnen wisselen, betekent dat het slim is om voordat je iets koopt je research te doen. Maar het lastige is wel, dat je onderzoek snel veroudert... Wat 's ochtends nog een voordelige prijs is, kan 's middags alweer anders zijn.

Je zou denk ik een week lang de prijzen moeten bijhouden, en dan kun je goed beoordelen of een prijs gunstig is of niet. Maar goed, daar moet je maar net zin in hebben natuurlijk...

Ruimte om te onderhandelen over prijzen in winkels

In hetzelfde artikel staat dat flexprijzen je als koper ruimte bieden om te gaan onderhandelen. Als prijzen niet meer vast staan, kun je er immers over in discussie gaan. Nou kan ik dat zelf totaal niet, maar ik heb hier toch mijn vraagtekens bij.

Ik was van de week bijvoorbeeld bij de Kruidvat, en daar was een mevrouw die ging zeuren over de prijs van een kinderbadje. De rij werd langer en langer, en het meisje achter de kassa kon er volgens mij niets mee. Mijn jongste dochter die ook in een winkel werkt, voelde hevig met het meisje mee. 'Je mag als medewerker helemaal niet zo maar korting gaan geven van het hoofdkantoor,' zei ze.

Mijn ervaringen met flexprijzen

Behalve dus de prijzen van benzine en de markt, heb ik zelf nog niet zoveel gemerkt van flexprijzen. Maar ik heb er ook niet echt op gelet moet ik zeggen. Niettemin vind ik het wel een aandachtspunt als ik iets wil kopen vanaf nu!

Ben jij je bewust van flexprijzen? En probeer je te onderhandelen in winkels?

Vergelijkbare berichten

39 reacties

 1. Ik denk dat het in winkels zoals b.v. Mediamarkt, wellicht te proberen valt om iets van de prijs af te krijgen of een gratis accessoire er bij te krijgen.

 2. Op zich is het geen verrassende ontwikkeling met alle technische mogelijkheden van vandaag. En onderhandelen tja, je hoeft het niet te doen natuurlijk als je daar ongelukkig van wordt.

 3. Wow.. dit wist ik helemaal niet! Wat mij wel is opgevallen, is dat de prijzen in het algemeen, weer omhoog zijn gegaan. Inderdaad met benzine is het ook nogal verschillend, wij tanken altijd in België, veel goedkoper dan hier in Nederland hihi. Ik zal er is op gaan letten, dankjewel!

 4. Altijd goed opletten en blijven vergelijken. Ik kocht met Black Friday een overjarige laptop. Een week later was hij bij dezelfde winkel, BCC, 100 euro goedkoper. Heb het geld teruggekregen.
  Je dochter kan beter even wachten tot de scholieren hun spullen op orde hebben. Of anders inderdaad onderhandelen. Wellicht is hij in Achtertimboektoe goedkoper en dan is de prijs zeker onderhandelbaar.

 5. Op de markt weet ik dat tegen het einde van de dag de prijzen minder worden. En bij de digitale prijskaartjes bij menig elektronicazaak had ik het vermoeden, maar verder nooit echt verder naar gekeken. Interessant artikel.

 6. Bij zakenhotels ben ik er aan gewend dat je zeker over de prijs kan onderhandelen. De prijzen voor 1-lingen maken ze daar standaard 50% te duur. (De baas betaalt toch..) In hartje Mantova kreeg ik ooit een kwamer voor 1/3de van de prijs.

  Bij m'n koelkast haalde ik er in een gewone winkel onlangs moeiteloos 40 euro af. M'n laatste laptop bleek ook opeens 50 euro goedkoper te zijn. Maar dat was zonder over de prijs te zeuren. Ik wil er een met goed geluid en een redelijke processor. Alles wat ik in folders en op websites zag was afgerond 600 euro. Vervolgens ging ik in de winkel luisteren en stond er 1 naast met de luidsprekers op een betere plek. Zelfde specificaties alleen 50 euro goedkoper.

