Flexprijzen, oftewel veranderende prijzen!
Last updated on November 27th, 2023 at 03:37 pm
Mijn jongste dochter wil al een hele tijd een nieuwe laptop kopen. Maar omdat het zo’n grote aankoop is, blijft ze maar aarzelen. Met als gevolg dat de laptop die ze op het oog had ineens 50,- duurder is geworden.
Het is een mooi voorbeeld van het verschijnsel flexprijzen: prijzen die van het ene op het andere moment veranderen.
Flexprijzen, dynamische prijzen
Bij pompstations in Duitsland, waar wij vlakbij wonen, is het al heel normaal. Gedurende de dag veranderen de prijzen van de benzine! Hetzelfde zie je vaak op de markt: aan het eind van de dag gaan de aardbeien bijvoorbeeld veel goedkoper weg, dan aan het begin van de dag. Het is dus zaak op het juiste moment toe te slaan.
Maar flexprijzen, ook wel dynamische prijzen genoemd worden steeds gewoner. Bij Mediamarkt hebben ze bijvoorbeeld sinds 2014 een elektronisch prijskaartje. Dat maakt het heel makkelijk om de prijzen van producten even aan te passen.
Hoe doen winkels dat dan met hun prijzen?
In de krant las ik hoe het werkt. Bol.com, Wehkamp en Decathlon werken bijvoorbeeld samen met Omnia Retail. Dat bedrijf levert winkels ‘algoritme-gestuurde software die de prijs van producten constant kan veranderen op basis van verzamelde informatie over producten en concurrenten.’
Supermarkt Hoogvliet gebruikt ook elektronische prijskaartjes. In hetzelfde artikel vertelt Denise Smit van Hoogvliet dat de bananen bij Hoogvliet ‘s ochtends een andere prijs kunnen hebben dan ‘s middags. Bijvoorbeeld omdat ze bij Hoogvliet hebben doorgekregen dat de bananen ergens anders goedkoper waren. Daar springen ze dan snel op in.
Amazon past de prijzen gemiddeld om de 10 minuten aan!
Invloeden op de prijzen
De prijzen worden beïnvloed door:
- Het weer: nu het zulk mooi weer is zie je bijvoorbeeld heel veel aanbiedingen voor zwembadjes, barbecues en ventilators!
- De voorraad.
- Prijzen van de concurrent.
- Interesse die mensen ergens in hebben: hoe meer vraag, hoe hoger de prijs kan.
- De komst van nieuwe producten. Bij de Action koop je bijvoorbeeld voor een prikje producten in een verouderde verpakking.
Wat betekenen die flexprijzen voor ons als consument?
Dat de prijzen van producten dus zo kunnen wisselen, betekent dat het slim is om voordat je iets koopt je research te doen. Maar het lastige is wel, dat je onderzoek snel veroudert… Wat ‘s ochtends nog een voordelige prijs is, kan ‘s middags alweer anders zijn.
Je zou denk ik een week lang de prijzen moeten bijhouden, en dan kun je goed beoordelen of een prijs gunstig is of niet. Maar goed, daar moet je maar net zin in hebben natuurlijk…
Ruimte om te onderhandelen over prijzen in winkels
In hetzelfde artikel staat dat flexprijzen je als koper ruimte bieden om te gaan onderhandelen. Als prijzen niet meer vast staan, kun je er immers over in discussie gaan. Nou kan ik dat zelf totaal niet, maar ik heb hier toch mijn vraagtekens bij.
Ik was van de week bijvoorbeeld bij de Kruidvat, en daar was een mevrouw die ging zeuren over de prijs van een kinderbadje. De rij werd langer en langer, en het meisje achter de kassa kon er volgens mij niets mee. Mijn jongste dochter die ook in een winkel werkt, voelde hevig met het meisje mee. ‘Je mag als medewerker helemaal niet zo maar korting gaan geven van het hoofdkantoor,’ zei ze.
Mijn ervaringen met flexprijzen
Behalve dus de prijzen van benzine en de markt, heb ik zelf nog niet zoveel gemerkt van flexprijzen. Maar ik heb er ook niet echt op gelet moet ik zeggen. Niettemin vind ik het wel een aandachtspunt als ik iets wil kopen vanaf nu!
Ben jij je bewust van flexprijzen? En probeer je te onderhandelen in winkels?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Vind het eigenlijk schandalig dat dit gebeurt. Vaak zie je voor grote kortingsweken dat de prijs ook eerst even stijgt. Zit gewoon zelf ook niet zo commercieel in elkaar, zou niet snel afdingen omdat ik dat persoonlijk een beetje ervaar als bedelen. Ik benijd tegelijkertijd mensen die zonder blikken of blozen 50% van de oorspronkelijke prijs afkletsen. Lijkt me heerlijk (en handig) om te kunnen.
Ja, ik kan het ook niet Merel. Ik betaal altijd braaf gewoon het bedrag dat ze vragen.
Interessant om te lezen! Ik heb hier inderdaad weleens van gehoord!