De huisvrouw bestaat niet meer

Gepost April 23, 2010 in Huishoudelijk nieuws / 6 Comments

‘De huisvrouw bestaat niet meer,’ deze conclusie trekt de Margriet naar aanleiding van hun enquete over de rolverdeling thuis. De enquete werd uitgevoerd door TeraKnowledge onder ruim 2.800 Nederlandse vrouwen van 25 jaar en ouder.

55% vrouwen werkt minstens 12 uur per week buitenshuis

Vijfenvijftig procent van de vrouwen werkt anno 2010 minimaal twaalf uur per week buitenshuis, en blijkbaar definieert de Margriet een huisvrouw als iemand die fulltime thuis is, anders is de conclusie wel erg kort door de bocht. Volgens het CBS is namelijk zo’n 23% van de moeders fulltime thuis!

Opvallende uitkomsten uit het Margriet-onderzoek:

 • In 1972 hielp 0% van de mannen met de was, tegenwoordig 23%.
 • 22% van de mannen deed in 1972 helemaal niets in huis, nu nog maar 2%.
 • Het overgrote deel van de Nederlandse relaties deelt alles op financieel gebied.
 • Volgens 34% van de respondenten zijn er typische mannen- en vrouwentaken. Als mannentaken worden gezien technische reparaties, zwaar kluswerk en de auto wassen, als vrouwelijke taken de was strijken en opvouwen.
 • In 61% van de huishoudens bepaalt de vrouw wat er ’s avonds wordt gegeten.
 • De vakantiebestemming wordt in slechts 9% van de Nederlandse relaties door de man voorgesteld.
 • Tien jaar geleden ging meestal – 92% van de keren – de moeder naar de ouderavond. Nu gaan vaak beide ouders.

Wat vind jij van de conclusie van de Margriet dat de huisvrouw niet meer bestaat? En hoe zit het dan met De Huishoudcoach?
Herken jij je in de resultaten?

Het complete onderzoek is te lezen in Margriet 12 van 2010.

 


6 responses to “De huisvrouw bestaat niet meer

 1. Leuk om te horen dat ik niet meer besta…. hahaha. Maar goed, ik heb toch altijd wel ‘n beetje het gevoel gehad dat ze niet WILLEN dat ‘we’ (huisvrouwen) bestaan.. iedereen aan het werk en de kids in handen van de staat.. wie zei dat ook alweer, waren dat niet de Russen? 😛

  Met mijn 25 jaar hoop ik nog ‘n tijdje huisvrouw te kunnen blijven ook.. gooi ik daarmee weer roet in ‘t eten van de poll-makers.. 😉

  Wat betreft die vakantiebestemming.. die is bij ons, met twee internationale families gauw gemaakt. Het ene jaar bij de ene oma, het andere jaar bij de andere..

 2. naja ik werk ook buitenshuis, maar ik ben heus ook echt evengoed een echte huisvrouw :-), ik vind de margriet een belachelijke tunnelvisie hebben….
  wat is de definitie van huisvrouw dan eigenlijk?

 3. Spaarvarkentje

  ”55% vrouwen werkt minstens 12 uur per week buitenshuis”. Dan snap ik niet waar ze die conclusie vandaan halen: 45% zou dan toch huisvrouw moeten zijn?
  Ik probeerde trouwens dat Margriet-artikel te Googlen, maar het is niet te vinden op internet. Wel vond ik een ander interessant onderzoek over dit onderwerp van Margriet en Opzij (uit 2007): https://www.opzij.nl/opzij/show/id=38104

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.