 7. Handig om hier een keer wat meer over te lezen. Volgens mij gaat het ook zo heen en weer met vliegtickets..Wisten we nu maar wanneer het altijd het juiste moment was om iets aan te schaffen ;)

 8. Tja, schijnt dat ze tegen 5 dec de prijzen flink verhogen om daarna een zogenaamde fikse korting te kunnen geven (en dan betaal je dus hetzelfde als in september). Raar gebruik maar vanuit de kant van de ondernemers ook wel te begrijpen.

 9. Met vliegtickets weleens gezien: de één keek op de laptop, de andere toevallig op de tablet, en beide prijzen waren verschillend. Apart verschijnsel, toch iets om op te letten.

 10. Je zit niet vast aan bepaalde winkel.Handig is om via google of andere zoekmachine is anders te zoeken .
  Zoek op gewenste merk en of typenummer met zoek opdracht outlet of laagste prijs.

  Je zult ontdekken dat er door veel winkels andere prijzen voorbij komen.
  Het kan ook voorkomen dat je voor het zelfde product zomaar 50,75,100, tot wel 150 euro minder betaald met volledige garanties.

  Echt zelf heb ik op deze manier al ontzettend veel geld bespaard.

 11. Met brandstofprijzen heb ik weleens gemerkt in het buitenland maar in gewone winkels is het mij nog niet opgevallen. Onderhandelen over de prijs... tja, misschien als je een dure tv koopt maar toch zeker niet bij de Kruidvat over een badje?

 12. Ik denk ook zeker dat het te maken hebt bij wat voor winkel de prijzen verschillen. Je hebt het hier bijvoorbeeld over de Media Markt en de kruidvat. Dat zijn twee totaal andere winkels. Maar je artikel zet wel mensen aan het denken, en dat vind ik heel goed!

 13. Vandaag toevallig over flexprijzen gehoord tijdens de koffiepauze, maar dat ging specifiek over de prijzen van zomervakanties. Onderhandelen zou ik wel doen als het echt om een grote aankoop gaat. Over kleine aankopen niet, al stel ik er wel een vraag over als de prijs bij de kassa niet overeenkomt met de prijs op het kaartje.

 14. Ik heb nog nooit in een winkel onderhandeld. Ik zoek eerst uit waar het product het voordeligste is en dan ga ik naar de winkel

 15. En wist je bijvoorbeeld dat je bij die winkel met het dikke blauwe mannetje een andere prijs op je scherm ziet verschijnen dan je buurvrouw? Echt, zelf uitgeprobeerd. Geen idee waar ze het op baseren, maar het gebeurt wel.

 16. Ik heb zeker wel eens in een winkel onderhandeld, maar dan gaat het over grote bedragen. Niet over een kinderbadje. Als je meerdere producten koopt, of als je een duur product koopt zit er vaak wel ruimte in de prijs. Denk aan de mediamarkt, scheer en foppen etc. Ik denk dat de kruidvat niet de juiste plek is om te gaan onderhandelen. Vaak denk ik gewoon, als de prijs me niet bevalt koop ik het niet.

 17. Haha dat van Amazon kwam ik ook achter, ik bestelde pas online bij Amazon controllers voor de Nintendo Switch, echt heel goedkoop en diezelfde dag stuurde ik de link naar mijn man en waren ze ineens meer dan verdubbeld in prijs!

 18. Ik wist wel dat prijzen konden veranderen, maar niet echt meerdere keren per dag haha. Ik denk dat het er ook aan ligt in welke winkel. In sommige winkels is nu eenmaal (meer) ruimte om te onderhandelen, dan in andere winkels.

 19. Vind het eigenlijk schandalig dat dit gebeurt. Vaak zie je voor grote kortingsweken dat de prijs ook eerst even stijgt. Zit gewoon zelf ook niet zo commercieel in elkaar, zou niet snel afdingen omdat ik dat persoonlijk een beetje ervaar als bedelen. Ik benijd tegelijkertijd mensen die zonder blikken of blozen 50% van de oorspronkelijke prijs afkletsen. Lijkt me heerlijk (en handig) om te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.